Studer Ágiék ismerik Kanadát

Négy mérkőzés alatt 3-1 a mérlegünk.

A magyar női kosárlabda-válogatott csütörtökön Kanada ellen kezdi meg az olimpiai selejtezőtornát. Jelenlegi csapatunkból többen is ott voltak a 2014-es U17-es világbajnokságon, amikor legyőztük a többek között Bridget Carletonnal felálló kanadaiakat - most az egymás elleni mérkőzésekre tekintünk vissza. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 
 
Nemzeti csapatunknak nincs sok lehetősége Kanada ellen játszani (tétmérkőzésen), hiszen nem egy kontinens a két válogatott. Az 1980-as olimpia előtt és óta nem voltunk kint az ötkarikás játékokon, azon a tornán Kanada nem szerepelt, és világbajnokságon is mindössze egyetlen egyszer mérte össze tudását a két gárda: 1975-ben, Kolumbiában. 67-55-re nyertek a mieink Dél-Amerikában, de egyik együttes sem jutott tovább a csoportból - mi 1-2-vel a harmadikok lettünk a nyeretlenül csoportutolsó kanadaiakat megelőzve.
 
Felnőtt szinten ez volt a két válogatott egyetlen egymás elleni meccse, az utánpótlás világbajnokságokon viszont háromszor is összefutott a két együttes a 2000-es évek kezdete óta.
 
A 2005-ös U19-es női vb csoportkörében is mi bizonyultunk jobbnak Tunéziában (44-71) - a Honti Kata, Horti Dóra, Czank Tímea, Semsei Barbara, Köllő Rita és Somogyi Andrea fémjelezte együttes egy 2004-es U18-as Európa-bajnoki bronzéremmel vívta ki a részvételt a vb-n, egy évvel később, 2006-ban pedig U20-as Európa-bajnoki ezüstérmet nyert ez a gárda Székely Norbert vezetésével.
 
A magyar együttes 3-2-vel csoportnegyedikként a negyeddöntőbe jutott, és végül nyolcadik lett, míg Kanada 1-4-gyel az ötödik helyen zárt a B csoportban, és az alsó ágat megnyerve végül kilencedik lett.

Erről a mérkőzésről nincs felvételünk, nem úgy a 2014-es U17-es női világbajnokság csoportköréből, amikor 76-73-ra győztünk hosszabbítás után Csehországban. Annak a meccsnek az érdekessége, hogy a kanadaiaknál a most a SERCO UNI Győrnél játszó Bridget Carleton, a mieinktől pedig Aho Nina, Studer Ágnes, Dubei Debóra és Kiss Virág is pályára léptek, nem is akárhogyan.
 
Nagy Dorottya (13 pont, 7 pattanó, 22 VAL) mellett Kiss Virág a mezőny legjobbja lett (17 pont, 11 pattanó, 24 VAL), pont Carletonnal holtversenyben (20 pont, 8 pattanó, 3 gólpassz, 24 VAL). Nálunk azonban Studer Ági (13 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz) és Dubei Debóra (18 pont, 16 VAL) is felnőttek a Nagy-Kiss duó mellé, ez pedig sikerre vitte a mieinket. Aho Nina is sokoldalú volt: 5 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz és 2 szerzett labda (8 VAL) került a neve mellé.

Azt a magyar együttest ráadásul az a Mészárosné Kovács Andrea irányította, aki most Székely Norbert egyik segédje.
 
A magyar csapat 3-0-val hozta a csoportot, Kanada 1-2-vel a harmadik lett - mi végül csak az USA-tól kaptunk ki az elődöntőben, Csehországot legyőzve bronzérmet nyertünk akkor, míg Kanada egy körrel korábban kapitulált déli szomszédja ellen, és végül hatodik lett.
 
A Magyarország-Kanada mérkőzés teljes felvételét itt láthatjátok:

Van egy még frissebb emlékünk a kanadaiakról, ez viszont nem túl kellemes: a 2022-es U17-es női vb-n, Debrecenben is összefutott egymással a két gárda a negyeddöntőben, és ezt a találkozót Kanada nyerte (49-70). A kanadai válogatott felvezetőjében írtunk arról, hogy Cassandre Prosper kulcsszerepet játszott abban a sikerben (21 pont, 8 lepattanó, 4-4 blokk és szerzett labda, 23 VAL). Elképzelhető azonban, hogy Syla Swords is keretben lesz a kanadaiakál a mostani olimpiai selejtezőn - ő akkor 2 pontig és 4 lepattanóig jutott (6 VAL).
 
Ezt a meccset itt nézhetitek meg teljes egészében:

Bár ez a mostani tornára nincs sok hatással, de összességében 3-1-re vezetünk Kanada ellen, a 2014-es U17-es világbajnoki meccsen pedig csapatunk gerince képet kaphatott a kanadaiak játékáról - mégha azóta el is telt 10 esztendő...

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotók, slide: hunbasket.hu; fiba

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus