Szinte végig vezettünk, végül egyetlen ponttal kikaptunk Törökországtól

Drámai végjátékban ment el a győzelem (videóval).

Második mérkőzését játszotta a mai napon magyar női kosárlabda-válogatottunk az idei női Európa-bajnokságon - az ellenfél ezúttal az első napon Szerbia ellen vereséget szenvedő Törökország volt, tudósított a Hunbasket.
 
Cakir Turgut betörésével indult a meccs, majd McCowan dobott be egy büntetőt. Dubei Debóra szinte háttal a kosárnak szerezte meg az első magyar pontokat a 3. perc közepén, majd Lelik Réka szórt üresből hármast egy támadópattanó után (5-3). Cakir Turgut szép középtávoli tempóval egalizált, Kiss Virág viszont középről értékesített egy hármast. Üzün duplájával zárkóztak a törökök, majd a negyed felénél Goree Cyesha harcolt ki két büntetőt, és helyére is rakta mindkettőt (10-7). Dubei szedett támadópattanót, majd tette fel a ziccert, McCowan megint csak az egyik büntetőjét tudta bedobni (12-8). Goree a hetedik perc közepén újabb két egypontossal jelentkezett, a következő percben Cakir Turgut szerzett labda után ziccerezhetett. Ruff-Nagy Dóra ahogy beállt, azonnal dobott is egy triplát, kontakttal együtt... Kiss Virág egy büntetővel növelte előnyünket, Fitik hármassal válaszolt, és ez a kosár zárta az első negyedet (18-13).
 
McCowan támadópattanó után könnyű kosarat dobhatott a második negyed elején, majd Kiss Virág középtávolija gondolkodott egy kicsit, hogy behulljon-e a gyűrűbe, de számunkra jól döntött. Ural Topuz volt közelről eredményes, majd mindkét oldal hibázott támadásban, mielőtt Studer Ágnes és Goree is a gyűrűn felpattanó, de végül kosarat érő megoldást választotta. Ural Topuz megint ziccert dobott, majd Akalan hármasával 2 pontra jöttek fel a félholdasok (24-22). Lelik Réka nagyon távoli kettesével tudtunk válaszolni, majd Lelik játszotta meg Dubeit, aki egy szép középtávolival növelte 6 pontra fórunkat a 18. percben (28-22). Határ Bernadett is feliratkozott a pontszerzők közé egy büntetővel másfél perccel a félidő vége előtt, a török edző pedig időt kért egy magyar támadófault után (29-22). Lelik nagyon messziről szórt triplát, de Akalan egy 2+2-es akcióval válaszolt. 2.7 másodpercünk volt a támadóidőből a félidő végén, de Határ egy középtávolival ezt az időt is jól használta ki, és ez volt az első 20 perc utolsó kosara, 8 ponttal vezettünk a nagyszünetben (34-26).
 
McCowan ziccerével indult a második félidő, Goree tiszta helyzetből válaszolt egy hármassal. Üzün távoli tempója után Studer adott gyönyörű passzt Kissnek, aki be is dobta a ziccert. McCowan ezúttal mindkét büntetőjét bedobta, Lelik egyszer válaszolt a vonalról a 24. perc elején (40-32). McCowant elkezdték egyre sikeresebben megjátszani a törökök, Lelik és Dubei viszont újabb sikeres összjátékkal válaszolt. Pontosan a negyed felénél Lelik mindkét büntetőjét beszórta, 10 ponttal mentünk ekkor (44-34). Egy-egy elhibázott támadás után Fitik ziccert dobott, Határ pedig a földre került - szerencsére saját lában hagyta el a pályát. Goree gyönyörű dobócsel után verte meg az emberét, majd Güner csak az egyik büntetőjét dobta be elsőre, másodjára és harmadjára is (46-39). Némi videózás és játékmegszakítás után Ruff-Nagy ugrasztotta meg Yildizhant, a második büntetője jó volt, majd triplát is szerzett, időt kértek a törökök a 29. percben (50-39). Yildizhan jelentkezett be kintről, nagyon üresen hagytuk, de a visszatérő Határ is betalált egyszer a vonalról. Több kosár már nem esett a felvonás során, 9 pontos előnyben voltunk 10 perccel a vége előtt (51-42).
 
Üzün két kosarával kezdődött az utolsó játékrész, majd amikor Akalan kiharcolt egy faultot, időt kért Székely Norbert a 32 perc játékot követően (51-46). Akalan mindkét büntetőt kihagyta, majd Studer dobott faulttal együtt középtávolit - a büntető itt is kimaradt. Cakir Turgut hosszú idő után szólt hozzá a meccshez. Bayram első kosara bántóan sima ziccer volt, Goree hármasára pedig Akalan válaszolt kintről. A felvonás felénél Kiss egy büntetővel 4 pontra növelte az előnyünket (57-53). Lelik, Üzün, majd megint Lelik volt pontos kintről, McCowan pedig kétszer a büntetővonalról (63-58). A 38. perc közepén McCowan hozta fel megint háromra a törököket, de Kiss azonnal büntetett triplából. A végjátékra beinduló Üzün mindkét büntetőjét bedobta, a negyedik negyedben szintén nagyon játszó Lelik egyszer volt eredményes a vonalról másfél perccel a vége előtt (67-62). Cakir Turgut megsérült, de Bayram duplájával kapaszkodott Törökország, majd Onar triplájával ki is egyenlített a 40. perc kezdetén (67-67). Magyar időkérés után Kiss harcolt ki két büntetőt, a másodikat beszórta, Üzün viszont fél perccel a vége előtt egy középtávolival átvette a vezetést csapatának (68-69). Nem tudtuk kosárral befejezni támadásunkat, Akalan mindkét büntetőjét kihagyta, McCowan azonban takarított a túloldalon, így egyetlen ponttal nyertek a törökök (68-69).
 
 
Magyarország - Törökország 68-69 (18-13, 16-13, 17-16, 17-27)

 
2023-as női Európa-bajnokság
Csoportkör, D csoport, 2. forduló
Szlovénia, Ljubljana, Arena Stozice

 
Magyarország:
Studer 4, Lelik 18/12, Dubei 8, Goree 14/6, Kiss 13/6. Csere: Határ 4, Aho -, Kányási -, Ruff-Nagy 7/6, Török -.
 
Törökország: Cakir Turgut 8, Üzün 15/3, Akalan 10/6, Bayram 4, McCowan 14. Csere: Erdogan -, Yildizhan 3/3, Fitik 5/3, Ural Topuz 4, Güner 3, Onar 3/3.

A mérkőzés összefoglalója:


 
 

Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus