Szombaton rajtol a Killik László Női Magyar Kupa

Szombaton és vasárnap a Győr Városi Egyetemi Csarnok ad otthont a Killik László Női Magyar Kupa 2024-es négyesdöntőjének. 

fotó, slide: Hunbasket

Sopron Basket – Vasas Akadémia

2024. március 16.    17:00

Egy igazi „kupa-veterán” csap össze az „újonccal” a torna első elődöntőjében. Mindkét gárda idegenben vívta ki a négyesdöntőn való részvétel jogát: a címvédő Sopron Szekszárdon győzött 76-64-re, míg a pasarétiek a Pécs otthonában diadalmaskodtak 86-75-re, így történetük első elődöntőjére készülhetnek a sorozatban - írta a Hunbasket.

A Sopron csaknem két évtizede, 2006 óta minden kupadöntőben ott volt – ezekből 11-et meg is nyert -, így annak ellenére is a mérkőzés esélyesének tekinthető, hogy több sérülés is sújtja Gáspár Dávid együttesét: Fegyverneky Zsófia és Yvonne Turner játékára sem számíthat a vezetőedző. Nélkülük is győzelemmel abszolválta legutóbbi bajnoki mérkőzését a csapat, Jelena Brooks hidegvérű meccsnyerő kosarával győztek 60-58-ra a Szekszárd ellen.

A Vasasnál a négy a varázsszám az utóbbi időben: Milos Pavlovic együttese egállal futott neki a negyedik negyednek a Pécs elleni negyeddöntőn, 26-15-re behúzta a játékrészt, így fennállása során először készülhet a négyesdöntőre – három nappal korábban 70-57-re győzött a felek bajnoki összecsapásán a mecsekaljai gárda.

A bajnokságban a soproniak 11-6-os mutatóval a negyedik helyen állnak, a Vasas 5-12-vel hetedik. Mindkét idei összecsapásukat a Sopron nyerte: a 2. fordulóban idegenben 61-51-re, a 11. fordulóban pedig 95-35-re. A mostani derbi egyik kulcsa a lepattanózás lehet: a Vasas bedobója, Madár Eszter a bajnokság legjobb támadólepattanózója (3.1 támadópattanó / mérkőzés), a soproniak centere, Beatrice Mompremier pedig a negyedik legjobb védőlepattanózó (5.8 / mérkőzés). Bár létszámban megfogyatkozott a címvédő, a párharc legjobb játékosa azonban így is náluk pattogtat: a pontvadászatban 15.5 pontját remek, 53%-os mezőnymutatóval szerző Jelena Brooks klasszisa újabb finálét érhet a zöld-sárgáknak.

Két ex-vasasos is a soproniakat erősíti már, Varga Alíz és Papp Klaudia is éveket töltött a pasaréti alakulatnál. A negyeddöntőben remeklő Budácsik Dorottya szerint összeállt a gárda, és vesztenivaló nélkül léphetnek pályára Győrben.

 

SERCO UNI Győr – DVTK HUN-Therm

2024. március 16.    20:00

A másik elődöntőben a bajnokságot veretlenül, 17 győzelemmel vezető DVTK csap össze a 14-3-as mutatóval második helyen álló házigazdával, valódi kosárlabda-csemege várható tehát. A negyeddöntőben a Győr 114-82-re verte a BEAC-ot, a DVTK pedig 85-54-es sikert aratott a TFSE-MTK ellen. Az alapszakaszban az egymás elleni összecsapásokon Miskolcon 97-72-re, Győrben pedig Lelik Réka utolsó másodperces bravúros triplájával 75-74-re győzött a disógyőri alakulat.

A bajnokság két élcsapata méri össze tudását a fináléért, nem meglepő módon a magyar válogatott gerincét is e két klub játékosai adják: a DVTK-ból a Lelik – Kányási - Aho trió, győri oldalról pedig a Dubei – Török - Dombai - Ruff-Nagy – Goree ötös tagja a nemzeti csapatnak, de mindkét együttesben vannak olyan szárnyaikat bontogató fiatalok, akiket hamarosan szintén láthatunk válogatott szerelésben.

Nem kevesebb, mint kilenc játékos átlagol legalább 7 pontot a piros-fehéreknél, rendkívül kiegyensúlyozottan oszlanak el a terhek Völgyi Péter gárdájában. A keret mélységére a túloldalon sem lehet azonban panasz, a padról is válogatott szintű játékosokat vethet be Cziczás László vezetőedző.

A DVTK az elmúlt tíz szezonból kettőben (2016 és 2022) is elhódította a Magyar Kupát, a győriek 2012-ben és 2013-ban döntőztek. A felek legutóbbi bajnoki mérkőzéséből kiindulva parázs csatára van kilátás.

 

A Killik László Női Magyar Kupa győri négyesdöntőjének programja

Március 16., szombat

Elődöntők

17:00 Sopron Basket – Vasas Akadémia
20.00 SERCO UNI Győr – DVTK HUN-Therm

Március 17., vasárnap

16:45 Bronzmérkőzés
19:45 Döntő

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus