Tizenegy évvel ezelőtt nyert női Euroligát Rátgéber László

Nagy skalp nélkül nincs igazi indián, vallja a mester.

A Rátgéber Akadémia interjúja:

 

Napra pontosan tizenegy évvel ezelőtt, 2009. április 5-én nyerte meg a női kosárlabda Euroligát, s ért ezzel a csúcsra Rátgéber László a Szpartak Moszkvával. A szakember ezért ment az orosz sztárcsapathoz, s ahogy most fogalmaz, nagyon jó érzés, hogy sikerült elérnie a célját.

Nem szokott automatikusan eszembe jutni az Euroliga-győzelem ezen a napon, de az internet, például a Facebook kidobja ilyenkor. Főleg, amikor ilyen időket élünk, amikor nincsenek élő sportesemények” – fogalmazott Rátgéber László.

Akkor azonban még voltak, többek között az Euroliga négyes döntője, a Final Four, amelyre Spanyolországban, Salamancában került sor. Miután a Szpartak az alapszakasz során kilenc mérkőzést megnyert, s csak egyet veszített el, a keretben pedig hemzsegtek a világklasszisok, mindenki tisztában volt vele, hogy a Rátgéber vezette moszkvai csapat az egyik favorit – a másik pedig a szintén orosz Jekatyerinburg. A két gigász az elődöntőben találkozott egymással, amit előrehozott döntőnek lehetett tekinteni. Miután a Szpartak 83-74-es győzelmet aratott, s bejutott a fináléba, már–már borítékolható volt, hogy kié lesz az aranyérem.

Amikor a negyeddöntőben legyőztük a Valenciát, az volt nekünk az elődöntő. Amikor az elődöntőben megvertük a Jekatyerinburgot, az volt a döntő. Ezek a csapatok ugyanis más dimenzióban játsszák a kosárlabdát” – nyilatkozta akkor Rátgéber.

 

Azért a döntő sem volt sétagalopp, a hatezer fanatikus hazai szurkoló által hajtott Halcón Avenida ugyanis méltó ellenfélnek bizonyult (nyilván nem véletlenül jutott el idáig). Az első félidő közepéig egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól, ám a szünetre már tizenkét pontos előnyt harcolt ki magának a Szpartak (46-34) – köszönhetően elsősorban a kétszeres olimpiai bajnok, amerikai Diana Taurasi ellenállhatatlan játékának. A folytatásban már nem tudott lőtávolon belülre kerülni a José Hernández által irányított salamancai együttes, a Szpartak 85-70-es győzelmet aratott, s ezzel megszerezte harmadik Euroliga-elsőségét (2007, 2008, 2009).
Rátgéber László: – Az igazi döntőt valójában pénteken játszottuk, de köszönet a Salamancának, hogy harmincöt percen keresztül arra kényszerített minket, hogy teljes erőbedobással játsszunk. Köszönet a hozzáértő közönségnek és a városnak. Nagy dolog, amit elértünk, számomra ez pályafutásom csúcsa.
José Hernández: – Boldog vagyok és büszke a csapatomra, amely kiadott magából mindent, de ez csak ahhoz volt elegendő, hogy egy kicsit megnehezítsük a Szpartak dolgát. Európa legjobb együttese nyerte a Final Fourt.


A sportág történetében először, és máig utoljára nyert magyar edző vezette csapat Euroligát, nem csoda, hogy ez a siker Rátgéber Lászlónál is különleges helyet foglal el. A hatalmas molinó, rajta az „Euroliga-bajnok 2009” felirattal, most az otthonát díszíti, az aranyérem és a Laci kisfia által a gyűrűről levágott levágott háló pedig az irodájában van a Rátgéber Kosárlabda Akadémián.

Természetesen nagyon jó érzés visszagondolni erre az időszakra. Mostanában már nem is az szokott eszembe jutni, hogy miként nyertünk, mi történt a döntőben, hanem sokkal inkább az odáig vezető út, az, ahogy Moszkvába kerültem és hogy ott mennyit dolgoztunk ezért a sikerért. Én egy dolog miatt mentem a Szpartakhoz: azért, hogy Euroligát nyerjek. Jó érzés, hogy sikerült. Valójában ez egy skalp, amely keveseknek van meg. Nagy skalp nélkül pedig nincs igazi indián” – gondolt vissza a tizenegy évvel ezelőtti sikerre 2020. április 5-én az Euroliga-győztes tréner.

Euroliga-döntő, 2009: Szpartak Moszkva–Halcón Avenida 85-70, legjobb dobók: Taurasi 31, Bird 13, L. Jackson 13, Fowles 12, ill. Willingham 25, Sánchez 16, Basko 12, Snow 10.

A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP) Diana Taurasi (Szpartak Moszkva) lett.

Az Euroliga végeredménye: 1. Szpartak Moszkva, 2. Halcón Avenida Salamanca, 3. UMCC Jekatyerinburg, 4. MKB-Euroleasing Sopron.

 

Kép: Rátgéber Akadémia

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus