A fizikai állapoton semmi nem múlhat Sopronban

Sokszor láthatatlan munkát végez, de tevékenysége rendkívül fontos a sérülések megelőzése, valamint a mérkőzések, sorozatok hajrájában. A magyar női kosárlabda-válogatott erőnléti edzője, Horváth Szabolcs szerint óriási potenciál van a februárban olimpiai selejtezőtornán résztvevő csapatunkban.

A Hunbasket interjúja Horváth Szabolccsal:

Mi volt a legkellemesebb emléke a válogatott 2023-as évéből?
 
Egyértelműen megélni Ljubljanában az Európa-bajnokságot – válaszolta Horváth Szabolcs. – A csapat várakozáson felül teljesített, de titkon tudtuk, ez benne van a lányokban, minden nap nyomon követtük, milyen kemény munkát végeznek, és vártuk, hogy ennek kijöjjön az eredménye. Ki is jött az Eb-n elért 4. helyezéssel.
 
Ehhez nyilván kiváló erőnlét is kellett...
 
Úgy gondolom, ezen a téren is jó formában volt a csapat. Amikor idény közben mondjuk az Eb-selejtezők miatt találkozunk mintegy tíz napra, akkor fejlesztő munkát nem lehet végezni, javítani lehet ezt-azt, dolgozni azon, hogy a kisebb sérülésből ne legyen nagyobb. Ellenben a kontinensviadal előtti több hetes felkészülés más lehetőségeket tartogat. A tavalyi viadal előtt is szép munkát végeztek a lányok, senkire nem lehetett panaszunk. 
 
A játékosok különböző fizikai állapotban érkeznek egy-egy összetartásra. Nehéz így összeállítani a megfelelő programot?
 
Valóban minden klubban más és más módszer alapján dolgoznak a kosárlabdázók, a légiósaink esetében teljesen biztosak lehetünk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű munkát végeznek. Nagyon ritkán előfordul, hogy valakinek az edzettségi állapota elmarad attól, amire számítottunk, de ennél a csapatnál a felkészülések során mindenki beleteszi a magáét az edzésekbe. A szövetségi kapitánnyal mindig egyeztetjük a fizikai edzések számát, időpontját, és a labdás blokkokban is vannak részek, amelyekért én vagyok a felelős. Mindig monitorozzuk a játékosok pillanatnyi állapotát.
 
Az erőnléti edzések gyakorlatainak összeállításában mekkora a mozgástere?
 
Szerencsére régóta dolgozunk együtt Székely Norberttel, akivel barátok is vagyunk, megbízik bennem, elfogadja a tanácsokat, az iránymutatásokat a labdás edzések terjedelmét, intenzitását tekintve is. Elfogadja, mikor kell egy-egy játékost pihentetni, vagy más jellegű munkát végeztetni vele. 
 
A fizikai felkészítés immár elképzelhetetlen modern technikai háttér és mérések nélkül.
 
Így van, az edzéseket pulzusmérő órákkal végzik a lányok, mozgáselemző rendszerrel monitorozzuk őket, erőplatós vizsgálatokon vesznek rész. Folyamatosan figyeljük a készenléti állapotot.
 
Február 8. és 11. között három meccsen dől el, hogy kijut-e a magyar női válogatott a párizsi olimpiára. Képesnek tartja a csapatot, hogy a Kanada, Japán, Spanyolország trióból legalább egyet megelőzzön a soproni tornán?
 
Nagyon optimista vagyok, bőven benne van a lányokban, hogy bravúrt érnek el. A játékosaink folyamatosan bizonyítanak klubjaiknak, itthon elég a DVTK szereplésére gondolni, de a légiósiank is fontos szerepet vállalnak csapatukban. Óriási potenciál van ebben a válogatottban, és nemcsak a játéktudás miatt, hanem remek személyiségek is alkotják a keretet. Csalódott lennék, ha nem sikerülne kijutni a játékokra.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Girgász Péter/MKOSZ

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus