Az FCSM-NKE Csata célja a legjobb hatba jutás az NB I/A-ban

A fővárosi gárda számára egyértelmű cél a szintlépés - erről mesélt a vezetőedző, Tursics Krisztián.

Míg a legtöbb ember számára ezek a hetek, hónapok a kikapcsolódásról, a rekreációról szólnak, addig az NKE-FCSM-Csata vezetőedzője, Tursics Krisztián nyara teljes egészében kosárlabdával telik. Amellett, hogy figyelemmel követte a korosztályos és a felnőtt világ- és kontinentális versenyeket, már javában készül a 2019/20-as évadra, melyben csapatunk célja a szintlépés.

Krisztián, úgy ismerünk Téged, mint aki egy pillanatra sem tud elszakadni a kosárlabdától. Ez nyáron is így van?

Abszolút így. Június 15-ig az úgynevezett post season edzéseit vezényeltem a lányoknak, majd 20-án útra keltem a Kanári-szigetekre, ahol a Blue Star Europe 30 edzőtáborában képviseltem hazánkat. 30 kivételes tehetségnek volt szerencsém edzéseket tartani, óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy meghívtak. A tábor után néhány napot pihentem, majd Szerbiába utaztam a felnőtt Európa-bajnokság mérkőzéseire, a magyar csapat meccseit is a helyszínen láttam. Gyors és színvonalas mérkőzéseket hozott a viadal, amelyek révén feltérképezhettem a mai modernkosárlabda kultúrát és a trendeket.

Magyarországra hozzuk az NCAA legjobb játékosát

A magyar csapatból, gondolom, kiemelt figyelmet fordítottál Horváth Bernadettre és Lelik Rékára.

Hatalmas dolog, hogy két saját nevelésű játékost is elvitt magával Szerbiába Székely Norbert szövetségi kapitány, ráadásul mindketten pályára is léphettek. Amellett, hogy örülünk Betti és Réka szereplésének, ez egyértelmű pozitív visszajelzés is az egyesületünk számára. A két játékosnak még sok tapasztalatot kell gyűjteni, hogy még többet lehessenek a pályán a nemzeti csapatban, ennek megfelelően jövőre is alapemberek lesznek az NKE-FCSM-Csatában, és tudatosan velük szeretnénk felépíteni a jövő csapatát.

Azért szerencsére lesznek még, akik között megoszlik a teher, hiszen három igen jónevű légiós érkezik Budapestre. Ők öten lesznek a jövő évi felnőtt csapat húzóemberei?

Reményeink szerint ez nem így lesz. Már most komoly potenciállal rendelkező fiatal játékosaink vannak a keretben, és számukra szeretnénk versenyhelyzetet teremteni a csapaton belül. Ehhez olyan külföldieket akartunk idehozni, akik segítik a magyar játékosok és a klub fejlődését is. Emma Cannon személyében rutinos, Euroligát, WNBA-t és Európa Kupát is megjárt amerikait igazoltunk, honfitársa, Megan Gustafson pedig tavaly az egész egyetemi bajnokság, az NCAA legjobbja és legponterősebbje volt. Ilyen komoly potenciállal rendelkező fiatal ritkán fordul meg Magyarországon, remélem, hogy a szurkolóink is kíváncsian várják a bemutatkozását. A harmadik légiósunk – hamarosan őt is bejelentjük – is egy nagyon fényes jövőképpel rendelkező fiatal lesz, aki maximálisan illik az imént felvázolt koncepciónkba.

Tizenhét válogatott játékost adtunk a nemzeti csapatoknak

Velük és a hosszabbító fiataljainkkal sikerülhet túlszárnyalni az elmúlt évadot?

Nem lesz egyszerű. Bár a kép csalóka, de Csata DSE tavaly története legjobb idényét produkálta, amihez elengedhetetlen volt édesanyám, Tursicsné Iván Krisztina és édesapám, Tursics Sándor hosszú éveken át tartó kiváló munkája, amiért szeretnék nekik köszönetet mondani. Az általuk átadott alapok nélkül biztosan nem értünk volna el ilyen sok szép sikert. 30 ponttal megnyertük a serdülő döntőt, a kadetteknél viszont veretlenül meneteltünk a döntőig, ahol egylabdás mérkőzésen kikaptunk, ami miatt maradt egy kis hiányérzetünk. A junior döntőben viszont magabiztosan győztünk, a B-csoportban pedig csak a TF elleni rosszabb egymás elleni eredményünkkel maradtunk le a bajnoki címről. Felnőtt csapatunk a 8. helyen végzett a legmagasabb osztályban, ami első nekifutásra remek helyezés. Kiváló szakmai munka folyik az egyesületnél, ami a szakmai egységnek és a remek tehetséggondozásnak köszönhető. 17 válogatott játékost adtunk a felnőtt és a korosztályos csapatokba, egészen az U14-ig.

Valamit jól csinálunk, nem?

Miért csalóka a fenti eredménysor?

Magyarországon sajnos kevés a minőségi verseny, alig vannak olyan megmérettetések, ahol kiderül a játékosokról, melyek azok a játékelemek, amikben javulniuk kell a stabil A-csoportos szerepléshez és a nemzetközi mezőnyhöz. Több minőségi csapat, keményebb ellenéllás kellene a hazai versenyrendszeren belül. Miért van az, hogy valaki kikerül a nemzetközi színtérre és ott derül ki, hogy gyengén passzol vagy pick and rollozik? A hazai mezőnyben nincs rákényszerítve a magasabb szintű játékra, mert jobbára csak gyenge ellenfelekkel tud megmérkőzni. Kevés a minőségi magyar játékos, mert az edzők többsége olyan kosárlabdázókat akar nevelni, akik minden paraméterben jók. Így persze mindenhez érteni fognak egy kicsit, de semmilyen játékelemben nem hoznak extrát. Számomra ez a korosztályos világversenyek tapasztalata. Gyönyörű eredmény az U18-as csapat Eb-ezüstérme, de a felnőtt mezőny más, így speciális képzéssel kell elérni, hogy a négy válogatott játékosunk, Angyal Barbara, Boros Júlia, Horváth Fruzsina és Mányoky Réka 2-3 szegmensben kiemelkedve hosszú távon is megállja majd a helyét az A-csoportban.

Több egyéni képzést kapnak a felnőtt játékosok

Bódi Ferenccel, az új másodedzővel ezen elvek mentén csiszoljátok majd a lányokat az edzéseken?

A stábtagok egyben bizalmi posztok is. Mind szakmailag, mind emberileg rendben kell lenni, hogy a közös munka sikerekhez vezessen. De nem Feri lesz a egyetlen erősítés a felnőtt csapathoz tartozó stábban, hiszen édesapám – akivel bármily meglepő, de továbbra is kiváló a kapcsolatunk – is ott lesz a lányok mellett, neki az egyéni képzésekben lesz fontos szerepe, az utánpótlás vonalon már nem vállal feladatokat. Ferivel már a tavalyi szezonban is rengeteget beszélgettünk a kosárlabdáról, és elmondhatom: ő az, aki eddig hiányzott az egyesületünkből. Jó és határozott személyisége van, és a kosármúltja, valamint a habitusa is passzol a Csata filozófiájához. Ezekben a hetekben is napi kapcsolatban vagyunk, és nagyon várom már, hogy elkezdődjön a felkészülés és együtt dolgozhassunk.

Milyen csapat fut majd ki a pályára a felnőtteknél a bajnoki rajton?

Fiatalos, harcias, az utolsó pillanatokig küzdő. Még a tavalyinál is fiatalabb keretünk lesz, melynek átlagéletkora 20,58 év, ami talán a legalacsonyabb az egész A-csoportban. A felnőtt csapat koncepciója változatlan lesz, első számú célunk a fiatalok fejlesztése, csapatba építése és menedzselése marad, ennek megfelelően a már említett egyéni foglalkozások számát jócskán megemeljük. A lányok is, én is extra motivációval várjuk a szezont, szeretnénk a tavaszi eredményekhez képest szintet lépni. A célunk a bajnokság legjobb 6 csapata közé kerülés, ezzel a 2020/21-es szezonban az Európa Kupában való részvétel lesz.

Kosaras berkekben szárnyra kapott az a pletyka, hogy a Csata DSE a férfi vonalon is megvetné a lábát. Igaz ez?

Igen, több mint valószínű, hogy a közeljövőben nekilátunk a fiú vonal beindításának, és elképzelhető, hogy a következő években létrehozunk egy kenguru vagy előkészítő korosztályú fiú csapatot is.

Fotó - FCSM-NKE Csata

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus