Életvidámság és DVTK-érzés, Grazon át az olimpiáig

Interjú Medgyessy Dórával.

Fotó: DVTK

Ritka jelenség, amikor egy akarattal teli hölgy a kosárlabdázást több fronton űzi egyszerre, de az még ritkább, hogy mind a két választott ágazatban a nemzeti színeket is képviseli - írja a sport.mindigo.hu. Nem kell távolra menni, hogy felidézzünk valami maradandót Medgyessy Dórától, az Aluinvent DVTK irányítójától, hiszen rengeteg nevetéssel és jókedélyével megragad az emberben. De ha mégis kicsit jobban belegondolunk, eszünkbe juthat, hogy az év kosárlabdázójának is megválasztották már, a magyar női válogatott oszlopos tagja volt, s Európa-bajnokságon is részt vett, de tartogat nekünk egy csavart is: nyert Eb-t, és világbajnoki ezüstérmet is magyar színekben. Hogyan lehetséges ez, hiszen 1991 óta nem fordult elő ilyen? A 3x3-as szakágban igen, ahol kimagaslóan képviselteti magát Medgyessy már a játék indulása óta, s mesél a MindiGO-nak most többek között a fiatalságról, jelenről, olimpiai tervekről is. 

- Mi fogta meg az Aluinvent DVTK-ban?

"Az köztudott, hogy nem manapság kezdtem el kosarazni az NB1-ben. Már ellenfélként is imádtam Diósgyőrbe jönni, hiszen itt olyan közeg várja a csapatokat és játékosokat, amely maradandót nyújt, s kihívást jelent. Jó volt vendégként is itt játszani, szeretem az ilyet. Nem beszélve arról, hogy most ez a szurkolótábor és ez a fantasztikus közönség mögöttem áll. Azt gondolom, egy sportoló életében az ilyesféle dolgok jelentik azokat a pluszokat, amiért megéri profinak lenni. Egy olyan csarnokban, ahol nincsen buzdítás, kevésbé van kedve játszani az embernek, hiszen olyan, mintha azt csak magának tenné. Szerintem Magyarországon elsősorban a Diósgyőr az a csapat, mely elmondhatja magáról, hogy a szurkolóik olyan hangulatot teremtenek, amiben élmény játszani. Mindenkinek kívánom, hogy egyszer élje át! Emellett szülői kötődésem is van Miskolchoz, hiszen édesapám idevalósi. Nagy vágya volt mindig is, hogy ide igazoljak. Úgy érzem, ezt a legjobb időben tettem, megtaláltam a helyem, s jól is érzem itt magamat."

- Ez azt jelenti, hogy hosszú távra tervezi a diósgyőri jövőt?

"Ez nem csak rajtam múlik. Minden adott ahhoz, hogy itt jó eredményeket érjünk el. A klub és a vezetők mindent megteremtenek, hogy mi teljes mértékben ki legyük szolgálva. Ez szerintem az egyik legfontosabb egy játékos életében."

- Újra edzésben a csapat.

"Már negyedik hete. Nagyon vártam ezt a pillanatot, hiszen sok volt a kihagyás a koronavírus-járvány miatt. Talán az elmúlt tíz évben nem is volt ilyen hosszú pihenőm. Bevallom, nekem személy szerint jókor jött, volt mit kipihennem. Én általában a nyarakat is végig dolgozom a 3x3-as kosár miatt. Megújuló csapattal és sok fiatallal kezdtük a felkészülést. Szeretem az ilyen kihívásokat, és szeretek segíteni a fiataloknak is. Rám bármiben számíthatnak, ha szükségesnek érzik. Nagyon várom, hogy elkezdődjön a szezon, s lássam, hogyan alakul. Én pozitív vagyok, és bízom abban, hogy tudunk kellemes meglepetéseket okozni idén is, mint ahogyan ezt eddig is tettük."

- Mi várható a nemzetközi porondon?

"Kérdéses számunkra, hogy Euroligát vagy EuroCupot fogunk játszani, a selejtezők kimenetelétől függ. Itt még nagyon sok a kérdőjel, Törökország piros zónába tartozik, nekünk pedig a Belediyespor az első ellenfelünk. Esett szó arról is, hogy semleges helyszínen mérkőzünk meg, de biztos információt nem tudunk. Bízom benne, hogy bármely nemzetközi megmérettetésen sikerül indulnunk, ennek a fiatal csapatnak jól sülhet el. Előnyt tudunk kovácsolni abból, hogy minél több meccset játszunk együtt, s nem lesznek sérülések, melyek a magyar bajnokságban hátráltatnának minket. A legfontosabb, hogy mindenki maradjon egészséges, év végéig sok idő van még."

- És a bajnokságban?

"Ne felejtsük el, hogy mi a Diósgyőr-mezt húzzuk magunkra. Kimondva vagy kimondatlanul, de mindig vannak elvárások a szurkolók, a vezetőség, és mi, játékosok irányából is. Bízom abban, hogy a legjobb négybe jut a csapat, de nem is szeretnénk alább adni. Mindenképpen arra fogok törekedni, hogy idén is odaérjünk a top klubok közé."

- Új nemzedék pattogtatja a labdát a válogatottban. 

"Nem is emlékszem már, hogy amikor az Eb-re mentem a válogatottal, volt-e háromnál több játékos közöttünk, aki mostanra meghatározó lett. Teljes generációváltás történt, szerintem ez hasznos. Voltak idősebb játékosok, akik „kimaxolták” a karrierjüket, és szép eredményeket értek el Magyarországnak. Most a fiatalokon a sor, s úgy látom, mindent meg fognak tenni, hogy ezt a hozzáállást vigyék tovább, akár még jobban is. Tényleg rengeteg tehetséges ifjú van itthon, lehet válogatni, és ennek én nagyon örülök. Diósgyőrbe sem véletlen kerültek sokan, megmutatták mindannyian, hogy itt a helyük a csapatban."

- Hogyan fér meg egymás mellett a megszokott 5-ös és a 3x3-as kosárlabda egyszerre?

'Mindig is nehéz volt számomra a kettő közötti választás. Már harmadik éve, hogy Székely Norberttel megbeszéltem, ha lehetséges, én a 3x3-om irányába megyek. A szívemre hallgattam, ami azt mondta, ez az én utam. Ennek a sportágnak alapjaitól kezdve részese vagyok. Nem is szerettem volna kihagyni a lehetőséget, főleg azután, hogy esély nyílt arra, hogy a kosárlabdának ez az ágazata is bemutatkozzon az olimpián. Mindenképpen az a célom, hogy ott legyek az ötkarikás játékokon, és remélem, későbbre már nem halasztják.'

- Kijutnak az olimpiára?

"Igen! Minden esélyünk megvan rá, és nagyon bízom magunkban. Több eseményen megmutattuk, hogy fel tudjuk venni a versenyt a top csapatokkal. Nem szoktunk megriadni senkitől. Mindegy, hogy az Egyesült Államokkal, az oroszokkal vagy a franciákkal játszunk, mindegyiket győztük már le, senki ellen, soha nem lépünk pályára feltartott kézzel. Bármi megtörténhet, de mindenképp remélem, hogy a legjobb 8 közé jutunk Tokióban. Rengeteget dolgoztunk már érte, megérdemeljük."

- Fog még meglepetést okozni az elkövetkező években?

"Én azt vallom, hogy élj a mának, s ezt követem az életemben, megpróbálom megragadni az adott lehetőségeket. Szeretném ezt a szezont maximálisan teljesíteni, és kint lenni az olimpián. Érzek magamban még jó pár évet, de hogy a párommal miként döntünk, majd kiderül. Mindketten törekszünk a játékra. A diósgyőrieknek üzenem, remélem, ugyanannyian vagy akár többen is a csapat mellé állnak, mint ezelőtt. Nagyon szerethető együttes lesz a mostani, és képviselni tudjuk hűen a piros-fehér mezt. A 3x3-as szurkolóknak pedig azt mondom, Graz elég közel van, izzíthatják a szurkolói buszokat, hogy biztassanak minket. Együtt sikerülni fog!"

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus