Interjú: Történelmi esemény Sopronban

Csütörtökön Kanada ellen kezdi meg szereplését a soproni olimpiai selejtezőtornán a magyar női kosárlabda-válogatott. A viadal szervezőbizottságának elnöke, a Sopron Basket ügyvezetője, Török Zoltán csapatával azért dolgozik, hogy a rendezés tökéletes legyen.

A Hunbasket készített interjút Török Zoltánnal:

Csütörtökön Kanada ellen kezdi meg szereplését a soproni olimpiai selejtezőtornán a magyar női kosárlabda-válogatott. A viadal szervezőbizottságának elnöke, a Sopron Basket ügyvezetője, Török Zoltán csapatával azért dolgozik, hogy a rendezés tökéletes legyen, vasárnap pedig annak örülhessünk, hogy nemzeti csapatunk kiharcolta az ötkarikás szereplés lehetőségét. A pénteki és vasárnapi meccsre az ülőhelyek elfogytak, de korlátozott számban állóhelyi jegyek még kaphatóak.
 
 
A soproni együttes ebben az idényben nem szerepel az európai kupaporondon, de tavaly nyáron azt ígérte, hogy a szurkolók nem maradnak nemzetközi mérkőzések nélkül a városban. Az ősszel Eb-selejtezőt rendeztek a Novomatic Arénában, most pedig az olimpiai selejtezőtorna kezdődik. Mikor és hol tudta meg, hogy Sopron kapta a viadal rendezését?

 
A nyári, szlovéniai Európa-bajnokság negyeddöntője után indult el a folyamat, hogy mi meg akarjuk rendezni ezt a selejtezőtornát, lényegében amolyan „önbeteljesítő” módon jutottunk el odáig, hogy csütörtökön már fel is dobják a labdát a csarnokban. De itt nem is a torna lebonyolításának van nagy jelentősége, sokkal inkább annak, hogy ennek a hétnek a vége mennyire lesz történelmi a magyar kosárlabdázás szempontjából.
 
Több mint három hónapja zajlik a torna szervezése, és ahogy az lenni szokott, voltak akadályok, nehézségek, amelyeket meg kellett oldani. Mennyire volt kemény a mögöttünk álló időszak?
 
Tudtuk, hogy nem egyszerű egy ilyen torna lebonyolítása, és azt is, hogy nincs két egyforma rendezés. Bátran mondhatom, hogy az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező csapatom van ezen a téren. A nemzetközi szövetség (FIBA) alaposan próbára tett bennünket, nem hasonlítható semmi azokhoz az elvárásokhoz, amelyeket a korábbi években tapasztaltunk akár az Európa-bajnokság vagy éppen az Euroliga négyes döntőinek szervezésekor. Örülök, hogy a vasárnap esti bejárásnak az a végeredménye, hogy a FIBA képviselői átvették a létesítményt, és mindent rendben találtak, ennél nincs fontosabb ebben a pillanatban.
 
A soproni mellett Belgiumban, Kínában és Brazíliában is lesz selejtezőtorna, de a hírek szerint ezeken a helyszíneken azért akadnak problémák...
 
Ezt a FIBA itt jelenlévő illetékeseitől tudjuk, hogy ez az egyetlen létesítmény, amelyet eddig átvettek. Ne legyen kétség, a másik három helyszínen is megrendezik a tornát, de a magyar sportdiplomácia szempontjából örömteli, hogy velünk nincsenek problémák, és elismerően beszélnek rólunk.
 
Sopron az elmúlt évtizedekben a magyar női kosárlabdázás fővárosává vált. Mit tapasztal a városban, a szurkolók hogyan várják a selejtezőtornát?
 
Azt hiszem, exponenciálisan nő az érdeklődés. Sikeres volt a jegyelővétel akciónk, bevallom, január első felében megijedtem egy kicsit, mert a kedvezményes lehetőség után egy kicsit visszaesett az érdeklődés. Azonban most már ott tartunk, hogy pénteken és vasárnap telt házunk van, de a FIBA-val megegyeztünk, hogy állóhelyi jegyeket árusíthatunk ezekre a napokra, korlátozott számban ezek megvásárlására még lehetőség van. Csütörtökre még akadnak ülőhelyeink, de olyan lázban van a város, és talán az ország női kosárlabdát kedvelő társadalma, amire nagyon régen nem volt példa.
 
Lehet összegezni, hogy milyen feladatok várnak még a szervezői csapatra csütörtökig?
 
Igen, gyakorlatilag mostantól a napi négy, hat vagy éppen nyolc óra helyett tízet vagy annál többet kell dolgoznunk. Eddig körülbelül 35 fővel zajlott a szervezői munka, ezen a héten ez a szám nyolcvanra duzzadt, magát a tornát pedig 350-360 fővel tudjuk lebonyolítani. Most jön a java, de ha jól dolgoztunk, sikeres volt az előkészítés, akkor egy gördülékenyen zajló eseménynek lehetünk majd a szemtanúi. Ez az én reményem, de ennél tényleg sokkal fontosabb az, amit vasárnap este közösen szeretnénk megélni...
 
Nyilván nem csak a szervezőbizottság vezetőjeként figyeli majd a rendezvényt, hanem szakmai szemmel is. Mit vár a magyar válogatottól?
 
A legnagyobb öröm az, hogy annak a szabályrendszernek, amelyben a magyar női kosárlabdázás működik hazánkban a TAO bevezetése óta, látható az eredménye. Tudatosan szerepeltetünk fiatal játékosokat a magyar bajnokságban minden éles mérkőzésen. Az a válogatott, amelyet majd csütörtöktől láthatunk, a jelenlegi szabályrendszernek az eredményeképpen állt össze. Valamennyi klub, aki ezeknek a játékosoknak a kinevelésében részt vett, akár az utánpótlás-korosztályokban, vagy a felnőtté, profivá, esetleg légióssá válás időszakában, nagyon büszke lehet magára. Ez az egész magyar kosárlabda-társadalom nagy sikere, hogy egy ilyen válogatottat ki tudott nevelni. Úgy gondolom, hogy a csapat korlátait figyelembe véve kell úgy mögöttük állnunk és szurkolnunk nekik, hogy azokon a nehézségeken, amelyek várnak rájuk a három mérkőzés során, át tudjuk segíteni őket.
 
Tervez egy franciaországi nyaralást idén?
 
Nagyon szeretnék Lyonba utazni, az olimpia torna csoportkörét ott rendezik, szeretnék szurkolóként ott szorítani a csapatért a lelátón.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Nemzeti Sport

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus