UP bajnokságok: elkezdték az ifjak is (1.)

Nem csak a felnőttek mezőnyében rajtolt el mindenhol a bajnokság, utánpótlás játékosaink és tehetségeink is küzdenek már egymással az ország különböző pontján. Első részünkben a fiúk vetélkedésével foglalkozunk.

Fiú U20

NBI/A csoport

Az utóbbi évek egyeduralkodója (2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is ők lettek a bajnokok), a címvédő Falco KC Szombathely magabiztosan vezeti a bajnokságot, hat forduló után még nem találtak legyőzőre Váradi Attila tanítványai. Legszorosabb mérkőzésük eddig egy 16 pontos nyíregyházi győzelem volt és a mögöttük holtversenyben 5-1-es mérleggel álló Sopront is 32 ponttal küldték padlóra. A második helyen osztozik még a Szolnok és az Alba gárdája is, a Tisza-partiakat épp a Sopron tréfálta meg saját pályájukon (74-78), míg a fehérváriak meglepő vereségbe szaladtak bele Jászberényben a legutóbbi fordulóban, ami a jászságiak egyetlen sikere eddig a szezonban.

NBI/B – Keleti csoport

Messzemenő következtetéseket nehéz levonni az eddig lejátszott találkozók alapján, a tavalyi döntős Honvéd, illetve a Vásárhely egyelőre veretlenül állnak az élen három győzelemmel, mögöttük az egyetlen mérkőzését megnyerő Kaszások találhatók. Itt a Kecskemét és a MAFC eleve U23-as csapattal indulnak a felnőttek mezőnyében, illetve az ő U20-as garnitúrájuk az A-csoportban szerepel, így velük nem játszik egyik együttes sem. A DEAC 1-2-es mérlege ellenére várhatóan ott lesz majd a végelszámolásnál, (náluk nagyobb hangsúlyt kap az NBI-es alakulat, amely a feljutást tűzte ki célul idén) eddigi két vereségüket a két éllovastól szenvedték el, melyből a Honvéd elleni hárompontos fiaskó fájhatott jobban, mivel azt Debrecenben szenvedték el.

NBI/B – Nyugati csoport

Nyugaton a Vasas dominanciája eddig igazolja a várakozásokat, a pasarétiek sorrendben egy 24, egy 55 és egy 35 pontos győzelemmel vezetik a csoportot, mögöttük az MTK és a Baja egyaránt 2-0-s mérleggel követik őket. A Fehérvár sem indít itt U20-as csapatot, viszont a szintén A-csoportos ”felmenőkkel” rendelkező pécsiek biztosítanak a korosztályba tartozó játékosaiknak bizonyítási lehetőséget, két zakóval egyelőre nem sok sikerrel. A felnőttek között bravúrosan szereplő SMAFC-tól várhatunk még egy jobb szereplést, kérdés, ők hogyan osztják be a nagycsapatban is számításba vett fiataljaik játékidejét.

Fiú Junior (U18)

A kiemelt bajnokságok lebonyolításának lényege röviden, hogy nem egész éves selejtező sorozat van, ahogy a régi szép időkben, hanem az előző évi helyezések, illetve a szezon eleji selejtező tornák alapján a legjobb 16 csapat küzd meg egymással a szezon során, két nyolc fős csoportban, ahonnan aztán az első négy-négy helyezett jut tovább a Felsőházba. Onnan a legjobb hat bejut az Országos Döntőbe, a 7-8. helyezettek pedig megmérkőznek az Alsóház 1-2. helyezettjeivel a fennmaradó két pozícióért.

Keleti csoport

Lassan kezd tisztulni a kép az erősorrendet illetően, de számíthatunk azért nagyobb átrendeződésekre is a Keleti fronton. Sokszor játszanak hétközi fordulót a csapatok, így alig találni két olyan együttest, amelynek ugyannyi mérkőzés lenne a háta mögött, de a mezőnyt jelenleg vezető Szolnok-Honvéd duó az alapszakasz végén is az élbolyba várható. Ők egyébként már túl vannak egy egymási elleni derbin, amit a szolnokiak nyertek a Dózsa György úton 54-60-ra, elsősorban a palánk alatti területet uraló Samuel Taiwo (18 pont, 21 lepattanó) vezetésével, de hazai oldalon is akadt egy parádés teljesítmény, Kerpel-Fronius Gáspáré, aki 25 pontja mellé 10 lepattanót és 5 gólpasszt hozott össze. Az utánpótlás szinten minden korosztályban meghatározó csapattal induló Vasas, illetve a Nyíregyháza szintén egy vereséggel állnak jelenleg, nekik a győzelem rovatban van kevesebb strigulájuk, mint a fent említett duónak.

Nyugati csoport

Nyugaton sem lehet egyértelmű esélyesekről beszélni, egyelőre lefelé lóg ki inkább kicsit a lóláb, az Elite és az Újpest egyaránt nyeretlenül kullognak a tabella alján. A MAFC-Körmend-Pécs trió már lejátszott egy kört egymással is, és roppant szoros derbiket hozott a három éllovas csatája. Először a MAFC aratott egypontos győzelmet a vasiaknál (52-53), majd a Pécs hozta el a két pontot a fővárosból a 25-öt szóró Kucsora Csaba vezetetésével (64-67), legutóbb pedig a Körmend távozott győztesen Baranya megyéből, hiába Kucsora újabb fantasztikus estéje (37 pont), a nyerőember ezúttal Molnár Levente volt, aki 18 pontja mellett a meccsnyerő triplát is elsüllyesztette a hajrában, de kellett a sikerhez Bordács Soma (18 pont, 15 lepattanó, 4 blokk) és Németh Ákos (28 pont) extra produkciója is.

Fiú Kadet (U16)              

A lebonyolítás itt is ugyanaz, mint a junioroknál, két nyolcas csoportban zajlik az alapszakasz.

Keleti csoport

A vidéki csapatok uralják a csoportot, a Debrecen, a Szolnok és a SZEDEÁK három mérkőzés után még nem talált legyőzőre, de a Nyíregyháza is csak egyet botlott eddig a MAFC ellen, amely egyedüliként szerzett eddig győzelmet a fővárosi (illetve annak agglomerációjához tartozó) együttesek közül, a Budaörs, az ELITE és a Budafok még nyeretlenek. Előreláthatólag a negyedik helyért lesz nagy csata a Nyíregyháza és a MAFC között, amelynél döntő lehet, hogy a két csapat első találkozóját a nyírségiek elbukták saját pályájukon.

Nyugati csoport

Itt a Vasas emelkedik ki jelenleg a csoportból, a két vasi alakulat is jól kezdte ugyan a bajnokságot, a Körmend és a Szombathely is odahaza nyert kettőt, majd mindkettejüket a veretlen pasarétiek állították meg a harmadik találkozójukon. A Honvéd is jó rajtot vett, de még nem mérkőzött a felső hármas közül senkivel, viszont két idegenbeli siker található a nevük mellett (vereség nélkül), sorrendben Székesfehérváron és Pécsett arattak sikert a Dózsa Györgyi úti együttes fiataljai.

Fiú Serdülő (U14)

Itt területi elvek szerint zajlik az alapszakasz, az öt régióra osztott mezőnyben 87 csapat küzd a 32 közé jutásért. Az esélyesek kezdenek már itt is körvonalazódni, de velük jobban majd csak akkor foglalkozunk, amikor megfogyatkoznak az együttesek és négyes csoportokban küzdenek körről-körre a döntőbe jutásért.  

U12, U11

Itt még nagyobb a merítés, mint a serdülő korosztályban, de hasonlóan hozzájuk, itt is területi felosztás szerint küzdenek meg egymással a csapatok. Az alapszakasz egészen tavaszig tart, majd egy 16 csapatos Dzsemborin mérkőznek meg a legjobbak a felső és alsóházban, ahol hivatalosan nincs végeredmény. A legkisebbekkel is majd a bajnokság végéhez közeledve foglalkozunk kicsit mélyrehatóbban.

Fotó: falcokc.hu
tabellák: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus