Férfi egyetemi bajnokság: Fővárosi finálé a fiúknál

A TFSE és a Közgáz vívják a döntőt.

Az előzetesen kevésbé esélyesnek tartott két fővárosi együttes, a Közgáz és a TF került a döntőbe a férfi egyetemi bajnokságban. A Közgáz, azok után, hogy a keresztjátékban a nyugati bajnok Szombathely együttesét, most, az elődöntőben a keleti csoportot megnyerő DEAC-ot győzte le, méghozzá elsősorban taktikus második félidei játékának köszönhetően. A másik elődöntőben "repülőrajtot" vett a vendéglátó Miskolc, ám a nyitó negyed közepén magára talált a TF, majd a harmadik negyed közepén egy jó periódussal nemcsak átvette a vezetést, hanem el is tudott lépni a hazaiaktól. Az "őrült" végjátékban is a vendégeknél volt az előny, és hatalmas dobópárbajban végül 2 ponttal a fővárosiak nyertek. Két extra egyéni teljesítményről is emlékezetes marad ez az elődöntő, a vendégek játékosa, Polgárdy Ádám 37, a hazaiak kosarasa, Kozák Márton pedig 34 pontig jutott. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda bajnokság, férfiak, elődöntő
 
DEAC - Közgáz SC és DSK 74-85 (15-13, 22-23, 22-28, 15-21)
Miskolc, 150 néző. V.: Sörlei, Domán, Marton.
 
DEAC: POLLÁK 22/9, Csomor 5/3, Sólyom 4, GÁSPÁR 16/6, Fábián 2. Csere: Szekeres 5/3, Velkey 5/3, KURUCZ 8/6, Czermann 4. Edző: Tankó István.
 
Közgáz: LACZÓ 11/9, Tichov 14/3, Pfandler 3, Úr 4, KOMMA 23/3. Csere: Csepregi 4, SZÁNTÓ 12/3, Németh B.5, BARTHA 9/3. Edző: Vladár Csaba.
 
Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, Csomor Péter triplájával a DEAC szerzett vezetést, majd Gáspár Mátyás is "beköszönt". A fővárosiak első pontjait a center, Komma László szerezte, aki triplát dobott, Pfandler Bence pedig ügyes betörésből egalizált. Jó ideig maradt 5-5, majd a szakasz közepén a padról érkező Szekeres Ferenc lerohanás utáni ziccere egy 6-0-s debreceni rohamot indított útjára. A Közgáz azonban - többek között Laczó Levente triplája és Komma pöcije révén - egy 8-0-lal fordított. A nagy rohanásban sokat hibázott mindkét fél. Két másodperccel a negyed vége előtt Vekley Lőrinc hármasával visszavette a vezetést a DEAC.
 
Szántó Dániel triplájával indult a második etap, s a találat egy 8-0-s fővárosi rohamot indított útjára. A debreceni kosárcsendnek Kurucz Ádám vetett véget triplával. Szántó és Kurucz dobópárbaja mellett tartotta szűk előnyét a több büntetőt is elhibázó Közgáz. A szakasz közepén ismét a DEAC került "felszálló ágba" a hullámvasúton, Gáspár Mátyás és Pollák Balázs vezérletével egy 16-4-et "repesztve" fordított. A félidő hajrájában a sokáig "vaktöltényekkel" célzó Tichov Dominik, valamint Laczó bravúros hármasával szünetig 1 pontra jött föl a Közgáz.
 
Szerzett labdák utáni lerohanásos kosarakra építve szédületes, 8-0-s másfél perccel kezdett szünet után a Közgáz - jött is a debreceni időkérés. Újabb Közgáz-kosár és jó két és fél perc után Pollák triplával szerezte meg a második félidő első debreceni pontjait. Szekeres Ferenc szerencsés hármasával közelített tovább a DEAC. Bár Úr Mátyás támadópattanók után kétszer is villant, a debreceniek elkapták a fonalat, s Pollák újabb, valamint Sipos Timót első hármasával egyenlítettek. 50-50-nél egy debreceni technikai "juttatta előnyhöz" a Közgáz csapatát. Gáspár ugyancsak a vonalról egyenlített. A vezetésért támadhatott, de eladta a labdát a DEAC. Bartha Ákos szerzett rá nem feltétlenül jellemző módon indításból kosarat, majd újabb duplát dobott - a bónusz büntetőt viszont kihagyta. Büntetőkkel és Velkey labdaszerzést követő ziccerével ledolgozta hátrányát a DEAC. Csepregi Ádám közelről ismét a Közgázt juttatta előnyhöz, a szakasz pedig Bartha dudaszóra, 9 méterről dobott bravúros hármasával és 5 pontos fővárosi vezetéssel zárult.
 
A negyedik pedig Laczó harmadik triplájával indult. Pollák nem maradt adós a válasszal. Gáspár is dobott egy hármast, de a Közgáznak Szántó, Laczó és Bartha révén mindenre volt válasza - a szakasz közepén 8 ponttal "ment" a fővárosi együttes. Az akciók befejezéseit siettető DEAC pontatlanul játszott. Komma újabb pöci kosarával három perccel a befejezés előtt 10 pont fölé nőtt a Közgáz előnye. Letámadással próbálkozott a DEAC, és faultokkal akarta "késleltetni" az idő múlását, de Tichov a büntetőket biztos kézzel értékesítette, így izgalommentes végjátékban győzött a Közgáz. Komma László szédületes, 23 pontos, 20 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a fővárosi sikerből.
 
Tankó István: - Gratulálok a Közgáznak, minden bizonytalanságunkat kihasználták! Rendkívül csalódott vagyok, hogy nem sikerült döntőt játszani. Szeretnénk éremmel távozni!
 
Vladár Csaba: - Már az is nagy meglepetés volt, hogy bejutottunk a négyes döntőbe. A meglepetés sorozatot folytatni tudtuk, a szív diadala volt. A hullámhegyeket jól lovagoltuk meg, a hullámvölgyekből pedig jól jöttünk ki. Egy meccs van hátra a szezonból...
 
Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_71
 
 
 Miskolci Egyetem - TFSE 94-96 (23-17, 20-20, 20-34, 26-25)
Miskolc, 400 néző. V.: Vida, Nepp, Simon.
 
Miskolc: KOZÁK M. 34/12, SÁNDOR 10/6, KOZÁK B. 18, Ragályi 7/3, Szicsák 5. Csere: Gerőcs 8, Orliczki, Szőke, TAKÁCS 10/6, Asszú. Edző: Béres Dávid.
 
TFSE: POLGÁRDY 37/6, KOPÁCSI 20/6, LAMAN 18/12, KIRÁLY 13/6, Horváth G. Csere: Herló, Cohill 8. Edző: Boros Zoltán.
 
"Repülőrajtot" vett a jóval határozottabban, pontosabban kezdő hazai együttes, amely Sándor Bence vezérletével 15-2-vel indította a találkozót. Polgárdy Ádám próbálta triplával felrázni a megilletődötten kezdő fővárosiakat. A negyed második felében Polgárdy és Kopácsi Ákos egy 15-8-as TF rohamot vezetve 6-ra hozta föl a fővárosi legénységet. Kozák Márton vezérletével 6-0-lal kezdve a második etapot gyorsan megduplázta az első szakasz végén szerzett előnyét a házigazda. Laman Richárd tripláját és Király Zalán lerohanás utáni ziccerét követően 10-en belülre került a TF, azonnal időt kért Béres Dávid. A hét közben a Honvéddal az NB I-be feljutó Takács Dániel triplával tolt egyet a Miskolc kisebb gödörbe jutó szekerén, s újra 10 pont fölé nőtt a hazai előny. A TF azonban nem adta olcsón a bőrét: úgy zárta a félidőt egy 6-0-lal, hogy közben játékosai rendre kihagyták a büntetőket, s 8 kihagyott büntetővel volt 6 pontos hátrányban a szünetben.
 
Sándor "statisztikajavító" - kétszer szedte vissza a lepattanót - duplájára Kopácsi felelt betörésből. Óriási dobópárbaj alakult ki, tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a hazai együttes. A szakasz közepén "felpörgött" a TF, amely egy 10-0-lal - benne egy hazai technikaival - fordítani tudott. A TF játékosai egyre magabiztosabbak - Laman szerencsés, Kopácsi pedig szép triplát dobott -, a hazaiak viszont egyre feszültebbek, idegesebbek lettek - Kozák M. támadóhibája után testvére, Bertalan kapott technikait, 7 ponttal lépett el a TF. A szakasz azonban egy 6-2-es hazai futással, de 3 pontos fővárosi vezetéssel zárult. Király Zalán duplázta meg a TF-előnyt egy 2+1-es akcióval, Takács triplája fokozta az izgalmakat. Király aztán triplából is szerzett 3 pontot. A Kozák-fivérek 1 pontra hozták vissza a Miskolcot. A félzárkózásba úgy tűnt, belefáradtak a hazaiak: Polgárdy és Kopácsi is triplát szerzett, egy 11-2-vel 10 pontos előnyt szerzett a TF. A Kozák fivérek egy 7-0-t vezényeltek, s két perccel a vége előtt 3-ra jött föl a házigazda. Hiába dobott két triplát is a hajrában Kozák M., a TF büntetőzése a második félidőre nagyot javult. A végjátékban Kopácsi keze nem remegett meg, négy büntetőt is beemelt, így végül a TF örülhetett - egy "őrült" meccs végén.
 
Béres Dávid: - Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a TF csapatának a győzelemhez! Az első félidőben szinte tökéltesen megvalósítottuk a tervezett taktikát. Szünet a megváltozó játékvezetői felfogáshoz mi tudtunk kevésbé alkalmazkodni, így csak vért izzadva tudtunk csak meccsben maradni egy kifejezetten látványos, színvonalas találkozón. Nem lógathatjuk az orrunkat, holnap szeretnénk érmet szerezni.
 
Boros Zoltán: - Az első félidőben nehezen tudtuk kompenzálni a Miskolc szinte tökéletes játékát. A második félidőben aztán elkaptuk a ritmust, és a büntetőszázalékunk is feljavult, így tudtuk a végletekig kiélezett mérkőzést megnyerni. Bár most is voltak hiányzóink, remélem, a lendületünk kitart holnapig.
 
Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univ_ply_72

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Práczki Péter

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus