Férfi Egyetemi Bajnokság: Keleten az egri együttes, nyugaton az ELTE-BEAC aratott bravúrgyőzelmet

Egy-egy jókora meglepetés született a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság két csoportjában. A keleti csoportban az egri együttes, az Eszterházy SC az első negyed hajrájától vezetve "elkapta" az egyetemi bajnok DEAC gárdáját, a nyugati csoportban pedig az ELTE-BEAC egy inkább küzdelmes, mint szép mérkőzésen Szombathelyen, a SzoESE otthonában tudott nyerni.

A Hunbasket összefoglalója:

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 12. forduló:

Keleti csoport

Nyíregyházi Egyetemi SE - Semmelweis Egyetem 85-76 (18-23, 22-27, 28-9, 17-17)

Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 30 néző. V.: Sallai, Nyíri.

Nyíregyházi Egyetemi SE: VASKÓ 23/21, DEMETER 19/9, VEREBÉLYI 18/3, Bíró Be. 15/3, Bíró Bo. 3/3. Csere: Vámos 7/3. Edző: Vida Zoltán.

Semmelweis Egyetem: Kovács 2, PAULOVITS 30/6, Szőke 11/6, Tóth 4, Székely. Csere: TABAJDI 17/3, Csipán 8, Kórodi 4. Edző: Weisz Miklós.

Izgalmas, jó iramú, színvonalas mérkőzésen a szünetben 10 ponttal még a mezőny egyetlen - ráadásul fölöttébb "izmos" - dupla-duplát elérő játékosa, Paulovits Barnabás (30 pont, 19 lepattanó) vezette vendég orvosegyetemiek álltak jobban. A harmadik negyed azonban egyértelműen a végül 7 hárompontos kosarat szerző Vaskó György "vezérlete" hazai csapatról szólt, amely ekkor el is döntötte a találkozót a maga javára.

Vida Zoltán: - Az első félidőben kicsit kiengedtünk és az ellenfél el is ment 10 ponttal. A harmadik negyedben jól védekeztünk és vissza tudtunk jönni a játékba, sőt át is tudtuk venni a vezetést. Az agresszív védekezésünk eredményeképpen labdákat tudtunk szerezni és abból megjött az önbizalom és az extra jó dobások. Ez kellett a győzelemhez.

Weisz Miklós: - Védekezésben sokkal fegyelmezettebbnek, támadásban pedig türelmesebbnek kellett volna lennünk ahhoz, hogy megfelelő dobóhelyzeteket tudjunk kialakítani. Sajnos ez a harmadik negyed nagyon rosszul sikerült, legközelebb megpróbálunk ezen javítani. Gratulálok a Nyíregyházának.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53301

 

Debreceni Medikus SE - BME-MAFC 69-100 (20-19, 14-30, 20-25, 15-26)

Debrecen, OEC tornaterem, 10 néző V.: Kisházi, Rácz.

Debreceni Medikus SE: ZOVÁNYI 22/9, Nádasi 6/3, Albukai 7, WU 11, SZIRBUCZ 9/3. Csere: Mugamba 8, Bajzát, Virág 1, Zaghlol 5. Edző: Kovács István.

BME-MAFC: KOFLANOVICS 3/3, POLLÁK 30/6, LÁNG-MITICZKY 10/3, ROZS 13,  TÓTH  K. 15/3, . Csere: Horváth 6, Vas 6, VARGOVICS 6, Géczi 7/3, Cseresznye 4. Edző: Tiba Klára.

Villámrajtot vett a vendégcsapat, a fővárosiak szinte állva hagyták ellenfelüket a mérkőzés elején. 5-19-nél jött is a hazai időkérés, ami nagyon felrázta a medikusokat. Az addig szárnyaló "műszaki alakulat" elvesztette a ritmust, és öt percig nem tudott kosarat dobni, így meglepetésre a DMSE megfordította a negyed végére a mérkőzést. A pici szünet jót tett a BME-MAFC gárdájának, a kezdő ötös megállította a hazai rohamokat, és kiváló védekezéssel, jó távoli dobásokkal megnyugtató előnyre tett szert. Nagy volt a küzdelem a pályán, Pollák Árpád és Zoványi Csaba vezették a csapataikat, de lassan-lassan kialakult egy 20-22 pontos különbség, amelynél közelebb a vendéglátó egyszer sem jutott a mérkőzés hátralévő részében. Küzdelmes párharcot, szórakoztató meccset hozott a mérkőzés, azonban a vendégek győzelme egy pillanatig sem fogott veszélyben.

Kovács István: - Jól küzdöttünk, mindent megtettünk, egy szavam se lehet a csapatomra. Köszönöm nekik a hozzáállásukat! Gratulálok az ellenfélnek, sok sikert nekik a továbbiakban!

Tiba Klára: - Jól kezdtünk, de néhány téves bírói ítélet miatt gödörbe kerültünk. Ennek ellenére szépen összeszedtük magunkat és nyertünk. Gratulálok a hazaiaknak, nagyon lelkesen játszottak. Sok sikert nekik.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53291


TFSE - SZTE-Szegedi RSC 79-62 (18-21, 19-18, 26-11, 16-12)

Budapest, dr. Koltai Jenő Sportközpont 20 néző V.: Sentényi, Tóth.

TFSE: POZSIK 2, MESTER 26/18, CSOMÓS 10/3, Rátkai 2, RÁTVAY 16. Csere: Alcser 6, DÉKÁNY 11/3, Fábián 2, Szlávik 4/3, Nagy. Edző: Boros Zoltán.

SZTE-Szegedi RSC: KASS 22/6, KAMENIK 13/9, TRÁSER N. 11, Tráser M. 6, LŐRINCZ 4. Csere: El-Nader 4, Hősi 2. Edző: Gaál Gergő.

Az első félidőt lendületesen kezdte a vendég együttes, amely gyors, pontos támadójátékának köszönhetően uralta az első negyedet. A szegedi lendület kitartott a második negyedben is, a TFSE eladott labdáinak köszönhetően számos gyorsindítást tudtak sikeresen véghez vinni, és a Kass Ferenc-Kamenik Bálint-Tráser Nándor trió vezetésével a vendégek zárták előnnyel a félidőt. Szünet után magára talált a hazai csapat, amely Mester Márk tripláinak és a végül 16 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával záró Rátvay Balázs palánk alatti játékának köszönhetően fordított megnyugtató előnyre tett szert. A Szeged ekkor már nem tudta tartani a ritmust így a mérkőzésből Boros Zoltánék kerültek ki győztesen.

Boros Zoltán: - Az első félidőben hoztunk rossz döntéseket főleg támadásban, néha voltak olyan vállalásaink, ami nem helyzetből történt, így egy kicsit ritmustalan is volt a játékunk. A második félidőben sikerült a védekezésünkön javítani, hisz a Szeged nagyon jól támadott az első félidőben. Néhány gyorsindítással tudtunk még operálni és megtartani az előnyünket a mérkőzés végéig.

Gaál Gergő: - Előszőr is gratulálok a TFSE-nek, sajnálom, hogy ilyen kevesen tudtunk eljönni. Az első félidőben tudtuk tartani a lépést és nagyon szépen játszottunk, a második félidőre elfáradtunk.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53281

 

AKE-Milton Friedman Egyetem - Miskolci Egyetem 53-125 (6-31, 16-33, 19-28, 12-33)

Budapest, Bethlen Gábor Technikum, 10 néző. V.: Kruk, Kiss.

AKE-Milton Friedman Egyetem: Laszák 24/6, HUTVÁGNER 19, Stojkovic 10/6, Tarsoly, Pesti. Csere: Gergely. Edző: Pálfi Jenő.

Miskolci Egyetem: GADUS F. 36/6, GADUS B. 21/9, , Velkey 2, GERŐCS 13, RAGÁLYI 12. Csere: TÓTH J. 16/6, KOVÁCS B. 11, SZŐKE 11/3, Sándor 3/3. Edző: Béres Dávid.

Kisebb fordulatszámon pörgött a Milton Egyetem csapata az első negyedben a Miskolci Egyetemmel ellentétben. A vendégcsapat gyors, pontos játéka csak a harmadik negyedben tört meg, ekkor a hazaiak néhány ügyes támadást vezetve kiegyenlítetté tették a játékot.  Az utolsó negyedben ismét a vendégcsapat dominált a pályán. A Miskolc csapata megérdemelte a nagyarányú győzelmet.

Pálfi Jenő: - Ugyan nagy lett a pontbéli különbség, de a srácok haladnak a fejlődés útján. Csak így tovább! Az ellenfélnek gratulálunk!

Béres Dávid: - Köszönjük az ellenfélnek a sportszerű mérkőzést! Megpróbáltunk mi is a legjobb felállásban kiállni, de sajnos nekünk is vannak sérültjeink, viszont úgy gondolom, hogy egy nagyon jó mérkőzést tudunk a mi napon játszani. További sok sikert kívánunk az ellenfélnek!

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x2324/hun_univk/hun_univk_53271

 

Eszterházy SC - DEAC 88-77 (31-21, 23-26, 22-18, 12-12)

Eger, Leányka utcai Sportcsarnok, 30 néző. V.: Mezei, Fenyvesi.

Eszterházy SC: GILSZKI 24/9, Bajusz 10/6, BOTKA 12/3, Lengyel 3/3, RÉKASI 18/3. Csere: KEREKES 12/12, Ficsor 9/6. Edző: Klepej Roland.

DEAC: Várbíró 15/3, Várszegi 10/3, Varga S. 18/6, Czermann 12, Bankó 6. Csere: Fábián 4, Hibján 8/6, Varga B. 4, Sólyom. Edző: Nagy Lajos Róbert.

Az Eszterházy SC egyetemistái hosszú idő után újra hazai pályán léphettek parkettre, és a címvédő DEAC kosárlabdázóit látták vendégül. Az első negyedben felváltva estek a kosarak, egyik csapat sem tudott jelentős előnyt kiharcolni, egészen az utolsó másfél percig, amikor egymás után estek a távoli kísérletek hazai részről. Kerekes Hunor (12 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 gólpassz 13 VAL), a dupla-dupláig jutó Rékasi Bojta (18 pont, 12 lepattanó, 2 szerzett labda, 2 gólpassz, 1 blokk) és Ficsor Áron (9 pont, 1 lepattanó, 2 gólpassz, 6 VAL) jóvoltából. Ezekkel a távoli dobásokkal 10 pontos előnyt tudtak kiharcolni Botka Botondék. A második negyedben sem tört meg a hazaiak lendülete, azonban a vendégcsapat mindig tudott válaszolni a kapott pontokra Varga Sándor (18 pont, 2 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 20 VAL), Várbíró Gergő (15 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz 17 VAL) és Czermann Patrik (12 pont, 6 lepattanó, 1 blokk, 19 VAL) jóvoltából. Az egriek részéről Gilszki Erik (24 pont, 1 lepattanó, 4 szerzett labda, 4 gólpassz, 27 VAL), Bajusz Ábel (10 pont, 2 lepattanó, 1 gólpassz, 10 VAL) és Rékasi szállította ezekben a percekben a pontokat. Így a nagyszünetre 7 pontos előnnyel vonulhattak el az egri egyetemisták. A nagyszünet után a DEAC csapata felkeményítette a védekezését, amit az egriek nem mindig tudtak eredményesen átjátszani. Ebben az etapban nagyon sok eladott labdát tudott magáénak az Eszterházy SC gárdája, hiszen a Debrecen csapata letámadt, eredményesen. A negyed közepére 4 pontra csökkent a differencia a két csapat között, mégpedig Várszegi Ádám (10 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 11 VAL) sikeres tripla kísérletével. Ezek után a két középiskolás játékosa, Ficsor 2+1-vel, valamint sikeres hárompontosával és Lengyel Dániel villanásaival 13 pontra nőtt a különbség. Ehhez a duóhoz csatlakozott még Gilszki és Botka Botond (12 pont, 3 lepattanó, 4 szerzett labda, 7 gólpassz, 24 VAL) hazai oldalról. Vendég részről csak Várszegi, Várbíró és Varga egy-egy szép megmozdulása tartotta életben a DEAC csapatát, azonban a negyed végére, így is 11 pont volt az előnye az egrieknek. Az utolsó negyed Rékasi kosaraival kezdődött. Ebben a szakaszban volt a leghatékonyabb az egri zóna, és több labdát is szerzett ebből a Botka - Gilszki páros. Ezzel csak Varga S, és Várbíró tudott lépést tartani, azonban ez nem volt elég és így a mérkőzés végére 11 pontos, bravúros győzelmet aratott az Eszterházy SC.

Klepej Roland: - Az első negyedbéli villámrajtunk, tulajdonképpen meghozta a gyümölcsét, úgy gondolom, hogy így kell elkezdeni egy mérkőzést a részünkről. Természetesen, ehhez kellett az extra dobóforma, amit a mai napon a csapat produkált. A második félidőben szigorított a védekezésén a DEAC csapata és ez egy kicsit nehéz helyzetbe hozott minket, de örülök, hogy volt tartása a csapatnak és az első félidőben megszerzett előnyünk kitartott a mérkőzés végéig. Gratulálok a DEAC-nak és további sok sikert a bajnokságban.

Nagy Lajos Róbert: - Először is gratulálok az Egernek, nagyon jól játszottak, főleg az első félidei játékuk volt az, amivel nem tudtunk mit kezdeni. A második félidőben felkeményedett a védekezésünk, viszont támadásban már nem tudtuk megoldani a szituációkat.

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x2324/hun_univk/hun_univk_53261

 

 Nyugati csoport:

 Szombathelyi Egyetemi SE - ELTE BEAC 54-62 (11-10, 16-11, 20-20, 7-21)

Szombathely, 20 néző. V.: Bognár, Kovács.

Szombathelyi Egyetemi SE: KISS 19, Gyánó 1, Németh 4, FRISNYÁK 10, VÁRKONY 2. Csere: Nárai 11/3, Várkony 3, Matucza 4. Edző: Kéri Péter.

ELTE BEAC: MOLNÁR 20/6, SIPOS 16/9, IPACS 17/9, Szabó B. 2, Orczi 2. Csere: Szabó I. 4, Papp, Ipacs Z. 1. Edző: Csányi Zoltán.

Mindkét csapat erősen tartalékos kerettel várta a feldobást egy olyan meccsen, ami sok mindent eldönthetett a keresztjátékba jutásról. Az első negyedben nehezen találtak ellenszert egymás védekezésére. Az első öt percben összesen 5 pont született, de negyed is csak 11-10-es eredménnyel zárult. A második negyedben a hazai csapat talált először magára, a SzoESE egy 9 pontos előnyt tudott felépíteni, amiből a félidőre is maradt 6. A fordulás után hatékonyabbá vált a támadójáték mindkét oldalon, de nem nagyon változott a különbség a csapatok között. Az utolsó játékrészre azonban láthatóan elfáradtak a hazaiak. Sorra vezették az eredménytelen támadásokat, és ezzel párhuzamosan a vendégek megtalálták a dobóformájukat, amivel átvették és meg is őrizték a vezetést. Hazai oldalon Kiss Mihály 19 pontja, 8 lepattanója és 9 kiharcolt faultja érdemel említést, míg a vendégeknél Ipacs Donát ért el dupla-duplát 17 ponttal és 12 lepattanóval.

Kéri Péter: - Amíg bírtuk erővel, a védekezésünkre alapozva tudtuk kontrollálni a meccset. Azonban a fáradtság megtörte a lendületünket és ezt ki tudta használni az ELTE, akiknek gratulálok a győzelemhez.

Csányi Zoltán: - Szörnyű mérkőzésen győztünk, úgyhogy gratulálok a fiúknak. Ezen kívül nagyon több jót nem tudok elmondani a meccsről. Összességében mindkét csapat szenvedősen játszott és erőlködött. Ebből most mi kerültünk ki a végén győztesen, de nagy különbség nem volt a két csapat között.

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x2324/hun_univn/hun_univn_52031


SMAFC - Óbudai Egyetem Kandó SC 86-71 (23-22, 29-16, 16-19, 18-14)

Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 70 néző. V.: Tóth, Rokob.

SMAFC: KALINCSÁK 22/6, Heiszenberger 5, VINICZAY 8, HENCZ 29/3, RÉTI 9/3. Csere: FEKETE 7, Török 4, Veöreös 2, Guricza, Szívós. Edző: Márkus Tamás.

Óbudai Egyetem Kandó SC: BALÁZS  12/9, PÁLVÖGYI  23/21, VERES 16/6, Katatics 2, KARAKÓ 18 . Csere: Berzicai, Godán. Edző: Őri Gergely.

Az első negyed kiegyenlített küzdelmet hozott, majd a Kalincsák Kolos - Hencz Balázs kettős vezette hazai csapatnak a félidőre sikerült egy nagyobb, 10 pont fölötti előnyt kialakítania. Az Óbuda a remek dobóformát kifogó Pálvölgyi Richárd, valamint a 18 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Karakó Bálint jóvoltából többször vissza kapaszkodott a mérkőzésbe, de fordítani nem tudott, és a 4. negyedre már belefáradt a SMAFC üldözésébe, így végül a hazai csapat örülhetett a győzelemnek.

Márkus Tamás: - Nagy gratuláció a fiúknak, így még többet ér a múlt heti győzelmünk. Külön örülök annak, hogy egyre magabiztosabban vagyunk támadásban és egész meccsen csapatként tudunk küzdeni.

Őri Gergely: - Gratulálok a soproniaknak, megérdemelték abszolút a győzelmet. Úgy gondolom, hogy ennyi eladott labdával és ennyi második szándékból kapott kosárral nem lehet győzni, így a mai vereséget teljes mértékben magunknak köszönhetjük.

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x2324/hun_univn/hun_univn_52041

 

Közgáz SC és DSK - Ludovika SE 115-48 (32-19, 30-14, 22-13, 31-2)

Budapest, Kinizsi u., 30 néző. V.: Gaál, Hartai.

Közgáz SC és DSK: JENEI 10, Csík 2, KUTROVICH 23/6, PFANDLER 11/3, Sólyom 12. Csere: GALAMBOS 24/6, BÉRES 14/6, CSIKÓS 19. Edző: Vladár Csaba.

Ludovika SE: Nagy M. 3/3, Szatmári 4, Renkecz 9/3, Póczos 2, RADOJEVICS 14/3. Csere: Tóth M. 9/3, Farkas S. 5/3, Beck 2, Darvas. Edző: Mészáros István.

Remek iramban, élvezetes játékkal indult a fővárosi derbi, másfél perc elteltével 7-6-ot mutatott az eredményjelző. A negyed derekán egy 11-0-lal elléptek a hazaiak, akik így 10 pont fölötti előnnyel zárták a kosarakban gazdag szakaszt. A másodikat egy 6-0-lal kezdve közel 20 pontosra növelte előnyét a vendéglátó, ám egy időkéréssel rendezte sorait és ügyes akciókkal kiegyenlítetté tette a játékot a Ludovika. A félidő végén egy 12-0-lal azonban közel 30 pontosra növelte előnyét, és szünetre el is döntötte a meccset a Közgáz. Szünet után a hazaiak időnként "belehaltak a szépségbe", de így is növelték előnyüket, a záró negyedre pedig szétesett a Ludovika játéka, támadásban semmi sem sikerült a vendégeknek, így a vendéglátó sima sikerével zárult a találkozó. A Közgázból hárman - Galambos Árpád (24 pont, 15 lepattanó), Pfandler Bence (11 pont, 10 lepattanó) és Jenei Koppány (10-10 pont és gólpassz) - is dupla-duplát értek el, míg a vendégektől ugyanezt Pavle Radojevic (14 pont, 11 lepattanó) mondhatta el magáról.

Vladár Csaba: - Örülök, hogy az aránylag szigorú védekezésünket végig fenn tudtuk tartani. Bár támadásban voltak rövidzárlataink, összességében szépen kosárlabdáztunk. Ugyanez elmondható ellenfelünkről is, amelyen látszik, mit akar játszani, és amely meccsről meccsre fejlődik. További sok sikert kívánok mindkét csapatnak.

Mészáros István: - Gratulálok a Közgáznak, és a folytatásban sok siker kívánok neki. Nem volt egy súlycsoportban a két csapat, nálunk az első félidő még jónak mondható volt, a második már egyáltalán nem. Összességében elégedetlen vagyok a látottakkal, keménységben, harcosságban jóval több kell a folytatásban.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_52011

 

PTE-PEAC – Veszprémi Egyetemi SC 108-50 (29-12, 30-12, 27-6, 22-20)

Pécs, Ifjúság út 6., 50 néző. V.: dr. Danka, Fleischmann.

PTE PEAC: FÜLÖP 6, BOR 22/6, Altekruse 7/3, Mezei 7, GYŐR 12. Csere: CSIRKE 14/12, Kovács 4, NÉMETH Z. 9/3, Darázs 7/3, Halkovics 10/3, LAJOS 10, Jolsvai. Edző: Kmézics Zorán.

Veszprémi Egyetemi SC: Csernák 8, Lénárt 14/3, STEWART 26/15, Halász, Németh M. Csere: Nádasdi 2, Fekete, Vicai. Edző: Kerekes Gábor.

A veretlen listavezető fogadta a nyeretlen veszprémieket. A veszprémi egyetemisták próbáltak bátran játszani, az elején a hazai letámadás ellen. Bár párszor sikerült azt átjátszaniuk, elég hamar beindult a hazai labdaszerző gépezet. A zóna védekezést is megpróbálták a vendégek, ha távolról nem is találtak be, akkor második szándékból a lepattanók után voltak eredményesek a pécsiek. A hazaiak hamar rotálni kezdetek és a mérkőzés jó részét inkább a cseresorukkal játszották. Csirke Balázs négy három pontossal vétette észre magát, a kezdők közül pedig Bor Sándor ellenálhatatlanul játszott. A vendégek pontszerzésben leginkább a Stewart-Lénárt tengelyben bízhattak. A harmadik negyed különösen egyoldalúra sikeredett, a pécsiek - akiktől Győr Bálint 12 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát ért el - hozták a kötelezőt.

Kmézics Zorán: - Ezúttal is minden játékosomnak megfelelő játékpercet tudtam biztosítani. Sajnálom, hogy a vendégek nem tudtak teljesebb kerettel kiállni. Mindkét csapatnak gratulálok, folytatjuk tovább!

Kerekes Gábor: - Alapvetően elégedett vagyok a fiúkkal ahhoz képest, hogy milyen kerettel jöttünk, ennyi egyesületi kosarasunk volt ma. Ők kitették szívüket, lelküket. Természetesen voltak hibák, próbáljuk ezeket kijavítani A PTE-PEAC csapatának további sok sikert kívánunk!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_52021

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus