Férfi egyetemi bajnokság: Nyíregyházi bravúr a Közgáz otthonában

Két meglepetés született a Nemzeti Egyetemi Bajnokság idei első teljes fordulójában a férfiak mezőnyében. A keleti csoportban a Nyíregyháza egy remek, fordulatos mérkőzésen bravúros győzelmet aratott a fővárosban, a Közgáz otthonában. A nyugati csoportban a TF fölényesen, 60 ponttal nyert a legjobbjait nélkülözve, gyakorlatilag a második sorával pályára lépő címvédő Mosonmagyaróvár ellen.

Két meglepetés született a Nemzeti Egyetemi Bajnokság idei első teljes fordulójában a férfiak mezőnyében. A keleti csoportban a Nyíregyháza egy remek, fordulatos mérkőzésen bravúros győzelmet aratott a fővárosban, a Közgáz otthonában. A nyugati csoportban a TF fölényesen, 60 ponttal nyert a legjobbjait nélkülözve, gyakorlatilag a második sorával pályára lépő címvédő Mosonmagyaróvár ellen. Ugyanitt a Semmelweis Egyetem nyerte az alsóházi rangadót a PTE-PEAC ellen. A legjobb négy közé jutás szempontjából fontos összecsapáson a SMAFC remek kezdésével győzött az ELTE otthonában. A keleti csoportban a Miskolc otthon, a BME és a DEAC idegenben aratott fölényes sikert. - adta hírül a hunbasket.hu.

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 10. forduló
 
DMSE - BME-MAFC 53-83 (16-13, 12-26, 4-27, 21-17)
Debrecen, OEC tornaterem, 15 néző. V.: Bács, Kisházi.
 
DMSE: Soliman 10/3, Kovács 6, Veszprémy 5/3, Uduoise 5/3, Csirpák 9/6. Csere: HERCZKU 12/3, Nádasi 2, Madlol 2, Hegyi, Bakos 2. Edző: Kovács István.
 
BME-MAFC: RADOS 11, ROZS 23/3, Láng-Miticzky 10/9, VARGOVICS 6, SZÁNTÓ 17/3. Csere: Bór 8/6, Horváth 2, Harsányi, Pásztor 6. Edző: Tiba Klára.
 
Nagy iramban, de sok hibával tarkított játékkal kezdődött a mérkőzés. A távoli kísérletek egyik csapatnál sem „ültek”, a hazaiak meglepetésre vezetéssel zárták az első negyedet. Az ezt követő szünetben a vendégek mestere felrázta csapatát, így a BME átvette a vezetést, és folyamatosan növelte előnyét. A félidő végén még úgy tűnt, a hazaiak meccsben maradhatnak, a harmadik negyedben azonban kiválóan védekezett a vendég csapat, amit a hazaiak nem tudtak feltörni. Ebben a szakaszban nagy fölényben játszott, és el is döntötte a mérkőzést a maga javára a BME - ennek köszönhetően a végén még az is belefért, hogy elveszítsék az utolsó játékrészt. Alapvetően a hazai csapatból most senki nem tudott vezérré előlépni, azonban Herczku ponterős játéka kiemelkedő volt. A fővárosi csapatból elsősorban a 17 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Szántó Levente, valamint Rados Balázs és Rozs Máté védekezése és a támadóoldalon mutatott ponterőssége eredményezte a magabiztos vendég győzelmet.
 
Kovács István: - Kár a két középső negyedért. Talán ha egy kicsivel nagyobb lett volna gyűrű, akkor a labdával többször sikerült volna betalálni... Gratulálok a vendégeknek a mai győzelmükhöz! Több volt ebben a meccsben.
 
Tiba Klára: - A mérkőzés elején picit meglepett minket a hazai csapat, de a játékosaim összeszedték magukat, így kiváló védekezéssel sikerült megnyugtató előnyre szert tennünk, amit a mérkőzés végéig meg is őriztünk. Gratulálok a győzelemhez a csapatomnak, és sok sikert a DMSE gárdájának a továbbiakban!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_808
 
 
Közgáz SC és DSK - Nyíregyházi ESE 82-89 (23-21, 29-21, 14-20, 16-27)
Budapest, Kinizsi u., 25 néző. V.: Kruk. Simon.
 
Közgáz: Laczó 4, PAPP D. 8/6, Korompai 3, Fóti 10, BARTHA 34/15. Csere: Limpek 9/3, KISS B. 8/6, Bernacchini 6/6, Dévald. Edző: Vladár Csaba.
 
Nyíregyházi ESE: DEMETER 11/9, VIDA 29/21, Tisza 6/3, VERBA 14, SKVORCOV 15. Csere: MOKÁNSZKI M. 14/3, Rudik. Mb. edző: Vaskó György.
 
A tartalékos csapatok csatáját Papp Dominik villanásainak köszönhetően 7-2-vel kezdte a Közgáz, ám erre zónára váltva, labdákat, s könnyű kosarakat szerezve feleltek a vendégek, akik Demeter Ádám és Tisza Bálint vezérletével egy 10-3-mal fordítottak. A szakasz második felében a padról ügyes, eredményes játékkal beszálló Limpek Balázs villanásaival egy 9-0-lal ellépett a Közgáz. A negyed végén egységes csapatmunkával előbb egy 9-2-re felzárkózott, majd a második etap elején Vida Zoltán két triplájára építve egy 11-0-lal fordított, és elhúzott a Nyíregyháza. Időkéréssel törte meg a vendégek lendületét a Közgáz, amely előbb egy 9-2-vel egalizált, majd a félidő hajrájában Bartha Ákos és Kiss Bálint 2-2 triplájára építve szünetig 10 pontos előnyre tett szert. A második félidő elején közel két és fél percig nem született kosár, majd váltva születtek a találatok, tartotta 10 pont körüli előnyét a Közgáz, a vendégek pedig elveszítették a kezén megsérülő Tiszát.
 
A szakasz közepén jött egy parádés "Vida-varázslat": a nyíregyházi hátvédet foghatta gyors lábú alacsonyabb vagy nála magasabb védő, nem zavartatta magát, szórta a triplákat, és egy 10-0-s rohamot vezényelve 1 pontra felhozta csapatát. A szakasz hajrájában újfent Bartha vette széles vállaira a Közgázt, tripláival a hazai gárda 4 pontos előnnyel várhatta a záró szakaszt. Ebben azonban a vendégeknél felnőtt a feladathoz, és ügyes, eredményes megmozdulásokkal vétette magát észre a három dupla-dupláig jutó magas játékos, Mokánszki Milán (14 pont, 11 lepattanó), Skvorcov Gergő (15 pont, 14 lepattanó) és Verba Szabolcs (14 pont, 10 lepattanó). Demeter ügyesen szervezte a vendégek játékát, és Vida ebben a szakaszban is meg-megvillant. Hazai oldalon az első félidőben a játékhoz még fontos pontokat hozzátevő játékosok elbizonytalanodtak, a "tarthatatlan", közelről és távolról egyaránt eredményes Bartha magára maradt a pontszerzésben, így egy remek, színvonalas mérkőzésen a Nyíregyháza a hazai együttes fölé kerekedett.
 
Vladár Csaba: - Ahogy Nyíregyházán, a két csapat találkozója most is közel egyenlő erők küzdelmét hozta. Nagyon sok tiszta helyzetet hagytunk ki, így alulmaradtunk. A nyíregyháziaknál támadásban több volt a jó egyéni teljesítmény, így megérdemelten nyertek, gratulálok nekik!
 
Vaskó György: - Fordulatos, izgalmas, végig szoros mérkőzés volt. A kis létszámmal pályára lépő csapat erejét, tartását jól mutatja, hogy egyik meghatározó játékosunk, Tisza Bálint kiválása után is a maga javára tudta fordítani a mérkőzést. Gratulálok a fiúknak!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_809
 
 
Miskolci Egyetem - Szegedi RSC 100-48 (26-15, 30-14, 25-11, 19-8)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 50 néző. V.: Takács, Vaszi.
 
Miskolci Egyetem: Kozák 9, Orliczki M. 7/3, SÁNDOR 23/9, RAGÁLYI 16, Szőke 9. Csere: NYÍRI 17/9, ORLICZKI B. 14/3, Taskó 5/3. Edző: Béres Dávid.
 
Szegedi RSC: Csornai 12/6, Sajgó 7, Kamenik 6, Bella 5/3, Cservák 4. Csere: Lőrincz 8, Balog 2, Szabó 2, Viktor 2. Edző: Mike János.
 
A tabella első helyén tanyázó Miskolci Egyetem együttese fogadta a Szegedi RSC csapatát. A vendég gárda kosaraival kezdődött a rangadó, majd  fokozatosan átvették az irányítást, majd a vezetést is a hazaiak. Egyre magabiztosabbak lettek a miskolci játékosok, akik lendületesebben, pontosabban játszva folyamatosan növelték előnyüket. Szegedi részről Csornai Csaba próbálta tartani a lelket a társaiban, de hazai részről ezt Sándor Bence (23 pont 4 szerzett 6 assziszt), valamint a két dupla-duplát elérő játékos, Nyíri Bence (17 pont, 12 lepattanó) és Ragályi Levente (16 pont, 18 lepattanó) "nem hagyta szó nélkül" - utóbbi két játékos vezérletével 52-32-re nyerte a lepattanócsatát a vendéglátó. Az utolsó percekben már csak az volt a kérdés, hogy a miskolciak megdobják-e a századik pontjukat - sikerült.   
 
Béres Dávid: - Hosszú kihagyás után játszottunk újra. Kicsit álmosan kezdtünk, de az idő elteltével egyre jobban belelendültünk a játékba. Gratulálok a srácoknak az újabb győzelemhez!
 
Mike János: - Gratulálok a Miskolc Egyetem csapatának, hogy megszerezte a győzelmet! Amit kértem a fiúktól, azt a pályán megvalósították.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_811
 
 
NKE SE - DEAC 44-93 (16-26, 15-25, 4-18, 9-24)
Budapest, Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Novák, Molnár.
 
NKE SE: Pálvölgyi 2, HUTÁS 23/3, PILINSZKI 15/3, Darvas 2, Tóth M. Csere: Hajas 2, Korcsik, Tóth Á., Mitiner, Veres. Edző: Mészáros István.
 
DEAC: VELKEY 2, POLLÁK 22/3, Sipos 9/3, Berzi 6/6, GÁSPÁR M. 23. Csere: Fülöp 5/3, CZERMANN 26, Zsuga. edző: Tankó István.
 
Az első félidőben mindkét csapat frissen, gyorsan kosárlabdázott, bár már itt is érezhető volt, hogy jobb csapat a DEAC. A második félidőre a hazai gárda elfáradt, pontatlanul, sok hibával játszott, így végül a papírformának megfelelően fölényes debreceni siker született. A debreceni csapatból hárman is - Czermann Patrik (26 pont, 15 lepattanó), Gáspár Mátyás (23 pont 13 lepattanó) és Pollák Balázs (22 pont, 13 lepattanó) dupla-duplával zárták a mérkőzést. Az NKE SE együttesénél Hutás László 23 és Pilinszki Máté 15 pontja volt átlag feletti.
 
Mészáros István: - A debreceni meccshez képest kellemes meglepetés volt az első félidő jó teljesítménye. A csapat szokás szerint becsülettel küzdött, ám a második félidőre elfogyott az energiánk. Gratulálok a DEAC csapatának, további sok sikert nekik a bajnokságban!
 
Tankó István: - Más bajnoki mérkőzéseink miatt az egyetemi csapat kissé hiányosan tudott kiállni erre a mai mérkőzésre, de aki itt volt remek teljesítményt nyújtott. Küzdünk, hogy minél feljebb végezzünk a tabellán, remélem az alapszakasz végén valahol elöl leszünk. Köszönjük a Ludovika csapatának a helytállást, kívánom, hogy minél több meccset nyerjenek!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_810
 
 

Nyugati csoport, 8. forduló
 
ELTE BEAC - SMAFC 71-84 (19-31, 21-29, 18-10, 13-14)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Sentényi, Hartai.
 
ELTE BEAC: Tímár 9/3, Gyapjas 5/3, Molnár, MORAUVSZKI 15, Szabó 5/3. Csere: HARSÁNYI 17, Réti 6, Borsos, TÓTH M. 14. Edző: Csányi Zoltán.
 
SMAFC: FERNANDEZ 15/9, HEISZENBERGER 10/3, HAJNAL 20/18, Hencz, Szegedi 7. Csere: SZABÓ D. 19/3, Janzsó, Barcza 8, Kertész 3/3, Fekete 2. Edző: Farkas Dávid.
 
Fantasztikus dobóformában kezdte a mérkőzést a soproni csapat, tulajdonképpen nem tudtak hibázni a hárompontos vonalon kívülről. Meg is lett az eredménye, hiszen jelentős előnyre tettek szert. A budapesti egyetemisták a mérkőzés ezen szakaszában nem is tudtak mit kezdeni ellenfelükkel. A második félidőben aztán védekezést váltottak az ELTE fiataljai, aminek köszönhetően kicsit meg tudták közelíteni ellenfelüket, de a teljes fordulat már nem jött össze számukra, mivel a döntő, felzárkózás lehetőségét felvillantó pillanatokban ismét hibáztak, így a jól kezdő soproni csapat győzött. Hazai részről Harsányi András (17 pont, 15 lepattanó), a soproni együttesből pedig három játékos is - Szabó Dániel (19 pont, 13 lepattanó), Heiszenberger Norbert (10-10 pont és lepattanó), valamint Vincent Fernandez (15 pont, 10 gólpassz) ért el dupla-duplát.
 
Csányi Zoltán: - Nehéz most higgadtan értékelnem, mivel a srácokkal egyértelműen a győzelem reményében léptünk pályára, aztán minden teljesen másképp alakult. Szerettünk volna nyomást gyakorolni a soproni fiatalokra, ehhez képest mi kaptunk egy olyan első félidőt, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Aztán a védekezésünkön változtattunk, aminek meg is lett az eredménye, de igazán nem tudtunk közel kerülni ellenfelünkhöz. Távoli dobásaink nem sikerültek, míg ellenfelünk szinte minden távoli dobása célba ért. Gratulálok a soproni fiataloknak!
 
Farkas Dávid: - Nem vagyunk és nem is leszünk könnyű helyzetben, mivel a télen elvesztettük legjobb játékosunkat Füzi Róbertet, csapatkapitányunknak, Szegedi Mártonnak pedig ez volt az utolsó mérkőzése a SMAFC-ban. Örültem, hogy ezen a mérkőzésen még a rendelkezésünkre állt. Nagyon agresszívan védekezett a hazai csapat, jó ellenfél volt, de az első negyedbeli extra dobószázalék hozzájárult ahhoz, hogy a mai mérkőzést megnyerjük.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_774
 
 
Semmelweis Egyetem - PTE-PEAC 92-67 (28-11, 18-17, 25-19, 21-20)
Budapest, SOTE csarnok. V.: Jankovics, Pohánka.
 
SOTE: Vámosi M. 10, Schirer 13/3, KIRJÁK 9, JANKÓ 16/6, VÁMOSI B. 29/6. Csere: Hajdú 2, Molnár 8, Körmöczi 5. Edző: Weisz Miklós.
 
PTE-PEAC: Vad 6, Gergely 8, ZALAY 28/3, Lajos 2, Giszháber 2. Csere: Huszka 6, Gémes 6, Németh 9. Edző: Czéh László.
 
Az 1. fordulóban egy pontgazdag és a végletekig kiélezett meccsen a hazai pécsi csapat az utolsó másodpercben szerzett kosárral egy pontos győzelmet aratott a Semmelweis Egyetem ellen. Emiatt egy igazán izgalmas összecsapásra volt kilátás a visszavágón, Budapesten, a PTE csapatából azonban több meghatározó játékos is hiányzott. Nagy tempóban kezdtek a felek - a hazai együttesnél Vámosi Boldizsár kezdte termelni a pontokat, míg vendég oldalon Zalay Zsombor próbálta tartani a lépést. A SOTE jól járatta a labdát, támadásban szinte minden pályára lépő játékos betalált már az első negyedben. A pécsieknél rendre kimaradtak a dobások, így majd' 20 pontos előnnyel zárta az első negyedet a SOTE. A második negyedben főleg Zalay és Németh Zoltán felelt a pécsi pontokért. Jó betöréseikkel a palánk alól már rendre betaláltak a vendégek, de távolról továbbra sem voltak eredményesek.
 
Emiatt ugyan csak egyetlen ponttal, de ezt a szakaszt is hazaiak nyerték. A harmadik negyedet a vendégek kezdték jobban, a 24. percben 11 pontra megközelítették a budapestieket, akik egy időkérés után rendezni tudták soraikat, és egy 10-0-s futással ismét 20 pont fölé növelték a különbséget. A negyedik negyedben hol az egyik, hol a másik csapat futott egy-egy 6-0-s szériát, de a különbség lényegében nem változott. A PTE csapatából Zalay Zsombor (28 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault) ponterős játéka mellett Vad Bence (6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Németh Zoltán (9 pont, 7 lepattanó) hasznos mezőny munkája emelhető ki. A SOTE csapatából ketten is masszív dupla-duplát hoztak: Vámosi Boldizsár (29 pont, 14 lepattanó) és Jankó Árpád (16 pont, 19 lepattanó, 7 gólpassz). Mellettük ketten jutottak még 10 pont fölé, Vámosi Márton (10 pont) és Tom Schirer (13 pont).
 
Weisz Miklós: - Nagyon örülök, hogy a hosszú szünet után egy győzelemmel tudtuk folytatni a szezont. Voltak kisebb hullámvölgyeink a meccsen, de összességében elégedett vagyok a csapattal, mindenki a megfelelő hozzáállással ment fel a pályára.
 
Czéh László: - Sajnos nem a legerősebb csapattal jöttünk, de ez nem von le semmit az ellenfelünk győzelmének értékéből. Találtunk olyan szakmai dolgokat, amikre figyeltünk, és próbáltuk gyakorolni. Gratulálok az ellenfélnek!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_775
 
 
TFSE - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 96-36 (23-4, 28-8, 20-7, 15-17)
Budapest, Testnevelési Egyetem E-terem, 40 néző. V.: Hervay, Szőts.
 
TFSE: Kopácsi 6/6, LAMAN 13/9, HORVÁTH G. 25/6, FÉLIX 9, Király. Csere: POLGÁRDY 12/3, PATAKI 10/6, Lepsik 6, Szlávik 7, Katona 8, Váczi. Edző: Boros Zoltán.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: Gergácz 12/6, VARGA T. 11/3, Szabó L. 4/3, Kálmán 4, Jakab. Csere: Vass 3/3, Czirkos 2, Szilágyi. Edző: Laky Tibor.
 
Az első negyedben a TFSE nyomasztó fölényben játszva közel 20 pontos előnyre tett szert a legjobbjait nélkülöző, erősen tartalékos címvédő mosonmagyaróváriak ellen. A második szakasz is nagyon egyoldalú játékot hozott - az elsőben szerzett előnyét a félidő hajrájában Horváth Gergely kosaraival és Pataki Levente hárompontosaival duplázta meg a TF, amely szünetig el is döntötte a találkozót. Fordulás után sem találta a játék ritmusát a vendég alakulat. A hazai gárdánál a nagy előny birtokában a záró szakaszban az addig kevesebb lehetőséghez jutó játékosok is pályára kerültek. Az utolsó negyedet megnyerték a vendégek, azonban a fővárosiak azonban így is nagy különbséggel nyertek. Hazai részről Polgárdy Ádám tripla-dupla közelében járt (12 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz), a vendégektől Varga Tamás (11 pont, 13 lepattanó) ért el dupla-duplát - bár esetében némi "szépséghiba", hogy pontjait 23 mezőnykísérletből szerezte.  
 
Boros Zoltán: - Sajnálom, hogy nem teljes csapattal érkezett a MOGAAC, már az első negyedben szinte eldőlt a mérkőzés. Próbáltuk fenntartani az agresszivitásunkat és a lelkesedésünket, további sok sikert kívánok ellenfelünknek!
 
Laky Tibor: - Gratulálok a TF-nek a győzelemhez és nagyon remélem, hogy idén egyszer sikerül velük teljes keretünkkel felállva is megmérkőznünk!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_776
 
 
Veszprémi Egyetem SC - Szombathelyi ESE 42-108 (12-25, 11-36, 2-26, 17-21)
Veszprém, Egyetemi csarnok, 50 néző. V.: Sebesi, Fülöp.
 
Veszprémi Egyetem SC: Piukovits 9/3, Rehák 6/3 Lőrincz 4, MOGYORÓSI 12, Slavóczki 4. Csere: Rózsás 5, Lukenics, Szabó B. 2, Kátai. Edző: Mérész Csaba.
 
Szombathelyi ESE: HORVÁTH CS. 21/3, KISS M. 17/9, VICZE 17/3, SCHWEIGHOFFER 15, HABEL 21. Csere: FRISNYÁK 15, Novák 2, Monek. Edző: Kéri Péter.
 
Villámrajtot vette a vendég együttes (0-8), az első hazai kosárra a 3. percig kellett várni. Mogyorósi Hunor kosaraival zárkózott a Veszprém (6-13), azonban a Vas megyei alakulat pontos büntetőkkel és sikeres középtávoli dobásokkal tíz pont fölé növelte előnyét. A második etapban bár megvoltak a hazaiak lehetőségei, mégsem tudtak élni vele - kapkodó, elsietett támadások jellemezték a játékukat. Ezzel szemben a SZOESE sokkal precízebben támadott, és a lepattanók gyűjtögetésében is jeleskedett, így fokozatosan nőtt a különbség: 21-41 után egy 18-0-lal, egységes csapatjátékkal gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést a vendég gárda.
 
A harmadik szakaszban nagyon visszaesett a VESC teljesítménye, gyakorlatilag minden lehetőséget elpuskázott, így nem csoda, ha a negyed végére tetemesre hízott a differencia (25-87). A záró felvonásban azonban megtáltosodtak a hazaiak, minden erejüket mozgósították, így ezekben a percekben sikerült partiban maradni a riválissal. A Szombathely 100. pontját a rendkívül hatékonyan játszó Horváth Csaba (21 pont - 10/11 mezőnyből -, 9 gólpassz) szerezte, de ezzel még nem volt vége (40-100). Az utolsó percekben még mindkét fél betalált, így alakult ki a 42-108-as végeredmény. A SzoESE játékosa, Andrich Clemens Habel 21 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával vette ki részét csapata fölényes győzelméből.
 
Mérész Csaba: - Sajnos meglátszott a teljesítményünkön, hogy közel két hónapja nem tudtunk megfelelően edzeni. Az utolsó negyedben biztató játékot mutattunk, erre építhetünk a következő mérkőzéseken.
 
Kéri Péter: - Tartalékosan érkeztünk Veszprémbe, de igyekeztem minden játékosnak lehetőséget adni. A srácok élvezték a játékot, gratulálok mindkét csapatnak!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_777

 

Fotó: hunbasket.hu; Práczki Péter

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus