Férfi Egyetemi Bajnokság: szegedi bravúr a DMSE otthonában

Egyetlen mérkőzést leszámítva papírforma fordulót játszottak a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság csapatai a hét elején. Önmagában talán az sem meglepetés, hogy a szegediek nyerni tudtak a DMSE otthonában, de úgy már igen, hogy ezt öt játékossal, csere nélkül pályára lépve tették meg a Tisza-parti egyetemisták.

A Hunbasket összefoglalója:

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 10. forduló.

 

Keleti csoport:

 

AKE-Milton Friedman Egyetem - BME MAFC 44-128 (17-28, 17-31, 10-34, 0-35)

Budapest, Bethlen Gábor Technikum, 10 néző. V.: Gombos, Kiss.

AKE-Milton Friedman Egyetem: KOLOZSVÁRI  8/3 Hutvágner 9, Tarsoly 4, SZABÓ D. 15/3, Laszák 8/6. Csere: Pesti, Gergely. Edző: Pálfi Jenő.

BME MAFC: POLLÁK 15, HORVÁTH M. 12, LÁNG-MITICZKY 10/3, Vargovics 8, TÓTH K. 23/3 Csere: VANTAL 20/6, VAS 20, Cseresznye 10, Molnár 10/3. Edző: Weisz-Tiba Klára.

A mérkőzés első percétől kezdve a BME-MAFC csapata diktálta a tempót. A Miltonnak még fejlődnie kell a kizárásban s a védőlepattanó szedésben, mert a "műszaki alakulat" gyakran második szándékból volt eredményes, két játékosuk, Horváth Marcell (11 pont, 6 lepattanó) és Vas Botond (20 pont, 17 lepattanó) is dupla-duplával zárta az összecsapást. Az első negyedben hazai oldalról leginkább Szabó Dániel tudott érvényesülni támadásban (rögtön az elején el is sült a keze a triplavonalról), majd a második negyedben Laszák Botond és Kolozsvári Áron is a hárompontos vonalon túlról zárkóztatta fel csapatát. A félidőre 25 pontos különbség alakult ki. A második félidő egyértelműen a BME-MAFC csapatáé volt, Tóth Kornél és Vantal András villogott, míg hazai részről egy-egy felvillanásra futotta. A BME csapata megérdemelte a nagyarányú győzelmet.

Pálfi Jenő: - Az első félidőben tudtuk tartani a lépést a MAFC-cal, utána kevésbé találtuk a játékunkat. Jó úton járunk, csak így tovább! Az ellenfélnek gratulálok! Sok sikert nekik a továbbiakban!

Weisz-Tiba Klára: - Köszönjük a játékot az AKE-Milton csapatának! Örülök, hogy minden játékosomnak tudtam játéklehetőséget biztosítani. További sok sikert kívánunk a Miltonnak.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_52741

 

Debreceni Medikus SE - SZTE-Szegedi RSC 75-89 (26-17, 19-22, 12-24, 18-26)

Debrecen, OEC tornaterem, 10 néző V.: Fülöp, Rácz.

Debreceni Medikus SE: Zoványi 12/6, Valner, CSOMOR 21/9, ALBUKAI 17, Nádasi 5. Csere: MUGAMBA 14, Bajzát 6/6, Lipécz. Edző: Kovács István.

SZTE-Szegedi RSC: SAJGÓ 17, ÓNODI 23/15, Barcsik 10/3, TRÁSER M. 19, TRÁSER N. 20. Edző: Gaál Gergő.

Mindkét csapat tartalékosan érkezett a mérkőzésre, és ez az elején jól láthatóan kicsit fejetlen játékot hozott. Öt perc elteltével a hazaiak megnyugodtak és pár pontos előnyre tettek szert, elősorban a palánk alatti játékuknak köszönhetően. Feltűnő volt azonban, hogy a vendégek - annak ellenére, hogy nem volt cserejátékosuk - többször is gyorsindítással hozták zavarba a medikusokat. Tartották előnyüket a hazaiak, de igazán jelentős különbség nem alakult ki, a szegediek meccsben maradtak. Meglepetésre az idő előrehaladtával apró lépésekben csökkentették a különbséget, majd teljesen nyílttá tették a küzdelmet, sőt, a második félidőben új erőre kaptak. A vendéglátók hibát hibára halmoztak, míg a szegedi csapat magabiztos játékkal rukkolt elő, és a negyedik negyedben hősiesen küzdve megnyerték a mérkőzést a teljesen zavarodott hazaiakkal szemben. A DMSE csapatából a két dupla-duplát elérő játékos, Csomor Péter (21 pont, 11 lepattanó) és Belal Albukai (18 pont, 20 lepattanó) emelkedett ki leginkább, míg a Szegednél mind az öt játékos a maximumot nyújtotta. Ónodi Tamás 5 hárompontosa, valamint a Tráser fivérek -  Nándor (20 pont, 19 lepattanó) és Miklós 19 pont, 10 lepattanó) - dupla-duplái elismerésre méltók.

Kovács István: - Borzalmas volt a mai mérkőzés, a második félidőben alulmúltuk önmagunkat. Sajnálom, hogy nem tudtam eleget hozzátenni a mai meccshez, ez is döntő tényező volt. Kollégám büszke lehet a csapatára!

Gaál Gergő: - Bármelyik csapat megnyerhette volna a mai meccset, ma nekünk sikerült ez. A szezon során több ilyen találkozót játszottunk már, amiből nem mi jöttünk ki győztesen. Sajnálom, hogy ilyen alacsony létszámmal kellett ismét elutazni, de le a kalappal a srácok előtt, nagyot dolgoztak! Gratulálok a hazaiaknak is, mert nem vették félvállról a mérkőzést, csak azért, mert öten tudtunk elutazni.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53201

 

DEAC - Nyíregyházi Egyetemi SE 108-88 (24-19, 32-13, 25-23, 27-33)
Debrecen, Oláh Gábor Utcai Sportcsarnok, 15 néző. V.: Kisházi, dr. Szűcs.

DEAC: Várbíró 6, Turán 11/9, Neuwirth 14/12, FÁBIÁN 18, BANKÓ 16. Csere: VARGA B 11/3, Kiss 5/3, BATA 14/12, HIBJÁN 13/12. Edző: Nagy Lajos.

Nyíregyházi Egyetemi SE: Demeter 22/18, VASKÓ 17/12, Verebélyi 10, VERBA 14, NAGY L.  10/3. Csere: Bíró 2, Kabongo 13/6. Mb. edző: Vaskó György.

Nagy iramú mérkőzés vette kezdetét, a nyíregyházi csapat felvette a hazaiak tempóját és rövid padjuk ellenére jól tartották a frontot, de a hazai gárda dominált és kis különbséggel, de végig vezette a negyedet. A második szakaszban a hazaiak magasabb fokozatra kapcsoltak és egységes, jó csapatjátékkal valóságos erődemonstrációt tartottak, ami egy 32-13-as negyedet eredményezett, így már jelentős előnnyel mehettek a félidei pihenőre. A harmadik negyedben nagyobb hibafaktorral dolgozott mindkét csapat, de különbség a hazaiak palánk alatti munkája több sikeres védő lepattanót követően még mindig nőtt. Az utolsó játékrészben a vendégek Vaskó György irányításával taktikát váltottak és a rövid cserepad, illetve a felhalmozott hátrányuk miatt távoli dobásokkal próbálkoztak, amit jó arányban értékesítettek, így a záró játékrészben faragtak a hátrányukból. A mérkőzést teljes egészében a sportszerűség jellemezte, kevés játékmegszakítással egy rendkívül dinamikus játékot láthattunk, mindkét oldalról profi megmozdulásokkal. A nyíregyházi csapat a különbség ellenére utolsó percig kitartóan küzdött a győzelem megszerzéséért, azonban a hazaiak a tavalyi bajnoki címük megvédése érdekében ezt igyekeztek megakadályozni és végül 20 pontos különbséggel be is biztosították a győzelmüket. A DEAC-ból négy játékos is - Fábián Szabolcs (18 pont, 10 lepattanó), Bankó Zoltán (16 pont, 12 lepattanó), Bata Olivér (14 pont, 11 lepattanó) és Varga Boldizsár - dupla duplával zárta a mérkőzést, míg a nyíregyháziaktól Verba Szabolcs (14 pont, 13 lepattanó) és Nagy Levente (10 pont, 11 lepattanó) mondhatta ezt el magáról.

Nagy Lajos: - A támadás ma rendben volt. A védekezésünkben voltak a nagyobb hibák, főleg a második félidőben, amit rendre meg is büntettek. További sok sikert kívánok a Nyíregyházi ESE-nek.

Vaskó György: - Úgy gondolom ameddig a csapat és az erőnlétünk bírta, addig megtettünk mindent, hogy minél közelebb maradjunk a debreceni srácokhoz, de nagyon jó dobóformát fogtak ki, úgyhogy gratulálok nekik a győzelemhez és sok sikert kívánok nekik a szezon hátralévő részéhez.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53161

 

TFSE - Eszterházy SC 84-54 (21-22, 29-8, 18-16, 16-8)

Budapest, dr. Koltai Jenő Sportközpont 25 néző V.: Gaál, Molnár.

TFSE: DÉKÁNY 8, Alcser, MESTER 20/6, CSOMÓS 10/6, RÁTVAY 10. Csere: Dócs 12, Nagy 5/3, Rátkai 7/3, Velkey 6/6, Fábián 4, Kis 2, Woditsch. Edző: Boros Zoltán.

Eszterházy SC: POMÁZI 12/3, Kerekes 7/3, Ficsor 6 Bajusz 14/3, RÉKASI 10/3. Csere: Kátai 3/3, Kovács 2, Kocsis. Edző: Klepej Roland.

Az Eszterházy három gyors triplával kezdte a mérkőzést és remekül kihasználták mozgékonyságukat az egy-egy elleni játékhelyzetekben, aminek köszönhetően és Bajusz Ábel vezérletével az első negyedet meg is nyerték. A második negyedben viszont feljavult a TFSE védekezése, valamint Mester Márk és Csomós Kristóf kosarainak köszönhetően megnyugtató előnyt szerzett a hazai együttes a félidőben végére. Fordulás után felváltva estek be a dobások, így a két csapat közötti különbség nem változott. A negyedik negyedben pedig 30 pontos különbségre tudta tovább növelni az előnyét a hazai csapat a fáradó egri együttessel szemben. Hazai részről Rátvay Balázs (10 pont, 11 lepattanó), az egri legénységből pedig Rékasi Bojta (10 pont, 12 lepattanó) zárta dupla-duplával a mérkőzést.

Boros Zoltán: - Az egri csapat alacsony szerkezettel játszik, ennek megfelelően próbáltunk mi is alkalmazkodni hozzájuk, de nem nagyon sikerült az első negyedben megfelelő hatással védekeznünk, ezt az alacsony szerkezetet nagyon jól kihasználja az Eger. A második negyedben már feljavult a védekezésünk, és ennek köszönhetően több gyorsindítással is vezetést tudtunk szerezni, amivel a végére megnyugtató előnyhöz jutottunk. További sok sikert.

Klepej Roland: - Sajnos két kezdő játékosunk nem tudta a mai játékot vállalni sérülés miatt, így a rotációnk kicsit felborult. Ennek ellenére jól kezdtük a mérkőzést, és a jó helyzet kihasználásainknak köszönhetően könnyű kosarakat tudtunk dobni. Sajnos a második negyedre kapkodóvá vált a támadásunk, amiből rendre leindítás kosarakat kaptunk. A második félidőben még volt egy-egy felvillanásunk, viszont mindenre volt válasza a TF csapatának. Sajnos ekkora különbséggel, mint ami a lepattanó szerzésben volt, nem lehet nyerni. Gratulálok a TF-nek, további sok sikert kívánok nekik!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53181

 

Miskolci Egyetem - Semmelweis Egyetem 115-40 (18-7, 32-5, 25-16, 40-12)

Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 35 néző. V.: Vaszi, Takács.

Miskolci Egyetem: Tóth B. 3/3 ORLICZKI 11/3, SÁNDOR 18/15, KOZÁK  7, GERŐCS 26 . Csere: GADUS F. 17, TÓTH  J. 12/6, RAGÁLYI 6, Gadus B. 6/6, Nyíri 5/3, Velkey 4. Edző: Béres Dávid.

Semmelweis Egyetem: Kórodi 9/6, CSIPÁN 8, JANKÓ 8/6, Tóth 8, Hajdú 5/3. Csere: Msakni 2, Kovács, Székely. Edző: Weisz Miklós.

A hazaiak kezdték jobban a párharcot, az első negyedet 18-7 arányban megnyerve. A második negyedben a miskolciak tovább gyarapították a különbséget. A vendégek szünet után új erőre kaptak és kozmetikázták az eredményt. A folytatásban a hazaiak Gerőcs Bálint (26 pont, 8 lepattanó, 3 assziszt) vezérletével és Sándor Bence (18/15 pont) kinti dobásaival még növelték a különbséget. Az utolsó negyed inkább már a támadásokról szólt, mint a védekezésről. Ezt nem is bizonyíthatná másként, mint a negyedben dobott pontok száma. Ezzel a győzelemmel megőrizte hazai veretlenségét a Miskolci Egyetem csapata.

Béres Dávid: - Először is gratulálok a fiúknak a győzelemhez és nem utolsó sorban a vendégeknek a sportszerű mérkőzéshez és további sok sikert kívánok nekik!

Weisz Miklós: - Meghatározó játékosaink hiányát megéreztük, talán, akkor szorosabb mérkőzést tudtunk volna játszani. Gratulálok a hazai csapatnak a győzelemhez, nem csüggedünk dolgozunk tovább!

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univk_53171

 

Nyugati csoport:

 

Mosonmagyaróvár UNI-Győr - SMAFC 108-37 (26-12, 18-8, 32-3, 32-14)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Káli, Erős.

Mosonmagyaróvár UNI-Győr: Friedl 9/6, GARANCZ 28/12, BAKON 19/15, KÁMÁN 11/3, HÁGEN 5/3. Csere: VARGA Z. 14, Mester 6/6, Tóth-Erdei 2, Sólyom 7, Éder 2, Gergácz 5/3. Edző: Laky Tibor.

SMAFC: Heiszenberger 7/3, Szívós 3, Kalincsák 9/3, Réti 4, Viniczay 7/3. Csere: VEÖREÖS 6/6, Nagy, Maksound 1, Göndöcs, Ágoston. Edző: Márkus Tamás.

Mindig nagy öröm amikor, egy egyetem kosárlabdájában korábban játékosként szereplő barát, az ellenfél csapat edzőjeként tér vissza és azt láthatjuk, hogy nem szakad el a sportágtól. Ugyan más szerepben, de ugyanolyan alázattal és jó kedvvel szolgálja a sportágat. Így volt ez a hétfői mérkőzésen, amikor Márkus Tamás által vezetett SMAFC látogatott Mosonmagyaróvárra. A két gárdának az idei szezonban más céljai vannak, így a vendéglátók nagy elánnal kezdték a mérkőzést. Amíg a vendéggárdánál tartott a lendület, fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a hazaiak egyre magabiztosabb előnyre tettek szert. A mérkőzésen volt lehetőség többféle megoldás gyakorlására mind támadásban, mind védekezésben. Végül a hazai csapat magabiztos győzelmet aratott egy nagyon sportszerű mérkőzésen, amelyen a hazaiak a padról beszálló játékosa, Varga Zoltán 14-14 pontos és lepattanós dupla-duplával vette ki részét a magabiztos sikerből.

Laky Tibor: - Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Egy sportszerű közepes iramú mérkőzésen vagyunk túl, ahol megvolt a lehetőségünk kipróbálni különböző összetételű csapatokat a pályán.

Márkus Tamás: - Gratulálok mindkét csapatnak. Azt hiszem, hogy a különbség ellenére egy jó mérkőzést játszottunk. Sportszerű mérkőzés volt. Mi mindent megtettünk, sajnos ebben a mai mérkőzésben ennyi volt, megyünk tovább.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_51931

 

Közgáz SC és DSK - Óbudai Egyetem Kandó SC 109-61 (29-21, 23-12, 33-15, 24-13)

Budapest, Kinizsi u., 25 néző. V.: Tóth K., Lázár.

Közgáz SC és DSK: JENEI 20/3, KUTROVICH 10, Béres 6, NAGY G. 36/9, SÓLYOM 14. Csere: Dormán 8/6, GYÜRK 15/9. Edző: Vladár Csaba.

Óbuda: Balázs 3, PUSKÁS 18/12, Bogdán, Katatics 13/3, KARAKÓ 20. Csere: Marossy 3/3, Bodnár 4, Szemerszki. Mb. edző: Marossy Dávid.

Nagy iramban kezdődött a játék a Kinizsi utcai "házi rangadón", kezdetben Nagy Gergely remeklése révén, ha szűken is, de a Közgáz vezetett. Az óbudai legénység a végül 18 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Puskás Bendegúz tripláira építve nemcsak tartotta a lépést a vendéglátókkal, de a szakasz közepén át is vette a vezetést. A negyed második fele egyértelműen a Közgázé volt, amely egy 14-2-t "repesztve" 10 pont fölötti előnyt szerzett. A kosarakban gazdag negyed Marossy Barnabás dudaszóra dobott félpályás triplájával és 8 pontos Közgáz vezetéssel zárult. A valóságos pontzuhatagot hozó nyitó etap után a második szakasz elején egy 2-2-es három és fél percet hoztak össze a felek. Az óbudaiak több labdát eladtak, a Közgáz játékosai pedig kapkodtak támadásban. A szakasz derekán feljött 4 pontra a vendég együttes, de mint kiderült ezzel gyakorlatilag el is lőtte puskaporát. Félidőben már közel 20, a 3. negyed közepén pedig már 30 ponttal vezetett Jenei Koppány irányításával és Sólyom Zsigmond erőteljes centerjátékával a helyenként örömjátékot bemutató Közgáz. A vereségbe beletörődő vendégektől elsősorban a 20 pontos, 17 lepattanós dupla-duplát "összerakó" Karakó Bálint révén néhány szép felvillanásra futotta, így végül fölényes Közgáz-győzelem született. Hazai részről Kutrovich Bence (10-10 pont és lepattanó) ért el dupla-duplát.

Vladár Csaba: - Nehezen törtük föl az Óbudai Egyetem védelmét, de a második félidőben már jó ritmusban játszottunk. Köszönjük a játékot és a továbbiakban sok sikert kívánok az Óbudának.

Marossy Dávid: - Gratulálok a Közgáznak, megérdemelten nyert. Jelenleg ez a reális különbség a két csapat között, sok sikert kívánok a folytatásban a Közgáznak.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_51941

 

ELTE BEAC - Ludovika Sportegyesület 87-48 (21-17, 24-9, 20-10, 22-12) 

Budapest, BEAC csarnok, 30 néző. V.: Szőts, Szentpáli-Gavallér.

ELTE BEAC: BODNÁR 7/3, Ipacs 9/3, Szabó B. 8/3, SIPOS 9, Molnár M 2. Csere: Nagy 3/3, Orczi 10, BORSOS 14, DOBOSSY 13/9, Papp 2. Szabó I. 4, Dulic 6/6. Edző: Csányi Zoltán.

Ludovika Sportegyesület: RADOJEVIC 12/3, Sándor 5, Barta 7/3, Szatmári 2, BECK15. Csere: Polgár 1, NAGY 6/6, Tóth, Darvas. Edző: Mészáros István.

Élvezhető, jó mérkőzést játszottak a csapatok. Az elején még tudta tartani a  lépést a Ludovika a hazaiakkal. Ahogy haladt az idő előre egyre inkább érezni lehetett, hogy az ELTE fiataljai sikerrel hozzák le a mérkőzést, a dobásaik pontosabbak voltak, lepattanók tekintetében is ellenfelük előtt jártak. Tulajdonképpen az első negyedet leszámítva végig az ELTE fiataljai domináltak, bár ellenfelük is lelkesen, nagy akarattal játszott. A találkozón egyetlen dupla-dupla született, az pedig a vendégek játékosának, Pavle Radojevicsnek a nevéhez fűződött.

Csányi Zoltán: - Nehezen lendültünk játékba, de aztán sikerült elkapni a ritmust, bár továbbra sem vagyok a védekezésünkkel teljesen elégedett. Továbbra is nehézség, hogy edzéseink létszáma elég hektikusnak mondható. Szeretek építkezni, folyamatokban gondolkodni, de azért így elég nehéz. Amúgy a srácok a helyzetünkhöz képest szépen teljesítettek, az akarattal most sem volt gond.

Mészáros István: - Gratulálok az ellenfélnek, sportszerű, jó meccs volt, csak az első negyedben tudtunk méltó ellenfelek lenni, hasznos volt a mérkőzés.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_51951

 

Szombathelyi ESE - Veszprémi Egyetemi SC 93-55 (25-12, 24-18, 24-13, 20-12)

Szombathely, 20 néző. V.: Bognár, Kovács.

Szombathelyi ESE: KISS 17/9, Gyánó, VICZE 17/12, TAKÁCS 13/3, VÁRKONY 10.

Csere: Kiss 12, Frisnyák 4, Németh 4, Nárai 2, Várkony 8/6, Matucza 6. Edző: Kéri Péter.

Veszprémi Egyetemi SC: Lénárt 17/6, MATAFU 25/12, Végh 8, Szabó 5/3, Halász. Csere: Csernák, Németh, Nádasdi, Vicai. Edző: Kerekes Gábor.

Két hét különbséggel újra találkozott egymással a két csapat. A veszprémi meccshez képest sokkal jobb ritmusban kezdtek a szombathelyiek és már az első negyedben jelentős különbség alakult ki a csapatok között. Ez elsősorban a hazaiak nagyon hatékony külső dobásainak volt köszönhető. A második negyed kiegyenlítettebb játékot hozott a feljavuló veszprémi támadójátéknak köszönhetően. A fordulás után a SZOESE védekezést váltott, ami nem nagyon ízlett a veszprémieknek. Folyamatosan nyílt az olló a két csapat között és végül jelentős hazai győzelemmel zárult a mérkőzés. A SZOESE csapatában Vicze Kristóf nyújtotta a legjobb teljesítményt 25 VAL értékkel. A vendégeknél Matafu Stewart járt közel a dupla-duplához 25 ponttal és 9 lepattanóval (24 VAL).

Kéri Péter: - Az előző meccshez képest sokkal jobb játékot produkáltak a fiúk. Elsősorban támadásban voltunk lényegesen eredményesebbek. Örülök, hogy mindenkinek tudtam lehetőséget adni és éltek is vele a srácok.

Kerekes Gábor: - Sokkal fáradtabban játszottunk, mint a veszprémi meccsen. Enerváltak voltunk és egyénieskedtünk. A jövőben a csapatjátékban sokat kell előre lépnünk, ha győzelmeket szeretnénk. Gratulálok a SZOESE-nek.

Statisztika: https://netcasting4.webpont.com/?hun_univn_51961

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Forrás, fotó: hunbasket.hu; Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus