Hazai sikerek a keleti rangadókon

Teljes fordulót rendeztek a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi keleti csoportjában - két rangadóval.

Teljes fordulót rendeztek a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi keleti csoportjában - két rangadóval. A Nyíregyháza nagy csatában "gyűrte le" a Debrecent, a címvédő Miskolc pedig egy erődemonstrációval felérő 30 pontos győzelmet aratott az egri legénység ellen. A TF a papírformának megfelelően fölényesen verte a DMSE együttesét, a Szeged pedig küzdelmes találkozón tudott nyerni az ELTE-BEAC otthonában. A hét egyetlen nyugati mérkőzésén a Szombathely 44 pontos győzelemmel a tarsolyában térhetett haza a Petőfi SE otthonából.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

Keleti csoport:
Nyíregyházi ESE - Debreceni Egyetem 85-76 (16-20, 21-18, 27-18, 21-19)
Nyíregyháza, Egyetemi Csarnok, 30 néző. V.: Zalai, Bene.
Nyíregyháza: BUS 7/3, Czura 37/12, Vida, Oláh 17/3, Gáspár 7. Csere: Mokánszki 8/3, Vida 1, Kovács  6, Jánkfalvi 2. Edző: Hegedűs Ferenc
Debrecen ESE:  Pollák 8, Kozák B 2, KOZÁK M. 28, ASSZÚ
18/15. Szekeres 6. Csere: Szűcs M. 3/3, Oláh M. 9/3. Nemes, Szűcs B. 2. Edző: Kovács Adrián

Az első félidőben nagy iramú, szoros, kemény férfias küzdelem jellemezte a  találkozót. A harmadik negyed döntőnek bizonyult, ekkor a Nyíregyháza játszott jobban, pontosabban. A hazaiaknál Czura Attila, míg a vendégeknél Kozák Márton bizonyult a legeredményesebbnek, vezéregyéniségnek a színvonalas találkozón, de feltétlenül szólni kell hazai részről Oláh Zoltán 17 pontos, 14 lepattanós, illetve vendég oldalon Asszú Ádám 18 pontos, 12 lepattanós "mutatós" dupla duplájáról. A hazai csapat irányítójának, Bus Ivánnak a mezőnymunkája (7-7pont és gólpassz, 8 lepattanó) is kellett ahhoz, hogy a színvonalas szomszédvári rangadón a remek harmadik negyedére építve a Nyíregyháza megőrizte veretlenségét.

Hegedűs Ferenc: - A várakozásnak megfelelően nagyon szoros mérkőzés volt. Mindkét csapat hat-hat győzelemmel állt, bíztunk benne, hogy győzünk. Egy igen harcos csapatot sikerült legyőznünk. Gratulálunk nekik! Reméljük a visszavágón is jobbak leszünk.

Kovács Adrián: - Jó dobó formában kezdtünk, illetve tudtuk játszani a saját játékunkat, ám védekezésünk nem úgy sikerült, ahogy terveztük, emiatt pár ponttal kikaptunk. Gratulálunk az ellenfélnek!

ELTE-BEAC - Szegedi RSC 61-71   (16-22, 18-18, 14-11, 13-20)
Budapest, Tüskecsarnok 25 néző. V.: Nagy V., Jankovics.
ELTE-BEAC: MOLNÁR A. 18/3, Czimer 4/3, KONCZ P. 26/6, Kovács D. 2,  Mayer P. 7/3. Csere: Torda 2, Nagy D., Kósy 2, Tímár. Edző: Varga Zsolt.
Szeged: HORVÁTH R. 14/6, Eprejesi 4, Szűcs 2, MAYER Á. 21/3, LISZKAI  10/3. Csere: Jáhni 9, Jegesi 2, Kéri 4, Kereszty, Cvijin 5. Edző: Szablics Péter.

Feldobás előtt a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek Buza Dánielre, az ELTE-BEAC az év elején tragikusan fiatalok elhunyt játékosára.

Koncz Péter vezérletével 7-2-vel indítottak a hazaiak, ám  egy 7-0-lal fordított, s az első negyed második felében pontosabban játszva 6 ponttal ellépett a Szeged. A második etap elején a hazaiak hórihorgas centere, Mayer Patrick - tőle merőben szokatlan módon - triplát szerzett, s ez úgy "feldobta" a hazaiakat, hogy a második negyed közepén átvették a vezetést. Ekkor előlépett a szegedi Mayer Ákos, aki egy 6-0-s rohamot vezényelt, s erre építve 6 pontos előnnyel  fordulhatott csapata.

Térfélcsere után az ELTE-BEAC zónája ugyan megzavarta a vendégeket, akik sorra adták el a labdákat, a hazaiak viszont ajtó-ablak ziccereket hibáztak, így elsősorban Horváth Róbert révén tartotta szűk előnyét a Szeged. Egészen a záró etap középéig, amikor 3 pontos vendég vezetésnél újra jött Mayer Á., akinek vezetésével ekkor egy 9-0-s rohamot bemutatva 12-vel léptek el  a szegediek. Úgy tűnt, eldőlt a meccs, ám a hazaiak csupa szív irányítója  Molnár Alex másként gondolta: sorra szerezte a labdákat, s dobta a ziccereket, 11-3-as rohamra vezetve a hazaiakat, akik 4 pontra feljöttek. Ezzel azonban ellőtték puskaporukat, időkérés után újított a Szeged, s végül 10 ponttal nyert.

Varga Zsolt: - Nagyon meglátszott a vizsgaidőszak alatti edzéshiány, mert bár végig küzdöttek a srácok, nagyon sokat hibáztak, és a végjátékra el is fáradtak, gratulálok a Szegednek.

Szablics Péter: - Két közel azonos tudású csapat kemény, férfias, ugyanakkor sportszerű küzdelméből mi jöttünk ki jobban, de van még min  javítani, sok volt a hiba a játékunkban. Ezzel együtt gratulálok csapatomnak a győzelemhez, ellenfelünknek pedig a küzdeni tudáshoz,  ahhoz, hogy egy pillanatra sem adta föl.

TFSE - Debreceni Medikus SE 122-64 (27-10, 30-17, 32-16, 33-21)
Alkotás u., 30 néző. V: Bagi, Magyar.
TFSE:  ARMAGHANI 27/6, Bognár 6/6, KIRÁLY16, PINTÉR 14, SCERBINSKIS 14. Csere: Laman 5/3, KOVÁCS M. 16/6, HOLE 14, VILÁGI 10, Kovács B. Edző: dr. Sterbenz Tamás
Debreceni Medikus SE: Fekete 3, MLOCH 21/3, Malkócs 4, KOVÁCS G. 24/6, Hegyi 12. Edző: Kovács István

A mérkőzés elején hamar elhúzott ellenfelétől a TF. A hazaiak sok cserével,  nagy sebességű támadásokra építve felőrölték a tartalékos DMSE ellenállását. A debreceni együttes becsülettel küzdött, és több szép megoldással vetette észre magát. A TFSE csapatában minden pályára lépő játékos pontokkal és szép megoldásokkal hálálta meg a bizalmat, míg a DMSE részéről Mlcoch Máté és Kovács Gábor emelhető ki.

dr. Sterbenz Tamás: - Örülök a győzelemnek, és hogy minden játékosomnak tudtam bőven játéklehetőséget adni. Sok sikert kívánok a DMSE csapatának a folytatáshoz!

Kovács István: - Gratulálok az ellenfélnek, a visszavágón igyekszünk jobban megnehezíteni a dolgukat.


Miskolci Egyetem - EKE Eger  91-61 (29-13, 20-12, 24-19, 18-17)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 50 néző. V.: Vaszi, Sörlei.
Miskolc: TAKÁCS 14/9, Orliczki Márk 7/3, KOPASZ 10/9, GALLÓ  18, LIPPAI 19. Csere: SZANYI 15/9, Gonda 4/3, TÓTH B. 2, Orliczki B. 2,  Orliczki Mátyás. Edző: Drahos Gábor.
Eger: SZABÓ G. 14/6, Papp 2, Mészáros, SZICSÁK 13, HORVÁTH R. 10. Csere:  Varga 12, Steier 10, Megyes, Beák, Illés. Edző: Váczi Péter.

Az első pillanattól kezdve hatalmas iramot diktálva, rendkívül motiváltan játszott a hazai csapat. A miskolci játékosok agresszív és egységes védekezéssel rengeteg eladott labdába hajszolták bele ellenfelüket. A hátsó stabilitás a MEAFC-nál a támadójátéknak jó ritmust adott, hol szerzett labdák utáni gyors kosarakkal operált a MEAFC, hol pedig felállt védelem elleni kombinatív játékot mutattak a vendéglátók. Mivel bentről és a hárompontos vonalon túlról is eredményesek voltak Takácsék, gyakorlatilag egy félidő alatt eldőlt a rangadó (49-25). A második félidőben pár perc alatt látványos kosarakkal 30 pont fölé nőtt a miskolciak előnye. Ezt követően már lankadt a figyelem - mind védekezésben, mind támadásban becsúszott néhány hazai hiba, így a szívósan küzdő Eger 20 pont közelébe zárkózott. A hazai időkérés után ismét "felpörgött" a címvédő játéka, a végére visszaállt a kerek 30 pontos különbség (91-61). A miskolciak végig vezetve, gyors, látványos  játékkal ilyen arányban is megérdemelten nyerték első hazai  rangadójukat az egyetemi bajnokságban.

Drahos Gábor: - Vártuk már az idei első hazai mérkőzést, hiszen eddig  össze-vissza volt a csapat, így hatványozottan fontos minden lehetőség  a csiszolódásra. Amit terveztünk, azt nagyjából sikerült végrehajtani, a fiúk jól és határozottan küzdöttek. Hiszem, hogy meccsről-meccsre egyre jobb, érettebb és hasonlóan eredményes játékot mutatunk majd a szezonban minden fronton.

Váczi Péter: - Gratulálok a Miskolcnak.

Nyugati csoport:
PTE-EMES Petőfi SE - Szombathelyi ESE 45-89 (5-24, 12-24, 16-19, 12-22)
Pécs, TÁSI Csarnok, 25 néző. V.: Szalóki, Téczely.
PTE-EMES Petőfi SE: Fülöp 7/3, Buday-Sántha 10, Kis 9, KÁRPÁTI 15/3, Győr. Csere: Földes 4, Gáspár, Kovács, Szavai, Füzy, Mándity, Pungor.  Edző: Petőfi Áron
Szombathelyi ESE: TÓTH  D. 8/6, HORVÁTH CS. 6, MÉSZÁROS 22/15, Oroszi  5/3, WERNER 9. Csere: Papp 7/3, CZUKOR 26/6, Soós, Schveighoffer 2, Frisnyák 4, Sinkovits. Edző: Kéri Péter

Hazai részről dekoncentrált játékkal kezdődött a találkozó, mintha nem is az a csapat jött volna fel a pályára, amely már többször is jó játékkal rukkolt ki hazai pályán lendületesen pontosan játszva. Az első negyedben 19 ponttal elhúzott szervezetten védekező, s Mészáros Máté vezérletével gyorsan, pontosan játszó vendég együttes. A hazaiak nem  találták az ellenszert, a nagy pontkülönbség köszönhető a rossz hazai dobószázaléknak is, amihez társult 23 eladott labda a PTE-EMES Petőfi SE játékosai részéről. A vendégek a már említett Mészáros, valamint Czukor Bence vezérletével végig kezükben tartották az irányítást, nem volt  kérdés ki nyeri meg a mérkőzést.

Petőfi Áron: - A Szombathelynek gratulálunk, a játék minden elemében felülmúltak minket. Az egyetemi bajnokság talán az egyik legerősebb csapata, de ettől függetlenül a mi teljesítményünk jóval elmaradt a várttól. Sajnos alázatban és motivációban is az első perctől kezdve sokkal jobb volt a vendégcsapat. Egy-két játékosomnak el kellene  gondolkodnia ezen.

Kéri Péter: - Mind támadásban, mind védekezésben sikerült megvalósítani azt, amit a meccs előtt elterveztünk. Az időkéréseknél nagyon nem volt mit mondani a fiúknak. Tökéletesen végrehajtották a megbeszélt taktikát.

Fotó - Práczki Péter

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus