Kettős győzelem a portugálok ellen

Sikeres volt a pénteki nap a TFSE két csapata számára a poznani egyetemi Európa-bajnokságon, mindkét együttes legyőzte portugál ellenfelét.

A hölgyek egy rövid időszakot leszámítva kézben tartva a mérkőzést múlták felül a 2 év múlva rendezendő egyetemi Eb házigazdáit, a fiúk viszont gyorsan összeszedtek 12 pontos hátrányt, ám innen felállva győzték le a tavalyi Európai Egyetemi Játékok vendéglátóit.

Nők, az 5-8. helyért:
TFSE - Aveiro Egyetem 62-46 (18-12, 15-8, 14-11, 15-15)
TF:
MIHÁCZI 6, FUISZ 7/3, HERMAN 11/9, KARLÓCAI 9/3, VARGA 10.
Csere: SZELI 6, Vörösházi 5/3, Shirian 5, Révész, Agic 3/3, Szabó E. Edző: Magyar Bianka.

Fuisz Viktória két duplájára alapozva gyorsan ellépett 9-2-re a TF, majd 2 triplával feljött 11-8-ra a portugál együttes. A folytatásban szervezett védekezés mellett egységes csapatjátékkal fokozatosan növelte előnyét a magyar egyetemi bajnok, az Aveiro Egyetem határtalanul lelkes lányaitól felvillanásokra futotta. A hangulatról a TF és a Coimbra férfi együttese gondoskodott, honfitársnőiket buzdítva.

A 3. etapot többek között Herman Alíz triplájának is köszönhetően 7-3-mal kezdte, s közel 20 pontosra növelte előnyét a TF. Magyar Bianka ezt követően egyrészt próbálta pihentetni csapata kulcsjátékosait, másrészt lehetőséget adott az eddig kevesebbet játszó tanítványainak. Kemény, küzdelmes, időnként szikrázó párharcokkal tarkított játék mellett tartotta 15 és 20 pont közötti előnyét a TF.

A záró etapot 6-0-lal kezdték a végig megalkuvást nem tűrően küzdő portugál lányok, s 10 pontra feljöttek az ekkor kissé megzavarodó magyar egyetemi bajnok ellen. Fuisz azonban egy triplával megnyugtatta övéit, a hajrában Varga Barbara büntetőkkel, Arin Agic pedig egy szép triplával gondoskodott az izgalommentes végjátékról, A torna záró napján a TF a csoportban ellene elég simán diadalmaskodó német Göttingennel játszik az 5. helyért.

Magyar Bianka: - Még mindig bosszant kicsit az osztrákok elleni vereség, nem álltunk messze a bravúrtól, ráadásul a bécsiek a döntőbe is bejutottak. A lányokra viszont ismételten büszke lehetek, mert egy roppant kellemetlen harcmodorban játszó kőkemény, borzasztó agresszív és lelkes ellenfelet győztek le igazi csapatként kosarazva, gyakorlatilag végig kézben tartva a játék irányítását,


Férfiak, a 9-12. helyért:
TFSE - Coimbra Egyetem 71-66 (10-17, 24.17, 16-14, 21-18)
TFSE:
NAGY BENEDEK 17/15, NAGY BOTOND 17/9, ARMAGHANI 9/3, Pintér 5/3, Scerbinskis.
Csere: BOINITZER 17, BOGNÁR M. 3/3, Fülöp 2, Horváth B. 1. Edző: Boros Zoltán.

Pénteken kora délután gyakorlatilag ott folytatta a TF, ahol csütörtökön este abbahagyta, azzal a különbséggel, hogy amíg előző nap a cseresor adta le csak nem teljesen a közel 30 pontos előnyt a francia riválissal szemben, addig a zóna ellen kapkodva, rossz ritmusban, pontatlanul játszó és gyengén dobó kezdő ötös "engedte el" a kellemetlen stílusú, alacsony, mozgékony, agresszív portugál együttest. Boros Zoltán fiai a nyitó etap hajrájában kezdtek "ébredezni", s az annak a végén, valamint a második elején bemutatott 8-0-lal 4 pontra feljöttek. Triplapárbaj vette kezdetét, a Nagy-fivérek ugyan beköszöntek távolról, de jött a válasz a coimbrai legénységtől, A szakasz közepe táján kezdték a magyar egyetemi bajnokcsapat játékosai megjátszani a festékben a magasabb embereiket, s elsősorban Boinitzer Dávid eredményessége révén - no meg a fürge portugál kisemberekkel szemben védekezésben nagyot "melózó" Bognár Mátyás triplájára alapozva egy 10-0-s rohammal sikerült fordítania a TF-nek. A fordulatos félidő döntetlennel zárult.

A második félidő első felét Armaghani Ármin néhány szemet gyönyörködtető megmozdulása jóvoltából 14-4-nyerve 10 ponttal ellépett a TF. A szívós, harcos portugálok nem adták olcsón a bőrüket, s a szakasz második felében labdákat szerezve, s ügyes akciókat vezetve 2 pontra feljöttek a támadásban elbizonytalanodó TF ellen.

Sőt, a záró etap elején egy hármassal át is vették a vezetést. Ekkor lépett elő vezérré Nagy Benedek, aki előbb egy szerencsés, majd két "vegytiszta", csont nélküli triplával vezetett egy 13-2-es TF "száguldást", amelynek köszönhetően ismét 10 pontos volt a magyar előny. A végjátékban a játék lassítása helyett időnként felütötte a fejét némi kapkodás, szorossá tették a mérkőzést az utolsó pillanatig teljes erővel küzdő portugálok, de Nagy Botondnak helyén volt az esze és a szíve, 6-ból 6 büntetőt bedobott, így 5. mérkőzéséből a negyediket nyerte meg a TF férfi együttese. Mivel a TF csütörtöki "áldozata" a Rennes legyőzte a lengyel Gdansk csapatát, a TF a lengyelek elleni záró meccs eredményétől függetlenül már megszerezte a 9. helyet.

Boros Zoltán: - A mérkőzés elején nem találtuk a portugál zóna ellenszerét, távolról vállalkozva, rossz ritmusban és felfogásban kezdtünk. Akkor találtunk rá a ritmusra, amikor volt mélységi játék, mentek be a labdák a palánk alá, így sikerült fordítani, Szünet után nem játszottunk igazán jól, nagyon kellett Nagy Benedek remek sorozata. Ha nehezen is, de legyőztük kifejezetten kellemetlen stílusú ellenfelünket.

Fotó - Práczki Péter

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus