Női egyetemi bajnokság: Nyugaton a helyzet változatlan

A keleti csoportban több mérkőzést is elhalasztottak, csupán egy halasztott összecsapást játszottak le a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Ezen a fordulatos, izgalmas találkozón a miskolciak három ponttal legyőzték a BME együttesét. A nyugati csoport mérkőzésein érvényesült a papírforma: a címvédő TF biztosan verte a SzoESE együttesét, az ELTE BEAC győzött a SMAFC ellen, a Semmelweis Egyetem együttese pedig 22 pontos sikert ért el a pécsiek ellen.

  A keleti csoportban több mérkőzést is elhalasztottak, csupán egy halasztott összecsapást játszottak le a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Ezen a fordulatos, izgalmas találkozón a miskolciak három ponttal legyőzték a BME együttesét. A nyugati csoport mérkőzésein érvényesült a papírforma: a címvédő TF kiegyenlített első félidő után biztosan verte a SzoESE együttesét, az ELTE BEAC végig nagy fölényben játszva győzött a SMAFC ellen, a Semmelweis Egyetem együttese pedig - bár a kezdésnél "beragadt" - a második negyedtől magához ragadva az irányítást végül 22 pontos sikert ért el a pécsiek ellen. - adta hírül a hunbasket.hu.
 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, a 3. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
Miskolci Egyetem – BME-MAFC 62-59 (17-12, 10-22, 18-8, 17-17)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 20 néző. V.: Vaszi, Takács.
 
Miskolci Egyetem: KECSKÉS 24/9, Tóth 7, Nagy 3/3, PAPP 10/3, KABABIK 5. Csere: TAKÁCS A. 8/6, Hajdu 3, Simon 2, Lenkovics. Edző: Lippai Szabolcs.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 8, HORVÁTH A. 10/6, MUNTEÁN 15/9, KORONDÁN 12, Budavári 7. Csere: Kardos 2, Zovits 5, Kriston, Benkő, Nagy. Edző: Gorácz Árpád.
 
Közel kéthónapos szünet után léptek pályára a csapatok, hogy pótolják a 3. fordulóból elhalasztott mérkőzést. Nehezen is találták a játékosok a ritmust, mindkét oldalon sok hiba jellemezte a játékot. A hazaiak találtak előbb magukra, szünetre azonban mégis a 15 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Munteán Lili vezette fővárosiak mehettek előnnyel, köszönhetően a második negyedben nyújtott pontos, hatékony támadójátékuknak. Fordulás után a miskolci lányok az első félideihez képet más mentalitással, jóval harcosabb felfogásban, agresszívebben játszva léptek a pályára, így a harmadik negyed végén már egy triplányival a miskolci hölgyek álltak jobban. A negyedik negyedben a BME mindent megtett a győzelemért, de a Kecskés Karina által vezérelt MEAFC három pontot megőrzött az előnyéből.
 
Lippai Szabolcs: - Jó iramban kezdtük a mérkőzést, sikerült egy kicsi előnyt is szerezni, de második negyedben elég sokat hibáztunk, amit ellenfelünk ki is használt. A második félidőben sikerült visszakapaszkodni, és nagy hullámvölgyek közepette, de végül hatalmas küzdéssel sikerült megszerezni a győzelmet. Gratulálok a lányoknak, további sok sikert a BME csapatának!
 
Gorácz Árpád: - A miskolci lányok jobban akarták a győzelmet, gratulálok nekik!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_677
 
 
Halasztott mérkőzések:
 
Közgáz SC és DSK — Miskolci Egyetem, 02.28.
Szegedi RSC — Ludovika Csata, 03.23.
Nyíregyházi ESE — BME-MAFC, egyeztetés alatt

 
 

Nyugati csoport, 8. forduló
 
TFSE - SZOESE 80-55 (12-13, 22-19, 26-9, 20-14)
Budapest, TF E-Terem, 30 néző. V.: Rózsavölgyi, Czupi.
 
TFSE: KENYERES 23/9, BURJÁN 13/3, Szabó Emese 2, VÍGH 12, GALLI-HIRLING 24. Csere: Úr, Szabó Evelin 4, Budai 2. Edző: Kováts Gabriella.
 
SZOESE: PÜSPÖKI 13, PREISINGER 20/12, Mezősi 6/3, Dervalics, PLÓZER 14. Csere: Kardos 2, Horváth, Balogh. Edző: Szabó László.
 
Az újévben a nyugati csoport első kosarát jegyző Preisinger Boglárka a vendégeknek szerzett vezetést a mérkőzés második percében. Ezek után úgy tűnt, a TF-es lányok folytatják a két csapat eddigi összecsapásain mutatott lendületes, hatékony, jó játékukat, s egy 7-0-lal elléptek a szombathelyiektől. Hamar megtört a TF lendülete, nem igazán sikerültek a hazaiak külső dobásai. Az ügyesen kombináló szombathelyi lányok az első negyed végére visszaszerezték a vezetést. A második tíz percben nagy volt a küzdelem, egyik csapat sem tudott igazán elszakadni a másiktól. A vendégeknél a két dupla-dupláig jutó játékos, Plózer Petra (14 pont, 13 lepattanó) és Püspöki Lotti (13 pont, 10 lepattanó) próbálta folyamatosan a vendéglátók előtt tartani csapatát. Hazai oldalról Galli-Hirling Borbála (24 pont, 24 lepattanó, 46 VAL) vette hátára az együttest, aki 8 pontot szerzett zsinórban, s részben ennek köszönhetően 34-32-es hazai vezetéssel tértek pihenőpre a felek.
 
Szünet után a Kenyeres Anett - Galli-Hirling kettős alaposan felpörgette a TFSE játékát, és ezt a ritmust nem tudták átvenni a szombathelyiek - a harmadik negyed végére közel 20 pontos előnyre tettek szert a hazaiak. A negyedik negyedben a vendég csapat Preisinger hárompontosaival igyekezett szépíteni az eredményen. Összességében a lepattanózást 70-37-re megnyerő TF-nek - amelyből Burján Laura (13 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz) egy lepattanóval maradt el a tripla duplától, és Vígh Bernadett (12 pont, 11 lepattanó) is dupla-dupláig jutott - egy igazán jó negyed is elég volt a biztos győzelemhez a szünetig remekül játszó SzoESE ellen.
 
Kováts Gabriella: - Helyzetkialakításban egészen jók vagyunk, már csak be kellene, hogy pottyanjon a labda abba gyűrűnek nevezett valamibe. Igyekszünk ebben előre lépni a következő mérkőzésen. További sok sikert a szombathelyieknek!
 
Szabó László: - Gratulálok a saját csapatomnak amiért végig küzdöttek! Ez most arra volt elég, hogy az első félidőben megnehezítsük a TFSE dolgát. A második félidőben a hazaiak megmutatták, miért ők vezetik a bajnokságot, pillanatok alatt tudtak ritmust váltani. Vereségünk fő oka a lepattanózásunkban keresendő.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_678
 
 
ELTE BEAC - SMAFC 134-27 (28-8, 34-7, 33-5, 39-7)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Gaál, Lázár.
 
ELTE BEAC: TAKÁCS 18/6, Simoncsik 8/6, LENDÉR 12/3, Nagyi 12, FOLTIN 20. Csere: FABINI 14, Mudra 7, MAJSA 24, Biszák 4, VÁRI 15/6. Edző: Laklóth Anna.
 
SMAFC: Deák 9, SZLÁVIK 15/3, Takács, Gergely, Gonzalez 3. Edző: Németh Márk.
 
Minimális létszámmal, 5 hadra fogható játékossal érkezett a SMAFC a fővárosba, ahol ennek megfelelően is indult a párharc. Az ELTE BEAC komoly csapatmunkával, a terheket elosztva húzott el fokozatosan, a kezdő feldobástól uralva a párharcot, az 5. percben már 10 pont fölé hizlalva a különbséget (13-2). A cserék sem törték meg a hazai lendületet, sőt: Majsa Judit, Vári Anna és Fabini Borbála vezetésével az első negyed végén már 20 pontos szakadék tátongott a mérkőző felek között (28-8). A második negyedben szép csapatkosárlabdával rukkoltak elő Laklóth Anna tanítványai, és a 12. percben Takács triplája után már 36-8 állt az eredményjelzőn. A vendégektől kizárólag az egykori NB I-es spíler, Szlávik József lánya, Szlávik Sára jelentett veszélyt a hazai gyűrűre, ám az ő első félidei 9 pontja csupán arra volt elegendő, hogy kétszámjegyű pontterméssel rendelkezzenek a nyugat-magyarországiak. Foltin Blanka és Nagyi Tímea álltak a hazaiak élére, aminek egy 15-0-s roham és egy közel 50 pontos ELTE BEAC vezetés lett az eredménye szünetre, méghozzá úgy, hogy minden ELTE-s hölgy pontot tudott szerezni (62-15)!
 
A térfélcserét követően Majsa, Vári és Foltin után Fabini és Nagyi is eljutottak legalább 10 szerzett pontig, 81-17-es előnynél érkezett a menetrendszerű sorcsere a Laklóth-csapatnál. A személyi változtatások a játék minőségén nem változtattak: Takács Emese és Lendér Lilla kosaraival tovább nyílt az a bizonyos olló a mérkőző felek között – a vendégek részsikerként annyit értek el, hogy Deák Kira 2+1-es játékával 20 pontig jutottak a negyed végére (95-20). A záró játékszakasz első percében rögtön jött Simoncsik triplája, majd Majsa kilencedik kosara is, ami egyben csapata ünnepi, 100. pontja is lett (100-22). Az utolsó 6 percben 30 megválaszolatlan pontot szereztek a fővárosiak. Az ELTE BEAC a papírformának megfelelően, helyenként örömjátékot bemutatva diadalmaskodott, megszerezve ezzel szezonbeli 7. mérkőzésén a 6. győzelmét!
 
Laklóth Anna: - Köszönöm a lányoknak, hogy megtisztelték az ellenfelet azzal, hogy koncentráltan játszottak végig! Nagyon vártuk már, hogy folytatódjon az Egyetemi Bajnokság, a hölgyek ennek megfelelő motivációval játszottak. Sok sikert kívánunk ellenfelünknek a folytatásban!
 
Németh Márk: - Sajnos öt emberrel tudtunk ma pályára lépni, ezért nyögvenyelősen is ment a játék, de akik el tudtak jönni, igyekeztek a maximumot nyújtani. Gratulálok az ellenfélnek, további sok sikert kívánok nekik!
 
Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x2122/whun_univn/whun_univn_679
 
 
Semmelweis Egyetem - PTE-PEAC 70-48 (11-16, 23-16, 19-4, 17-12)
Budapest, SOTE csarnok. V.: Kruk, Bátovszky.
 
Semmelweis Egyetem: Novák 3/3, GANGL 15/3, Jakobszen 4, Majsai, Balogh 8. Csere: OPITZ 10, SZABÓ P. 3, Pálmai 4, BUZINKAY 15/9, Hámory 2, Nagy A., Kiss 6. Edző: Hegyi Hanna.
 
PTE-PEAC: Sellei 9/6, HEGEDŰS 16/3, SZOMOR 10/3, Németh 3/3, NAGY G. 5. Csere: Gergely 3, Bátai 2, Nagy, Horváth. Edző: Gyenge Gábor.
 
A hosszú szünet után izgatottan várta mindkét csapat a mérkőzést, már csak azért is, hiszen a szezon kezdetén is szoros volt a küzdelem közöttük. A PTE csapata zónavédekezéssel kezdett, ami láthatóan meglepte a Semmelweis hallgatóit, hiszen 5 perc elteltével 2-11 állt az eredményjelzőn a vendégek javára. A hazaiak nagyon nehezen találták a ritmust, emiatt sorra elhibázták a helyzeteiket, közben a pécsiek jó százalékkal találtak be a túloldalon. A második negyedben "ébredezett" a SOTE együttese, amely 3 perc elteltével átvette a vezetést. Ezt a pécsiek nem hagyták annyiban, rendezték soraikat. A félidő hajrájában fej-fej mellett haladtak a csapatok, szünetben 2 pont volt a hazai együttes előnye.
 
A harmadik negyedben az orvostanhallgatók igyekeztek döntésre vinni a dolgot. Agresszívabban védekeztek a fáradni látszó vendég gárda ellen, így a támadásaikra is nagyobb lendülettel érkeztek. 19-4-re megnyerve a harmadik negyedet megnyugtató előnyt szerzett a SOTE. Az utolsó negyedben még próbált közelebb kapaszkodni a PTE, váltva estek kosarak, majd az utolsó percekhez közeledve egy 9-0-s rohammal a hazaiak bebiztosították a győzelmet. A hazai csapatból Buzinkay Zorka (15 pont), Gangl Kinga (15 pont, 3 gólpassz), Opitz Kitti (10 pont, 3 gólpassz, 4 kiharcolt fault) voltak a legjobbak, vendég oldalon pedig Hegedűs Rebeka (16 pont, 7 lepattanó, 4 kiharcolt fault) és Szomor Kinga (10 pont, 4 lepattanó) jutottak 10 pont fölé.
 
Hegyi Hanna: - Nehezen kezdtük a mérkőzést, látszódott a hosszabb kihagyás, főképp az ütközésektől való menekülésben. A második negyedben kezdtünk magunkra találni, és végre lendületesebben játszottunk, amit aztán sikerült szinte az egész hátralévő időben megtartani. Gratulálok az ellenfélnek, illetve a csapatomnak a győzelemhez!
 
Gyenge Gábor: - Először is gratulálok a Semmelweis Egyetemnek a győzelemhez! Amíg erővel bírtuk, addig tudtunk partnerek lenni az ellenféllel. Az látszik rajtunk, hogy nagyon keveset tudtunk edzeni, és edzés nélkül nem lehet kosárlabdázni, ez örök igazság. Még egyszer gratulálok az ellenfélnek!
 
Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x2122/whun_univn/whun_univn_679

 

Fotó: hunbasket.hu; Práczki Péter

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus