Óriási mosonmagyaróvári fordítás - verses nyilatkozattal

Két könnyed győzelmet aratott a Közgáz, a Nyíregyháza nyerte a veretlenek rangadóját a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keleti csoportjában. Nyugaton testvérpárbaj zajlott a SMAFC-SzOESE összecsapáson - a végén soproni sikerrel. Nehezen "gyűrte le" a PEAC csapatát a TFSE, a Mosonmagyaróvár pedig nagy hátrányból fordított a másik baranyai alakulat, a Petőfi SE ellen, a vesztes edzője rímekbe szedve mondta el véleményét.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

Keleti csoport

Nyíregyházi ESE - Miskolci Egyetem 84-77 (17-20, 21-15, 21-15, 25-17)
Nyíregyháza, Egyetemi csarnok, 80 néző. V: Sallai, Zalai.

Nyíregyházi ESE: Czura 16/3, Vida 12/6, Oláh 26/3. Kovács Z.17/3, Földesi 9. Csere: Horváth, Szondi 2, Jánkfalvi 2, Edző: Hegedűs Ferenc.

Miskolc: Takács 12/6, Szepesi 15/9, Varga 9, Kopasz 6, Lippai 21. Csere: Orliczki, Piukovits 14/6, Homoki. Edző: Drahos Gábor.

Mindkét csapatból meghatározó játékosok hiányoztak ezen a csoportelsőség szempontjából fontos összecsapáson. A tétnek megfelelően idegesen kezdtek a csapatok - főleg a hazai - a veretlenek rangadóján. 3-0-ra a Miskolc, 5-3-ra a Nyíregyháza, majd 10-5-re újra a Lippai Szabolcs vezette vendég gárda vezetett, amely az első negyed végéig ha szűken is, de többnyire vendéglátója előtt járt. A második negyed elején Czura Attila vezérletével fordtított a hazai gárda, amelynek a szakasz hajrájában Oláh Zoltán eredményessége révén már 6 pontos előnye is volt. A miskolciakat ekkor a félidő végén a hátrányát triplával megfelező Piukovics Bálint tartotta versenyben.

A második félidő elején Szepesi Szabolcs 3 perc alatt beemelt 3 triplát, s erre építve fordított a Miskolc, sőt volt már, hogy 6 ponttal is vezetett. A szakasz hajrájában a Czura-Oláh-Kovács Zoltán trió jóvoltából 1 ponta felzárkózott a Nyíregyháza. A záró etap elején egy duplával és egy triplával gyorsan elléptek 6 ponttal a miskolciak. Egy Oláh vezette 9-2-vel fordtott a Nyíregyháza. A szakasz közepén addigi játékával mindkét csapat büszként hetvenkedhetett, már csak azért is, mert 70-70-et mutatott a eredményjelző. Ekkor Vida Zoltán lépett elő hazai részről, duplát, majd triplát is dobott, 5 ponttal megugrott, s már nem is adta ki kezéből a vezetést a Nyíregyháza. Igazi férfias, küzdelmes mérkőzést játszottak a csapatok, nagyot küzdöttek veretlenségük megőrzéséért, és ebből a küzdelemből a végén a hazaiak jöttek ki sikeresen.

Hegedűs Ferenc: -  Nagyon büszke vagyok a csapatra, mindenki, aki a pályára került, kivette a részét a sikerből, és hiányzóink nélkül is bravúros sikert szereztünk egy nagyon erős ellenféllel szemben.

Drahos Gábor: - Gratulálok a Nyíregyházának, ügyesebben, okosabban játszottak most, mint mi. Az előnyeinket nem tudtuk hosszútávon megtartani, mert mindig volt egy lyukas láncszem a védekezésben. Ez elfogadhatatlan és dühítő, úgy nem lehet kosárlabdázni, hogyha nem mind az öt pályán lévő játékos koncentrál, hanem csak kettő-három, esetleg négy.


Közgáz - Szegedi RSC 118-52 (31-11, 27-18, 25-13, 35-10)
Kinizsi u., 40 néző. V.: Józsa, Gyurka.

Közgáz: SZALAY Á. 8, VÖRÖS 13/6, Vágvölgyi 6/6, NAGY SZ. 14/6, BEA 19. Cs.: Jakab 3, DEBRECENI G. 9, PÁLHÁZI 12/12, BALTA 11, SZATMÁRI 14, Sebők 4, Tóth Sz. 5/3. Edző: Vladár Csaba.

Szeged: JEGESI 15/9, Balog G. 6, Kubik 8, MASA 11/9, Liszkai 9/3. Cs.: Buj 3/3. Edző: Szablics Péter.

A legerősebb felállásban fogadta a Közgáz a sérülések miatt elsősorban belső posztokon tatalékos szegedieket. Az első percekben triplákkal "szórták meg" a hazaiak a Szegedet, majd a folytatásban magassági fölényüket kihasználva növelték előnyüket. Az alacsony szerkezetben játszó szegediek elsősorban betörésekkel, valamint távoli dobásokkal operáltak - a két középső negyedben időnként sikerrel, eredményesen. A befejező 10 percre a vendégek elkészültek erejükkel, a mély rotációval, hosszú kispaddal rendelkező Közgáz örömjátékkal fejezte be a találkozót. Sajnálatos a hajrában a hazaiak török játékosának, Lüftühan Baltának az Achilles-ín sérülése. Hazai részről Szatmári Barnabás rontott dobás nélkül érte el 14 pontját, a vendégektől Masa Tamás 11 pontos - igaz 13 mezőnykísérletből -, 10 lepattanós dupla-duplával zárta a találkozót.

Vladár Csaba: - Először tudtunk tejles csapattal felállni. Próbáltunk összeszokni, gyakorolni pár dolgot, úgy érzem, ilyen különbséggel is megérdemelten nyertünk.

Szablics Péter: - Küzdöttünk és álltuk a pofonokat! Két sérült magas játékosunk nélkül ez a mérkőzés olyan volt számunkra, mint Dávid csatája Góliáttal, amelyet ez utóbbi nyert nagy fölénnyel.


Debreceni Egyetem - NKE SE 113-56 (29-13, 31-8, 15-22, 38-13)
Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok 20 néző. V: Bács, Kokas

Debreceni Egyetem: KOZÁK 14, ASZTALOS 23/9, Assaf A 6, Tisza 4. Bak 6, Csere: Herczku 4, Nagy 2, OLÁH 6, SZŰCS 10, Asszú 5/3, ZSUGA 12/6 E. ASSAF 21/6 Edző: Ferenczi Tamás.

NKE SE: Tasnádi, LACZÓ 21/3, SOLYMOSI 11, Csaba 4, ZSÁMÁR 14/6. Csere: Soós, Kalo 6, Kollár, Marton, Polyák. Mb. edző: dr. Gyarmati István. 

A mérkőzés első kosarát ugyan a vendég csapat zserezte, de a debreceni egyetemisták már az első negyed végére sok szerzett labdából könnyű kosarakat dobva tetemes előnyre tettek szert. A második negyedben folytatódott a debreceni fölény, mely a mérkőzés második felében sem változott. Minkét csapatban mindenki szerephez jutott a mérkőzés során.

Ferenczi Tamás: - Kellően komolyan álltunk a mai mérkőzéshez, agresszívan védekeztünk.  A sok lepattanónak és szerzett labdának köszönhetően sok könnyű kosarat dobtunk. Gratulálok a szimpatikusan küzdő ellenfelünknek.

dr. Gyarmati István: - Gratulálok a hazai csapatnak. Mi tapasztalatszerzés céljából érkeztünk a mai mérkőzésre. Szeretnénk jó középcsapattá válni, ehhez értékes tapasztalatokat szereztünk ezen a mérkőzésen.


EKE Eger - ELTE-BEAC 80-53 (27-5, 13-19, 22-9, 18-20)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok 100 néző. V: Lengyel Ádám, Sörlei Attila

EKE Eger: Mészáros 12/9, Beák 9/3, Pomázi 7/3, Csákvári 5, Horváth 2. Csere: Szabó 3, Ungi 9/3, Veres 11, Szicsák 10, Szabó G. 5/3, Illés 7, Bürgés. Edző: Váczi Péter.

ELTE BEAC: Sveda 12, Debreceni 3, Jakucs, Gyurcsányi 14/6, Molnár 8. Csere: Mokos 1, Kondé 4, Bognár 11/3. Edző: Varga Zsolt.

A vendégek nem sokkal a hivatalos kezdés előtt "estek be", így a mérkőzés egy pici csúszással kezdődött. Érződött, melyik csapat melegített be jobban, roppant egyoldalú volt az első 10 perc, az előző kiírás ezüstérmese szinte átrohant riválisán, s 22 pontos előnyt szereztek. A második negyedben magukra találtak a fővárosiak, a sokat cserélő vendéglátók játéka pontatlanná vált, így valamit csökkent a különbség, de a hazai gárda biztos vezetését nem fenyegette veszély. Szünet után az egri egyetemisták újra koncentráltan, lelkesen és pontosan játszottak, az ELTE-BEAC-nak nem volt ellenszere a gyors, pontos hazai akciókkal szemben. Újra nagy lett a különbség, ezzel el is dőlt a mérkőzés. A záró felvonás megint a vendégeké volt, de a fővárosiak nem tudták kétségessé tenni az EKE magabiztos győzelmét.

Váczi Péter: - A jó kezdésünk megalapozta a biztos győzelmünket. A jövőben sokat segítene rajtunk, ha az eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosok is lendületbe jönnének. Természetesen örülök a győzelmünknek!

Varga Zsolt: - Gratulálok az Eger csapatának. Balszerencsénkre utunk Egerbe kétszer olyan hosszú volt, mint terveztük, ezért nem volt lehetőségünk rendesen bemelegíteni, így az első negyed végére 22 pont volt a hátrányunk. A második negyedet ugyan hoztuk, de ez kevés volt, nem tudtunk vissza jönni a meccsbe. A nagyarányú vereség köszönhető annak is, hogy négy kezdő játékosunk nem tudott velünk tartani.


Közgáz-DMSE 129-49 (32-5, 33-6, 35-16, 29-22)
Kinizsi u. 25 néző. V: Gál, Kruk.

Közgáz: VÖRÖS 19/15, VÁGVÖLGYI 18/12, Szatmári, BEA 12, DEBRECENI G. 8. Csere: SEBŐK 8, Korompai 9/3, Horváth M. 11/3, Pálházi 10, BALTA 18/6, Tóth Sz. 6, GŐCZI 10. Edző: Vladár Csaba.

DMSE: BUJDOSÓ 16/6, Mészáros G. 11/6, Malkócs 3, Kovách P. 3, PROKAJ 12. Csere: Papp M. 4. Edző: Kovács István.

Vágvölgyi-show-val kezdődött a találkozó, a Közgáz hátvédje 6 perc alatt beszórt 4 triplát és egy duplát, vezetésével 17-2-vel indított a hazai együttes, amely sokat cserélve is nagy fölényben játszott az első félidőben. Térfélcsere után elsősorban Budjosó, valamint a dupla-duplát elérő Prokaj jóvoltából a vendégek is vezettek néhány ügyes akciót, ám Vörös és Balta triplái révén, valamint a lepattanózásban látott jelentős hazai fölény (70-49) miatt tovább nőtt a különbség, helyenként örömjátékot bemutatva fölényes győzelmet aratott a Közgáz.

Vladár Csaba: - Az első percek jó dobóteljesítménye révén hamar elhúztunk. A folytatásban mindenki bőven játszott, gyakorolhattuk a zónavéekezést és a zóna elleni játékot. Készülünk a DEAC elleni hazai és az egri mérkőzésekre.

Kovács István: - Gratulálok a Közgáznak. Nagyon megilletődötten játszottunk az első félidőben, de a szünet utáni támadójátékkal és a dobott pontok számával már elégedett lehetek.

 

Nyugati csoport

SMAFC-SzoESE 84-73 (18-21, 17-18, 23-17, 26-17)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.: Hernicz, Rudasits

SMAFC: NAGY G. 23, HORVÁTH CS. 12, Berneczei 9/3, Rátvay 8, ÉLŐ 28/6. Csere: Tukovits 4. Edző: id. Rátvay Tamás.

SZoESE: KOVÁCS B. 13/3, Mészáros 6, Földesi 11/3, Karagity 13, PERÁK 12. Csere: Czukor 7, Rátvay 6, Gábor 5. Edző: Kéri Péter, Laki Ádám.

Pikáns mérkőzés elé nézett a két csapat, hiszen vendég színekben szerepelt ifj. Rátvay Tamás és Czukor Bence, akik amúgy a SMAFC NBI/B csoportos csapatának meghatározó tagjai. Jobb ritmusban kezdtek a szombathelyiek, egészen a 13. percig ők uralták a mérkőzést. Ezt követően azonban Élő Bálint magára talált a palánk alatt, és perceken belül kiegyenlített a SMAFC. A második félidőben már a hazaiak diktálták az iramot, és az utolsó 10 percre el is döntötték a mérkőzés kimenetelét. Mindkét oldalon voltak szép megmozdulások, azonban a hazaikanál Élő és Nagy Gergő tarthatatlannak bizonyult, így az esélyesebbnek tartott szombathelyi csapat ellen meglepetésre nyerni tudtak. Élő 28 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával járult hozzá a soproni sikerhez.

Rátvay Tamás: - A már-már megszokottnak mondható küzdőszellemmel, akarattal fektettük két vállra az esélyesebb ellenfelünket.

Kéri Péter: - A mérkőzés első felében azt játszottuk, amit megbeszéltünk, nagyjából sikerült végrehajtani a csapatnak azokat a támadó és védekezésbeli feladatokat, amit kértem. A második félidőben sajnos nehezen alkalmazkodtunk a megváltozott játékvezetői felfogáshoz.


TFSE - PTE-PEAC 71-67 (19-17, 18-16, 19-22, 15-12)
Alkotás u. 40 néző. V: Nepp, Makai

TFSE: Sinkovits 2, Petrucsik 5/3, BOINITZER 24/3, MOHAY 15, Debreceni D. 3 Csere: Pintér 7, Novák 2, Világi, Fülöp 4, Haris 4, Horváth 5/3, Bognár. Edző: Juhász Tamás.

PTE-PEAC: Mándity 5/3, BENKE 17/6, Berkics 5, Bokor 6, KIS 23. Csere: LAUFER 11, Lukács. Edző: Bán Gábor.

A vendégcsapat kezdte jobban a mérkőzést, támadólepattanók után sikerült Kis Milán jóvoltából előnyre szert tenniük. A TFSE Boinitzer Dávid révén kezdte meg a felzárkózást, és gyors indításokkal a negyed végére kiegyenlített. Elszakadnia azonban nem sikerült, a pécsiek továbbra is Kis M. hatékony palánk alatti játékára építve tartották a lépést a hazaiakkal. A második félidő is kiegyenlített küzdelmet hozott, sok hibával tarkított időszaka volt ez a találkozónak, de igazán ezt egyik fél sem tudta kihasználni. A szoros végjátékban Mohay Péter több fontos kosarával végül a TFSE kerekedett felül. Hazai részről Boinitzer (24 pont, 12 lepattanó) és Mohay (15 pont, 11 lepattanó), a vendégektől Kis (23 pont, 12 lepattanó) zárt dupla-duplával.

Juhász Tamás: - Ebben az összeállításban először szerepeltünk az idei kiírásban, ami érződött a pályán. Rengeteg ki nem kényszerített  hibát vétettünk, mert még keveset tudtunk együtt játszani. Ez növeli a győzelem értékét, hisz ha nagy küzdelem árán is, de sikerült legyőznünk jó erőkből álló ellenfelünket. Gratulálok a Srácoknak!

Bán Gábor: - Örülök, hogy egy kiélezett, végig szoros mérkőzést tudtunk játszani a TFSE-vel. A végjátékban nem volt szerencsénk. Gratulálok a játékosaimnak és a TF-nek!


Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - PTE EMES Petőfi SE 93-92 (14-21, 22-23, 26-29, 31-19)
Mosonmagyaróvár,Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, V.:: dr Vajda Balázs, Sebesi Gábor

Mosonmagyaróvár: GEIGER 18/6, Kaczmarski 3/3, KÁMÁN 39/27, Iváncsics 2, Nagy B. 2. Csere: Tompa 11/3, TÓTH R. 15/9, Szlávik 3/3, Mándity. Edző: Laky Tibor.

PTE-EMES Petőfi SE: Komlódi 7/3, MÉSZÁROS 18, Kovács A. 13/3, FÜLÖP CS. 14/3, SZŐNYI 35. Cs.: Füzy M. 5/3, Edző: Sipos Ádám.

Az első félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az összecsapás ezen szakaszában viszonylag sok hiba jellemezte a játékot. A harmadik egységben elsősorban a két dupla-duplát elérő játékosa, Fülöp Csongor (14 pont, 19 lepattanó) és Szőnyi Dániel (35 pont, 19 lepattanó) által a palánk alatt nyomasztó fölényben játszó Petőfi SE előnye közel húsz pontosra duzzadt. A záró felvonásban letámadással, a 6 játékossal érkező, fáradó vendégek ellen labdákat szerezve, a triplákat szóró Kámán Bálint, valamint a hazai gárda játékát remekül szervező druszája, Geiger (18 pont, 15 gólpassz) vezetésével, egy huszáros hajrával utolérte, majd az utolsó másodpercekben egy egységgel meg is előzte ellenfelét a mosonmagyaróvári alakulat, ezzel megszerezte második győzelmét a bajnokságban.

Laky Tibor: - A mérkőzés előtt azt gondoltuk, zsebben a győzelem, azután elkezdődött a meccs… pontatlanok voltunk az előre játékban, belső poszton ma gyengébbeknek bizonyultunk ellenfelünknél, ebből következett a kényszerpálya. Alulmaradtunk lepattanókban, második szándékú kísérletekben, folyamatosan hátrányból kosárlabdáztunk. Maradt az egészpálya, a labdaszerzési kísérletek, játékgyorsítás, nagyszámú távoli dobás. A végét jobban bírtuk erővel, koncentrációval, és az utolsó pár másodpercben sikerült a jól küzdő, szimpatikus ellenfelünket legyőzni. Mindkét csapatnak gratulálok a teljesítményhez.

Sipos Ádám:
„Mosonmagyaróvár messze van
Mi hadra készen csak hatan.
A csapat a meccset uralta
A lelkét a pályára kiadva.
De Bobby Lee nem kegyelmez
S keze most sem remeg meg.
Egy-két bravúr hármas
A csapatom lázas.
Így lett egy pont a vége
Visszavágunk majd itthon
A legjobbakat remélve.”


BME-MAFC - Veszprémi ESC 90-43 (17-11, 23-16, 35-4, 15-12)
Tüskecsarnok, 20 néző. V: Szilágyi, Pohánka B.

BME-MAFC: DOBOS 20/6, Szálas 9/3, Mihalics 7/3, KISS L. 9. Tóth L. 7. Csere: ADÁNYI 15/6, SZAVAI 6/6, TÁLOS 10/6, Velenyák 5/3, Bedőcs 2, Lukács. Edző: Bagi Melinda.

Veszprém: NOVÁK 15/9, Répási 4, Kacskó 4, Rozgonyi 7, TAKÁCS 13. Csere: Frond. Edző: Mónus Péter.

Mindkét csapatnál voltak hiányzók. Kapkodva, sok hibával kezdtek a felek, a veszprémi zóna ellen ritkán találtak be távolról a hazaiak, a vendégeknek pedig nem ízlett a BME agresszív emberfogása, Ha szűken is, de a Dobos Viktor vezette vendéglátóknál volt az előny, Novák Patrik bravúros tripláival és Rozgonyi Áron ügyes center kosaraival próbálta tartani a lépést a hazaiakkal a Veszprém. A negyed végén támadó lepattanók utáni kosarakkal megugrott a "műszaki alakulat".

A második negyed közepéig "tapadt" a hazai együttesre a 6 játékossal érkező Veszprém. Akkor Dobos triplája egy 9-0-s hazai roham kezdetét jelentette. Ezt követően a Veszprém is "kivágott" egy 6-0-s futást, de a félidő a cserepadról beszálló Adányi Balázs ügyes megmozdulásai révén egy 9-3-as hazai futással és 13 pontos BME-MAFC vezetésel zárult. A második félidő elején szétesett a Veszprém, átrohant rajta a MAFC, s a szalasz első felét 21-0-ra nyerve eldöntötte a meccset a maga javára. Az utlsó 15 percben hazai oldalon már a cseresor tagjai játszottak, közülük többen is igen ügyesen, eredményesen, a vendégek részéről pedig leginkább a végül 13 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával záró Takács András néhány igen látványos blokkolása emelhető ki.

Bagi Melinda: - Örülök a győzelemnek, valamint annak, hogy minden játékosunk kivette részét a sikerből.

Mónus Péter: - Gratulálok a BME-nek, a hazaiak azt játszották, amit tudnak. Sajnos még mindig alakul új csapatunk, továbbra is sérülések, betegségek nehezítik a dolgunkat, bízom a jobb folytatásban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus