Szikrázó csatában jutott döntőbe a TF férfi csapata

A szegedi csapat egy héten belül kétszer is simán legyőzte a szombathelyi együttest a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női negyeddöntőjében, a Debrecen pedig magabiztos pécsi sikere után  hazai pályán is fölényesen nyert, így a két keleti együttes lesz ott a négyes döntőben. A férfiaknál egy szikrázóan kemény, fordulatos csatában a TFSE másodszor is legyőzte a Közgázt.

Női negyeddöntő, 1. mérkőzés

SzoESE - USC Szeged 50-64 (8-17, 20-11, 11-19, 11-17)

Szombathely, Nemzeti Egyetemi Bajnokság, női negyeddöntő, 1. mérkőzés.

Szombathely: Jakubovics, SIMON C. 19/9, GUSZTAFIK 12, Plózer 4, Uszkai. Cs.: Orsós-Bogdán 7/3, Feigl 8, Kovács K., Fekete.

Szeged: Kőházi 4/3, Nagy L. 7/3, HORVÁTH ZS. 16, Kecskés 5, JÁHNI 19. Cs.: FÖLDI 11/6, Kálló, Zsíros 2.

A vendégek kezdtek jobban, a nyitó etap közepén 13-6-ra vezetett az "izmos" dupla-duplát elérő Jáhni Zsófia (19 pont, 17 lepattanó) vezette szegedi együttes. A negyed második felében küzdelmes játékot láthattak a nézők, kevés kosár esett ekkor. A második negyedben beesett 2 tripla hazai részről, s ez lendületet adott a szombathelyi együttesnek, amely Simon Cintia és Gusztafik Lilla vezérletével szünetig ledolgozta hátrányát. Térfélcsere után már egyértelműen a vendégek akarata érvényesült, Horváth Zsanett és Földi Alexandra vezérletével fokozatosan ellépett riválisától a lepattanó csatát 46-30-ra nyerő Szeged, amelynek játékosai a záró etapban már távolról is betaláltak, s végül megnyugtató, 14 pontos előnyt szereztek a visszavágóra.
 

Női negyeddöntő, 2. mérkőzés

USC Szeged - SzoESE 75-41 (19-6, 19-6, 18-14, 19-15)

Szeged, Nemzeti Egyetemi Bajnokság, női negyeddöntő, 2. mérkőzés.

Szeged: Nagy L. 10, HORVÁTH ZS. 12, KÁLLÓ 6/3, KECSKÉS 18, JÁHNI 10. Cs.: FÖLDI 10, FODOR F. 8, Zsíros 1.

Szombathely: JAKUBOVICS 5, Simon 2, Gusztafik 8, FEIGL 12, Uszkai. Cs.: Fekete 4, Plózer 2, Orsós-Bogdán 6/6, Kovács 1.

Az idegenben szerzett 14 pontos előnyt követően a visszavágón nem bízott semmit véletlenre a szegedi együttes. Egységes, jó csapatjátékot, hatékony, szervezett védekezést bemutatva a hazaiak az első félidőben "lejátszották a pályáról" ellenfelüket. A szegedi lányok csapatszinten összesen 28 gólpasszt "kézbesítettek" egymásnak, s a lepattanózást az ismét dupla-duplát elérő Jáhni (10 pont, 15 lepattanó) vezérletével 54-34-re nyerték a hazaiak. Szünetben 38-12-es szegedi vezetést mutatott az eredményjelző. Térfélcsere után a megnyugtató előny birtokában hazai oldalon néhány korábban kevesebb lehetőséghez jutó játékos is bizonyíthatott, ekkor Feigl Fanni vezérletével kiegyenlítetté tudta tenni a játékot a Szombathely, de a magabiztos szegedi győzelmet nem tudta megakadályozni.

Továbbjutott: USC Szeged kettős győzelemmel

Debreceni Egyetem - PTE PEAC 62-35 (11-2, 12-16, 23-10, 16-7)

Debrecen, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női negyeddöntő, 2. mérkőzés.

Debrecen: GÁL 8, Papp 5/3, Szabó R. 3/3, FOLTIN 15, FÖLDVÁRI 16. Cs.: Szendrei 3/3, Szabó E. 2, Stekler 2, Új 2, Jávor 3/3

PTE-PEAC: Herendi 2, Molitor 5/3, Varga A. 3, Késői 6, SZABÓ E. 15/9. Cs.: Balázs 2.

A 22 pontos debreceni sikerrel végződő első összecsapást követően a pécsi együttes 6 játékossal érkezett a visszavágóra. A tavalyi ezüstérmes debreceni csapat játékosai sem sziporkáztak, viszont a vendégek az első 10 percben mindössze írd és mondd 2 pontra voltak képesek. A második negyedet Szabó Enikő vezérletével "elvitte" a PTE-PEAC, s szünetig feljött 5 pontra - Pécsett 11-gyel "mentek" félidőben a debreceniek. Térfélcsere után már az első félidőben látotthoz képest jóval koncentráltabban, pontosabban játszott, s nagy fölénybe került a debreceni együttes, amely két dupla-duplát elérő centere, Foltin Blanka (18 pont, 14 lepattanó) és Földvári Andrea (16 pont, 15 lepattanó) vezérletével végül a lepattanó csatát (61-39) és a mérkőzést is fölényesen nyerte.

Továbbjutott: Debreceni Egyetem kettős győzelemmel.


Férfi negyeddöntő, 2 . mérkőzés

TFSE - Közgáz 82-76 (21-23, 17-17, 16-16, 28-20)

Alkotás u. 80 néző. V.: Gyurka, Lázár.

TFSE: Tóth D., Horváth K. 16/6, BOINITZER 12, MOHAY 10, MÁCSAI 21/9. Cs.: Jókai 2, Sinkovits, SZOLLÁR 7/3, Debreceni D. 6, Kerkai, PETRUCSIK 8/3.

Közgáz: SZALAY 15/3, VÖRÖS 14/12, LAKOSA 23/9, NAGY SZ. 16/9, Debreceni G. 1. Cs.: Vágvölgyi 5/3, Tóth Sz., Sebők, Bános, Harsányi 2, Bea, Papp.

Szűknek bizonyult az Alkotás úti TF-csarnok, rengetegen voltak kíváncsiak a 2 pontos TF-sikerrel végződő, tehát teljesen nyílt párharc visszavágójára. Horváth Kristóf és Mácsai Károly vezérletével 8-1-es "repülőrajtot" vett a TF. A negyed közepén zónára állt át a Közgáz, s ez, valamint 13-5-nél Lakosa Ákos triplája óriási változást hozott a játék menetében. Megtört a hazai gárda lendülete, mindkét csapat zónázott. A Közgáz viszont remek ritmusban és dobóformát mutatva, elsősorban a büntetőket biztos kézzel értékesítő Szalay, valamint Lakosa vezérletével egy parádés 18-4-et bemutatva fordított. A hazaiakat az egyébként több labdát is eladó Horváth próbálta versenyben tartani.

A második negyedben nem változott a játék képe, a vendégek - akiknél Vörös Miklós és Nagy Szabolcs lépett elő vezérré - továbbra is remekül dobtak, a sokat cserélő TF pedig nem tudta felvenni a ritmust Mohay Péter és Boinitzer Dávid vezérletével futott az eredmény, s a Közgáz után, volt már 8 pont is az első félidőben távolról szédületesen dobó (8/13 61,5% tripla) vendég együttes előnye. A félidő hajrájában agresszív letámadásra ment ki a TF, s játékosai ebből labdákat, s könnyű kosarakat szerezve 2 pontra feljöttek, összesítésben ekkor "meccsnull", azaz egyenlő volt az állás.

Térfélcsere után ismét a Közgáz dominált, Lakosa és Vörös újabb villanásaival, 7-0-lal indítva a második félidőt 9 ponttal vezettek a vendégek. A hazaiak idegessé váltak, reklamáltak, technikai, sportszerűtlen hibákat gyűjtögettek. A negyed második felében Petrucsik jóvoltából felállt védelem ellen tudatosabb, szervezettebb lett a TF játéka. Szollár Gergő és Mácsai bravúr tripláival adott lendületet a TF együttesének, amely a vezérletével a negyed végére visszajött 2 pontra a már pontatlanabbá váló Közgázzal szemben.

Sajnos a befejező 10 percben időnként elszabadultak az indulatok, nőtt a feszültség. A Boinitzer, Mohay, Mácsai belső hármas jóvoltából fordított a TF, sok volt a kisebb-nagyobb tüske, a hajrában a Közgáz egyik legjobbját, a fejére hatalmasat eső, s támolygó Lakosát le kellett támogatni a kispadra. A hajrában Vágvölgyi Ádám villanásaival még felcsillant a remény a Közgáz előtt, de  végül a hosszabb kispaddal rendelkező TF "bedarálta" ellenfelét egy remek meccsen, amelynek összképén sajnos rontott a néhány durva, nem ritkán alattomos megmozdulás.

Továbbjutott: TFSE kettős győzelemmel
 

Fotó: Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus