A Zsíros Akadémia elnöke a klub Facebook-oldalán írt egy jelenségről

Hajdú Péter többek között arról írt, hogy ismét felütötte a fejét az a jelenség, amikor egyesek más klubok fiatal tehetségeinek szüleit környékezik meg.

A klub Facebook-oldalán megjelent írás:

"Érdekes - bár nem új - jelenség ütötte fel a fejét a magyar kosárlabda utánpótlás háza táján. Ez pedig a játékosok szüleinek megkörnyékezése különböző ígéretekkel annak érdekében, hogy az egyik akadémiától a másikhoz igazoljon a sportoló gyerek. Kiemelem: nem a klubot keresik meg, hanem a szülőt. Persze az ígéretek majd akkor teljesül(het)nek, amikor majd évek múlva kiderül, beváltak-e. Az pedig még sokára lesz, ha meg nem sikerült, széttárt kezeket találnak az érintettek.

A pénz persze nem számít, a költségtérítés összege - mivel nincs visszatartó ereje - nem riasztja vissza ezeket a klubokat. De ismerjük ezt, hiszen hallottuk már: “Inkább nálunk üljön a kispadon, mint ellenünk játsszon.”

Elkezdődtek az ideológia-gyártások is. Az egyik azt mondja, hogy az utánpótlásba is minél több külföldi játékos kell, mert a magyarok akkor fejlődnek (bár emiatt lehet, hogy nem játszanak). A másik azt mondja, hogy külföldi szakembereket kell hozni, mert a magyarok nem tudják olyan szinten oktatni ezt a játékot, mint kellene (bár lehet, hogy inkább a TF már beindított szakedző képzését kellene még jobban erősíteni).

A mi elvünk az, hogy akadémiai programunk alapján magyar edzőkkel, magyar körülmények között, magyar gyerekeket szeretnénk megtanítani erre a csodálatos játékra úgy, hogy élvonalbeli kosárlabdázókká váljon belőlük minél több.

Nem az az elsődleges célunk, hogy többszörös utánpótlás-bajnok sportolókat neveljünk, hanem az, hogy amikor elhagyják az akadémiát, vagy profi kosárlabdázók, vagy értékes, közösségi szellemben élő egészséges emberek legyenek, akik talán edzők, játékvezetők, vagy sportvezetők lesznek, de mindenképpen használni tudják a mindennapi életben azt a tudást, amit az akadémiánkon szereztek.

Összesen ennyit szeretnénk, addig pedig a Zsíros Tibor Nemzeti Kosárlabda Akadémia névadója szellemiségét követve dolgozik és büszke eddigi neveltjeire: Szondi Dórára, Bach Boglárkára, Lilik Melindára, Harazin Tamásra, Takács Norbertre, Kovács Domonkosra, Lepsényi Ádámra, Balogh Krisztiánra, Mócsai Milánra, Lázár Krisztiánra, akik eljutottak az NB I/A csoportjáig, az NCAA-t is megjárt Universiade-válogatott Tóth Ádámra és még arra a több tucat játékosra, akik az NB I/B-ben szerepeltek, szerepelnek.

Fentieket azért tartottam szükségesnek leírni, mert a mi játékosaink közül is többek szüleit megkörnyékezték már ilyen-olyan ajánlatokkal. Ezúton is tudatom: ha valaki menni akar, nem gördítünk akadályt, de azt nem tűrjük, hogy bárki alattomos módon cserben hagyjon egy közösséget és ne merjen kiállni eléjük, vállalva a felelősséget.

Hajdu Péter elnök"

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus