Az Alba Fehérvár az idei juniorbajnokság győztese

Az első félidőt követően még a Honvéd vezetett, fordulás után viszont az Alba más szintre emelte a játékát - a fővárosi bronzmeccsen a MAFC legyőzte a Vasast.


Hetedik helyen végzett a házigazda

Pallai triplájával indult a torna hetedik helyéért rendezett mérkőzés, a Szolnok és a Pécs csapott össze. Vukas és Váits találataival már a baranyaiak vezettek, majd Borsos ziccerével hét ponttal is elléptek a hatodik percben (10-17). Bella és Ficsór pontjaival hamar egyenlített a Szolnok, sőt a vezetést is magához ragadta a pontgazdag játékrész végén (25-23). A második felvonás is trojkával indult, ezúttal a pécsi Fekete Dávid volt az elkövető. Kosárra kosár volt a válasz, egyik fél sem tudott jelentősebb előnyt kialakítani a negyed során. Arabo közelijével, majd büntetőivel araszolgatott előre a hazai csapat, végül szűken a második tíz percet is megnyerték Pallaiék, így ötpontos előnnyel mehettek pihenőre (39-34). 

Fekete és Váits dupláival egy 8-2-es rohammal jött ki a második félidőre a mecsekaljai gárda, ismét fordult a kocka. Ficsór egy hárompontossal rendezte a sorokat, ezúttal a Tisza-partiak repesztettek egy 11-0-t Pallai és Arabo hathatós közreműködésével. Rákapcsolt a túloldalon a Fekete – Váits duó is, szinte csak ők ketten találtak a gyűrűbe pécsi oldalon – hat pont megmaradt a hazai vezetésből a negyed végére (59-53). A záró etap az elsőhöz hasonlóan egy Pallai-trojkával indult. Borsos egy 2+1-gyel válaszolt, de Bella Ádám is beszórt egy távolit (65-56). Bálint vette ezúttal hátára a baranyai csapatot, de mindig akadt valaki hazai oldalon, aki egy jól irányzott dobással elvette a pécsi felzárkózás élét. Honti Viktor együttese végül sikeresen őrizte vezetését, és megnyerte a találkozót – a Szolnoki KA a torna hetedik helyén végzett, míg a pécsiek nyolcadikok lettek. 

Szolnoki KA – KA Pécs 78-70 (25-23, 14-11, 20-19, 19-17)

Szolnok: Gilszki 2, Várbíró 3, Pallai 21/6, Verba 4, Arabo 15.
Csere: Bella 13/9, Ficsór 15/9, Csomós 3, Alcser -, Csák 2.

Pécs: Vukas 8/3, Váits 17, Fekete 17/12, Scherer 8, Herger -. 
Csere: Bálint 13, Borsos 6, Dervalics 1, Balaskó -.

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_62


Nagy hátrányból állt fel a Debrecen, de a Körmend az ötödik 

Az ötödik helyért a Körmend és a Debrecen csatázott a következő mérkőzésen. Jobban kezdtek a vasiak, Kiss, Takács és Balogh találataival hamar 12-4-es előnyt építettek ki. A lendület kitartott az egész negyed során, Parcsami büntetőivel a tíz pontot is átlépte a körmendi vezetés, Kiss Benedek triplájával pedig már 14 volt közte – Kalassai kosara zárta a negyedet, a dinamikusabban rajtoló Törpördögök stabilan vezettek (27-15). Kiss továbbra is ihletett formában pattogtatott, Takács hárompontosát, majd Balogh kosarát követően pedig már 36-18-ra vezettek Kocsis Tamás fiai. Időt kért Kádár mester, amely hasznosnak is bizonyult, hiszen a meccs következő tíz pontját a hajdúságiak szerezték, ledolgozva hátrányuk nagy részét. A Kiss-Balogh páros megint megvillant vasi oldalon, közelebb már nem engedték a debrecenieket a nagyszünetig – 46-38-cal vonulhattak pihenőre a csapatok. 

A pihenő jót tett a Kádár-legénységnek, Csikai és Neuwirth kosaraival lopták a távolságot a többet hibázó körmendiekkel szemben. Kalassai triplájával egészen 52-49-ihg zárkóztak, nem sokkal később Balázsi távoli találatával pedig már az előny is náluk volt (58-59). Jól védekezett a játékrészben a Debrecen, és a támadásokkal sem álltak hadilábon Nemesék, egyetlen pont maradt a körmendi fórból a záró tíz perc előtt (64-63). A negyedik negyed első hat pontját a vasiak szerezték, némileg stabilizálva előnyüket. Balázsi és Neuwirth vették hátára csapatukat, öt perccel a rendes játékidő vége előtt megint ott loholt ellenfele nyakán a hajdúsági együttes (77-75). Neuwirth találatával egyenlítettek is, alig kettő perc maradt már csak – izgalmas végjátéknak néztünk elébe (81-81). Kiss Mátyás és Balogh dobtak fontos duplákat, Csikai viszont távolról talált be. Vészesen fogyott az idő, az utolsó másodpercekben már nem esett több debreceni kosár – a Körmend büntetőkkel biztosította be győzelmét, és vele együtt a Junior döntő ötödik helyét is.

Körmendi Törpördögök – Debreceni KA 88-84 (27-15, 19-23, 18-25, 24-21)

Körmend: Takács 18/6, Kiss B. 28/9, Kis M. 10, Monek 8/3, Balogh M. 22.
Csere: Parcsami 2, Vargovics -.

Debrecen: Balázsi 16/12, Csikai 19/3, Neuwirth 17/3, Kalassai 9/3, Kurucz 7.
Csere: Nemes 14/3, Kanyári -, Somi -, Tóth G. 2.

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_63


Jól őrizte előnyét, bronzérmes lett a MAFC

A bronzmérkőzésen két fővárosi gárda, a MAFC és a Vasas volt érdekelt. Ezen a találkozón, csakúgy mint az egész játéknap során, szép számú nézősereg látogatott ki a szolnoki Tiszavirág Arénába. Dormán és Pfandler kosaraival villámrajtot vett a MAFC, ők szerezték a mérkőzés első nyolc pontját. Lassan éledt a Vasas, Herló közelijével tartotta előnyét a műegyetemi gárda (5-15). Bartha 2+1-es akciójával megfelezte hátrányát a pasaréti együttes, de Vantal három sikeres büntetőjével így is simán nyerte a nyitó játékrészt a MAFC (15-22). A kisszünet után energikusan kezdett Faragó Péter együttese, egészen három pontra megközelítették a piros-feketéket Horváthék. Limpek, Vantal és Dormán vezérletével tartotta magát a Vittay-legénység, de korábbi kétszámjegyű fórjukból 3-4 pont maradt. A játékrész egállal, a félidő egy Pfandler-triplával hétpontos MAFC előnnyel ért véget (33-40).

A fordulás után is inkább a műegyetemisták akarata érvényesült, Tóth büntetőivel kilenccel léptek el (37-46). Tíz pont fölé is felkúszott a differencia, de Meződi trojkájával lőtávolságon belül maradt a Vasas – a harmadik etap 51-56-tal ért véget. A záró tíz perc az addigiakhoz hasonló forgatókönyv szerint zajlott, igyekezett zárkózni a Faragó-legénység, de állták a sarat a piros-feketék.

A hajrához érkezve egyre fogyott a műegyetemisták előnye, a Vasas betörésekkel operálva lépkedett egyre közelebb riválisához. Sok szabálytalanságot harcoltak ki a pasarétiek, de büntetőiket nem túl jó százalékkal értékesítették – Bartha közelijével így is feljöttek egy pontra (65-66). Dormán szabaddobásai a kosárban landoltak, Limpek pedig heroikusan vetődött egy labdáért, megszerezve azt a MAFC számára – az utolsó kettő percen belül voltunk, néggyel mentek a piros-feketék. Egy időkérést követően Vantal újabb két büntetőt küldött a helyére, fokozódtak az izgalmak, pont kellett a Vasasnak. Ezt Bartha egy szép leválásból szállította is, Radics azonban hibázott a következő támadásukkor. Pfandler betörésből talált be, negyven másodperce maradt Faragó Péternek, hogy eltüntesse a hat pont hátrányt (67-73). Jenei azonban kihagyta a hárompontost, Dormán pedig higgadtan büntetőzött – a MAFC sikeresen őrizte előnyét az egész második félidő folyamán, így megérdemelten szerezte meg a torna bronzérmét.    

Vasas Akadémia – MAFC 67-75 (15-22, 18-18. 18-17, 16-18)

Vasas: Radics 13, Horváth 6, Meződi 8/3, Gászner 4, Batha 24.
Csere: Jenei 8/3, Hanzély 2, Honti 2.

MAFC: Vantal 20/6, Pfandler 13/3, Herló 2, Limpek 8, Dormán 14.
Csere: Tóth B. 12/3, Kis 4, Bősze 2, Mózer -.

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_64 

 

Elsöprő harmadik negyedével bajnok az Alba

A fináléban a veretlen Alba Fehérvár és a Honvéd nézett farkasszemet. A játékosbemutatást követően egyből nekiesett ellenfelének a fehérvári alakulat, két és fél perc alatt 8-2-re léptek el Pethő Ákos tanítványai. Béres egy ütközés során megsérült, le kellett cserélni a piros-fehérek hátvédjét. Losonczy mester időt is kért gyorsan, Kármán pedig egy triplával büntette a róla lemaradó Seyit – az afrikai center sem maradt adós, a következő támadásból egyből duplát szerzett. A Béres helyére érkező Tanoh 2+1-es játékával már a fővárosiaknál volt az előnyaz első percek bizonytalanságát hamar levetkőzték Valerióék (10-13). Jó volt az iram, szép támadásokat vezettek a csapatok, és védekezésben is láthattunk parádés dolgokat. Kass betörésével visszavette a vezetést a székesfehérvári alakulat, de Tarján hárompontosa révén a budapestiek nyerték a nyitó játékrészt (18-21).

Folytatódott a fizikális küzdelem, fordított az Alba, de Valerio szép lepördülős tempójával újfent a Honvédnál volt az előny. Négy és fél perc alatt azonban csak ez a két fővárosi pont született, beragadtak a piros-fehérek – Losonczy Dániel ki is kért egy időt, nehogy túlságosan lendületbe jöjjenek a székesfehérváriak (26-23). A Kármán – Seyi és Valerio – Takács párosok remek különcsatát vívtak, csapatuk húzóembereiként támadásból és védekezésből is kivették a részüket. Sebességet váltott a Honvéd, Kármán, Béres és Tanoh kosaraival ismét náluk volt az előny, egy 9-2-es etappal jöttek ki az időkérésből (28-32). Valerio nagy saroktriplát szórt emberről, majd kisvártatva kedvet kapot még egyhez - Takács és Kármán is betaláltak közben, potyogtak a kosarak. A nagyszünetre érve néggyel mentek a piros-fehérek, hála 5/9-es triplázásuknak – a fehérváriak nyolc kísérletből egyszer sem találtak a gyűrűbe a hárompontos vonalon túlról (36-40).

Másfél perc kellett az Albának hátránya eltüntetéséhez a harmadik etap elején, bennmaradt az öltözőben a Honvéd. Lukács zsákolt indításból, Losonczy edző pedig magához rendelte fiait (45-42).  

Másfél perc kellett az Albának hátránya eltüntetéséhez a harmadik etap elején, bennmaradt az öltözőben a Kármánt négy személyi miatt elveszítő Honvéd. Lukács zsákolt indításból, Losonczy edző pedig magához rendelte fiait, hiszen sorra adták el a labdákat a piros-fehérek (45-42). Nem segített ezúttal a pauza, Takács hármasával tízzel lépett el az Alba – 16-2-re nyerte eddig a negyedet a lendületbe jövő Pethő-legénység (52-42). Kass agilis játékával nem tudtak mit kezdeni a budapestiek, remek betörések mellett a társakat is elsőrangúan szolgálta ki a játékmester – elsöprő fehérvári fölényt hozott a harmadik negyed, 19-cel nyerte a játékrészt a Pethő-garda (64-49).    

Elérkeztünk a torna utolsó felvonásához, a kulturáltan játszó Alba két perc alatt egy 6-0-s sorozattal rendezte le a vitás kérdéseket a széteső fővárosiakkal szemben – még a 2/13-as triplázás is belefért a fehérváriaknak. Az első 20 perc során látott extrák már nem jöttek a fáradó piros-fehérektől, Lukács újabb zsákolással tette fel az i-re a pontot. Az utolsó öt percben a székesfehérváriak okos játékkal őrizték előnyüket, és veretlenül nyerték meg az U18-as korosztály fináléját. 

Alba Fehérvár – Budapesti Honvéd 83-60 (18-21, 18-19, 28-9, 19-11) 

Alba: Balsay 12, Kuttor 11/3, Lukács 21, Takács 13/3, Seyi 7.
Csere: Kass 13/3, Molnár 4, Nagy 2, Körmöczi -, Góbi -, Magda -, Áment -. 

Honvéd: Kopácsi 3, Béres 4, Dévényi -, Valerio 15/6, Kármán 19/9. 
Csere: Tanoh 14, Panic 2, Tarján 3/3, Dénes -, Németh -, Magari -, Pálvölgyi -. 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_65

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus