Az U19-es világbajnokságok legemlékezetesebb egyéni teljesítményei

A héten zárul az akkreditáció a jövő hét szombaton rajtoló U19-es fiú kosárlabda világbajnokságra.

Jövőhét szombaton rajtol az U19-es fiú kosárlabda világbajnokság Debrecenben. Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a tizenkilenc év alattiak világversenyét, mely előtt a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség hivatalos honlapján összegyűjtötte az elmúlt 44 év legjobb egyéni teljesítményeit a szurkolói szavazatok alapján. - olvasható debrecenisportcentrum.hu-n.

Az eseményre akkreditálni itt lehet.

A voksok közel háromnegyedét Michael Rosario gyűjtötte be, aki a 2009-es vb-n nyújtott maradandót. A hátvéd a torna gólkirálya lett, hiszen mérkőzésenként 24 pontot tett be a közösbe, legemlékezetesebb teljesítményét pedig a második csoportmeccsen Franciaország ellen nyújtotta, ahol 54 pontig jutott, mely mai napig rekordnak számít, mint ahogy a kilenc bedobott hárompontosa is. Nem véletlen, hogy Puerto Rico története legsikeresebb világbajnokságát zárta, hiszen a hatodik helyet szerezték meg, a vb-t végül a Klay Thompson fémjelezte USA nyerte. Rosario ezt követően az amerikai egyetemi bajnokságban szerepelt, ám végül nem jutott el az NBA-ig, jelenleg hazája bajnokságában játszik.

A második legtöbb szavazatot RJ Barrett kapta, aki 2017-ben Kanadával meg is nyerte az U19-es világbajnokságot. Az elődöntőben az akkor kétszeres címvédő Egyesült Államokat verték 99-87-re, Barrett 38 pontot, 13 lepattanót és 5 gólpasszt szorgoskodott össze. A kiscsatár a torna MVP-je és legeredményesebb játékosa is lett, be is futotta a neki jósolt karriert, a mögöttünk álló szezonban közel 20 pontot átlagolt a New York Knicks színeiben.

A harmadik helyet egy későbbi NBA bajnok, Andrew Bogut szerezte meg a legemlékezetesebb teljesítmények listáján, aki 2003-ban 39 pontot és 25 lepattanót hozott össze a horvátok elleni elődöntő során. Ausztrália végül meg is szerezte története első -és mindezidáig egyetlen- aranyérmét, hiszen egy nappal később a 35 pontig jutó center vezérletével Litvániát is két vállra fektették a döntőben.

Toni Kukoc 1987-ben szintén világbajnoki címet ünnepelhetett, a Gary Payton és Larry Johnson fémjelezte Egyesült Államokat kétszer is le tudták győzni az olaszországi vb-n. A Chichago Bulls későbbi sztárja 37 egységig jutott az USA elleni csoportmeccsen, ezzel 15 pontos vereséget mértek a tengerentúliakra. Érdekesség, hogy a tornán Kukoc csak a negyedik legeredményesebb játékosa volt csapatának, hiszen Nebojsa Ilics, Dino Radja és Vlade Divac is megelőzte őt a pontdobó listán.

Az ötödik legtöbb szavazatot holtversenyben Jonas Valanciunas és Victor Wembanyama kapta. Előbbi a litván válogatottal nyert vb-t Djordje Drenovacot is soraiban tudó Szerbia ellen, ahol a későbbi NBA sztár 36 pontjával és 8 lepattanójával dominálta a döntőt. A Wemby becenévre hallgató francia szupertehetség két éve 22 pontot, 8 lepattanót és 8 blokkot jegyzett az amerikaiak elleni döntőben, tette mindezt 17 esztendős korában. A 2004-es születésű center egyébként fiatal korának köszönhetően még a debreceni U19-es vb-n is szerepelhetne, ám a jövőre az NBA-ben is bemutatkozó 221 centis magasember már a felnőtt válogatottal készül a nyári világbajnokságra.

A június 24. és július 2. között megrendezésre kerülő U19-es világbajnokságra a fibau19debrecen.hu oldalon lehet megvásárolni a napi belépőket. Bár a helyszínen is meg lehet majd váltani a jegyeket, érdemes elővételben lefoglalni azokat, hiszen a csoportmeccsek és a helyosztók idejére már naponta több, mint ezer jegy talált gazdára.

 

 

Fotók, slide: debrecenisportcentrum.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus