Bodnár Péter: Évek óta küzdünk azért, hogy a fiúutánpótlásunk is előrelépjen

Az MKOSZ főtitkára arról beszélt, hogy milyen változások kellenek a fiú szakág felzárkózásához.

Amíg a leány korosztályos kosárlabda-válogatottak rendre Európa, sőt többször a világ elitjében zárnak az egyes világversenyeken, addig a fiú nemzeti együttesek az idén is a B divízió középmezőnyében végeztek az Eb-ken. A hazai szövetség főtitkárát, Bodnár Pétert kérdezte az utanpotlassport.hu arról: vajon a fiúszakág miért nem képes felzárkózni a kontinens legjobbjai közé?

„Évek óta küzdünk azért, hogy a fiúutánpótlásunk is előrelépjen, de úgy néz ki, ez egyelőre nem hozott eredményt – kezdte az értékelését Bodnár Péter, a sportági szövetség főtitkára. – Hozzáteszem, hogy az elmúlt években nem lehetett reálisan megméretni a válogatottakat, hiszen 2020-ban és 2021-ben sem rendeztek korosztályos Eb-ket. A covidot követően a mostani volt az első év, amikor valódi világversenyeket tartottak. Ahogyan a közelmúltbeli elnökségi ülésen is hangsúlyoztam, a ráfordítás arányában mindenképpen csalódás, hogy nem történ látható fejlődés. A szövetség és a klubok által erre a területre fordított összegek alapján európai viszonylatban nem a B divízió középső és alsó felében lenne a helyünk. A szakmai bizottság értékelte a beszámolókat, valamint a szövetségi edzők teljesítményét, és mostanra végre megfogalmazódott a gondolat, hogy a fiúszakággal kiemelten kell foglalkozni. Néhány éve – akkor is az én kezdeményezésemre – lecseréltük a szakmai gárdát a válogatottak élén, de mint látjuk, ez sem jelentett áttörést.”

Felvetődik a kérdés: mégis miben maradnak el a mieink a nemzetközi élmezőnytől?

„Teljesen egyértelműnek tűnik, hogy valamilyen módon nagyobb segítséget kell nyújtanunk a klubokban végzett szakmai munkához, a játékosok megfelelő felkészítéséhez. Továbbá sokkal határozottabban kell megfogalmaznunk az elvárásokat, illetve ezzel kapcsolatban folyamatos ellenőrzések szükségesek. Ez különösképpen érinti a fizikai képességek fejlesztését, mert az világosan látszik, hogy ebben van a legnagyobb lemaradásunk az európai versenytársakhoz képest. Mostantól rendszeres felmérésekkel igyekszünk ezt monitorozni a bajnoki évad előtt, közben és végén. A szövetségi edzők személyéről a következő hetekben hoz döntést az elnökség.”

A magyar fiúválogatott legutóbb 2015-ben jutott fel az elitbe, akkor – a mai felnőttválogatott magjához tartozó – Váradi Benedek, Benke Szilárd, Perl Zoltán fémjelezte generáció harcolta ki a feljutást a székesfehérvári U20-as B divíziós Eb-n. Egy évvel később kiestek a mieink a legjobbak közül, és azóta is a kontinens másodosztályában tanyáznak.

„Bízom benne, hogy a most eszközölt változásoknak köszönhetően a jövő nyáron már sokkal eredményesebben vesszük fel a versenyt a riválisokkal, ami azért is lenne fontos, mert a sportág legrangosabb utánpótlás-eseményét, az U19-es fiú-világbajnokságot jövőre mi rendezzük Debrecenben. Ennek megfelelően ezt a korosztályt kiemelten kezeljük, és a Váradi Kornél vezette szakmai stáb mellett a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ, illetve tanácsadóként elismert, külföldi szakemberek sora is segíti a munkát. Remélem, hogy ilyen anyagi ráfordítással és tudományos munkával megtámogatva sikerül majd helytállni a világ legjobbjai ellen is.”

 

Forrás: utanpotlassport.hu

Fotó: Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus