Egyetemi 3x3-as Eb: Hatodik és nyolcadik helyezés a hölgyeknél

Befejeződött az egyetemi 3x3-as Európa-bajnokság.

A Hunbasket összefoglalója:

Mindkét nemben a házigazda Debreceni Egyetem szerepelt a legjobban az egyetemi 3x3-as Európa-bajnokságon a magyar csapatok közül. A hölgyeknél két magyar együttes, a Debrecen és a Győr is bejutott a legjobb nyolc közé, és kedden már az is eldőlt, hogy a két együttes az 5-8. helyért játszhat. A debreceniek egy újabb bravúrt bemutatva az 5. helyért meccseltek, de ott alulmaradtak, az ellenfelek mellett sérülésekkel, betegséggel is küzdő győriek a 8. helyen zártak. A férfi mezőnyben nem jutott magyar csapat a legjobb 8 közé. Itt is a vendéglátók szerepeltek a legjobban, akik végül a 12. helyen végeztek, közvetlenül mögöttük zárt a Corvinus csapata.
 
 

Helyosztók
 
Férfiak
 
A 21. helyért
 
Norvég Gazdasági Iskola (norvég) - Budapesti Műszaki Egyetem 7-17
 
A skandinávok nagyjából a mérkőzés közepéig tartották a lépést a BME csapatával, a magyar együttes 9-6-os vezetése után egy 6-0-lal eldöntötte a találkozót.
 
A BME pontszerzői: Rozs 8, Tóth K. 5/2, Kósa 4.
 
 
Budapesti Műszaki Egyetem - Párizsi Vincennes-Saint Denis Egyetem (francia) 21-15
 
Egészen a hajráig váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladt a két együttes. A 9. percben 16-15-re vezetett a BME, amely jobban bírva a hajrát egy 5-1-es rohammal megnyerte az összecsapást.
 
A BME pontszerzői: Kósa 8/2, Tóth K. 6, Rozs 5, Koflanovics 2/2.
 
 
 
A 17-20. helyért
 
Brnói Egyetem (cseh) - TFSE 11-0 (játék nélkül)
 
A TFSE csapatából már korábban megsérült a kéztörést szenvedett Keresztesi Dávid, az előző napon pedig Polster Attila kapott egy ütést a hátára, így már az előző napi találkozóját is két játékossal fejezte be a TF, amely ma nem akarta kockáztatni a nem teljesen egészséges Polster játékát. Két kosarassal viszont nem lehet elkezdeni egy mérkőzést, a TF így - a játékos egészségét szem előtt tartva helyesen - nem tudott kiállni a találkozóra.
 
 
 
A 13-16. helyért
 
Corvinus Egyetem - Wroclawi Műszaki Tudományegyetem (lengyel) 21-14
 
Az első percekben fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a csapatok, majd a mérkőzés derekán a Corvinus egy 8-2-es rohammal eldöntötte a maga javára a találkozót. Érdekesség, hogy a Corvinus minden játékosa dobott duplát.
 
A Corvinus Egyetem pontszerzői: Komma 8/2, Szántó 7/4, Galambos 4/2, Papp 2/2.
 
 
Corvinus Egyetem - Maribori Egyetem (szlovén) 21-19
 
A nagy dobópárbajt hozó találkozó első felében, ha szűken is, de a szlovén fiúk vezettek. A játékidő derekán 12-8-ra elhúzott a Maribor, ám ekkor szédületes "szárnyalás" vette kezdetét Vladár Csaba tanítványai részéről, akik egy 9-1-es rohammal 4 pontos előnnyé alakították a nem sokkal korábbi ugyanekkora hátrányukat. Ezután jött egy kis megtorpanás, egy 6-2-vel egyenlített a szívós szlovén gárda, de a végén egy büntetővel és egy kosárral a 8. perc elején elérte a 21 pontot, és megnyerte a mérkőzést a Corvinus.
 
A Corvinus pontszerzői: Komma 10/2, Galambos 6/4, Szántó 3, Papp 2.
 
 
 
A 9-12. helyért
 
Debreceni Egyetem - Zágrábi Egyetem (horvát) 13-21
 
A horvátok egy 11-1-es "repülőrajttal" állva hagyták a debrecenieket. Bő 3 perc elteltével magukra találtak a hazaiak, akik egy 8-2-vel 4 pontra felzárkóztak a mérkőzés derekára, de ez a roham sok erőt vett ki a Gáspár Mátyás vezette hazai legénységből. A zágrábiak újítottak, és biztosan győztek.
 
A Debreceni Egyetem pontszerzői: Gáspár 9, Neuwirth 4/4.
 
 
Dubrovniki Egyetem (horvát) - Debreceni Egyetem 18-13
 
A záró nap "horvát nap" volt a vendéglátó debrecenieknek, akik második mérkőzésük elején "beragadtak". 6-2-re elléptek a dubrovnikiak, ám ezt követően magára talált a debreceni együttes, és a mérkőzés közepén átvette a vezetést. A felzárkózás és a fordítás azonban sokat kivett a Neuwirth Bence-Gáspár Mátyás kettős vezette hazaiakból, s egy 8-0-t "repesztve" a dubrovniki gárda diadalmaskodott.
 
A Debreceni Egyetem pontszerzői: Neuwirth 6/4, Gáspár 6, Várbíró 1.
 
 
 
 
Nők
 
Az 5-8. helyért
 
Debreceni Egyetem - Zágrábi Egyetem (horvát) 20-17
 
Mezei Dóra és Kovács Rebeka vezérletével parádésan, 10-4-gyel kezdtek a debreceniek. A szinte tökéletes játék csaknem a mérkőzés közepéig tartott, amikor jött egy hullámvölgy. A szívós horvát lányok egy 7-2-vel 1 pontra feljöttek, de a debreceniek nem engedték őket fordítani, hanem egy 4-1-es "részhajrával" ismét elléptek. Az üldözőverseny a mérkőzés végéig folytatódott: többször is megközelítette 1 pontra a horvát alakulat a debrecenieket, de a kritikus pillanatokban a Mezei-Kovács kettős valamelyik tagja mindig "villant", így a hazaiak újabb bravúrt bemutatva győztek.
 
A Debreceni Egyetem pontszerzői: Mezei 11/2, Kovács 9/4.
 
 
Madridi Politechnikai Egyetem (spanyol) - Széchenyi István Egyetem Győr 21-9
 
A hősiesen harcoló győriek a mérkőzés derekáig annak ellenére is tartották a lépést spanyol ellenfelükkel, hogy Szűts Boglárka törött ujjal, Bánszegi Borbála pedig napszúrással vállalta a játékot. 9-8-as spanyol vezetésnél fogyott el az erő: a játékrész második fele egyértelműen a madridi lányoké volt a nyolc közé jutással is erőn felül teljesítő győriekkel szemben.
 
A Széchenyi Egyetem pontszerzői: Perl 5/2, Horváth D. 2/2, Bánszegi 2.
 
 
 
A 11. helyért
 
TFSE - Minho Egyetem (portugál) 5-8
 
A két csapat játékosain érezhető volt, hogy az elmúlt napokban nagyon sok mérkőzést játszottak. Mindkét csapat nagyon rosszul dobott, a mérkőzés derekán 2-1-re vezettek a portugálok. Ekkor volt egy rövid fellángolása a TF-nek, amely egy 4-1-es futással átvette a vezetést, de ezzel "el is lőtte puskaporát", így a végét jobban bíró portugál együttes diadalmaskodott.
 
A TFSE pontszerzői: Dömötör 3/2, Burján, Galli-Hirling 1-1. 
 
 
 
A 9. helyért
 
Gdanski Műszaki Egyetem (lengyel) - Miskolci Egyetem 14-12
 
Sokkal jobban, 7-2-vel kezdett a nyomasztó magassági fölényben lévő lengyel együttes. A találkozó derekán tudatosabbá, szervezettebbé vált a védekezés miskolci oldalon, ami labdaszerzésekkel és ügyes kosarakkal párosult, így egy 6-1-gyel ledolgozta hátrányát a magyar együttes. A folytatásban a következő volt a képlet: a lengyelek vezetést szereztek, a borsodi lányok rendre egyenlítettek, fordítaniuk azonban nem sikerült, és a végjátékban valamivel pontosabb gdanski csapat győzött.
 
A Miskolci Egyetem pontszerzői: Szegeczki 7, Kecskés 4/2, Lukács 1.
 
 
 
A 7. helyért
 
Széchenyi István Egyetem Győr - Zágrábi Egyetem (horvát) 18-20
 
Remek 4-0-s 2 perccel indította utolsó mérkőzését a győri együttes, majd megtört a több sebből vérző magyar együttes lendülete, egalizáltak a horvátok. Újra győri pillanatok következtek egy 4-1-es roham formájában, de a zágrábiak távolról is betalálva újra egyenlítettek. Az üldözőverseny folytatódott: főleg büntetőkkel ismét ellépett a Széchenyi Egyetem, de távoli találatokkal a horvátok rendre felzárkóztak, és egyenlítettek, sőt a hajrában át is vették a vezetést, és elléptek 5 ponttal. A győrieket ez nem törte meg, Bánszegi Borbála vezérletével ledolgozták a hátrányt, ám egy, a  mérkőzés végét jelző dudaszó pillanatában dobott, a gyűrűről előbb magasra fel, aztán pedig a kosárba bepattanó labdával a horvátok nyertek.
 
A Széchenyi Egyetem pontszerzői: Bánszegi 13/3, Perl 5/2.
 
 
 
Az 5. helyért
 
Madridi Politechnikai Egyetem (spanyol) - Debreceni Egyetem 17-8
 
4-0-lal kezdett a spanyol csapat, majd 6-4-re feljött a Mezei Dóra vezette Debrecen. Ezt követően azonban egy 6-0-lal a madridiak gyakorlatilag eldöntötték a mérkőzést.
 
A Debreceni Egyetem pontszerzői: Mezei 6/4, Baczuk, Kovács R. 1-1.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; EUSA 3x3 Basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus