Egyetemi 3X3-as Eb: Két női csapatunk is a legjobb 8 közé jutott

A Debreceni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is a negyeddöntőben szerepelt.

A Hunbasket összefoglalója:

A debreceni és a győri együttes is bejutott Európa 8 legjobb csapata közé a Debrecenben zajló egyetemi 3x3-as Európa-bajnokságon, ami remek teljesítmény. A negyeddöntőben már mindkét csapatnak meg kellett hajolnia ellenfelük nagyobb tudása előtt, de így is dicséretes a teljesítményük. A férfiaknál sem a Corvinusnak, sem pedig a Debrecennek nem sikerült a nyolc közé jutás. A két magyar együttes az elveszett nyolcaddöntőt követően egymás ellen játszott a 9-16. helyért, s az összecsapást végig vezetve nyerték a debreceniek.
 
Férfiak
 
Nyolcaddöntők
 
Vytautas Magnus Egyetem (litván) - Debreceni Egyetem 19-17
 
Alaposan meglepte a lelkesen, pontosan játszó debreceni együttes a csoportját veretlenül nyerő litván legénységet. 7-4-es hazai vezetés után azonban egy 10-2-es "száguldással" igazolták a litvánok, hogy nem véletlenül maradt makulátlan a mérlegük a csoportban. Nem törtek meg a debreceniek, hanem próbáltak felzárkózni, de a hajrában 2 pontnál jobban nem tudták megközelíteni ellenfelüket.
 
A Debreceni Egyetem pontszerzői: Neuwirth 8/4, Gáspár 6, Balázsi 3/2.
 
 
Corvinus Egyetem - Pitesti Egyetem (román) 13-21
 
A román együttes 8-kor játszott egy könnyed 22-8-ra megnyert csoportmeccset, a Corvinus pedig 2 órával később egy küzdelmes találkozót, ami különösen ebben a hőségben sokat számított. Jóval frissebben, pontosabban, jobban kezdett a Pitesti, amely 11-2-es "repülőrajtot" vett. Egy 5-1-gyel "közelített" ellenfeléhez a Corvinus, de e fellángolás utána a sorait rendező román gárda biztosan győzött és jutott tovább.
 
A Corvinus pontszerzői: Komma 7, Szántó 5/2, Galambos 1.
 
 

A 9. helyért
 
Debreceni Egyetem - Corvinus Egyetem 21-15
 
A két csoportjából továbbjutó, ám a nyolcaddöntőben alulmaradó magyar együttes összecsapását a debreceniek kezdték jobban (7-3), és a házigazda a mérkőzés derekára 7 pontos előnyt (12-5) szerezve el is döntötte a találkozót. A játékidő második fele nagy dobópárbajt hozott, a debreceni diadalt pillanatnyi veszély sem fenyegette.
 
A Debreceni Egyetem pontszerzői: Várbíró 6/2, Neuwirth 6/2, Gáspár 5, Balázsi 4/2.
A Corvinus pontszerzői: Komma, Szántó 6-6, Galambos 3/2.
 

Nők

 
Nyolcaddöntők
 
Széchenyi István Egyetem Győr - Miskolci Egyetem 19-10
 
Nagy iramú, látványos játékkal kezdődött a két magyar együttes csatája a nyolc közé jutásért, 2 perc elteltével a Szegeczki Nóra dupláira alapozó miskolciak 5-3-ra vezettek. Jött még egy miskolci találat, ám a játékidő derekához közeledve pontatlanná vált a borsodi együttes játéka, győri oldalon viszont megvolt az egyensúly: közelről Bánszegi Borbála, távolról pedig Perl Zsófia és Szűcs Boglárka volt eredményes - egy 9-0-t "repesztve" 6 pontos előnyt szerzett a Széchenyi Egyetem együttese. Lukács Panna duplával vetett véget a hosszú miskolci kosárcsendnek, majd állandósult egy stabil, 5 pont körüli győri vezetés. Bő 3 perccel a befejezés előtt, 14-9-es győri vezetésnél egy szerencsétlen ütközésnél a Miskolc játékosa, Kecskés Karina megsérült, percekig ápolták. A balszerencsés kényszerszünet után a létszámában megfogyatkozó, erejével elkészülő miskolci csapat nem tudta kétségessé tenni a győri győzelmet.
 
A Széchenyi Egyetem pontszerzői: Perl 8/4, Bánszegi 6, Szűts 5/2.
A Miskolci Egyetem pontszerzői: Szegeczki 6/4, Lukács 2/2, Kecskés, Hajdu 1-1.
 
 
Debreceni Egyetem - Gdanski Műszaki Egyetem (lengyel) 10-9
 
A jelentős magassági fölényben lévő lengyel lányok ellen Kovács Rebeka és Mezei Dóra 1-1 távoli találatára építve parádés 5-1-gyel kezdtek a debreceniek. A kezdeti lendület megtört, a lengyelek közeli kosarakkal "közelítettek". 6-4-es debreceni vezetésnél a játékidő közepén a nagy hőségben "befagyott" az eredményjelző, majd a lengyelek törték meg a hosszú, közös kosárcsendet, és a lepattanókat sokkal jobban szedve egyenlítettek. Egyre inkább kezdett érvényre jutni a lengyel csapat akarata, 8-6-ra már a Gdansk vezetett, amikor Mezei büntetőből megtörte a Debrecen hosszú kosárcsendjét, hogy utána bátor betörésből egyenlítsen, majd egy lengyel kosár után egy duplával visszavegye a vezetést csapatának. Újból jött egy hosszú kosárcsend, amit olyan nagyon nem bántak a hazai csapatért szorítók, hiszen a debreceni lányok nagy küzdelemben megőrizték előnyüket, és a győriekkel együtt bejutottak a legjobb 8 közé.
 
A Debreceni Egyetem pontszerzői: Mezei 7/4, Kovács R. 2/2, Baczuk 1.
 
 
Zágrábi Egyetem (horvát) - TFSE 17-12
 
A horvátok kezdtek jobban, gyorsan elléptek 7-1-re a görcsösen játszó, több labdát eladó TF ellen. A folytatásban a védekezés valamit javult magyar részről, de támadásban továbbra is kapkodtak, így a mérkőzés derekán 9-2-es hátrányban voltak a TF-es lányok. A mérkőzés közepén megélénkült a játék, a Burján Laura vezette TF-nek volt néhány ügyes villanása támadásban, ám a zágrábi lányoknak mindenre volt válaszuk. Egészen a hajráig, amikor 3 pontra felzárkóztak a lányok, és volt labdájuk még közelebb kerülni ellenfelükhöz. Sajnos ezzel az eséllyel nem tudtak élni, egy horvát dupla pedig eldöntötte az összecsapást.
 
A TFSE pontszerzői: Burján 8/4, Dömötör, Úr 2/2-2/2.
 
 
 A 9. helyért
 
Miskolci Egyetem - Minho Egyetem (portugál) 12-11
 
Kecskés Karina győriek ellen elszenvedett sérülése szerencsére nem volt súlyos, ő szerzett vezetést a miskolciaknak, akik Szegeczki Nóra duplájával növelték előnyüket. Nem először fordult elő a borsodi kvartettel, hogy jó kezdés után megtorpant, és most is ez történt: fordított, és 6-4-re ellépett a portugál együttes. Ezután "beindult" a miskolci társulat, amely egy 8-1-es rohammal 5 pontos előnyt szerzett. A portugálok nem adták olcsón a bőrüket, nagy hajrával feljöttek, de egyetlen pont megmaradt a miskolci vezetésből.
 
A Miskolci Egyetem pontszerzői: Kecskés, Lukács, Szegeczki 4/2-4/2.
 
 
TFSE - Gdanski Műszaki Egyetem (lengyel) 10-14
 
A debreceniekkel szemben alulmaradó lengyel együttes 4-1-gyel kezdett a TF ellen. Ettől kezdve üldözőverseny alakult ki: a Dömötör Petra vezette TF többször is felzárkózott 1-2 pontra, de amikor egyenlíthetett vagy fordíthatott volna, valaki mindig "villant" lengyel oldalon, így Gdansk-győzelemmel zárult a találkozót.
 
A TF pontszerzői: Dömötör 7/2, Burján 2, Úr 1.
 
 
Negyeddöntők
 
Széchenyi István Egyetem Győr - Pitesti Egyetem (román) 16-22
 
A C csoportot veretlenül nyerő, válogatott játékosokat felvonultató román csapat esélyesként várta a negyeddöntőt, de a mérkőzés első perceiben a bátran, ügyesen kezdő győriek 2-0-ra, majd 5-3-ra is vezettek. A román csapat rendre egyenlített, volt, hogy fordított is, de a hajrában, a 8. percben 13-11-re ismét dr. Barthalos István tanítványai vezettek. Ekkor azonban magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a román együttes, amely egy 7-1-es rohammal elhúzott, és végül legyőzte a hősiesen küzdve erőn felül teljesítő győri csapatot.
 
A Széchenyi Egyetem pontszerzői: Perl 6/4, Bánszegi 5, Horváth D. 3/2, Szűts 2.
 
 
Vaszil Sztefanik Kárpátaljai Nemzeti Egyetem (ukrán) - Debreceni Egyetem 22-7
 
A negyeddöntőig bravúrt bravúrra halmozó debreceniek a végső győzelemre is esélyes, remek szerkezetű ukrán csapattal kerültek szembe. A tudásbeli és magassági fölényben lévő ukrán lányok egy 13-1-es 4 perccel kezdve hamar eldöntötték a meccset az erejükkel érezhetően elkészülő debreceniekkel szemben, és a 7. percben túljutva a 21 ponton magabiztos győzelemmel jutottak a legjobb 4 közé.
 
A Debreceni Egyetem pontszerzői: Kovács R. 3/2, Baczuk 3, Mondl 1.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; EUSA 3x3 Basketball facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus