Európai Egyetemi Játékok: Győri bravúrgyőzelem, hosszabbításos TF-vereség

A győri lányok a Lyoni Egyetemet verték.

Drámai napjuk volt egyetemi bajnokcsapatainknak a Lódzban zajló Európai Egyetemi Játékokon szerdán. A győri lányok három negyeden át szenzációsan játszva, a záró szakaszban pedig óriásit harcolva 2 ponttal legyőzték francia riválisukat, ezzel megszerezték első győzelmüket a tornán. A TF férfi gárdája az alsó ágon fordulatos mérkőzésen, hosszabbítás után maradt alul portugál ellenfelével szemben. - olvasható a hunbasket.hu-n.

 

Nők

Lyoni Alkalmazott Tudományegyetem (francia) - Széchenyi István Egyetem Győr 69-71 (13-13, 12-19, 21-24, 23-15)

Győr: CHROMÉJ 24/3, ROZMÁN 10/3, Perl 1, BAFFY 7/3, RABI 12. Cs.: SZŰTS 6, HORVÁTH D. 7/3 Reider, Inczédi 2, Pozsgai, Nagy Cs. Edző: Dr. Barthalos István.

A francia csapat kedden csupán 3 ponttal maradt alul a győri szakvezető, dr. Barthalos István által a torna top favoritjának tartott ukrán együttessel szemben. A franciák vezető kosara után Chroméj Hajnalka 2+1-es akciójával fordítottak a győriek, sőt, a negyed közepén Rozmán Lilla villanásaival 9-4-re elléptek. "Beköszönt" Békés Boglárka is, utána időt kért a Lyon. A szakasz vége a francia lányoké volt, akik egy 7-0-lal fordítottak. A negyed 13-13-as eredménye Baffy Fanni duplájával alakult ki. A második etap elején Rabi Kiara ismét a győrieknek szerzett vezetést, majd újra Chroméj pillanatai következtek, 6-1-gyel kezdve a szakaszt ismét meglépett a magyar együttes 5 ponttal. A negyed közepén 1 pontra feljött a Lyon, a legjobbkor szerezte a meccs első győri tripláját Baffy. A jó példa szerencsére ragadósnak bizonyult, Rozmán is betalált távolról, három perccel a félidő vége előtt 7 ponttal vezetett a Győr. És ez az előny Inczédi Borbála kosarának és Perl Zsófia egy jó büntetőjének köszönhetően szünetre is megmaradt.

Chroméj három duplájára, valamint Horváth Dóra triplájára alapozva szédületesen, egy 11-2-es rohammal kezdte a második félidőt, és 16 ponttal elhúzott a Széchenyi Egyetem csapata. A szakasz közepén okos játékkal tartotta 15 pont körüli előnyét a Győr. A negyed végén 10 pontra jött föl a Lyon. A záró etap közepéig kemény, küzdelmes játék mellett tartotta 10 pont körüli előnyét Barthalos doktor csapata. A franciák óriási hajrába kezdtek, ám Rabi Kiara találataival tartották előnyüket a győriek. Másfél perccel a befejezés előtt 7 ponttal vezetett a magyar női bajnok. Ez 1 játékperccel később egyetlen triplányira csökkent, ám Chroméj 10 másodperccel a vége előtt szerzett kosarával - hiába dobtak még egy triplát a lyoniak - óriási bravúrral megnyerte a meccset, s megszerezte első győzelmét a Győr.

Dr. Barthalos István: - A feldobásnál, látva a lányok elszántságát, éreztem, hogy sikerülhet a bravúr. A harmadik negyed hajrájáig a nagy akarás mellett kimondottan jól is játszva kézben tartottuk az irányítást. A negyedik negyedre Perl Zsófi sérülése megzavart minket, elfáradtak a lányok, de óriási szívvel két pontot megtartva az előnyből, csapatként játszva nyertünk. Boldogok vagyunk, de csütörtökön reggel kilenckor játszunk, a regenerálódás a legfontosabb.

 

Férfiak, a 9-16.helyért

Lisszaboni Egyetem (portugál) - TFSE 84-76 hosszabbítás után (20-20, 11-15, 18-14, 18-18, 17-9)

TFSE: POLGÁRDY 24/9, Kopácsi 8/6, LAMAN 9/9, Horváth G 3/3., KOMMA 10/6. Cs.: Lepsik 3/3, TICHOV 19/9, Cohill, Félix, Király, Herló, Pataki. Edző: Boros Zoltán.

Az első percekben a portugálok kettesével, a TF viszont Polgárdy Ádám és Laman Richárd 1-1 triplája révén hármasával szerezte a pontokat. Váltott vezetéssel haladtak a felek, a szakasz közepén a center, Komma László, valamint Lepsik Richárd is csatlakozott a triplázókhoz a TF-ben, amely 7 ponttal elhúzott. A negyed hajrájában megtört férfi egyetemi bajnokunk lendülete, egy 7-0-lal egyenlítettek a portugálok. A második negyed Laman második hármasával indult. A szakasz közepéig váltva vezettek a csapatok, majd Komma is "beverte" második hármasát. Egy jó háromperces "közös kosárcsend" után a félidő hajrájában Polgárdy és Kopácsik Ákos is betalált távolról, de a portugáloknak volt válaszuk, szünetben 4 ponttal "ment" a TF.

Szünet után gyorsan ledolgozták hátrányukat a portugálok, majd fej-fej mellett haladtak a felek. A TF részéről Polgárdy és Tichov Dominik "szállította" a pontokat, döntetlen állásról várhatták a negyedik negyedet a felek. A záró szakaszt egy 10-3-mal nyitották a portugálok. A negyed közepén Polgárdy, Tichov és Kopácsi is betalált távoltól, 1 pontra feljött a TF. Újra ellépett a portugál gárda, majd hihetetlen izgalmak közepette Tichov egy jó büntetővel hosszabbításra mentette a találkozót. A ráadást két triplára építve 8-0-lal kezdték a portugálok. Horváth Gergely és Tichov hármasával 2-re még visszajött a TF, ám az ezt követő 7-0-s lisszaboni rohamra már nem volt válasza.

Boros Zoltán: - Tudtuk, hogy nagyon gyorsak, jól dobnak a portugálok. Felkészültünk erre, és a védekezéssel nem is volt gond, hatvanhét pontot kaptunk a rendes játékidőben. Emellett elég jól is dobtunk, de sajnos csak távolról, viszont sok bosszantó közeli ziccer maradt ki. Ha ezekből akár csak egy is bemegy a rendes játékidőben nyerhettünk volna.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus