Európai Egyetemi Játékok: Megvan az első TF-diadal

Tegnapi lengyel-magyar mérleg: 2-1.

"Magyar-lengyel napot" tartottak Lódzban az Európai Egyetemi Játékok kosárlabda tornáján, hiszen mindhárom csapatunk a hazaiak egy-egy együttesével - a győri lányok és a TF-es srácok éppen a vendéglátó lódziak egy-egy alakulatával - kerültek szembe. Az összesített mérleg 2-1 a lengyeleknek. A több kulcsjátékosát is vagy nélkülöző, vagy sérülés és betegség miatt keveset szerepeltető győri hölgyek hiába hajráztak nagyot, kikaptak, a TF fiai viszont egy fölényes diadal formájában megszerezték első győzelmüket. A negyeddöntőben a bravúrral a nyolc közé jutó miskolciak az első 15 percben nem voltak egy súlycsoportban ellenfelükkel, így az 5-8. helyért folytathatják. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 
Nők

 
Széchenyi István Egyetem Győr - Lódzi Műszaki Egyetem (lengyel) 56-62 (7-14, 17-21, 14-17, 18-10)
 
Győr: Chorméj 7/3, BAFFY 13/6, SZŰTS 12/3, Rabi 6, Békés 3. Cs.: Perl, HORVÁTH D. 11/9, Reider, Inczédi 4. Edző: Dr. Barthalos István. 
 
A szerdán hatalmas bravúrral az első győzelmét megszerző győri együttes a nyeretlen házigazdák ellen lépett pályára az előző este megbetegedő Rozmán Lilla nélkül. 4-0-lal kezdtek a vendéglátók, több mint két perc elteltével Baffy Fanni szerezte a magyar női egyetemi bajnok első kosarát, igaz az rögtön 3 pontot ért. Küzdelmes, kevés kosarat hozó játék zajlott, a 7. percben 6-6-ra álltak a felek. A negyed hajrája a Lódz csapatáé volt, amely egy 8-1-gyel elhúzott. Látszott a győri lányokon - akik közül az első szakaszban csak Baffy szerzett akciókosarat -, hogy sokat kivett belőlük a szerdai, franciák elleni bravúr. Ráadásul bár a franciák ellen vállsérülést szenvedő Perl Zsófia ugyan próbált játszani, de gyorsan látszott, hogy nincs értelme "erőltetni".
 
A második etapot Rabi Kiara, majd Baffy kosarával 4-0-lal indították a győriek. Ez azonban sajnos rövid fellángolás volt, a szakasz közepén egy 8-2-es hazai rohammal 9-re nőtt a hátrány. Barthalos doktor időkérése sem tudta felrázni a társaságot, "nyílt az olló", a 18. percben 16 ponttal vezetett a zónázó, jóval pontosabban játszó lódzi csapat a gyengén dobó győriek ellen. A félidő végén Horváth Dóra és a gyomorrontással kínlódó Chroméj Hajnalka 1-1 triplájára épített 8-3-as rohammal 11 pontra felzárkózott a Széchenyi Egyetem.
 
Lengyel duplára Horváth révén triplával felelt, és hosszú idő után újra 10 ponton belülre került a Győr. Erre azonban egy 9-2-vel reagáltak, és újra elléptek a lengyelek. A harmadik negyed közepén újra Baffy dobott triplát, s ez egy 7-2-es győri részhajrát indított útjára, ám a lengyelek így is 13 pontos előnnyel várhatták a záró etapot. Ezt 5-0-lal kezdve közel 20 pontosra növelték előnyüket a hazaiak, eldőlni látszott a találkozó, a győri lányok azonban nem adták föl. Szűts Boglárka és Horváth egy-egy triplájára építve a szakasz közepén egy 10-0-lal 10 ponton belülre kerültek, és óriásit hajrázva 6 pontra csökkentették hátrányukat - fordítani azonban nem tudtak.
 
Dr. Barthalos István: - Látva, milyen állapotban vagyunk, a második negyed közepén félő volt, hogy nagy verésbe szaladunk bele. Eleve center nélkül jöttünk Lódzba, erre a mérkőzésre pedig gyakorlatilag három mezőnybeli kulcsjátékosunk is kiesett, bár ketten megpróbálták. Az ellenfél, látva gyenge dobóformánkat, okosan zónázott. A vereség ellenére büszke vagyok a lányokra, volt tartása a csapatnak, a végét sikerült szorossá, izgalmassá tenni. Úgy gondolom, jelen helyzetben és összetételben kihoztuk magunkból a maximumot.
 

Férfiak
 
Negyeddöntő
 
Lengyel Haditengerészeti Akadémia (lengyel) - Miskolci Egyetem 88-67 (27-13, 30-21, 12-15, 19-18)
 
Miskolc: Kozák M. 7, Sándor 5/3, KOZÁK B. 16/9, Ragályi 4, LIPPAI 13. Cs.: SZICSÁK 8, Orliczki M. 2, GALLÓ 6, Szőke 4, Orliczki B., Taskó. Edző: Béres Dávid.
 
8-0-s bő másfél perccel kezdett a csoportját spanyol és olasz együttes előtt megnyerő lengyel együttes, bő másfél perc elteltével időt kellett kérnie Béres Dávidnak. Közel két és fél perc elteltével Kozák Bertalan szerezte az első miskolci pontokat, triplát dobva. Továbbra is nagy fölényben játszottak a leendő lengyel haditengerészek, a 7. percben 10 pontosra, a szakasz végére pedig 14-re nőtt előnyük - miskolci részről Kozák Márton jelentette a legtöbb veszélyt. A második etapot 9-2-vel kezdve két perc alatt 20 pont fölé növelte előnyét a hazai gárda. A szakasz közepén, elsősorban a két Kozák fivér jóvoltából kiegyenlítetté tették a játékot a miskolciak. A félidő hazai triplával és 23 pontos lengyel vezetéssel zárult. A második félidő már formalitás volt. A hazaiak már az elődöntőre készülve sokat cseréltek, a Miskolc pedig hajtott, küzdött becsülettel. A magyar együttes elsősorban Kozák B. és Lippai Szabolcs, no meg néhány ügyesen, jól "beszálló" cserejátékos eredményessége révén a második félidőt meg is nyerte.
 
Béres Dávid: - Megilletődötten kezdtünk a két felnőtt válogatott kerettaggal felálló lengyel csapat ellen, amely az első félidőben igazolta, miért is nyerte meg a csoportját. A második félidőre felszívtuk magunkat, azt meg is nyertük két ponttal. Gratulálok a srácoknak a szünet utáni teljesítményhez!
 
 
A 13-16. helyért
 
Lódzi Műszaki Egyetem (lengyel) - TFSE 57-85 (13-25, 18-24, 8-14, 18-22)
 
TFSE: Polgárdy 10/3, KOPÁCSI 9/9, Herló 5/3, HORVÁTH G. 10, KOMMA 14. Cs.: Király 6, Tichov 7/3, Lepsik 7, COHILL 13/6, Félix 4, Pataki. Edző: Boros Zoltán.
 
Egységes, jó csapatjátékkal - az első 8 ponton 4 játékos osztozott - kezdett az alsóházban a TF. A nyitó negyed közepén, elsősorban Horváth Gergely kosaraival már 17-1-re vezetett a magyar egyetemi bajnok. A negyed hajrájában 10 pontra feljöttek a hazaiak, a szakasz végén 12 pont volt a TF előnye. A második etap elején jöttek a magyar triplák, a félidő hajrájában már 20 ponttal is, szünetben 18-cal "ment" a magyar egyetemi bajnok. A második félidő elején váltva estek a kosarak. A TF elsősorban Komma László kosaraival tartotta 15 és 20 pont közötti előnyét, majd a szakasz végén egy 6-0-lal 20 pont fölé növelte a különbséget. A záró szakaszban Cohill Eric is beemelt két triplát - sima, nagy különbségű siker formájában aratta első győzelmét a TF.
 
Boros Zoltán: - A hazai csapat nem képvisel olyan játékerőt, mint eddigi ellenfeleink. Koncentráltan, jól kezdtünk, hamar nagy előnyt szereztünk, így sokat játszhattak azok, akik eddig kevesebb időt töltöttek a pályán és pihenhettek, akik eddig többet szerepeltek. Holnap reggel az osztrákok ellen megpróbáljuk megszerezni a tizenharmadik helyet.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus