Fiú Junior Döntő: Három fővárosi gárda a legjobb négyben

A Honvéd, a MAFC és a Vasas Akadémia mellett az Alba Fehérvár lesz ott a juniorok elődöntőiben.

A Hunbasket.hu tudósítása:

Drámai csatában, hosszabbításban verte a házigazdát a Pécs

A második napot a csütörtökön magabiztos győzelemmel kezdő házigazda Szolnok, valamint a Vasas elleni vereséggel rajtoló pécsiek mérkőzése nyitotta. 5-4-re még a mecsekaljaiak vezettek az elején, de jött Pallai és Gilszki, akik csapatuk javára fordították az állást (7-13). Nem hagyta magát Ivica Mavrenski együttese, Scherer trojkájával minimálisra csökkentették hátrányukat a nyitó játékrész végére, kiegyenlített küzdelem folyt a pályán (16-17). A második etapban feljebb kapcsoltak a baranyaiak, itt inkább az ő akaratuk érvényesült – vezettek is pár ponttal a negyed derekához érve (25-22). A félidőhöz közeledve még egy lapáttal rá tudtak tenni a pécsiek, egy 8-0-s sorozattal kissé elléptek a pontatlanul támadó szolnokiaktól, így vezetéssel mehettek nagyszünetre (35-26).

A fordulás után egyből rákapcsoltak Honti Viktor tanítványai, egy 7-0-s etappal máris ott loholtak a pécsiek nyakán. Itt ismét sebességet váltott a Mavrenski-legénység, Vukas ziccerével 42-33-ra léptek el – hullámzó volt a játék képe. 48-41 után egy 12-2-t futott a Tisza-parti gárda, köszönhetően Arabo támadólepattanózásának, valamint a szigorított védekezésnek. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Orbán hatalmas triplát hintett futtából - 59-59-cel fordultunk a negyedik játékrészre. Itt kosárra kosár volt legtöbbször a válasz, általában a Szolnok járt előrébb néhány ponttal. Arabo közelijével 70-65-ös előnybe került a házigazda, de nem késlekedtek sokáig a válasszal a mecsekaljaiak, Váits kosarával egyenlítettek. Óriási küzdelem folyt a parketten, a torna eddigi legjobb mérkőzését láthatták a kilátogatók - Pallai zsákolása törte meg az egál állást, az utolsó percben jártunk már ekkor. Nem adták fel a pécsiek, Bálint tett vissza egy támadólepattanót 8 másodperccel a rendes játékidő lejárta előtt, kiegyenlítve az állást - még egy támadással jöhettek a szolnokiak, de Orbán triplája a gyűrű tövén pattant, következhetett a hosszabbítás.

Várbíró betörésével a hazaiak kerültek előnybe, ám Vukas gyorsan lehűtötte a kedélyeket egy hárompontossal. 79-75-ös pécsi vezetésnél technikait ítéltek Bálint ellen, Pallai mindhárom büntetőjét bedobta, úgy tűnt, fordulhat a kocka. Borsos azonban dudaszós triplát vágott a következő akcióból, erre pedig már nem maradt válasza a házigazdának az utolsó percre fordulva – Arabo még betalált közelről, de több kosarat már nem szerzett a Tisza-parti együttes. A Pécsi Kosárlabda Akadémia óriási csatában győzte le a házigazda szolnokiakat, igazi ki-ki meccs volt ez – mindkét gárda 1-1-es mérleggel áll az A csoportban.

 

KA Pécs – Szolnoki KA 83-80 (16-17, 19-9, 24-33, 13-13, 11-8)

Pécs: Vukas 24/6, Scherer 15/6, Fekete 15/3, Váits 18, Herger -.
Csere: Borsos 5/3, Horváth -, Balaskó -, Bálint 4, Dervalics 2.

Szolnok: Gilszki 10/9, Pallai 24, Várbíró 7, Ficsór -, Arabo 23.

Csere: Orbán 16/9, Csomós -, Verba -, Bella -.

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_48

 

A MAFC húzta be a fővárosi derbit

Budapesti rangadóval folytatódtak a B csoport küzdelmei, a győzelemmel kezdő Vasas a vereséggel bemutatkozó MAFC-cal mérkőzött. Jobban startolt a MAFC, Vantal triplájával 7-2-re, majd Limpek tempójával 16-8-ra is vezettek. Lassan lendült játékba a Vasas, Herló is beszórt egy trojkát, hat perc elteltével 22-9-es gödörben találták magukat a pasarétiek. Horváth és Dormán is betaláltak távolról, az első negyedet simán vitte a pontosabban célzó, élesebb MAFC (17-27). A második etapban kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, állandósulni látszott a Vittay-csapat tíz pont környéki vezetése. Bár hét pontig fel tudott zárkózni egyszer a Vasas, a kintről 3/3-mal célzó Vantal révén tartotta a különbséget a MAFC – végül 41-49-cel mehettek nagyszünetre a csapatok.

A térfélcserét követően igyekezett őrizni kétszámjegyű előnyét a MAFC, a negyed első felében ez sikerült is, hála Vantal negyedik hárompontosának. Erőre kapott azonban a Vasas, egy 10-1-es sorozattal egyetlen pontra jöttek fel Faragó Péter tanítványai, új mérkőzés kezdődött. Tóth tempójával zárult a negyed, félidei hátránya felét ledolgozta a Vasas az utolsó negyedre fordulva (60-64). A záró tíz perc hasonló izgalmakat ígért, mint az előző mérkőzésen – itt sem dőlt még el semmi. Limpek és Vantal kosaraival kilenccel léptek el a műegyetemisták, ám Radicsék innen is visszakapaszkodtak, 71,72 állt a táblán az utolsó két perc kezdetekor. Radics kosarával még vezettek is a pasarétiek, de Tóth duplájára, majd Vantal büntetőire már nem volt válaszuk – ismét nagy csatát láthattak a kilátogatók, a végletekig kiélezett végjátékkal. Győzött a MAFC, így az A csoport mind a négy tagja 1-1-es mérleggel állt a lefújás pillanatában.

 

Vasas Akadémia – MAFC 73-79 (17-27, 24-22, 19-15, 13-15)

 

Vasas: Radics 21, Horváth 16/3, Veres 10/6, Jenei -, Bartha 10.
Csere: Kiss K. 3/3, Kelemen -, Honti 5/3, Gászner 3/3, Meződi 5/3, Kódor -.

MAFC: Vantal 28/12, Limpek 8, Herló 10/9, Pfandler 11, Dormán 9/3.

Csere: Kis B. 4, Tóth B. 6, Mózer 3,

 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_49

 

A Körmend szerezte meg a becsületgyőzelmet

Két 0-2-es csapat, vagyis a Debrecen és a Körmend összecsapása következett, a tét tehát az első győzelem megszerzése volt a csapatok számára – az már korábban eldőlt, hogy egyik gárda sem juthat a legjobb négybe a tornán. Az első percek – mint az sokszor megszokott – itt is az ismerkedéssel teltek, 9-9-et mutatott az eredményjelző hat perc játékot követően. Takács ziccerével és büntetőjével szökött ellenfelétől a Körmend, előnnyel is zárták az első játékrészt a vasiak (14-20). Balogh és Kiss találataival tovább nőtt a Törpördögök előnye a második tíz perc elején, tíz ponttal is vezettek már Kocsis Tamás tanítványai. Az itt kiharcolt vezetést percekig sikeresen őrizték, sőt a nagyszünetig még rá is tudtak tenni egy lapáttal a körmendiek - nem igazán akadt húzóember a hajdúságiaknál, ahogy azt 24 dobott pontjuk is tanúsítja (24-38).

A fordulás után kiegyenlített csatát láthattunk, Somi, Kalassai és Neuwirth vették hátukra a debrecenieket, míg vasi oldalon főként Kiss és Balogh villogtak. Bár csak egy pontot tudott ledolgozni hátrányából Kádár Tamás együttese, sokkal összeszedettebben kosárlabdáztak, mint tették azt az első 20 perc során. A záró etapban Somi kosaraival többször is bejöttek 10 pont alá a debreceniek, de ennél nem sikerült közelebb férkőzniük a Körmendhez – Kiss sorozatban szállította a pontokat, a Törpördögök pedig stabilan tartották első félidőben kiharcolt vezetésüket, és megszerezték első győzelmüket a tornán.

 

Debreceni KA – Körmendi Törpördögök 72-86 (14-20, 10-18, 25-24, 23-24)

 

Debrecen: Balázsi 5, Neuwirth 28/6, Kalassai 12/3, Csikai 5, Kurucz 6.
Csere: Kanyári -, Horai -, Somi 11, Turcsik -, Nemes 5/3.

Körmend: Takács 24/3, Kiss M. 8/6, Kiss B. 17, Monek 5/3, Balogh 26.

Csere: Darázs 2, Parcsami 2, Herczeg -, Vargovics 2.

 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_56

 

Az Alba lett a csoportgyőztes

A következő mérkőzés két már továbbjutott együttes, az Alba és a Honvéd között zajlott – a csoport első helyéről döntött a derbi. Ennek megfelelően nagy elánnal estek egymásnak a csapatok, Seyi és Takács találataival az Alba vezetett az első percekben (9-7). Fizikális küzdelem folyt a pályán, a nyitónegyed minimális fehérvári vezetéssel ért véget (19-17). A második játékrészben sebességet váltott a Honvéd, Tanoh és Valerio vezérletével egy 13-0-s szakasszal magukhoz ragadták a kezdeményezést a fővárosiak. Kármán és Kopácsi is triplát szórtak, de a túloldalon Kass is így tett, tíz ponttal vezetett a nagyszünetben a feltámadó Honvéd (32-42).

A fordulás után agilis játékkal percek alatt ledolgozta hátrányát a székesfehérvári együttes, Lukács zsákolása egy 9-0-s futást eredményezett a Pethő-legénységnek (41-42). Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok, kosárra kosár volt a válasz – 55-53-as fehérvári vezetéssel ért véget a harmadik negyed. Küzdelemből nem volt hiány továbbra sem, csúsztak-másztak a játékosok, látszott, hogy mindkét fél akarja a csoportelsőséget.

63-63 után hullámvölgybe kerültek a fővárosiak, a Honvéd kispadja két technikai hibát is kapott, majd ütöttek egy sportszerűtlen faultot is a budapestiek – el is lépett az Alba 76-65-re, megzavarodtak a piros-fehérek a végjátékban. Kármán egy hármassal, Tanoh egy labdaszerzés utáni palánkossal igyekezett faragni a hátrányon, időt is kért Pethő Ákos, de alig volt már hátra a rendes játékidőből (76-70). Seyi sokadik betöréses ziccerét dobta, amivel eldőlt, hogy az Alba Fehérvár nyerte a B csoport küzdelmeit, a Honvéd pedig a második helyen ment tovább a legjobb négybe.

 

Alba Fehérvár – Budapesti Honvéd 78-72 (19-17, 13-25, 23-11, 23-19)

 

Alba: Lukács 16, Takács E. 7, Kuttor 2, Balsey 15/3, Seyi 18.
Csere: Kass 10/6, Nagy Zs. 7, Molnár M. 3/3, Körmöczi -, Góbi -, Áment -.

Honvéd: Béres –, Kopácsi 11/3, Dévényi 3/3, Valerio 12, Kármán 23/6.

Csere: Magari -, Panic -, Tarján 6, Tanoh 13/3, Németh -, Dénes 2, Pálvölgyi 2.   

 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_57

 

Remek első félidővel jutott négybe a MAFC

A játéknap ötödik mérkőzésén egyszerű volt a képlet – amelyik csapat nyer, az továbbmegy, a vesztes pedig az alsó ágon folytathatja. A MAFC csapott össze a Pécsi Kosárlabda Akadémiával a „körbeveréses” A csoportban. A fővárosiak rajtoltak jobban, Tóth ziccerével 11-6-ra vezettek. Herló szórt egy triplát, amivel már nyolccal is meglépett a MAFC, és végül be is húzták a negyedet Vittay Ambrus tanítványai (25-20). A folytatásban szép akciókat vezetve tovább tudták növelni előnyüket a budapestiek, főleg a negyed második felében léptek el jelentősen a pécsiektől – ismét Herló dobott kintit, Vantal középtávolijával pedig kialakult a 45-28-as félidei állás.

A harmadik negyedben összekapta védekezését a Mavrenski-gárda, Herló és Vantal bravúrtriplái kellettek, hogy tartsa előnyét a MAFC. Váits vezérletével azonban meg tudta nyerni a játékrészt a baranyai együttes, köszönhetően főként annak, hogy védekezésben sebességet váltottak – 25, majd 20 pont után a harmadik etapban mindössze 15 pontot kaptak (60-49).

A záró felvonás elején lendületesen támadott a Pécs, Váits trojkájával benéztek 10 alá a mecsekaljaiak, de rögtön jött is a válasz Dormántól (65-54).  Úgy tűnt, sok energiáját felemésztette a Pécsnek a harmadik negyedbéli roham, elvétve találtak csak a kosárba. Végül nem sikerült szorossá tenniük a mérkőzés végét, a Vittay-legénység megérdemelt győzelmet aratott, és 0-1-es kezdést követően két győzelemmel bejutott a legjobb négybe.

 

MAFC – KA Pécs 76-61 (25-20, 20-8, 15-21, 16-12)

 

MAFC: Vantal 13/9, Limpek 12/3, Herló 12/9, Pfandler 6, Dormán 11/3.
Csere: Tóth B. 8, Mózer 3/3, Kis B. 6, Bősze 5/3.

Pécs: Váits 26/3, Vukas 2, Fekete 6, Scherer 17/6, Herger -.

Csere: Borsos 2, Horváth -, Balaskó -, Dervalics -.

 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_50

 

Jobban bírta a végjátékot, továbbjutott a Vasas

A nap utolsó mérkőzésén is nagy csatára volt kilátás, hiszen a vesztes itt is „csomagolhatott”. A tétnek megfelelően, ideges hangulatban kezdődött a derbi, minden kosárnak súlya volt. 8-8-ig egymás mellett haladtak a felek, innen egy 10-4-es etappal épített ki hatpontos előnyt a pasaréti gárda. Pallai hárompontost hintett, de így is a Vasas zárta előnnyel az első játékrészt (20-22). Kis szusszanás után folytatták a csapatok egymás gyűrését. Minden kosarat nagy üdvrivalgás fogadott, megtelt a Tiszavirág Aréna – szép számmal akadtak Vasas-szurkolók is. Hat szolnoki ponttal indult a második 10 perc, percekig kapaszkodott nehezen megszerzett előnyébe a Tisza-parti együttes. Csornai közelijével, majd Pallai büntetőivel öttel lógott meg a Honti-gárda, de szívósan tapadt rájuk a fővárosi csapat. Pallai saroktriplája úgy kellett a hazaiaknak, mint egy falat kenyér - végül nyolccal be is húzták az etapot a házigazdák, így hatpontos előnnyel vonulhattak nagyszünetre (41-35).

Nem meglepő módon kőkemény küzdelem jellemezte a folytatást is, percekig alig esett kosár. Arabo villant kétszer is, először egy támadólepattanót tett vissza, majd hatalmasat zsákolt – Faragó Péter eleget látott, magához rendelte ritmustalanul játszó csapatát (49-39). A pauza meg is fogta a szolnokiakat, Arabo és Pallai is beütötték harmadik hibájukat, előbbit le is cserélte Honti mester. Bizonytalanná vált a házigazda játéka, Pallai támadóhibát és eladott labdát is vétett, a Vasas pedig leginkább pozícióból támadott, eredményesen. 30 perc játékot követően nem dőlt el semmi (52-48).

Bartha fizikális kosaraira Várbíró és Pallai válaszoltak, de a fővárosiak középjátékosa két újabb duplát szerzett – megfordította az állást a Vasas, 6 perc volt még hátra (56-57).  Gilszki büntetőből egyenlített, ám Bartha sokadik kosara, valamint Horváth triplája ötpontos pasaréti előnyt eredményezett – lefagyott a Szolnok, sorra hagyták ki a dobásokat a házigazdák. Kettő perc volt már csak hátra, Pallai a támadóidő lejártának pillanatában dobott hatalmas trojkát – nem tartott azonban sokáig az öröm, Kiss másodpercekkel később szintén szórt egy távolit. Arabo volt eredményes közelről, parázs végjátéknak néztünk elébe. Radics lépett be szépen a palánk alá, Várbíró pedig hibázott közelről – Horváth döntötte el végül a találkozót, és a továbbjutó kilétét egy támadópattanó visszarakásával. A Szolnok a tegnapi sima MAFC elleni siker után két szoros meccset elbukott, így az 5-8. helyért folytathatják Honti Viktor tanítványai, míg a Vasas csatlakozott a MAFC-hoz a legjobb négy között.

 

Szolnoki Kosárlabda Akadémia – Vasas Akadémia 64-72 (20-22, 21-13, 11-13, 12-24)

 

Szolnok: Gilszki 8, Várbíró 7, Pallai 21/9, Verba 1, Arabo 12.
Csere: Csornai B. 8, Orbán 6/3, Bella 1, Ficsór -.

Vasas: Radics 17, Horváth 10/6, Kódor 2, Gászner -, Bartha 27.

Csere: Jenei -, Veres 4, Meződi 4, Kiss K. 5/3, Honti 3/3.

 

Statisztika: http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu18/hunu18_51

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus