Indul a 6. EYBL CE-szezon, óriási fejlődésben a liga

Radics Balázs, az EYBL közép-európai régiójának vezetője mesélt nekünk az induló nemzetközi utánpótlás szezon felvezetéseként.

Ez lesz már a hatodik CEYBL-szezon. A te regnálásod óta mennyit és milyen irányban változott a bajnokság rendszere?

Idén kezdjük a közép-európai régió 6. évét, lépésről lépésre fejlődtünk - 9 csapattal indultunk, míg a következő szezonra mar 99 (!) csapattal tervezünk. A mennyiség mellett a minőség is rengeteget fejlődött, mostanra már a régió legjelentősebb csapatai közül számos résztvevője van az EYBL családjának. A rendszer alapvetően ugyanaz a kezdetektől, csoportmérkőzések/alapszakasz után a legjobbak a Playoffba jutnak, majd onnan a Szuperdöntőbe - ami a jelenlegi európai utánpótlás versenyrendszer legrangosabb eseménye.

Nagyjából milyen célokkal indítottátok el anno a Közép-európai régiót és a jelenből visszatekintve ezek mennyiben valósultak meg, esetleg milyen mértékben módosultak?

Induláskor a cél egy olyan sorozat megteremtése volt, amely elérhetővé teszi a magyar csapatok számára, hogy nemzetközi tétmérkőzéseket játszhassanak. Ez úgy gondolom, hogy 100%-ban megvalósult. Ez mostanra annyiban módosult, hogy már nem foglalkozunk a csapatok nemzetiségével - saját kultúrát, értékrendszert alakítottunk ki - aki ezzel tud azonosulni, alkalmas és szeretne részt venni ebben a projektben, azokkal dolgozunk együtt, legyen magyar, német, olasz vagy bármilyen nemzetiségű.

Hogy látod a magyar csapatok és a liga viszonyát az eddig eltelt öt év alapján?

Nyilván speciális a helyzetük a magyar csapatoknak, hiszen mivel a közép-európai központ Budapesten van, így számunkra mindig is kivételezett helyzetben lesznek. Sok magyar csapat kipróbálta magát az EYBL-ben, voltak akik megtalálták a szamításukat és voltak akik nem. Úgy gondolom, hogy azt minden klubnak magának kell eldöntenie, hogy milyen irányban képzeli el a játékosainak a képzését és menedzselését, mi szerintem nagyon jó megoldást tudunk biztosítani azoknak, akik szeretnének bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe. Jelenleg jól látszik, hogy melyek azok a magyar klubok, amelyek évek óta elkötelezettek az EYBL mellett és próbálnak mindent megtenni, hogy kihasználják az ezzel járó lehetőségeket.

Mit profitál ebből eddig a magyar kosárlabda és mit fog tudni a következő években?

Én ezt egy lehetőségnek látom, amiből mindenki annyit profitálhat, amennyit mozgósít annak érdekében, hogy a céljait elérhesse. A játékosok, edzők és vezetők egyaránt lemérhetik és összehasonlíthatják a jelenlegi helyzetüket, felmérhetik, hogy miben és hogyan tudnak fejlődni, kapcsolatokat építhetnek, tapasztalatot szerezhetnek. Mi azon dolgozunk, hogy a tanulás és fejlődés a liga kultúrájának az egyik sarokpontja legyen, azt mondhatom, hogy minden lehetőség adott a magyar csapatok szamara (is), hogy ebből a lehető legtöbbet merítsenek és profitáljanak.

Jópár nemzetközi tehetség fordult már meg a CEYBL-ben ebben az időszakban. Kiket emelnél ki közülük?

A tehetségek felkarolása az egyik legfontosabb küldetésünk! Az EYBL-projekt csak akkor lehet sikeres, ha a következő generációk Euroleague- és NBA-játékosait segítjük hozzá új tapasztalatokhoz, jobb lehetőségekhez, illetve a karrierjük kiteljesedéséhez. Most indítottunk egy sorozatot a Facebook oldalunkon, ahol bemutatjuk a jelenlegi ifjú tehetségeket, akikről úgy gondoljuk, hogy jó esélyük van a legmagasabb szintre jutni, de a divízió rövid fennállása óta is be tudunk már számolni olyan játékosról, aki kisgyerek kora óta EYBL-résztvevő volt és mára már az NBA-scoutok kívánság listáinak az élén szerepel (Roko Prkacin 12 éves korától 3 éven keresztül szerepelt az EYBL CE sorozatban). Nem mellesleg a legutóbbi U16-os Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztották.

A külföldi csapatok színvonalának emelkedését, nemzetköziségének emelkedését hogyan látod itt a közép-európai régióban?

A közép-európai divízió küzdelmeiben jelenleg 20 ország vesz reszt, azt gondolom, hogy ez önmagáért beszél, míg össz-EYBL szinten 32 résztvevő tagországról beszélhetünk (ebből 12 kizárólag a CE régióban)! A 2018/19-es közép-európai szezon tornái 10 különböző országban kerülnek lebonyolításra, de jövőre lesz már állomás a Kanári-szigeteken és Törökországban is. Azt mondhatom tehát, hogy egy meglehetősen színes, változatos bajnokságról beszélhetünk.

Hogyan jellemeznéd a CEYBL és az EYBL a kezdetekben fennálló, illetve mai viszonyát?

A rigai és budapesti központ között nagyon jó a kapcsolat a kezdetek óta, azon dolgozunk közösen, hogy egy új szintre emeljük az EYBL jelenséget. Rengeteg munka vár még ránk minden területen, de azt gondolom, hogy idén a 21. évét kezdő sorozat következő 20 éve talán még izgalmasabb, még sikeresebb lehet, mint az első 20 volt.

Az EYBL CE facebook oldala ITT érhető el!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus