Josepovits Kinga: NKA Pécs

A napokban eldőlt, hogy az U16-os válogatott Josepovits Kinga az NKA Pécs színeiben folytatja pályafutását. Hajdu Péter, a játékost nevelő Zsíros Akadémia, továbbá a Budapesti Kosárlabda Szövetség elnöke beszélt a váltás körülményeiről.

Elnök úr, a hírek szerint eldőlt, hogy az U16-os válogatott Josepovits Kinga Pécsen folytatja.

- Igen, eldőlt. A múlt héten tárgyaltam a pécsi klub képviselőjével és tulajdonképpen mindenben megállapodtunk, kiadjuk a játékengedélyét január 20-ától a következő félévre. Jómagam több éve törekszem arra, hogy a klubok tolják a háttérbe egyéni, parciális érdekeiket, amikor a magyar kosárlabdáról van szó. Itt pedig ezzel állunk szemben, hiszen Kinga óriási tehetsége a sportágnak, nem nézhetjük csak a saját érdekeinket. Az pedig mindenképpen hátráltatná a fejlődését, ha fél évig nem játszhatna.

Nem tűnik túl lelkesnek, annak ellenére, hogy rendben ment a megállapodás.

- Nézze Szerkesztő Úr, az nem lehet gyakorlat, hogy egy sportoló év közben hagyja ott a klubját, főleg ha még utánpótlás korú. Megjegyzem, az igazán korrekt az lett volna, hogy a Pécs szolidáris és nem fogadja, csak az év végén. Képzelje el, hogy amikor összeraktuk a bajnoki évet, akkor külön figyelemmel voltunk Kinga fejlődésére. Nem játszattuk a saját korosztályában, kizárólag a junior és az amatőr fehér csoportos felnőtt bajnokságban szerepelt. Úgy állítottuk össze a keretet, hogy azért hagytunk túlkorosokat (mi egyébként 18 éves kor után nem foglalkoztatjuk a gyerekeket), hogy legyen edzésen is ellenfele. Ezen kívül megbeszéltem a női szövetségi kapitánnyal, hogy külön foglalkozzon vele, de ezt tette klubedzője is. Vittük mérésekre, elemeztük a teljesítményét a VIMU rendszerrel. Nem gondolom, hogy ez kevés és azonnali, évközi döntést kell hozni. Az optimális egyébként szerintem az lett volna, ha a fővárosban marad, jövőre már egy NBI/A csoportos klubban szerepel (van választék: Vasas, BEAC, TFSE-MTK), 18 éves korában pedig jöhetnek a kérők.

Jó, de Pécsen minden egyben van, csarnok, kollégium, étkezés, tanulási lehetőség, tulajdonképpen csak a kosárlabdával kell foglalkozni.

- Ez igaz, de ki döntötte el, hogy egy olyan régióban kell felépíteni a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, ahol három megyében összesen 875.000 ember él. Miért nem Budapesten hozták ezt létre, ahol a régióban több mint hárommillió ember él. A nagy számok törvénye alapján több is a tehetség. Nem véletlen, hogy a pécsiek az ország minden pontjáról igazolják a kosarasokat, mert helyben nem nagyon találnak. Meg inkább hoznak meg honosítanak külföldit. Arról nem beszélve, hogy a Vasas, BEAC, Csata (hogy csak a női klubokat említsem) egyrészt kiválóan nevelik az utánpótlást, másrészt az első kettő ugye NBI/A csoportos csapatokkal is rendelkezik. Az pedig miért faktum, hogy Pécsen jobban oktatják a kosárlabdát, mint Budapesten. Persze ettől én még nagyra tartom az ott folyó munkát és irigykedek, hogy sikerült egy ilyen létesítményt összehozni. Csak rossz helyen van.

Budapesten nem lehetett volna hasonló?

- De igen és reményeim szerint nem is mondunk le róla. Majd 10 éve kezdődött egy munka egy telek megszerzésével, ahol az elképzelések szerint egy kosárlabda csarnok és egy uszoda létrehozását terveztük kormányzati támogatással. Szépen ment előre minden, megvoltak a megfelelő tervek, kormánydöntések, kiírták a közbeszerzést, eredmény is volt már és akkor közbejött a mostani - háborús - helyzet és a létesítmény arra a listára került, amelyre a többi halasztott kormányzati beruházás is.

Ez a csarnok csak a kosárlabdát szolgálja?

- Igen, olyannyira, hogy az üzemeltetésére is kész terv van. Ha megnézzük, az összes látvány csapatsportnak van otthona, csak a kosarasoknak nincs azóta, hogy a régi Nemzeti Sportcsarnokot elhagyták. Ez egy 3000 férőhelyes létesítmény, ahol három pálya van keresztbe, befér a komplett fővárosi versenyrendszer, az utánpótlás válogatottak összetartása és végre nem kellene csak vidéken rendezni a különböző döntőket. Arról nem beszélve, hogy utánpótlás EB, VB mérkőzésekre is alkalmas.

Visszatérve Kingára, ha egy ilyen hely lenne a fővárosban, akkor ő sem ment volna el?

Ezt nem tudom, mert nem látok sem az ő, sem a szülei - főleg az édesapja - fejébe. Az azonban biztos, hogy ha Budapesten végre visszahoznánk a KSI modellt adaptálva a mai körülményekhez, lenne megfelelő létesítmény, akkor a régióban élő hárommillió emberből sokkal többen választanák a kosárlabdát. Ez a klub pedig a magyar kosárlabdának nevelné a játékosokat és nem saját magának. Ez igazi áttörés lenne. Kingának pedig sok sikert kívánok, remélem, hogy a Zsíros Akadémiára mindig jó szívvel fog gondolni és büszke arra, hogy itt nevelkedett, mint ahogy mi is büszkék vagyunk rá.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus