Második mérkőzését is megnyerte U19-es férfi válogatottunk

Hatalmas csatában, idegörlő végjátékban győzött Váradi Kornél csapata az argentinok ellen.

A szombati, Korea elleni remek győzelem után Argentína ellen folytatta szereplését U19-es férfi válogatottunk a debreceni korosztályos világbajnokságon. A dél-amerikaiak a tegnapi játéknapon 79-67-es vereséget szenvedtek Törökországtól, elsősorban 30%-os mezőnymutatójuknak köszönhetően – végig a törökök vezettek a derbin, többször 20 vagy annál több ponttal is. Ezzel szemben a magyar válogatott gyakorlatilag végig kézben tartotta a Korea elleni összecsapást, főként az 54-21-es lepattanóarány, valamint az 52%-os mezőnymutató nézett ki jól – de ha a számokon túl tekintünk, a küzdeni tudás és a csapatjáték terén is jól muzsikált a lelkes hazai közönség által hajtott nemzeti csapatunk - tudósított a Hunbasket.

Csendes triplájával indult a találkozó, a tegnapi naphoz hasonlóan ezúttal is szépszámú közönség volt kíváncsi a magyar fiúkra. Az első percekben inkább távolról „tesztelték a gyűrűt” a csapatok, öt perc játékot követően 9-8-ra vezettek a dél-amerikaiak. Sok volt a pontatlan dobás, a magyarok 3/14-gyel, az argentinok 3/16-tal kezdtek mezőnyből – nem segítette ügyünket, hogy ellenfelünk már hét támadólepattanót leszedett. A negyed második felében is maradt a pontatlan támadójáték, a mieink 4/20-szal, a kékmezes argentinok 5/22-vel fejezték be a játékrészt (11-13).

A második felvonás is kihagyott dobásokkal kezdődött, Schmera saroktriplájával azonban sikerült átvennünk a vezetést (16-13). Csendes palánkos hármasát követően ismét Schmera villant, megléptünk öt ponttal, jött is az időkérés Mauro Polla szövetségi kapitánytól (22-17). Ez azonban nem törte meg a mieink lendületét, sőt – Meszlényi, Schmera és Cseh pontjaival először érte el a tíz pontot a magyar vezetés, eddig 18-6-ra nyertük a negyedet (29-19). Rendezték soraikat a dél-amerikaiak, egy 8-0-s futás formájában – jókor jött Csuti szép centerezése, amely megszakította sorozatukat. Ezzel együtt is argentin vezetéssel zárult a félidő, a néhány perces jó időszak után ismét kissé leült a játékunk a negyed végére (31-33).

Mezőnyből mindössze 29%-kal céloztak a magyar fiúk (11/38), igaz, az argentin dobószázalék sem volt sokkal jobb (11/35, 31.4%). Ami jelentős különbség volt a Korea ellen derbihez képest, hogy a lepattanócsatában ezúttal alulmaradtunk (21-30), bár öt szerzett labdánk és 35%-os triplázásunk (6/17) nem volt rossz mutató. Legjobb dobónk a három távolit beszóró Csendes volt 9 ponttal, őt Schmera követte 8 egységgel. A túloldalon Bordon és Giovanetti állt 9-9 ponttal, utóbbi 8 lepattanót is szedett.

A térfélcserét követően is megmaradt az argentin nemzeti csapat lendülete, négy perc elteltével már 8 egységgel jártak előrébb – Váradi Kornél hívta magához fiait, hogy ne nyíljon tovább az olló. Második esélyből 14, a festékből pedig 20 pontot szereztek a dél-amerikaiak, ez - kombinálva a még mindig csak 30% körüli dobáshatékonyságunkkal – vezetett ahhoz, hogy hátrányban legyünk. Hegedűs Brúnó duplája után két ziccert is rontott ellenfelünk, ezt Hegedűs két triplával büntette, a negyed utolsó két percének kettő pontos hátránnyal futottunk neki (44-46). Csuti szép betörésével sikerült egyenlítenünk, de Giovannetti saroktriplájával maradt az előny a dél-amerikai gárdánál a záró felvonásra fordulva (48-51).  

Csuti és Csendes kosaraival tartottuk a lépést ellenfelünkkel, megjött a közönség hangja is (55-56). Hegedűs ihletett dobóformája szerencsére tartotta magát, Csendes szép kiosztását váltotta hárompontos kosárra, kiegyenlítve az állást öt perccel a rendes játékidő vége előtt. A DEAC játékosa két büntetőt is értékesített, amivel már a mieinknél volt az előny, izgalmas végjátéknak néztünk elébe. Hajdu fejezett be ziccerrel egy labdaszerzést követő gyorsindítást, majd Csendes is megtette ugyanezt, de vele közben szabálytalankodtak is (65-58). Giovannetti duplájával, majd büntetőkkel zárkóztak a dél-amerikaiak, de egyenlíteniük nem sikerült. Csuti izmozott be egy dobást a gyűrű alól, erre azonban azonnal válaszolt Bordon távolról (67-66). 1:20 volt még hátra, de több pont már nem született, sikerült kivédekeznünk a hátralévő akciókat, ezzel a magyar válogatott óriási csatában, nagy hullámvölgyeket átvészelve, hátrányból fordítva nyerte meg második mérkőzését a debreceni U19-es világbajnokságon. 

Magyarország – Argentína 67-66 (11-13, 20-20, 17-18, 19-15)

FIBA U19 Basketball World Cup, Debrecen
D csoport, második mérkőzés

Magyarország: Csendes 17/12, Meszlényi 3/3, Cseh 4, Hajdu 2, Csuti 13. Csere: Schmera 8/6, Hegedűs 15/9, Csátaljay 1, Ságodi 2, Tóth 2. Edző: Váradi Kornél

Argentína: Bordon 13/9, Fresno 7, Trouet 11/3, Giovannetti 20/3, Aaliya 11/3. Csere: Rodriguez 2, Collomb -, Machiaro -, Respaud -, Bocca 2. Edző: Mauro Polla

fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus