Nagyszerű győzelemmel kezdte az U19-es világbajnokságot a magyar válogatott

Váradi Kornél csapata nagyszerű játékkal verte Koreát.

A Hunbasket összefoglalója:

Kezdetét vette a debreceni U19-es férfi világbajnokság, rögtön a nyitónapon pályára lépett a magyar válogatott - Váradi Kornél csapatának első ellenfele Korea volt.

Mindkét csapat gyors akciókkal kezdte az összecsapást, pontokat azonban csak a mieink szereztek, a szépszámú kilátogató közönség legnagyobb örömére. Alig két perc játék után máris 9-0 állt az eredményjelzőn, az ázsiaiak mestere gyorsan ki is kérte első idejét. A negyedik perc elején aztán Korea is megszerezte első kosarát egy tripla formájában, amit kisvártatva még kettő követett, így aztán Váradi Kornél is magához hívta tanítványait a játékrész feléhez közeledve (9-9). Jó iramban kosárlabdáztak a felek, Minsoo Yoo azonban sajnálatos sérülést szenvedett alig öt perc játékot követően, hordágyon kellett levinni a koreai játékost. Ez meg is fogta kicsit Saebum Lee legénységét, 12-2-t futottunk három perc alatt, mígnem ellenfelünk zónavédekezésre váltott. Schmera pontjaival kitartott lendületünk, így 12 pontos előnyel zártuk történetünk első férfi U19-es világbajnoki mérkőzésének első játékrészét (25-13).

Cseh szép alapvonali befutást követő kétkezes zsákolásával indult a második játékrész, a magyar együttes védekezése is szépen muzsikált egyelőre. Több mint két percet kellett várni az első koreai duplára, majd erre gyorsan „rápakoltak” egy triplát is, 10 pont alá zárkózva (27-18). Néhány perc kosárcsend következett, de ezt azt is jelentette, hogy egyelőre tartottuk előnyünket. Az ázsiaiak inkább távolról próbálkoztak, míg a mieink bátran törtek be a gyűrű közelébe is – közben Csátaljay büntetőivel 15 pontra „hízott” a magyar fór (33-18). Az iram továbbra is nagy volt, ám másfél perccel a nagyszünet előtt 40-24-ről két gyors hármassal tíz pontra jöttek vissza a koreaiak – Váradi mester azonnal reagált is egy időkéréssel. Több kosarat azonban már nem szereztünk a félidőben, míg Moon az utolsó másodpercben még beszórt egy távolit, így egy 9-0-s rohammal 40-33-ig zárkózott Korea.

A mieinknél Csátaljay volt a legeredményesebb pontszerző - tíz egységet szerzett az első húsz perc során, míg Meszlényi kettő pontja mellett 6-6 lepattanót és gólpasszt jegyzett. A túloldalon Lee is tíz egységig jutott, a két csapat között pedig feltűnő volt a lepattanók közötti különbség – Korea 11-et szedett le, míg a magyar fiúk 27-et. A Váradi-legénység 50%-kal célzott mezőnyből (14/28), míg az ázsiaiak alig 30%-kal (10/33).

Koreai kosárral indult a második félidő, de Csátaljay palánkos közelije szerencsére megállította az ellenfél futását. Olyannyira, hogy Hajdu Péter egymás után beszórt két hármasával 50-37-re léptünk meg, újfent időkérésre késztetve Lee mestert. Szorult helyzetből is többször szépen passzolták ki a labdát a magyar fiúk, küzdős, hajtós – és nem utolsósorban pontos – játékukkal jó benyomást téve a nézőkre. A négyből három triplát bepörkölő Csátaljay, valamint a hat kinti kísérletből négyszer eredményes Hajdu vezérletével még úgy is magabiztos, 13 pontos előnnyel várhattuk a záró felvonást, hogy Yun egy utolsó másodperces hármast szórt a negyed végén (62-49).

A házigazda debreceniek tehetsége, Ságodi Róbert duplájával indult az utolsó tíz perc, majd Hegedűs triplája, illetve Csuti kettese révén sikerült tovább növelni az előnyt (69-53). A végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Csátaljay büntetőivel elérte a húsz pontot is a differencia, Schmera dupláival pedig át is lépte azt – az utolsó percekre is koncentrált maradt a válogatott. Története első férfi U19-es mérkőzését magabiztos győzelemmel zárta a Váradi Kornél vezette magyar válogatott, jogosan zúgott a vastaps a debreceni közönségtől.

 

Magyarország – Korea 85-59 (25-13, 15-20, 22-16, 23-10)
FIBA U19 Basketball World Cup, Debrecen
D csoport, első mérkőzés

Magyarország: Csendes 2, Meszlényi 8, Cseh 11, Hajdu 14/12, Csuti 9. Csere: Schmera 13, Hegedűs 3/3, Csátaljay 18/9, Pleesz -, Ságodi 5, Tóth 2, Várszegi -. Edző: Váradi Kornél

Korea: S. Kang -, H. Lee 14/9, Moon 15/9, Yoo -, Yun 11/6. Csere: T. Kang -, D. Lee 1, Ryu -, Kim -, Y. Lee 5, Seok 9/3. Edző: Saebum Lee 

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus