13:30-tól utolsó Eb-meccsüket vívják az U16-os lányok

Az ellenfél az a Lengyelország, akit egyszer már sikerült legyőzni ezen a tornán, a tét pedig a hetedik hely - íme, amit érdemes tudni az összecsapás előtt.

A wbasket.hu részletes felvezetője:

Lengyelország nem ismeretlen ellenfél, hiszen a csoportkör utolsó fordulójában már találkoztunk velük. Akkor a magyar válogatott remek teljesítménnyel 65-57-es győzelmet aratott és ezzel megszerezte a C-csoport második helyét. Azóta válogatottunk a nyolcaddöntőben Litvániát verte, majd a későbbi döntős Csehországgal és Oroszországgal szemben alulmaradt. A lengyelek a nyolc közé jutásért a németeket múlták felül, majd Spanyolországtól és Franciaországtól kaptak ki. A spanyolokat nem tudták megszorongatni, de a franciákkal a nagy különbség ellenére 35 percen át meccsben voltak.

A csoportmeccsen válogatottunk a második negyed közepétől stabilan tartotta kézben az irányítást. A döntőnek elsősorban az bizonyult, hogy végig a mieink ritmusában zajlott az összecsapás. Ez jó dobóformával párosult, a duplákat kereken 40%-al értékesítették a mieink. Emellett hatékonyan védekezett és kiemelkedően szedte a lepattanókat a magyar csapat. A 49-37-re megnyert lepattanócsata és különösen a 20 támadólepattanó kiemelkedő volt. Ahogy a második esélyből elért 21 pontunk is. Az a délután hozta Dombai Réka extra egyéni teljesítményét, 27 egységig jutott 9 lepattanó és 4 gólpassz mellett. Madár Eszter pedig 12 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplát ért el.

A magyar válogatott ugyan alulmaradt Csehországgal és Oroszországgal szemben, de összességében rendkívül értékes és hasznos tapasztalatokat adó találkozókat vívtak a mieink. A fináléig veretlenül menetelő csehek ellen fegyelmezett, érett teljesítményt láthattunk. Igyekezett csapatunk a gyors és mozgékony játékával a csehek szigorú védekezése mellett helyzeteket kialakítani. Eközben a szerzett labdák meghozták azokat a könnyebb pontokat, amikkel sikerült az egylabdás végjátékot kiharcolni. Az oroszok elleni második negyed az egész Eb-n talán az egyik legjobban sikerült szakasz volt. Ugyanazok az erények érvényesültek, mint a csehek ellen. Ezt jól mutatja például a gyorsindításból elért 8 pont vagy az a tény, hogy több lepattanót gyűjtöttünk.

A tornán eddig látott erőviszonyoknak megfelel, hogy a magyar és a lengyel válogatott a 7. helyért csatázik. Ha az egymás elleni mutatókat nézzük, döntő különbség nem rajzolódik ki. A fontos mutatók többségében ha kicsivel is, de a mieink járnak előrébb. Emellett válogatottunk építhet a győztes meccs tapasztalatára. Ellenünk Magdalena Szymkiewicz és Weronika Piechowiak remekelt, akik 17-17 egységig jutottak azon a délutánon. Azóta is ők ketten húzzák támadásban a csapatukat és talán az a legnagyobb differencia, hogy melléjük viszonylag kevesen nőnek fel. Náluk viszont sokkal inkább megoszlanak a terhek. A hetedik meccsüket vívják kilenc nap alatt a csapatok. Minden statisztikán túl az lesz a legfontosabb, hogy melyik gárda tud jobban regenerálódni és lesz kiegyensúlyozottabb.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus