14:15-kor megkezdi az Eb-t U18-as női válogatottunk

Az első ellenfél Szlovénia lesz az A divíziós Európa-bajnokságon - nézzük, hogy mit várhatunk az összecsapástól. 

A wbasket.hu felvezetője:

A magyar válogatott a minszki U17-es Világbajnokságon 4. helyet szerző csapatra épül. Két helyen történt változás: Szirony Dorina helyett Révész Boróka, míg a saját korosztályához visszatérő Dombai Réka helyére Tóth Orsolya érkezett. Ennek megfelelően legfontosabb erényeiben, szerkezetében, játékában arra építhet a magyar csapat, amit a korosztályos Világbajnokságon rendkívül sikeresen megvalósított. A helyzet annyiban viszont mindenképpen nehezebb, hogy a mezőnyben egy évvel idősebbek is lesznek, akikkel nem könnyű felvenni a versenyt. Minden beharangozó többször is kiemelte, hogy ez még egy olyan egy életszakasz a fiatal sportolók pályafutásában, amikor egy év rutinja rengeteget jelent.

Minszkben abból a szempontból kedvező helyzetben volt a magyar válogatott, hogy Argentína ellen egy ideális felhozó meccs kerekedett. Jó kezdéssel, szervezett játékkal önbizalom-növelő siker született. Biztosította azokat az alapokat az a győzelem, melyek lendületet adtak a folytatáshoz. Ezúttal egy más karakterű ellenfél érkezik kezdésnek. Bár a csoportunkat nézve talán Szlovénia a legkevésbé erős rivális. A szlovénok ezen generációja a FIBA tornákat tekintve az U16-os B-divízióban debütált, ahol a középmezőnyben végezve nem tudott feljutni. Egy játékos érkezik abból az együttesükből, amelyik tavaly Sopronban az U18-as A-divízióban 7. helyen zárt. A nyolc felkészülési találkozójukat 50%-os mérleggel teljesítették, négy győzelmet és négy vereséget jegyeztek. Érdekesség, hogy ennek a szlovén csapatnak ugyanúgy 179 cm az átlagmagassága, mint a magyaré. Hogy ezt miért emeljük ki? Mert náluk is sok elemezésben, edzői nyilatkozatban előkerül, hogy a 2000/2001-es generáció nem rendelkezik egy erősebb, testesebb centersorral. Ők elsősorban ezzel magyarázzák, hogy az idősebb generációiktól elmaradtak az eredményeik.

A magyar lányok a kisebb szerkezeti hátrányt remekül ellensúlyozzák, már bizonyították ezt a fő korosztályukkal versenyezve tavaly az U16-os Eb-n és idén az U17-es Vb-n. Mindkét eseményen a gyorsaságot előtérbe helyezve voltak sikeresek a mieink. Nem lehet elég alkalommal kiemelni, hogy ez az érett, fegyelmezett, céltudatos játék később mennyire fontos lehet a lányoknak. A szlovénok kevésbé tudták eredményesen megoldani ezt a feladatot. Az idei felkészülési meccseik statisztikáit figyelve azonban látható, hogy akadnak a csapatuknak komoly értékei. Mindenképpen ide tartozik a külső sorból Ajda Burgar, Lea Debeljak és Mojca Ahac. Jellemzően ők hárman voltak a legeredményesebbjeik. Ki kell még emelni Masa Ocvirk nevét, aki a felnőtt és tavalyi U20-as válogatottjukból ismert Larisa Ocvirk húga. Szintén ponterős játékosról van szó, aki elsősorban hármas pozícióban érzi jól magát. A centereik közül pedig Ana Šarić a legveszélyesebb, aki a felkészülési meccseken kiválóan szedte a lepattanókat.

Az előbb már emlegetett edzőmeccseken bátran vállalkozott távolról ez a szlovén együttes, ami általánosságban is jellemző a csapataikra. Ugyanakkor a sok kísérletből kevés lett sikeres. Az utolsó két találkozójukat a hét elején a svédekkel játszották. A 76-58-as vereségük során 12 kísérletből három talált utat a gyűrűbe, az 57-50-es sikerük alkalmával 10-ből egy. Ez jól mutatja, ha a magyar válogatott is meg tudja oldani a hárompontosaik védését, akkor jelentősen növelheti esélyeit. Különösen úgy, hogy mi kifejezetten jól dobtuk a triplákat Minszkben. Egyébként a svédek is így tettek ellenük, a 18 pontos győzelmük során 10 hármasuk is célt ért. Szembetűnő, hogy a legtöbb szlovén válogatotthoz képest kevesebb gólpasszt jegyeznek meccsenként. Ez azt mutatja, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni megoldásokra. Viszont az is jól látszódik, például a svédek elleni sikerük során, hogy a lepattanóik között nagyon magas a támadó-lepattanók aránya és sok pontjuk születik második esélyből.

Összességében azt lehet mondani, hogy egy nagy torna nyitó meccse soha nem egyszerű feladat. Ha ehhez hozzátesszük, hogy mindössze hat nap telt el az U17-es Világbajnokság óta, akkor hatványozottan igaz az előző mondat. Szlovénia egy kellemetlen stílusú ellenfél. Annak ellenére, hogy ezen generációjuknak nincsenek kiemelkedő nemzetközi eredményeik, az biztos, hogy egy kemény, küzdős, hajtós meccsre készülhetünk ellenük. Válogatottunk azonban az elmúlt hetekben fő korosztályában olyan teljesítményt és versenyzői adottságokat mutatott, amivel Szlovénia ellen eredményesen veheti fel a versenyt.

fotó: U17/18 Leány Kosárlabda Válogatott - 2018 - Facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus