18:00-kor megkezdi az Eb-t U16-os leány válogatottunk

A mieink első ellenfele Olaszország lesz az A divíziós Európa-bajnokságon, mutatjuk, hogy mire lehet számítani a találkozón. 

A wbasket.hu részletes felvezetője:

A kontinenstornán válogatottunk Olaszországgal, Horvátországgal és Lengyelországgal került egy négyesbe. A riválisokat részletes beharangozó összeállításunkban már bemutattuk. A tornát felvezető nagyinterjúnkban pedig Mészárosné Kovács Andrea is elmondta előzetes várakozásait a hétvégi csoportmeccsekkel kapcsolatban. Mivel U16-os korosztályról beszélünk, nagyon kevés előzetes információ áll rendelkezésre a csapatok tényleges játékerejét illetően. Az első nap arra is jó szolgálatot tesz, hogy a résztvevő válogatottak stábjai feltérképezzék a mezőnyt.

Válogatottunk július 9-én kezdte a felkészülést a kontinenstornára és nyolc edzőmérkőzéssel a lábában utazott el szerdán Kaunasba. A játékoskeretet nagyon találóan Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitány úgy mutatta be lapunknak adott nyilatkozatában, hogy alkalmas kifejezetten gyors játékra, rendelkezik nagyon jó középtávoli dobókkal és mozgékony. Ezek az erények pedig azért kerülnek előtérbe szinte minden évben versenyző csapatainknál, mivel magas posztokon hagyományosan szűkösebbek a lehetőségek. Nem csak magasságban, hanem tömegben is. Ezt pedig az előbbiekben kiemelt területeken lehet hatékonyan ellensúlyozni.

Az első napon rögtön az előzetesen legnehezebbnek tűnő csoportrivális jön szembe. Az olaszoknál az eredményeket tekintve az U16-os korcsoport kifejezetten erős. Az elmúlt tíz évben ötször is dobogóra állhattak különböző generációik ezen a tornán. Ennek oka, hogy általában fel tudnak vonultatni erős, testes magasabb játékosokat. Ez pedig ebben a korosztályban még óriási lépéselőnyt jelent. A jelenlegi olasz csapat húzóembereit az U17-es Világbajnokságon 5. helyet szerző gárdából ismerhetjük. Giulia Natali és Caterina Gilli még a FIBA beharangozó összeállításába is bekerült éppen Dombai Réka mellé.

Az ellenfeleket bemutató cikkünkben már kiemeltük, hogy a 175 cm magas, erősebb felépítésű Giulia Natali csapata legeredményesebbje volt Minszkben 13.6 pontos, 3.4 lepattanós átlaggal. Caterina Gilli pedig meghatározó erőcsatárként 10.4 pontot, 6.7 lepattanót jegyzett azon a hét találkozón. Az edzőmérkőzéseket tekintve ugyanakkor nem ők ketten remekeltek. A hétvégén Pesaroban rendeztek egy nemzetközi tornát, ahol már az Eb-keretüket láthattuk. Akkor a spanyoloktól 73-46-ra kikaptak, de a belgákat és a hollandokat is 40-40 ponttal verték. A 185 cm magas Meriem Nasraoui villogott az olasz gárdában. A belgáknak 23, a hollandoknak 18, de még a spanyoloknak is 12 pontot dobott.

Összességében az eddigi statisztikák és a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy magas poszton vélhetően igyekszik majd fizikális fölényét érvényre juttatni riválisunk. Nagyon sok múlik tehát azon, hogy a fentiekben kiemelt erények a mieinknél mennyire érvényesülnek. Soha nem könnyű feladat a nyitó meccset lejátszani egy nagy tornán. Nagyon szurkolunk a lányoknak!

fotó: delmagyar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus