18:45-től az Eb-bronzért játszanak az U18-as lányok

Lettország ellen zárja az A divíziós Európa-bajnokságot U18-as női válogatottunk, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni előtte. 

A wbasket.hu részletes felvezetője:

Egy olyan elődöntőn van túl a magyar csapat, amely nagyon hasznos tapasztalattal szolgálhat. Kiválóan kezdett válogatottunk Spanyolország ellen. Szervezett védekezéssel, kiemelkedő lepattanózással és különösen a duplákat tekintve jó dobóformával az első félidőben 11 pontos előnyt sikerült kialakítani. A második félidőre a spanyolok védekezése jelentősen feljavult. Elővették azt a játékot, ami ezen a területen igazán a sajátjuk. Onnantól kezdve, hogy szerzett labdákból értek el könnyű pontokat, teljesen megváltozott a ritmusok. Már kijött a fizikális fölényük. Emellett pedig a festékben is rendezték a soraikat: a második 20 percben 17-11-re már ők nyerték a lepattanócsatát. A vereségtől függetlenül egy ilyen tapasztalat értékes tud lenni, hiszen láthattuk, hogy a sportág legmeghatározóbb európai nemzete egy nagy torna elődöntőjében milyen váltásra képes.

Amit eddig nyújtott az U18-as válogatottunk, az minden előzetes várakozást felülmúl ezen az udinei kontinenstornán. A vasárnapi bronzcsata az eredményétől függetlenül egy kiváló menetelést zár majd le. Nemcsak azért, mert az U17-es Világbajnoksághoz képest a csapat váza egy évvel idősebbek között is meg tudta ismételni a jó teljesítményét, hanem azért is, mert helyenként még emelt a játék színvonalán. Ez a szakmai stáb munkáját szintén dicséri. Sokszor méltattuk ezeken a hasábokon a dobóformát, a távoli dobások hatékonyságát, a szerzett labdákat. Ezeken felül különösen ki kell emelni azt is, ahogy a lepattanókat menedzselték a lányok. Olyan tulajdonságokat soroltunk most fel, melyek messze túlmutatnak egy nyári korosztályos tornán. Egy kiváló generáció stílusjegyei, amik teljes pályafutásokat kísérhetnek végig.

A 3. helyért Lettország lesz az ellenfél, akikkel már a csoportkörben találkoztunk. Akkor a lettek 71-59-es győzelmet arattak. Egy olyan összecsapás alakult ki, ahol különösen az utolsó 15 percben igencsak kiütközött riválisunk fizikális fölénye. Magasabbnak, a párharcokban erősebbnek bizonyult a 24 pontos Aleksa Gulbe vezette lett együttes. Azóta ellenfelünk a nyolcaddöntőben a svédeket, a negyeddöntőben az oroszok verte. Az elődöntőben viszont váratlanul nagy pofonba szaladtak bele a németekkel szemben. A két csapat a torna első napján szoros meccset vívott. Akkor mindössze 66-62-re nyertek a németek. Ezúttal szintén 66 pontig jutottak, viszont csak 37-et kaptak. Korosztályos kontinenstornán benne van, hogy válogatottak egy-egy meccsre olyan mértékben elveszítik a fonalat, mint tették azt szombat este a lettek. Itt igazán a meglepetés, hogy az a négy játékos, köztük a nagy tehetségük Gulbe, akiknek már U20-as Eb-ről és felnőtt erőpróbáról is van tapasztalatuk, nem tudott segíteni a csapaton. Előzetesen az egyik legrutinosabb válogatottnak tűntek. Emellett nagy kérdés, hogy Nikola Ozola sérülése mennyire komoly.

A hétfői csoportmeccsen a lettek uralták a festéket és hoztak egy extra harmadik negyedet, amikor a 11 mezőnykísérletükből hetet értékesítettek. Ott védekezésben visszaesett a koncentráció, pedig előtte kiemelkedően sok szerzett labdája volt a magyar csapatnak. Mivel magasságában, szerkezetében adott esetben Ozola nélkül sem fog változni a lett gárda, kulcsfontosságú lesz, hogy a hétfői első félidőben látott védekezést tudja hozni válogatottunk. Nagy jelentősége lehet a franciák ellen látott hatékony csapatmunkának a festékben. Akkor a 46-29-re megnyert lepattanócsata mellett a 48%-os mezőnymutató is kiemelkedőnek bizonyult a 14 szerzett labdán túl. Mindegyik területen hasonló arányok mellett lehet esély. Lélektani oldalról szintén érdekes a bronzcsata. Óriási kérdés, hogy a szombati eredményét melyik oldal tudja jobban feldolgozni. Mi egy szoros meccsből jövőnk, míg a lettek a vártnál sokkal nagyobb pofonból. Mivel mindkét válogatottnak kifejezetten nagy siker lenne, ha dobogóra állhatna, motivációban biztosan nem lesz hiány.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus