Angola ellen vívjuk ma a világbajnoki nyolcaddöntőt

A magyar válogatott szerdán 12 óra 15 perctől Angola ellen vív nyolcaddöntőt a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon.

A wbasket.hu beharangozója:

A magyar válogatott szerdán 12 óra 15 perctől Angola ellen vív nyolcaddöntőt a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon. A torna eddigi legfontosabb mérkőzése jön, melyen eldől, hogy a magyar lányok a felső ágon az 1-8. helyért folytatják vagy a hétvégén a 9-16. pozícióért küzdenek.

Nagyon emlékezetes játéknapon van túl a magyar válogatott. Női kosárlabdában Spanyolországot legyőzni tétmérkőzésen mindig óriási eredmény. Ha ehhez hozzátesszük, hogy 10 pontos félidei hátrányból sikerült felállni, az még inkább növeli a siker értékét. Ráadásul győzelmével válogatottunk igen kedvező pozícióba került, hiszen a C-csoport megnyerése azt eredményezte, hogy a nyolcaddöntőben Angola lesz a rivális. Sikerült elkerülni a velünk párhuzamosan futó négyesből Ausztrália, Kanada és Lettország válogatottját. Ez a trió ugyanis előzetesen rendkívül nehéznek tűnt.

A spanyol válogatott elleni sikernek az alapját a kiváló csapatteljesítmény adta, miután kilencen is 10 perc felett töltöttek a pályán. Több gólpasszunk volt, mint a spanyoloknak. Emellett a beszámolónkban is kiemeltük, hogy a harmadik negyedtől lényegesen kevesebb eladott labdával dolgozott válogatottunk. A magyar csapat védekezése az egész tornán igen stabil, de a spanyolok elleni második félidő támadásban is extrán sikerült. Az első félidőben 32 mezőnykísérletből 9 lett sikeres, míg a másodikban 35-ból 15. Ilyen fiatal versenyző korosztályban ez nagyon komoly javulásnak számít egy meccsen belül. Összességében tehát azt lehet mondani: bár a végjátékban Fortuna is mellénk szegődött, de amit a spanyolok ellen láttunk, az egy brutálisan komoly teljesítmény volt, amire joggal lehet büszke a csapat.

Angola lesz a nyolcaddöntős rivális. Afrikából Mali és Angola érkezett erre a Világbajnokságra. Ez a két gárda vívta tavaly az U16-os Afrika-bajnokság döntőjét. Ezt a korosztályt Mali toronymagasan uralja Afrikában, 2009 óta minden kiírás alkalmával ők szerezték meg az aranyérmet. Ez nem véletlen, Maliban több külföldi szakembert foglalkoztatnak. Ráadásul náluk már beindultak azok az intézményi kapcsolatok, melyekkel a legtehetségesebbek Franciaországban, Spanyolországban vagy éppen ösztöndíjjal az Egyesült Államokban tanulhatnak. Ezen az úton Angola még messze nem tart ilyen szinten. Igaz, 2013-at leszámítva ők is az utóbbi időszakban rendszeresen dobogóra állhattak az U16-os korosztályban. Az a fajta képzés azonban még nincs meg náluk, mint Maliban.

Az angolai válogatott összességében nem teljesít rossz tornát. Mindössze egy klasszikusabb centerrel érkeztek, így igen alacsony szerkezetű, vékony, de gyors gárdáról van szó. Mindhárom mérkőzésükön 23-25 percig tartották a lépést. Végül Ausztráliától 81-43, Kanadától 66-36, míg Lettországtól 68-47 arányban maradtak alul. A keretüket tekintve három játékosra építenek. A 178 cm magas, több poszton is bevethető Cacia Antonio a legismertebb név. Ő már a tavalyi U16-os Afrika-bajnokságon tagja volt az All-Star csapatnak. Itt Minszkben a 10.7 pont, 7.3 lepattanó átlaga mindenképpen figyelemre méltó. Különösen, hogy milyen minőségi csapatokkal játszottak. Hármas, négyes poszton Alexia Shanice Dos Santos Dizeko 9 pont, 8.7 gólpassz és 3.3 lepattanó átlaggal dominál támadásban. Az irányítójuk Conceicao Francisco Caetano pedig 8.7 pont, 4.3 lepattanó és 1.3 gólpassz átlaggal emelkedett ki eddig.

Angola esetében a YouTube felvételeket nézve elsősorban az ismeretlenség és a helyenként igencsak ritmustalan játékuk lehet a veszélyes. Akadnak sajnos durvának tűnő, kemény megmozdulásaik, amik elsősorban a túlzott akarásból jönnek. Ausztrália, Lettország és főleg - az egyébként komoly játékerőt képviselő - kanadai csapat nagyon nehezen találta ellenük a ritmust. Higgadtan és szervezetten játszva, jó védekezéssel azonban zavarba hozhatóak. A magyar válogatott keményen megküzdött azért a csoportjában, hogy egy kedvező ellenfelet kapjon a nyolcaddöntőben. Bár a mezőny egyik legalacsonyabban rangsorolt csapatával találkozunk, a koncentráció nem lankadhat.

Fofó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus