Eljött a radikális változások kora az utánpótlásban

A fizikai felkészítésre sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek innentől, és egységesítik az utánpótlás-válogatottak játékrendszerét.

Az utanpotlassport.hu interjújából egy részlet:


Változások következnek a magyar kosárlabda utánpótlás-nevelésében. Az új (?) cél ugyanis elsődlegesen az lett, hogy minden korosztályt ugyanazon stílusjegyek nevében kell felkészíteni.

Székely Norbert, a női válogatott szövetségi kapitánya, a szakág utánpótlás-szakmai koordinátora kifejtette, miért van szükség a stílusjegyek egyesítésére:

„Annak érdekében, hogy a későbbiekben zökkenőmentesen tudjon beépülni mindenki a magasabb korosztály válogatottjába, egyesítjük a játékrendszert magyar válogatott címszó alatt. A felnőtteknél és az utánpótlásban is elérhetőek kell, hogy legyenek azok a védjegyek, amik jellemeznek minket a későbbiekben, mindkét nemben. Rengeteg megbeszélésen vagyunk túl az edzői stábbal, átrágtuk magunkat a fő pontokon. Azt kell mondjam, mindenki nagyon pozitívan és aktívan fogadta az elképzelést. Remélem, a törekvésünk eredménye már nyáron látható lesz. Középhosszú távon állunk át olyan rendszerre, amelyikben négy kinti és egy benti játék lesz a jellemző.”

A férfiválogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan tovább ment a korosztályokban fellelhető problémák elemzésében. Szerint a fő gyengeség az, hogy a magyar kosarasok tíz centivel alacsonyabbak és ugyanannyi kilóval könnyebbek, mint a vetélytársaink.

„Ahelyett, hogy kisebb termetünket kompenzálnák fizikummal, a fiatalok ötven-hatvan százaléka nem emelt még meg komolyabb súlyzót sem. Ez az, ahol a probléma gyökere van, és ez az első számú fejleszteni valónk.”
 

A beszélgetés további részét ezen a linken elolvashatjátok - ebben Ivkovics Sztojan tovább beszél a fizikai lemaradásról és arról, hogyan kellene ezt megoldani, illetve megosztotta gondolatait a játékrendszer egyesítéséről is!

Forrás - utanpotlassport.hu
Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus