Élőben az U17-es lányok spanyolok elleni vb-meccse

Ma 12:45-től a spanyolok ellen játszik U17-es lány válogatottunk a világbajnokságon, a találkozó élőben nézhető!

A wbasket.hu felvezetője:

Kifejezetten jól indult válogatottunk számára az U17-es Világbajnokság. Az első napon Argentína ellen egy pillanatig nem forgott veszélyben a siker. Ahogy azt akkor is kiemeltük, minden játékos lehetőséget kapott. Megoszlottak a terhek, négyen jutottak 10 pont fölé és volt 26 gólpasszunk is, miközben még 11 szerzett labdát és mindössze 13 eladott labdát jegyeztek fel a statisztikai lapra. A dobásokat tekintve mindez 40% feletti mezőnymutatóval párosult. Egy Világversenyen ebben a korosztályban több, mint ideális ez a rajt.

A második napon Új-Zéland volt az ellenfél, akik esetében elsősorban az okozott nehézséget, hogy kevés információ állt rendelkezésre a csapatukról. Ezen felül Spanyolország ellen is jó benyomást tettek. A harmadik negyedben a magyar válogatott előtt adódott esély lezárni a meccset, de 22 pontos vezetésünk után felzárkózott a rivális. Komoly tartásról árulkodik, hogy a végjátékra visszavettük az irányítást. Egy ilyen mérkőzés értékes tapasztalat a jövőre nézve.

Ráadásul továbbra is nagyon magas volt a gólpasszok és a szerzett labdák száma, miközben az eladott labdákat minimalizálta csapatunk. Mivel a keret nem rendelkezik erős, testes centerrel és elsősorban a gyorsaság, a pontos játék lehet a fegyver, ezek olyan erények, amelyekre lehet építeni. Nem csak most, de ennek a generációnak még évekig a nagy korosztályos tornákon.

Spanyolország szereplését tekintve Új-Zélandot simán verték. A 40-12-es utolsó 15 perc mindent elárul arról, hogy az új-zélandiak teljesen felőrlődtek a spanyol védekezés mellett. Argentína azonban meglepte Spanyolországot. Végig kiegyenlített csata zajlott, ahol argentin oldalon láthattunk egy ilyen fiatal korosztályban nagyon ritka teljesítményt. Florencia Chagas 17 ponttal, 12 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplát ért el. A sportág történetében egy U17-es leány Világbajnokságon először született ilyen mutató. A ráadásban a spanyolok nem szereztek mezőnykosarat. Ebből messzemenő következtetést nem szabad levonni. Ebben a korcsoportban még ez a fajta meccsen belüli hullámzás benne van a játékban.

A keddi összecsapás tétje a csoport első helye. Egy sikerrel biztosan megnyerné a „C” jelű négyest válogatottunk, de az eredmények kedvező alakulása esetén egy vereség is beleférhet. A csoportgyőzelemnek azért van nagy jelentősége, mert ebben az esetben a D-csoport negyedikje lenne a rivális. Itt Lettország vagy Angola zárhat. Jó eséllyel inkább Angola, akik ellen a nyolcaddöntő is kínálna esélyt a továbbjutásra. Ennyire azonban ne szaladjunk előre.

A spanyolokkal a felkészülés során háromszor is találkozott válogatottunk. Kétszer egypontos, egyszer pedig kétpontos vereséget szenvedtek a magyar lányok. Szoros végjátékok alakultak ki, ahol a játék képe, a statisztikai mutatók azt mutatják, hogy hasonló erők jellemzik a két válogatottat. Természetesen egy felkészülési találkozón egyik fél sem mutatja meg teljes repertoárját, de az rendkívül fontos, hogy a spanyolok szigorú védekezéséről van már élmény a magyar lányokban. A két spanyolországi meccsen a lepattanókat jobban szedte riválisunk, de ebben az olaszországi tornán a mieink bizonyultak jobbnak. Talán ez volt a legnagyobb változás a három összecsapáson. A spanyolok mindhárom találkozón sok szerzett labdával dolgoztak, ami a játékrendszerük alapját adja.

A hétvégi két minszki mérkőzés alapján a statisztika azt az ívet mutatja, amit a felkészülési találkozók is kirajzoltak. Két meccs után a spanyolok rendelkeznek a legtöbb szerzett labdával a 16 csapatot nézve. Szám szerint 54-et gyűjtöttük a nyitó hétvégén. Válogatottunk 21-et, amivel szintén a mezőny első feléhez tartozik. Gyorsindításból 14 pontot átlagoltak, miközben például a magyar válogatott nyolcat. A lepattanókat a magyar csapat szedte jobban az első hétvégén és a mezőnyszázalék is a mieinknél a magasabb.

A spanyoloknál a 194 cm magas Raquel Carrera számít húzóembernek, ő korábban volt már korosztályos országos bajnokság MVP-je is hazájában. A 2001-es generáció talán legismertebb neve a spanyoloknál. A felkészülési mérkőzéseken a mieink ellen szerencsére nem villogott, ezúttal is fontos lenne a semlegesítése. Egy nevet azonban nem szabad kiemelni. Mint minden spanyol nemzeti csapat, itt is sok közel azonos képesságű játékost találunk. A szakmai stábjuk ennek megfelelően rotálta a csapatukat, bár a hosszabbítás torzít, de kilencen átlagolnak 10 perc felett.

Összességében a magyar válogatott a felkészülési meccsek tapasztalatára és az első két játéknap teljesítményére joggal építhet. Ahogy az előzőekben kiemeltük, a csoportelsőségnek nagy jelentősége lehet és abban is biztosak lehetünk, hogy az argentinok elleni botlás után a spanyolok mindent megtesznek a javítás érdekében. Ennek megfelelően magas hőfokú, kemény meccsre készülhetünk. A magyar válogatottnak megvan a jól szervezett játéka ahhoz, hogy a legmagasabban jegyzett csoportriválisa ellen is kellő önbizalommal telve lépjen pályára.

A mérkőzés élőképes streamje:

Forrás - wbasket.hu
Foto, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus