Ma este Eb-elődöntőt játszik U18-as női válogatottunk

Spanyolországgal találkozik válogatottunk 18:45-től és ha nyerni tud, akkor Európa-bajnoki döntőt vívhat. 

A wbasket.hu részletes felvezetője:

A magyar válogatott kiemelkedő teljesítményt nyújtva győzte le Franciaországot. Remek versenyzői adottságról árulkodik, hogy a legnagyobb téttel bíró mérkőzésen jött össze az eddigi legjobb játék. Ráadásul nem egy-egy klasszis produkcióról beszélhetünk, hanem mindenki kivette a részét a sikerből. Támadásban nyolcan betaláltak, közülük négyen 10 egység felett. Heten töltöttek 15 percnél többet a pályán, miközben a keret minden nevezett tagja lehetőséget kapott.

A dobóformát tekintve az 50 mezőnykísérletből 24 lett sikeres. Ezen belül kilenc triplából hat utat talált a gyűrűbe. A 46-29-re nyert lepattanócsata külön kiemelést érdemel. Ha ehhez hozzátesszük, hogy 14 támadó-lepattanója volt válogatottunknak és második esélyből született 18 pont, akkor reális képet adhatunk csapatunk hatékonyságáról. Jól mutatja, mennyire koncentrált és fegyelmezett a magyar alakulat, hogy a 16 büntetőből 15 sikeres lett.

Nem lehet elég alkalommal elmondani, hogy ez a teljesítmény Európa egyik legkomolyabb kosárlabda-kultúrájával rendelkező nemzete Franciaország ellen született meg. Riválisunk hiába zárt 14 szerzett labdával, a magyar válogatott annyira pontosan és hatékonyan játszott, hogy ezt nem tudta kamatoztatni Franciaország. A védekezésünk az egész tornán stabil és ahogy jönnek az eredmények, az önbizalom, a hit mind-mind növekszik. Ez szintén jó alapot teremt a folytatáshoz. Jelen sportformájában ezen generációnk a kontinens legjobbjai közé tartózik. Nem csak a számok mutatják ezt, hanem a pályán nyújtott játék is.

Az elődöntőben Spanyolország érkezik szembe, akik az alapcsoportukat tekintve a cseheket és a bosnyákokat verték, míg Szerbiától kikaptak. A nyolcaddöntőben Lengyelország nem okozott gondot számukra, míg a negyeddöntőben a 2017-es győztes Belgium legyőzése óriási fegyvertény részükről. Talán kisebb meglepetés is, tekintve, hogy Belgium milyen erős és korosztályos szinten rutinos kerettel a végső győzelem reményében érkezett. Ez a spanyol generáció két éve itt Udinében az U16-osok között Európa-bajnok lett. Abból a keretükből hatan vannak itt most is.

Ha az összeállításukat nézzük, akkor két ismerőssel találkozhatunk. A legeredményesebbjük a 189 cm magas kiváló adottságú erőcsatáruk Maria Dolores Pendande. Őt láthattuk a soproni U20-as Európa-bajnokságon. A két évvel idősebbek között 8.7 pont, 3.2 lepattanó átlagot teljesített. Itt a fő korosztályában jelenleg 11.6 pont, 8 lepattanó átlagnál tart. Az efficiency-átlaga pedig kereken 16-os. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy Gran Canarián Maikel Lopez játékosa.

A másik szélesebb közönség számára is ismert spanyol tehetség a 2000/2001-esek közül a 190 cm magas Raquel Carrera. Neki 9.6 pont, 7.8 lepattanó az átlaga ezen a kontinenstornán. Tavaly Győrben az EYOF alkalmával láthattuk Carrerát, ahol a döntőben 18 pontot ért el a mieink ellen. Túlzás nélkül annak a győri tornának az egyik legjobb játékosa volt a nagy jövő előtt álló center.

Az eddigi mérkőzéseiket figyelve az rajzolódik ki, hogy ez a spanyol csapat is magán hordozza a kosárlabdájuk klasszikus stílusjegyeit. Védekezésben nagy nyomást helyeznek riválisaikra, átlagban közel 13 pontot érnek el gyors-indításokból. Meccsenként 12 szerzett labdájuk volt eddig. Támadásban pedig a mezőnymutatójuk öt lejátszott találkozó után nekik a legjobb, egészen pontosan 43.2%.

A fenti adatok nem tekinthetőek meglepetésnek. Amióta a jelenlegi erőviszonyok jellemzik az európai női kosárlabdát, a spanyolok ezen stílusjegyeket igyekeznek érvényre juttatni. Ami sokat dob az eredményességükön, hogy magas posztokra az előbiekben kiemelt két kiváló adottságú játékos tűnt fel. Még a spanyol merítési lehetőségek mellett sem mindennapos ez a helyzet.

A magyar válogatott Franciaország ellen bizonyította, hogy minden tekintetben veresenyben van a nagy nemzetek csapataival. Fontos, hogy bár egy másik összeállítású spanyol gárdával szemben, de friss élménnyel rendelkezik a keret többsége ezen játékstílus ellen. A szervezett, fegyelmezett rendszer és az önbizalom adott. Ez magával hozza a hatékony támadójátékot. Ha a magyar csapat meg tudja közelíteni a negyeddöntőben mutatott teljesítményét, akkor egy teljesen nyílt összecsapásra készülhetünk.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus