Ma este Eb-nyolcaddöntőt játszanak az U16-os lányok

18:00-tól Litvánia lesz a mieink ellenfele, íme minden, amit tudni érdemes a találkozóval kapcsolatban.

A wbasket.hu részletes felvezetője:

A kaunasi U16-os Európa-bajnokság az eddigi legfontosabb játéknapjához érkezik kedden. A nyolcaddöntők után válik ketté a mezőny. A keresztjáték során az „A” és a „B”, illetve a „C” és a „D” csoportok csapatai játszanak keresztbe. A párharcok győztesei az 1-8. helyért folytatják szerdától, míg a találkozókat elveszítő válogatottak a 9-16. helyért mérkőzhetnek. Egy siker tehát az A-divíziós tagságot már a torna ezen korai szakaszában bebiztosítaná. Nem véletlen, hogy a jelenlegi lebonyolításban minden FIBA tornán a szakemberek ezt a napot tekintik a fordulópontnak.

A magyar válogatott összességében elégedett lehet a csoportkörrel. Bár az U16-os korosztályban nem feltétlenül lehet olyan mértékben támaszkodni a statisztikára, mint az idősebb versenyző csapatok esetében. Az azonban sokat elmond az erőviszonyokról, hogy a legtöbb fontos statisztikai mutatóban válogatottunk a mezőny első feléhez, a nyolc legjobb alakulat közé tartozik. Egyedül a lepattanók tekintetében van egy kisebb lépéshátrány az élbolyhoz képest, de ezzel előzetesen is számolhattunk.

Ha a statisztikákat jobban megnézzük, akkor látható, hogy támadásban eddig stabil válogatottunk. Külön kiemelendő, hogy a mezőnyszázalékot tekintve mindössze a spanyol, olasz, francia, orosz négyes előz meg minket. Az U16-os korosztályban három meccs után a 36.6%-os mutató 63.7 pontot átlagolva, kifejezetten jónak nevezhető. Ha ehhez hozzávesszük a gólpasszok magas számát, kereken 18-as csapatunk átlaga, akkor különösen elmondható: kiválóan működik az eltervezett játék. Ez legalább annyira a szakmai stáb dicsérete is. Előzetesen egy mozgékony, gyors, a középtávoli helyzeteket jól értékesítő játékban bízhattunk és ezt hatékonyan megvalósítják a lányok.

A védekezés terén is kifejezetten szervezett teljesítményt láthatunk. Átlagban mindössze kicsivel több, mint 62 pontot kapott a három meccsén válogatottunk. Emellett átlagban 11.7 szerzett labdája van a magyar csapatnak és a gyorsindításból meccsenként 13.3 pontot értek el a lányok. Szintén azt mutatva, hogy a tervezett magas ritmusú játékot sikerül megvalósítani. Érdemes jobban megvizsgálni a lepattanókat. Ezek összesített számát tekintve a 10. helyen áll a 16-os mezőnyben válogatottunk. Ugyanakkor kiemelkedően magas a játékunkban a támadólepattanók száma. Egészen pontosan három meccsen 16-ot átlagoltak a mieink, ami a negyedik legmagasabb. Nem véletlen, hogy a meccsenként 13-as átlaggal a második esélyből elért pontokat tekintve is előkelő helyen állunk.

A nyolcaddöntőt tekintve hangsúlyozandó minden nagy torna örök igazsága: a házigazda ellen pályára lépni soha nem egyszerű feladat. Ez még akkor is igaz, ha az eddig látottak alapján a litván együttes nem hozott kiemelkedő teljesítményt. Litvánia egyébként speciális helyzetben van, hiszen egy évvel ezelőtt Bourges-ban a 14., tehát kieső helyen zártak. Mivel ekkorra egy előzetes együttműködés keretében már eldőlt, hogy megrendezik ezt a tornát, így házigazdaként alanyi jogon maradtak a legmagasabb osztályban. Az elmúlt esztendőben látott csapatukból heten visszatértek az idei évre is. Ez azt jelenti, hogy a korosztályban egyértelműen egy rutinosabbnak számító keretet vonultatnak fel.

A tapasztaltabb játékosok ellenére a csoportkörrel nem lehetnek maradéktalanul elégedettek. Dánia legyőzése papírforma volt, ahogy a vereségük Oroszországtól is. Az azonban, hogy az oroszok mögötti második helyről döntő rangadót elbukták a németekkel szemben, mindenképpen a kellemetlenebb meglepetés kategória számukra. A litvánoknál Simona Visockaite kiemelkedő egyéni teljesítménye került a címlapokra. Egészen pontosan 23.3-as VAL-értéket átlagol, ami a teljes mezőnyt tekintve a legmagasabb. A 186 cm magas center 11 pontos, 14 lepattanós átlaga önmagáért beszél. Az alfája és az omegája a hazaiak támadójátékának. Egy csapat életében rengeteget jelent, ha van egy ilyen domináns magas játékosa. Vélhetően az egyik döntő momentum lesz, hogy mennyire tudjuk semlegesíteni.

Visockaite extra teljesítménye mellé a külső sorból Audrone Zdaneviciute csatlakozik, aki kereken 12 pontos átlaggal rendelkezik. A 168 cm magas játékos esetében a védekezését is ki kell emelni, meccsenként 4.7 szerzett labdája van, ami rendkívül magas szám. A litvánok játékára általánosságban is igaz, hogy rendkívül kellemetlen stílusú a védekezésük. A dánok például egész meccsen nem tudták felvenni ellenük a ritmust, de az oroszok és a németek is sokáig szenvedtek. Érdekesség, hogy a csapatstatisztikákat tekintve a magyar és a litván együttes ugyannyi szerzett és eladott labdával rendelkezik a csoportkör után. A lepattanókat is nagyjából hasonlóan szedi a két gárda. Viszont a mezőnyszázalékunk lényegesen jobb és a kétszer annyi gólpassz is önmagáért beszél.

Az előbbiekben kiemelt pontos, jó ritmusú támadójátékkal, illetve az eddig megismert stabil védekezéssel zavarba hozható riválisunk. Egészen biztosan magas hőfokú meccsre készülhettünk a hazaiak ellen. Ugyanakkor a magyar válogatott az elmúlt két mérkőzésén az erényeit maximálisan érvényre juttatta és ezek alapján önbizalommal telve várhatjuk a folytatást.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus