Ma világbajnoki negyeddöntőt vív U17-es válogatottunk

19 óra 30 perctől Japánnal mérkőzik a legjobb négy közé jutásért a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon a magyar válogatott.

A wbasket.hu beharangozója:

 

Pénteken magyar idő szerint 19 óra 30 perctől Japánnal mérkőzik a legjobb négy közé jutásért a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon a magyar válogatott.

Egy nagyon szép menetelés és négy győzelem után érkezik el a minszki U17-es Világbajnokság második hétvégéjéhez a magyar válogatott. Ez a négy siker egyben azt is jelenti, hogy péntektől vasárnapig a felső ágon az 1-8. helyért küzdhetnek a magyar lányok. Ebben a mérkőzés-sorozatban az első ellenfél pénteken Japán válogatottja lesz. Amennyiben visszatekintünk az első négy összecsapásra, azt láthatjuk, hogy igazi csapatként szerepelve jutott el a legjobb nyolcig válogatottunk. Még a minszki mezőnyben is ritkaságnak számít, hogy 10 játékos is mind a négy meccsen 10 perc felett átlagolt. Rendkívül fontos egy gárda életében, jót tesz a morálnak, a csapategységnek, ha minél többen ki tudják venni a részüket egy nagy tornán való szereplésből. Ez az egység tökéletesen látszódott eddig a pályán.

Bár a statisztika ritkán ad teljes képet egy korosztályos tornáról, de ezúttal hűen elhelyezi a válogatottunkat a mezőnyben. Egyben megmutatja a magyar csapat erősségeit is. Az eddigi sikerek titka az előbbiekben már kiemelt csapategység mellett abban rejlik, hogy sikerült minimalizálni a hibák számát és jól élnek a magyar lányok az adódó lehetőségekkel. Külön kiemelkedő, hogy 43.8%-os mezőnymutatónk van, ami az Egyesült Államok válogatottja mögött a második legmagasabb a 16 csapatos mezőnyben. A gólpasszokat tekintve 21.8-as az átlaga csapatunknak, ez az amerikaiak mögötti szintén a második legmagasabb érték. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az eladott labdákat tekintve az ötödik legkevesebbel dolgozik a magyar együttes négy meccs után, akkor kirajzolódik, hogy mely erények alapozták meg a sikeres szereplést. Amit eddig láttunk, az egy kifejezetten jól felépített és kiválóan menedzselt Világversenyről árulkodik. Mindenképpen a szakmai stáb dicsérete is ez a szereplés.

Japán válogatottja nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. Természetesen egy világbajnoki negyeddöntőben már nem is számíthatunk ilyenre. A japánok az utóbbi években óriási fejlődésen mentek keresztül, mely csak részben magyarázható a 2020-as Tokiói Olimpiával, illetve az azt megelőző természetes fellángolással. Nagyobb részben a japán sikerek hátterében az áll: az ott dolgozó szakemberek megtaláltak azt a receptet, hogy miként lehet az ottani játékstílust, mentalitást olyan rendszerbe helyezi, ami FIBA tornákon lehetővé teszi az eredményorientált szereplést. Hosszú évek teltek úgy el, hogy egy-egy meccsen a japán válogatott bárkinek méltó ellenfele tudott lenni. Hiányzott azonban az a taktikai érettség, hogy ezt a formát két héten keresztül tudják hozni. Az áttörést a tavalyi év jelentette, amikor a felnőtteknél Ausztráliát verve megnyerték az Ázsia-bajnokságot. Az U19-es Világbajnokságon negyedik helyen zártak, az U16-os Ázsia-bajnokságon pedig döntőt vívtak. Lényegében átvették Ázsiában azt a szerepet, amit hosszú ideig Kína töltött be.

A Minszkben versenyző japán válogatott a tavalyi U16-os Ázsia-bajnokságon döntőt vívó keretükre épül. Jó benyomást keltett az az együttes és versenyképesnek is bizonyult. Magabiztosan győzték le az ellenfeleiket a fináléig vezető úton és a döntőben is mindössze 61-60-ra maradtak alul Ausztráliával szemben. Ennek a japán generációnak az erőssége abban áll, hogy a jól ismert stílusjegyeik, mint a sok futásra épülő gyors játék, a rengeteg mezőnykísérlet, a jó triplamutató mellet a festékben is határozottak. Ha nem is magasak, de a kezdő centerük az amerikai felmenőkkel rendelkező Maya Sophia McArthur, illetve a két jó kezű erőcsatáruk – Sakura Noguchi és Aika Hirashita – révén vannak lepattanóik. Ebben a négy meccs átlagát tekintve 50-43 arányban jobbak is, mint a mieink. Sok pontjuk születik második esélyből, szám szerint 18.3, miközben például a magyar csapatnak 11.8 ez a mutatója. Az ezen a téren elért fejlődés felerősíti a hagyományos fegyvereiket, a megalkuvást nem tűrő védekezést vagy éppen a gyorsindításaikat. Ezen a tornán is több, mint 20 pontot szereztek indításból.

Összességében azt lehet mondani, hogy a torna eddigi legnagyobb kihívása előtt áll a magyar csapat. Nehezíti a felkészülést, hogy még nem játszottunk ázsiai alakulattal. Ez a szokatlan játékstílus még olyan domináns nemzeteknek, mint Ausztrália vagy az Egyesült Államok, is komoly fejtörést okoz ilyen fiatal versenyző korosztályokban. Másik oldalról viszont eddig szervezettség, egység és koncentráció terén bizonyította a magyar csapat, hogy a minszki mezőnyt tekintve egyértelműen az élbolyhoz tartozik. Spanyolország ellen ráadásul szoros végjátékban sikerült megmutatni, hogy nagyon komoly potenciál van ebben a generációban.

 

Negyeddöntők
15:30 Olaszország - Ausztrália
17:00 Franciaország - Lettország
17:45 USA - Spanyolország
19:30 Japán - Magyarország


9-16. helyért
11:00 Kína - Angola
12:00 Mali - Argentína
13:15 Kolumbia - Kanada
14:30 Fehéroroszország - Új-Zéland

Fotó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus