Oroszországgal meccselnek ma délután az U16-os lányok

13:30-kor folytatja válogatottunk az A divíziós Európa-bajnokságot, íme minden, amit tudni érdemes az összecsapás előtt.

A wbasket.hu részletes felvezetője:

Az 5-8. helyért zajló küzdelmek első mérkőzése vár a magyar lányokra pénteken, ami azt jelenti, hogy a győztes a szombati záró napon az 5. helyért játszhat, míg a találkozót elveszítő gárda a 7. pozícióért mérkőzhet. Az ellenfél ekkor majd a Franciaország – Lengyelország párharcból kerül ki.

A második szünnaphoz érkezve elmondható, hogy a magyar csapat eddig egy értékes, hasznos és eredményes tornát teljesít. Válogatottunk három sikert ünnepelhetett, a csoportkörben Horvátországot és Lengyelországot is fegyelmezett játékkal múlták felül a lányok. A nyolcaddöntőben – szempontunkból talán a legnagyobb téttel bíró összecsapáson – a házigazda Litvániát is sikerült magabiztosan legyőzni. Ezzel az A-divíziós tagságát biztosította együttesünk. Fontos, hogy sem a tét, sem a hazai közönség teremtette meccshangulat nem fogta meg a csapatunkat. Ez mindenképpen kiemelést érdemel.

A veretlen csehek dolgát is sikerült megnehezíteni. Ilyen fiatal korosztályban, pontszegény meccsen 13 pontos hátrányból felállni mindig nagy tett. Egy előzetesen esélyesebbnek tartott rivális ellen a szoros végjátékban teljesen nyílt volt a győztes kiléte. Ráadásul szépen megmutatkoztak azok az erények, amik az eddigi szereplést végigkísérték. A csapatjátékot dicséri a gólpasszok magas száma, a védekezést pedig a szerzett labdáké. Ismét jobban szedtük a lepattanókat. Továbbra is kiemelkedőek a támadólepattanók és a második esélyből elért találatok. Ezek olyan alapok, amik idősebb korban is jól hasznosíthatóak.

Oroszország következik, akik négy győzelemmel és egy vereséggel rendelkeznek. A csoportkörben a németeket, a litvánokat és a dánokat könnyedén múlták felül. Ugyanúgy, ahogy a nyolcaddöntőben a horvátokat is. Törökországtól, akikkel a felkészülés alatt mi megmérkőztünk Isztambulban, kikaptak.

Az orosz gárdát a klasszikus stílusjegyeik jellemzik. Egy magasabb szerkezetű csapatot hozták, ők szedik a mezőnyben a második legtöbb lepattanót és az átlag 180 cm-mel az egyik legmagasabb gárdának számítanak. Nem véletlen, hogy kereken öttel több pontot értek el eddig második esélyből, mint a mieink. Pedig ebben a mutatóban a magyar válogatott is jól áll. Emellett van egy rendkívül stabil alapjátékuk. A mezőnyben a harmadik legkevesebb eladott labdával rendelkeznek. Emellett talán a legszemléletesebb, hogy a fontos statisztikákat összesítő „efficiency” átlaguk is a negyedik legmagasabb a spanyol, olasz, francia trió mögött.

A fenti impozáns számok ellenére nehéz meghatározni az erőviszonyokat. Az oroszok négy sima meccsel kezdtek, majd az első kiemelkedőbb ellenfél ellen sok hibával, pontatlanul játszottak. Egy biztos, hogy magas posztokon kulcsfontosságú lesz, mennyire tudja válogatottunk a lépést tartani. A törökök egy jó ritmusú támadójátékkal és szervezett csapatvédekezéssel zökkentették ki az oroszokat. Ezek a tulajdonságok a mieinknél is rendelkezésre állnak. A magyar csapat már bizonyította ezen a tornán, hogy mindenkivel versenyképes. Amennyiben az eddigi erényeket ismét meg tudja mutatni válogatottunk, az eredménytől függetlenül elégedettek lehetünk.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus