U16-os B divíziós fiú Eb: Hatalmas csatában kaptunk ki Észtországtól

Mindössze két pont döntött a végén.

U16-os fiú válogatottunk is megkezdte szereplését a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon, a romániai Pitestiben. A mieink első ellenfele Észtország volt - a baltiak az első játéknapon 86-55-re, simán verték Nagy-Britanniát, míg mi szünnappal nyitottunk, tudósított a Hunbasket.hu.
 
Lukácsi Gábor betörésével, majd Parnpuu faulttal együtt feltett ziccerével indult a találkozó - az észt játékos a büntetőt legalább kihagyta. Flasár Zalán zsákolt, Tomann pedig egy fadeaway tempóval egyenlített, és még mindig csak az első percben jártunk (4-4). Iason közelije után Kullamäe szórt stepback hármast, nálunk Rosta Péter talált be távolról (7-9). Kullamäe szerzett labda után ziccerezett, Olop pedig egy alley-oopot húzott be a gyűrűbe, Faragó Péternek időt kellett kérnie a 6. perc közepén (7-13). Mezőfi Márk tett be egy ziccert, egy perccel később pedig egy büntetőt is, de Olop hármassal válaszolt, Alles egy büntetőjével pedig 7 pontra nőtt a különbség a 8. perc közepén (10-17). Flasár és Rosta közelijeivel közelítettünk, utóbbi még a plusz egyet is bedobta. Alles és Szász-Veres Márk is egy-egy alkalommal voltak pontosak a vonalról, így 2 pont volt a hátrányunk 10 perc játék után (16-18).
 
A második negyed elején Tomann kétszer, Kullamäe és Ranneste pedig egyszer-egyszer ziccereztek - sajnos könnyű helyzetekből dobhattak, míg nálunk csak Rosta egy büntetőjét lehetett felírni (17-26). A 12. perc után kifejezetten szaggatott lett a játék: Észtország 2, a mieink pedig 3 perc után gyűjtötték össze a 4 csapathibát a negyedben, rengeteg büntető szakította meg a folyamatos játékot - mi 21-szer, az észtek 17-szer állhattak oda a vonalra az első 20 perc során. Flasár és Lukácsi összesen három büntetőt dobtak be, ezekre Olop egy faulttal együtt végigvitt gyorsindítással válaszolt - a vonalról viszont nem volt pontos (20-28). Olop a 14. perc végén labdát szerzett, újabb ziccerét pedig magyar időkérés követte (20-30). Kivimagi és Lukácsi 2-2 büntetőjével folytatódott a meccs, majd Lukácsi dobott egy gyönyörű középtávoli tempót is (24-32). A túloldalon Tomann zsákolt, majd Mezőfi egy büntetőjére Kullamäe és Kivimagi összesen 4-gyel válaszoltak (25-38). Mezőfi ziccere után időt kért Észtország, Kivimagi egy triplával jelentkezett a következő támadásból. Fekete-Gál Csongor nem hibázott a vonalról, Rannaste viszont a faulttal együtt feltett ziccerével visszaállította a félidőre a 14 pontos észt előnyt (29-43).
 
A fordulás után Flasár tett fel szépen egy ziccert a 22. perc végén, Rosta pedig faulttal együtt tette meg ugyanezt, de a büntetőt kihagyta (33-43). Az észteknél sok hiba csúszott ekkor a befejezésekbe, de ezért tettünk mi is védekezésben. A 24. perc végén Rosta Hanzély Viktornak passzolta ki a labdát a sarokba, tripla lett a vége (36-43). Perv a 26. perc elején szerezte az első észt pontokat egy labda nélküli bemozgás után, Rosta viszont egy bal oldali ziccerrel azonnal válaszolt, majd Tallós Levente is megszerezte első pontjait a meccsen - 5 pontra zárkóztunk, időt is kért Észtország a 26. perc legvégén (40-45). A következő akciónknál Kivimagi sajnálatos bokasérülést szenvedett, az észtek pedig újabb ziccert hagytak ki. Rosta is a helyére rakott két büntetőt a 28. perc elején, majd Kullamäe megszerezte ellenfelünk második kosarát a felvonás során (42-47). Lukácsi szólt hozzá újra a mérkőzéshez, Olop faulttal együtt válaszolt - de a vonalról nem volt pontos. Olop újabb ziccert vitt végig, a 29. perc közepén időt kért Faragó Péter, miután kezdtek lábra kapni a baltiak (44-51). Pastik egy palánkos és egy "sima" büntetővel 9 pontra növelte a differenciát, Rosta két egypontosa után pedig Rannaste a sarok közeléből szórt triplát, 10 pont volt a lemaradásunk 10 perccel a vége előtt (46-56).
 
Egy sportszerűtlen után Lukácsi kezdte meg a pontgyártást a negyedik negyedben egy büntetővel, majd ugyancsak Lukácsi szerzett labdát az észt palánk alatt, 2+1 lett a vége (50-56). Lukácsi újabb szerzett labdáját Teszárik Márton váltotta könnyű két pontra, Kullamäe emberrel együtt feltett ziccere után pedig az észt kispad technikait kapott reklamálásért - Lukácsi megint betalált a vonalról (53-58). Flasár csinálta meg a centermunkát a 34. perc közepén, majd a gyorsindítást is végig vitte centerünk, egyetlen pontra zsugorodott a hátrányunk, a 34. perc végén időt is kért Észtország (57-58). Pastik faulttal együtt tette fel ziccerét, a büntetőt legalább kihagyta. Két hatalmas blokkot is bemutattunk, Mezőfi pedig támadópattanó után hozta vissza a mieinket megint mínusz 1-re. Lukácsi triplájával az 1. perc után újra nálunk volt az előny - a 36. perc közepén jártunk (62-60). Rosta fordult le szépen az emberéről, faultoltak ellene, egy büntetőt bedobott, Kullamäe a 38. perc közepén középről egyenlített egy triplával, Tallós ziccerét pedig Pastik zsákolása követte (65-65). Kullamäe az utolsó perc kezdetén egy betöréssel visszavette a vezetést az észteknek, időt kért a magyar csapat (65-67). Két magasemberünk, Flasár és Rosta összjátékából született meg az egyenlítés, 24.4 másodperccel a vége előtt a baltiak játékmegszakítása következett. Tomann egy-egyezett, palánkos középtávolijával 5.9 másodperccel a végső sípszó előtt megint az észtek mentek kettővel - újfent időt kértünk (67-69). Eladtuk a labdát, így 2 pontos vereséget szenvedtünk.
 
Folytatás holnap Ukrajna ellen 14 óra 30 perctől.
 
 
Magyarország - Észtország 67-69 (16-18, 13-25, 17-13, 21-13)
 
U16-os B divíziós fiú Európa-bajnokság
Románia, Pitesti, Universitatea Sport Hall
Csoportkör, B csoport, 2. forduló
 
Magyarország: Lukácsi 18/3, Tallós 4, Hanzély 3/3, Mezőfi 8, Flasár 11. Csere: Fekete-Gál 2, Rosta 18/3, Nyikos -, Szász-Veres 1, Teszárik 2.
 
Észtország: Kullamäe 18/6, Parnpuu 2, Olop 13/3, Tomann 10, Iason 2. Csere: Kivimagi 7/3, Perv 2, Rannaste 7/3, Alles 2, Metsa -, Pastik 6.

fotó, slide: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus