U16-os B divíziós fiú Eb: Visszavágtunk az észteknek, 5. helyen zártuk a tornát!

A jó kezdés alapozta meg a későbbi győzelmet.

U16-os fiú válogatottunk utolsó mérkőzését játszotta az idei B divíziós Európa-bajnokságon a romániai Pitestiben. A mieink mai ellenfele az az Észtország volt, amely az egész tornán az első ellenfelünk volt a második játéknapon. Akkor 69-67-re az észtek nyertek, akik ezzel a csoportban is megelőztek minket. Mi Romániától, az észtek pedig a grúzoktól kaptak ki a nyolc között, aztán tegnap mi a cseheket, ellenfelünk pedig a szlovákokat verte, így került össze megint a két együttes, ezúttal az 5. helyért zajló találkozón - tudósított a Hunbasket.hu.
 
Elég nehezen indult be a pontgyártás mindkét oldalon: Mezőfi Márk két büntetőjére a 3. perc végén Kullamäe felelt kintről, majd Mezőfi triplája után Iason egyenlített ki közelről (5-5). Parnpuu a triplát kihagyta, de Iason támadópattanója után a betörésnél már nem hibázott, és Tomann is ziccert dobott, a negyed felénél időt kért Faragó Péter (5-9). Tallós Levente tempójával és Flasár Zalán zsákolásával egalizáltunk is gyorsan, Kullamäe ziccerére pedig Tallós felelt (11-11). Flasár szerzett labdát, majd másodjára is zsákolt, a 7. perc felét elhagyva az észteknek kellett időt kérniük (13-11). Rosta Péter, majd Fekete-Gál Csongor is közelről volt eredményes, Metsa egy büntetőjére pedig Rosta egy duplával tudott felelni, megléptünk 7 ponttal a negyed utolsó percére fordulva (19-12). Nem is esett már több kosár a felvonás során, maradt a 7 pontos távolság.
 
A második játékrész elején az észtek rendezték soraikat: Tomann duplájára Rosta egy büntetőt tudott betenni, Kullamäe triplájával viszont egy támadáson belülre kerültek a baltiak (20-17). A 13. percben Lukácsi Gábor is megszerezte első kosarát, de Alles hármasával és Tomann horogdobásával megvolt az egyenlítés az észteknek. Időt kértünk a 14. perc kezdetén, de Olop tempójával átvette a vezetést ellenfelünk (22-24), majd Lukácsi, egy támadópattanó után Iason és Mezőfi dupláival jutottunk el döntetlen állással a negyed feléhez (26-26). Kullamäe, majd Rannaste is közelről talált a gyűrűnkbe, Tallós és Flasár révén ha nem is azonnal, de egyenlítettünk. Alles triplát dobott, de a félidő vége a mieinké volt (30-33). Hanzély két büntetőjére és Mezőfi kettesére Pastik még egy büntetővel válaszolt, de a felvonás utolsó négy pontját mi szereztük Flasár és Mezőfi révén, 4 pontos előnyünk volt a nagyszünetben (38-34).
 
A fordulást követően Kullamäe hármasával és Iason ziccerével megint visszavette a vezetést Észtország, Flasár a 23. perc végén szerezte első pontjainkat a negyedben (40-39). Flasár beindult, még két duplát a helyére küldött, Rosta pedig másodjára tudta visszatenni jól a támadópattanót, a negyed felénél időt kértek az észtek (46-39). Megálltak kicsit a csapatok, de Nyikos Balázs révén mi léptünk el a holtpontról, erre Kivimagi hármassal válaszolt. Tallós dobott ziccert, majd a leosztásából Flasár zsákolt, 10 pontra nőtt a különbség a 28. perc végére, először a meccs folyamán (52-42). Tomann egy 2+1-es akcióval reagált, de ezen kívül nem esett több kosár a harmadik játékrészben, 7 pont volt az előnyünk 10 perccel a vége előtt.
 
A záró felvonásban Teszárik Márton szerzett labdát, gyorsindításból pedig ziccert - Olop kintről, Perv pedig egy fordulásos tempóval válaszolt (54-50). A meccs döntő része itt következett: Tallós két büntetőjével, majd Mezőfi és Rosta ziccereivel megint kialakult egy 10 pontos differencia (60-50). Az észtek időt kértek a 34. perc kezdetén, de Mezőfi ziccerét Tallós sarokhármasa követte Rosta kijátszásából, a negyed felét elhagyva pedig Mezőfi sokadik közelijét tette az észtek gyűrűjébe - 13-0-s futásunkkal eldőlt a meccs és az 5. hely sorsa (67-50). Az észtek nem adták olcsón a bőrüket: Alles szórt triplát, Metsa pedig közelről volt pontos, időt is kért Faragó Péter, mielőtt baj lett volna. Flasár büntetője után Alles megint kintről volt eredményes, Kullamäe pedig egy betöréssel 8 pontra visszahozta övéit. Lukácsi és Alles ziccereztek, Tomann egy fade-away tempóval reagált (72-64). Olop egy perccel a vége előtt 6 pontra csökkentette a távolságot, Kullamäe pedig egy szerzett labda után 4-re. A hátralévő szűk egy percben azonban csak Rosta tudott betalálni, egyszer a vonalról, így 5 ponttal nyertünk, és megszereztük az 5. helyet!
 
Magyarország - Észtország 73-68 (19-12, 19-22, 14-11, 21-23)
 
U16-os B divíziós fiú Európa-bajnokság
Románia, Pitesti, Pitesti Arena
Az 5. helyért

 
Magyarország: Nyikos 2, Lukácsi 8, Hanzély 2, Mezőfi 17/3, Rosta 10. Csere: Tallós 13/3, Fekete-Gál 2, Flasár 17, Teszárik 2.
 
Észtország: Kullamäe 17/9, Parnpuu 2, Olop 7/3, Tomann 11, Iason 6. Csere: Alles 14/12, Metsa 3, Kivimagi 3/3, Pastik 1, Perv 2, Rannaste 2.

fotó, slide: hunbasket.hu/fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus