U18-as 3x3-as Eb: A lányok edzőjének várakozásai

Augusztus 31-én, pénteken megkezdődik Debrecenben a 3x3-as U18-as Európa-bajnokság. A lányok vezetőedzője, Földi Attila nyilatkozott.

A wbasket.hu cikke:

Augusztus 31-én, pénteken megkezdődik Debrecenben a 3x3-as U18-as Európa-bajnokság. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a helyszínen javában zajlanak a torna előkészületei. Felvezetésként Földi Attila szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

A szélesebb közönség a magyar U18-as 3x3-as válogatottat utoljára Szolnokon, az Eb-selejtezőn láthatta. Arról már azon torna felvezetéseként hírt adtunk, hogy Debrecenben más összeállításban szerepel majd csapatunk. Földi Attila immár bemutathatta a kontinenstornára nevezett együttest. „A tavalyi győztes keretből marad Révész Boróka és Tóth Orsolya, hozzájuk csatlakozik Budácsik Dorottya és a Szolnokon szereplők közül Madár Kata.” – fogalmazott válogatottunk szakvezetője, akit arról is kérdeztünk, hogy az elmúlt egy hónap miként alakult a felkészülést tekintve.

„Szolnok óta hosszabb időt nem tudtunk együtt tölteni a játékosok elfoglaltsága miatt. Augusztus első két hetében az U18-as válogatottal Udinében szerepelt Révész Boróka és Tóth Orsolya, amit követően nekik volt egy megbeszélt pihenő idejük. Eközben Budácsik Dorottya és Madár Kata a klubjukkal kezdte meg a felkészülést. Ennek megfelelően vasárnap találkoztunk és már játszottunk is egy tornát az U23-as csapattal, illetve az egyetemi válogatottal. Innentől kezdve pedig az Európa-bajnokságig egész héten együtt leszünk a csapattal.” - mondta Földi Attila, aki részletesebben is beavatott minket a válogatott idei munkájába.

„Szolnok előtt volt egy hosszabb periódusunk. Az U17-es Világbajnokság ideje alatt kilenc napot töltöttünk együtt a kerettel. Emellett egész évben próbáltunk előre dolgozni, hiszen már márciusban megkezdődtek az összetartások. Ezen a héten igyekszünk felfrissíteni a korábban megszerzett tudást és így vágunk neki a debreceni Európa-bajnokságnak.” – összegzett a szövetségi kapitány.

A kontinenstorna csoportjainak beosztása már elkészült, ez alapján a magyar válogatott ellenfelei Oroszország és Litvánia lesznek. A trióból két együttes jut tovább a negyeddöntőbe. Beszélgetésünk alkalmával a teljes kereteket még nem ismertük az ellenfelekről, de az augusztus elején rendezett Eb-selejtezők tapasztalata adott.

„A selejtezőhöz képest korlátlanul lehet cserélni. Meglátjuk, hogy a csapatok mennyit változtattak és akkor lehet nyilatkozni az erejükről.” – figyelmeztetett a szakvezető. „Ha a selejtezőhöz képest nem cseréltek – ami minket leszámítva nem szokott tendencia lenni – akkor mindenkiről van anyagunk, mert elérhetőek a felvételek. Én azokat már megnéztem. Az oroszokkal Szolnokon egy csoportban voltunk, a litvánok pedig Bariban selejteztek. Az alapján, amit láttam: az orosz csapat jó lesz, ellenük nehéz mérkőzés vár ránk. Ők tavaly döntősek voltak. A litvánok sem gyenge csapat, de ha kellemetlenül nem lepjük meg magunkat, akkor őket le fogjuk tudni győzni.”

A magyar válogatott címvédőként lép pályára Debrecenben. Megkerülhetetlen, hogy emiatt nagyok az elvárások. Mindenhol a tavalyi szép siker emlékezetes pillanatai adják a felvezetést. Beszélgetésünk során arról is kérdeztük Földi Attilát, hogy miként igyekszik kezelni a válogatott a felfokozott érdeklődést és elvárásokat.

„Én azt a mentalitást próbálom a játékosokba önteni, hogy egyébként is mindig nyerni megyünk. Ha kívülről ez nem jön felénk, akkor is mindig ezzel a hozzáállással készülünk. Ami nagyon fontos, hogy ez nem ígéret. Nyilván nem tudjuk megígérni, hogy megvédjük a címünket, de azt igen, hogy mindent megteszünk érte.” – mondta Földi Attila, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy nehéz ágon szerepel válogatottunk. A csoportból való továbbjutás esetén a negyeddöntőben az előzetesen halálcsoportnak tekinthető ukrán, olasz, spanyol trióból jöhet ellenfél.

„A tendencia folytatódik a szakágban, hogy erősödött a mezőny. A mi csoportunkból a továbbjutásra jó esély van. Utána viszont a keresztjáték során a halálcsoport tagjával találkozhatunk. Az ukránok megnyerték a szolnoki selejtezőt, az olaszok Bariban lettek elsők, a spanyolokat pedig nem kell bemutatni, ők mindig jók. Valójában ott lehet egy nagyon nehéz negyeddöntőnk, olyan, ami tavaly is volt a franciák elleni egylabdás meccsel. Ezen meccsek végkimenetelét nem lehet megjósolni, de szeretnénk ott lenni a végelszámolásnál.” – zárta a torna felvezetését Földi Attila.

Fotó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus