U18-as női Eb: A veretlen franciák ellen az elődöntőért

Nagyon komoly feladat előtt áll U18-as leány válogatottunk, a tét pedig már a legjobb négy közé jutás.

A wbasket.hu részletes felvezetője:

A magyar válogatott az előzetes várakozásokat felülmúlva jutott be a legjobb nyolc közé az U18-as Európa-bajnokságon. Egy nagyon fiatal csapat szerepel idén, melyben az U17-es Világbajnokságot megjárt tíz 2001-es születésű játékosnak egy évvel idősebekkel is fel kell venniük versenyt ezen a kontinenstornán. Ezt rendkívüli sikerrel teszik a lányok. A horvátok ellen egy kiemelkedő játékot hozó első félidő alapozta meg a továbbjutást. Elég annyit mondani, hogy 28 mezőnykísérletből 16 utat talált a gyűrűbe az első 20 percben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a lepattanókat jobban szedték a mieink, több szerzett labdánk és gólpasszunk született, akkor meg is találjuk a magyarázatot a 17 pontos előnyre. Nagyon egyben volt a csapat, olyan pergős, jó ritmusú, érett játékot láthattunk, mely ebben a mezőnyben bárki ellen elég lett volna.

A horvát felzárkózás reálisan benne volt a meccsben a harmadik negyedtől, hiszen ellenfelük is remek játékerőt képvisel. Lélektanilag viszont nagyon fontosnak bizonyult, hogy döntő pillanatokban higgadt marad a magyar csapat és mindig akadt valaki, aki elő tudott lépni egy-egy villanással támadásban vagy egy-egy jó védekezéssel. Ezeket a tényezőket a statisztika nem adja vissza, de ennek a generációnak ez óriási erőssége lehet a jövőben is. Külön hangsúlyozni kell, hogy ismét sikerült megnyerni a lepattanócsatát. Ez az a terület, amelytől előzetesen nagyon féltettük a csapatot. Sok mozgásra építve gyors magas játékosaink azonban remekül megoldják a feladatot. A triplák továbbra is jól mennek, a horvátok ellen hat talált utat a gyűrűbe. Ez szintén olyan fegyver, mellyel ellensúlyozható a fizikális hátrány. A szerdai nyolcaddöntőről talán a 22 eladott labda az, amely a korábbi meccsekhez képest egy kedvezőtlenebb szám.

A negyeddöntőben Franciaország lesz az ellenfél. Hatalmas sorozatban vannak a franciák ebben a korosztályban, hiszen 2009 óta mindig dobogóra állhattak. Ez idő alatt hét döntőt vívtak, melyből kettőt megnyertek. A francia képzési rendszer rendkívül jó alapokat biztosít már igazán fiatalon. Ez kiemelkedő versenyzői adottságokkal párosul, ahol a játékosok taktikusan tudják érvényre juttatni fizikális fölényüket. Nem véletlen, hogy az U16-os Európa-bajnokságokon és az U17-es Világbajnokságokon is dominálnak. Gyakorlatilag az U20-as kontinenstornákra csökken csak az előnyük. A francia csapat a minszki U17-es Világbajnokságon döntőt vívott, ahol végül az Egyesült Államokkal szemben maradtak alul. Abból a keretükből ketten vannak itt most is, a 3-as, 4-es poszton bevethető Yohana Ewodo és a 4-es, 5-ös poszton szereplő Janelle Salaun. Itt Udinében Ewodo 17.3 perc alatt 8 pont, 4.3 lepattanó átlagot teljesített. Salaun pedig közel 20 perces játékosként alapember.

Franciaország a mezőny egyetlen veretlen gárdája. A csoportkörben az oroszok ugyan megszorongatták őket, de utána Lengyelország és Írország ellen magabiztosan nyertek. A nyolcaddöntőben Bosznia-Hercegovina sem okozott gondot számukra. Talán nem annyira meghatározó ez a generáció, mint az U17-es VB-n látott Iliana Rupert-féle gárda, de így is remek csapatot ismerhettünk meg. A festékben dominánsak, onnan 42.5 pontot szereznek átlagban. A magyar csapat eközben 26 pontot átlagol erről a területről. Az elért pontokat tekintve a harmadik legtöbbel rendelkeznek, emellett nekik van a legtöbb szerzett labdájuk. Szám szerint 15.8, ami rengeteg könnyű pontot hoz számukra. Gyorsindításból a négy meccsükön átlagban 12.5 pontot értek el. Eközben a magyar válogatott, melynek szintén nagy fegyvere ez, 7.5-öt.

A keretüket nézve a 186 cm magas centerük Nabala Fofana remekel, akinek 13 pont, 6.5 lepattanó az átlaga. Az efficiency-mutatóban az átlaga 16.3-as. Érdemes még a külső sorból Oceanie Monpierre és Caroline Germond nevét kiemelni. Ők ketten nagy sebességet diktálnak, jól mozgatják társaikat. Egy-egy nevet előtérbe helyezve azonban nem lehet bemutatni ellenfelünket. A franciáknál ugyanis elsősorban a stabil játékrendszerük a kiemelkedő. Kiválóan rotálható ez a keret, 20-22 percnél többet alig töltenek pályán még a kulcsembereik sem. Viszont bárki, aki lehetőséget kap, szinten tudja tartani a játékot. Különösen igaz ez a védekezésükre.

A magyar válogatottnak az eddig mutatott teljesítménye alapján nincs oka tartani egyetlen riválistól sem. Ettől függetlenül egy kiemelkedően jó szerkezetű gárda lesz a csütörtöki ellenfél, mely várhatóan jelentős fizikális fölényben játszik majd. A szerdai győzelem jelentősége abban áll, hogy innentől a kiesés veszélye nem fenyeget. Ráadásul bármilyen eredmény születik csütörtökön a negyeddöntőben, még biztosan marad esély az U19-es Világbajnokságra történő kvalifikációra.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus