A Duquesne egyetem magyar lányai

A Duquesne egyetem női csapatában idén három magyar játékos is van, Aho Nina, Kuttor Enikő és Szamosi Amadea - csapattársaik mellett ők is beszélnek arról, milyen külföldiként Amerikában kosarazni.

A Duquesne egyetem a pennsylvaniai Pittsburgh-ben található, női egyetemi csapatuk az előző idényben kapott helyet először az NCAA első számú év végi tornájának mezőnyében, idén pedig 3 magyar játékossal, az elsőéves Aho Ninával, a másodéves Kuttor Enikővel, illetve a végzős Szamosi Amadeával a soraikban vívják a küzdelmeket - utóbbi kettő már az előző idényben elért sikereknek is részese volt, előbbi tavaly nyáron került Amerikába.

Az egyetem egy videót készített a női kosárcsapat tagjaival, mivel a 15 fős keretből 9-en nem az Egyesült Államokban születtek - hárman kanadaiak, illetve van egy-egy spanyol, észt és szerb játékosuk is a három magyar lány mellett.

Kuttor Enikő is sok "nemzetközi" játékost emelte ki amellett, hogy van két honfitársa is a keretben, illetve a vezetőedző, Dan Burt felesége is magyar. Aho Nina szerint nagyon jó, hogy vele tudnak néha magyarul is beszélni, sokat segít, hogy egy kicsit ki tudnak szakadni az angolból. Persze ettől függetlenül a közös nyelv az angol, ami sokszor nagy kihívást jelent, néha csak próbálják kitalálni, mit szeretne a másik. Kuttor szerint az előny, hogy többen is külföldiek, hiszen így átérzik mások is, mennyire nehéz mindent, köztük a családot is maguk mögött hagyni, hogy az álmaikért harcoljanak.

Szamosi Amadea szerint jó látni, hogy milyen sokat tudnak egymásnak segíteni a nehezebb helyzetekben, illetve abban, hogy megbírkózzanak azzal, hogy el kellett hagyniuk otthonaikat. Kuttor kiemelte, hogy az amerikaiak is rengeteget segítenek nekik, nincs klikkesedés az Egyesült Államokbeli, illetve a nem az USA-ban születettek között, mindig összetartanak. Szamosi elmondta, hogy teljesen megváltozott az életszemlélete a tengerentúlon, és úgy érzi, hogy nem is hozhatott volna jobb döntést, mégha borzasztóan nehéz is volt elhagyni a családját.

A Duquesne egyetemről készített videót itt nézhetitek meg:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus