20 (néhol nagyon) bátor tipp a 2016/17-es NBA-szezonra

Az NBA attól is szép, hogy időnként váratlan események történnek - mi is megtippelünk párat, remélve, hogy hármat-négyet eltalálunk.

Az előző szezonhoz hasonlóan most is kicsit szabadjára engedtük a fantáziánkat, de azért most is igyekeztünk közel maradni az anyaföldhöz (az előző évi tippek itt, a kiértékelés itt olvasható el újra).

1. Russell Westbrook NEM lesz pontkirály

A 2014-15-ös évadban egyszer már volt, amikor Durant a szezon java részét kiülte. KD, illetve Serge Ibaka az elmúlt években alapos leckét adott a védelmeknek "multitasking"-ből, hiszen folyamatosan többfelé kellett figyelnie az ellenfeleknek (Ibaka egyébként ennek is köszönhetően leginkább a triplánál várta – hiába – a labdákat, ez is vastagon benne volt abban, hogy örömkönnyekben tört ki, amikor Orlandóba került). Minden tiszteletünk a rotációban markáns szerepre készülő játékosoké (Oladipo, Adams, Kanter, Sabonis, Lauvergne, Ilyasova, Roberson, Ronnie Price, Morrow, Abrines, Collison), de a neveiktől nem sok NBA-csapat védelme csokizza majd össze a gatyáját. Westbrook egyedül maradt, KD és Ibaka távozása után a támadójátéka, azon belül is a betörései jóval nagyobb figyelmet kaphatnak a védelmektől, mint eddig, ami RW esetében a betörések hatékonyságának csökkenésével és/vagy a gólpasszok számának növekedésével fog járni. Vagy mindent rádob, 35%-os pontossággal - a lényegen nem változtat.

2. A Lakers áprilisban még a rájátszásért fog küzdeni

Durván homer tipp tőlem, amiért meg is kapom majd a magamét Tóth kollégától, de nagyjából két-három éve várom, hogy Kobe Bryant visszavonuljon – a felszabadult öröm így fél évvel később sem halványult el, és a rózsaszín köd egyszerűen nem engedi, hogy ezt a tippet kihagyjam. Idén már nem kell Bryanthez igazodniuk a fiataloknak, nagyon jó mentorok érkeztek (Walton vezetőedző, Deng, Calderon, Swaggy P, MWP, Mozgov), ráadásul a Top3 draftjogot sem érdemes már tovább őrizni – mehet a 76ershez a jó kis 13. pick, a fiatalok pedig végre érezzék meg kicsit a siker ízét.

3. Anthony Davis után újabb 1/1-es kerül New Orleansba

Nem, nem arra gondolok, hogy óriási nehézségek árán megszerzik Anthony Bennettet (egy használt mosógépért a la Jackie Moon), hanem arra, hogy tökutolsóként végeznek Nyugaton, és szerencséjük lesz a sorsoláson is. A mértékadó Draftexpress pillanatnyi mock draftja szerint két irányító várható az első helyre, összességében is sok játékmester lesz ott a lottery-ben. Jrue Holiday meghatározatlan ideig nem játszik felesége súlyos betegsége miatt, Evans még mindig porcelánbaba, és a Davis-Asik duó sem a vasemberek mintapéldánya. Buddy Hielddel behúztak egy triplavetőt, most már csak egy olyan játékos kellene mellé, aki tömi labdával 24/7-ben. Ilyet szinte csak a drafton tudnak összeszedni, mert a szezonközi piacon elérhető irányítók vagy túl gyengék még ide is, vagy nem hülyék, hogy belemenjenek az idecserélésükbe...

4. Zach Randolph lesz a 6th Man of The Year

Ez önmagában nem egy túl nagy vállalás, hiszen egymás mellé téve a Grizzlies dömperét és a többi csapat cseremagasait, egyértelmű, hogy a többszörös All-Star, de még igen jó karban lévő "Zacsi" a legtöbbjüknek nagyon látványosan fogja kitaposni a belét. "Freccsenésre reccsenés" következik, sok újonc magasnak lesz pályafutását meghatározó "Welcome to the NBA" pillanat a Randolph bácsival történt randevú a second unitban - van azonban néhány bökkenő. Ahhoz, hogy Randolph legalább a meccsek kétharmadán a padról jöjjön (így lehet reális esélye a díjra), Marc Gasolnak gyakorlatilag végig egészségesnek kell maradnia, a kezdőnégyessé avanzsált JaMychal Greennek stabilan kell teljesítenie, és az értékes Hollóházi-készlet darabjainak (gy. k. a periméter jól fizetett és/vagy veterán húzóembereinek) is egyben kell maradnia áprilisig. Ezek miatt igazán "high risk" ez a jóslat.

5. Gregg Popovich a szezon végén bejelentkezik Ádámért

Remélem, nem sértem meg, ha azt mondom, hogy Ádám az európai kosárlabda Shane Battier-jévé vált az elmúlt bő egy évben. Egy kiváló támadójátékos volt a magyar bajnokságban, majd az európai élkosárlabdában fokozatosan transzformálódott át a játéka egy klasszikus mindenessé, aki mindenhol ott van, lecsap minden apró kis hibára, és nagyobb pontesők nélkül is a csapatjáték alfája. Nem hinném, hogy Gregg Popovich ezt ne tudná, de egyelőre (talán Ádám élő szerződése miatt is) nem vele képzelte el az idei szezont - azt a szezont, amiben a tippem az, hogy a Spurs meg fog kicsit rogyni.

Ezt csak az advanced statistics avatott ismerősei fogják érzékelni, a nyugati Top2 így is meglesz, de Ginobili és Parker egyre kevésbé bírja a tempót, Danny Green is elkezdi megérezni itt-ott a múló éveket, így a tavaly még a liga talán legjobb periméter-védekezésén (szigorúan az alapszakaszra gondolok!) komoly repedések keletkeznek. Hiába van ott a liga legjobb védője, Kawhi Leonard, Jonathon Simmons nem lesz elég a kiváló presszinghez még az alapszakaszban sem. San Antonióban viszont megszállottan szeretik a védekezést (ez erre a legékesebb bizonyíték), és tudják, hogy Ádám szerződése lejár a nyáron Baszkföldön...

6. Mindkét floridai csapatnak lesz még matematikai esélye a PO-ra április elsején

Ez nem áprilisi tréfa, tudom, hogy az idei nyár egyik mantrája, hogy "borzasztó sűrűvé vált a keleti középmezőny". Nem vitatom, hogy a playoffban bérelt helye lesz a Cavs-Raptors-Celtics-Pacers négyesnek, a Hawks gyengélkedése is meglepetés lenne - ez már öt majdnem biztos PO-csapat. Mellettük ott van a sikerre éhes Detroit, Washington, Charlotte, New York és Milwaukee, és ne feledkezzünk meg a sötét ló Bullsról sem - ez már 11 csapat. Mégis úgy gondolom, hogy az Ibaka-Biyombo duó leigazolásával, illetve a Wade-Bosh duó "leépítésével" erősítő Orlando-Miami páros nem a Sixers-Nets szintjén lesz, Azt nem állítom, hogy be is jutnak a rájátszásba, de simán tartani tudják a lépést a középmezőnnyel, és ha a sérülések elkerülik őket (és miért ne kerülnék, tele vannak fiatalokkal), még a PO elérése is összejöhet.

7. A Jazz még májusban is versenyben lesz

Elnézve a mormonok erősítéseit (periméteren visszatért sérüléséből Dante Exum, egy újoncot feladva idehozták George Hillt, szerződtették Boris Diaw-t és Joe Johnsont, valamint elpostázták Trey Burke-öt a fővárosba), egyértelmű, hogy idén nem fognak a playoff-határon billegni. A tavalyi fiatal, gyakorlatilag tapasztalt NBA-irányító nélküli gárdának majdnem megvolt a rájátszás, az idei csapatuknak ez kötelező. Ha sikerül a 4-5. helyet megcsípniük, akkor elkerülik az első körben a GSW-SAS duót - és az első körben fog kijönni Hill 75, Johnson 101 és Diaw 108 meccses PO-tapasztalata: bárki jön szembe, átlépnek rajta.

8. Steph Curry NEM éri el sem a 2000 pontot, SEM a 300 bedobott triplát az alapszakaszban

Nyilvánvaló tény, hogy Kevin Durant érkezése, ha nem is alapjaiban, de megváltoztatja a Golden State játékát. Emellett az is borítékolható, hogy a Curry-Thompson-Green trió által hozott dobásmennyiség is csökkenni fog. Durant még egyetlen szezonban sem átlagolt 16 mezőnykísérletnél kevesebbet meccsenként, s aligha fogja Steve Kerr ezt a számot 14-15 közé levinni. Nyilván más szerepe lesz, mint a Thunder nagyon bonyolult rendszerében, de az szinte biztos, hogy ő lesz támadásban az első számú fegyver. De vajon ki lesz ennek a legnagyobb kárvallottja? Véleményem szerint Curry, neki engednie kell saját kárára és Durant javára. Draymond Green aligha fogja elfogadni rúgás szó nélkül a Rodman-szerű, kis túlzással negatívba hajló dobáskísérleti számokat. Thompson sem veszít el 6-7 dobást meccsenként, így Curry-től várhatjuk a legnagyobb lemondást, ami egyben azt is jelenti, hogy esélye sem lesz az újabb MVP-re.

9. LeBron nincs túl mindenen - MVP lesz

Az elmúlt 12 évben elég szelés repertoárral bír, amit a Cavs drukkerek - köztük én is - megéltek LeBron James kapcsán. Rengeteg érv elhangzott pro és kontra James nagysága ellen, mellett, viszont idén is fogunk tőle olyat látni, amit még nem. Stabilabb külső dobással fog jelentkezni, mely nemcsak neki, hanem a csapattársak számára is új lehetőséget és nem kevés helyet teremt, s nem lesz vetélytársa az alapszakasz MVP címért folytatott harcban, simán zsebeli be az ötödiket ebből a fajtából.

10. Dirk Nowitzki megelőzi Wilt Chamberlaint

A 2000-es évek ikonjai közül Paul Pierce és Vince Carter mellett már csak Dirk maradt utolsó mohikánként, s hiába közeleg már a pályafutása végéhez, olyat láthatunk majd tőle, mint utoljára a 2009/10-es szezonban. Ostromolni fogja, netán túl is szárnyalja a 2000 pontos alapszakaszt, mellyel megelőzi a pontszerzési örökranglistán jelenleg 5. Wilt Chamberlaint.

11. A Pacers ér be a második helyre keleten

Izgalmas Újdonság Megint lesz idén ez a többcsapatos verseny, tudjátok, az, amelyiknek a győztese abban a megtiszteltetésben részesül, hogy csak a konferenciadöntőben gázol át rajtuk a LeBron-expressz. A tavalyi keleti döntős Raptors nyomában ott liheg a 14 fős rotációval dolgozó Celtics (csapatközeli források szerint még a szertáros is használható lenne rim protectornak, a C-kapunál jegyszedő DeShawn-nak pedig gonosz crossovere van), de az évek óta aranyos alapszakasz-csapatnak aposztrofált Hawks is jó lehet ide, illetve van pár sötét ló (Chicago, New York, Charlotte), ahol a második helytől a 11-ig minden elképzelhető. Ebben a káoszban várom előre az Indiana csapatát, ahol Jeff Teague és Thad Young érkezésével remek uptempo kosárlabda várható, hiszen Paul George és Myles Turner sem éppen lassú gyerekek - talán még Monta Ellis is ki tud magából préselni egy használható produkciót, bár ő akár még cserélhető is évi 11 millió körüli kontraktusával.

12. Dwyane Wade remek cserejátékos lesz

Autopick-en hagyta Fred Hoiberg az idei Bullst, amikor a fantasy draftra került sor, így “best available”-ként Wade-et húzta - másnap pedig, amikor a reggeli kávé mellett megnézte rosterét, előbb elereszett 8 WTF-ot, majd belátván, hogy a “3PT made” kategóriában úgyis utolsó lesz, gyorsan elboltolta Tony Snellt Michael Carter-Williamsre. Kizárólag kétpontosokkal utoljára a Seattle SuperSonics nyert bajnokságot az 1978/79-es idényben (aki tudja, miért, ne tartsa magában a komment szekcióban!), ezt a bravúrt próbálja most megismételni a Chicago - három labdadomináns játékosát azonban szét kell választani, hogy mindenkinek jusson elég touch. Anno ezt a váltást Manu Ginobili zokszó nélkül fogadta a Spursben, bár ők tényleg a bajnoki címért mentek - úgy azért valamivel könnyebb lenyelni a  kevesebb játékidővel járó keserű pirulát. Bátor jóslatom szerint valamikor az All-Star gála környékén hozza meg Hoiberg a döntést, hogy a padról hozza Wade-et, akinek bár a büszkesége csorbul, de a kevesebb perc jó hatással lesz az egészségére, és sérülés nélkül le tudja hozni a szezont, hatékony csereemberként.

13. Besül a Clippers, Rivers robbantja a magot

Kelethez hasonlóan nyugaton is nyílt a második helyért folytatott verseny (izgalmas szezonnak nézünk elébe, totál megéri 36 ezerért a League Pass! League Pass? Valaki? Drukkolj velünk, ki lesz a második!), itt sem lehet egyértelmű sorrendet felállítani. A post-Duncan Spurs talán visszaesik, a post-Durant Thunder szinte biztosan, a post-Howard Rockets is kérdéses (jóslat a jóslatban alert!: James Harden 5 eladott labdát átlagol), egyedül a post-Bryant Lakers indulhat el egyértelműen felfelé (elnézést, muszáj volt). A változások tengerében a Clippers maradt egyben, ez a fajta folytonosság pedig ezúttal nem válik előnyükre: játékukat kiismerték az évek alatt az ellenfelek, a hármas poszt továbbra is lyukas, a pad csak előre tud játszani, hátra nem, illetve (jóslat a jóslatban alert!) DeAndre Jordan gyengébben büntetőzik, mint ahogy (B)ricky Rubio mezőnyözik (triplát nem mertem írni azért...). A fásult keret alulteljesít, Rivers pedig meghallgatja a csereajánlatokat sztárjaira... De ne szaladjunk ennyire előre, lesz megint "Nagy nevek a cserepiacon" rész!

14. Naná, hogy nem (idei) Top 5-ös draftolt viszi el az Év Újoncát!

Lassan átnevezhetjük Rookie of Minnesota Awarddá (R.O.M.A.) a legjobb elsőéveseknek járó díjat: az elmúlt két évadban két Wolves játékos nyerte, mindkettő 1/1-es volt, ráadásul idén is esélyes egy Minny-újonc a címre (Kris Dunn) - nincs itt semmi látnivaló (illetve hogyne lenne, idén is lesz New Kidds On The Block!). Természetesen idén sem állok bele a mainstream-be a pickemmel, bár tavaly Mudiayt és Stanley Johnsont írtam esélyesnek - néha azóta is felébredek önnön ordításomra az éjszaka közepén, verejtékben úszva. Tehát a legjobb 2016-ban draftolt újonc: Buddy Hield! A díjat viszont sajnos nem ő nyeri, hanem a két évvel korábban húzott Joel Embiid. Merthogy technikailag újonc. Bocs, Buddy, semmi személyes, de 1-2 tippnek csak be kéne jönnie az év végi értékeléskor.

15. Kay Felder beválik Clevelandben

De mivel nem olvassák a cikkemet, a Cavs vezetői leigazolják Mario Chalmerst, hogy aztán harmadik számú irányítóként porosodjon a padon Super Mario. Mindenki emlékszik, veterán játékmesterként milyen sokat tett hozzá Mo Williams is a csapat játékához tavaly? Én sem. Felder először egy kisebb Irving-sérülésnél (december?) kap lehetőséget, 1-2 hétre ő lesz a kezdő. Kiderül, hogy Isaiah Thomas-hoz hasonlóan képes beékelni magát a legkisebb réseken is a védelem szívébe, ahonnan be is tudja fejezni, de osztogat is. A Cavs csereirányító posztja megoldódik.

16. Harmadéves berobbanók, lerobbanók

A harmadik év komoly vízválasztó szokott lenni az NBA-ben - úgymond itt válik el az ocsú a búzától. Az nem kérdés, hogy a draft topjátékosainak (Andrew Wiggins, Jabari Parker) villantaniuk kell, néhány emberről azonban szerintem lassan lemondhatunk. Julius Randle, Dante Exum és Joel Embiid fölött itt még nem ítélkezem (micsoda megkönnyebbülés ez nekik!), mert sérülés miatt előbbi kettő 1-1, utóbbi 2 szezont hagyott ki. Nézzük, ki lesz a szélvédő (akik beválnak, berobbannak), és ki a bogár (akik nem): Aaron Gordon (szélvédő), Jusuf Nurkic (szélvédő), Elfrid Payton (bogár), Noah Vonleh (bogár), Rodney Hood (plexi szélvédő), Zach LaVine (szélvédő), Nik Stauskas (régóta tudjuk, hogy bogár), Doug McDermott (hiszem, hogy lehet belőle szélvédő), Marcus Smart (törékeny szélvédő), Kyle Anderson (minden tiszteletem a Spursé, de SLO-MO BOGÁR). 

17. Jeremy Lin lesz a legtöbbet fejlődött játékos

Annyira sivár a Brooklyn kerete, hogy kedvére játszadozhat Lin, egyik kedvenc korábbi cikkemet megidéző formában. Tipp: 19.1 pont, 8.2 gólpassz, 3.8 lepattanó, 1.7 labdaszerzés, 52.4 TS%.

18. Ha nem is nagy, de nevek mennek ki a cserepiacra

Vannak, akikről már egy ideje pletykálnak, és bár végül nagy részük marad jelenlegi állomáshelyén, azért említést érdemelnek: Kenneth Faried létszámfölöttinek tűnik Denverben, Rudy Gay nem lesz a hónap dolgozója a Kingsnél, Goran Dragic sem tűnik mozdíthatatlannak Floridából. Idén megújul a “Vegyél Chandlert, vigyél Chandlert” mozgalom, hiszen Wilson és Tyson is vihető lesz (Denverből és Phoenix-ből), “fariedi” okokból pedig Nikola Vucevicnek is megköszönhetik az eddigieket Orlandóban. A fentebb már említett Rubio sorsa a szintén fentebb említett Kris Dunn produkciójától is függ.

Róluk többé-kevésbé hallhattunk már, ha figyelemmel kísérjük a Hírmorzsákat, így most lássuk a sötét lovakat: a szintén fentebb említett Clippers magjából bust esetén bárki mozdítható szerintem - mindhárom sztár, de akár a mesterlövész Redick is. Más kérdés, ki mit adna értük, de ez legyen Doc Rivers baja - legfeljebb megteszi Austint 40 perces kezdőnek (még viccnek is rossz). Phillyben sok a három center, és mivel Okaforért nem tolonganak a csapatok (a Celtics a jegyszedő DeShawnt és két lottószelvényt ajánlott érte), itt Nerlens Noel tűnik cserélhetőnek. A Sunsnál a Bledsoe - Knight duó egy tagja felesleges Booker mellé, hiába jön Knight a padról - ilyen szupercseréket bajnokesélyesek szoktak inkább alkalmazni, nem 20 győzelmes csapatok. Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de mivel ez egy bátor jóslatos cikk, muszáj beleírnom Kevin Durantet - kizárt, hogy a szezonban elcseréljék, de ha nem jön be neki az oaklandi kaland, jövő nyáron esetleg továbbállhat, és megpróbálhatja visszaállítani a renoméját máshol. 

19. Folytatódik az edzőkeringő

Fred Hoiberg (Bulls) nem bír az egókkal, Earl Watson (Suns) alatt nem fejlődnek a fiatalok. A Kings nem cserél edzőt. Point Giannis nem válik be, a csapat nem tudja pótolni Khris Middletont - Jason Kiddtől búcsút vesznek a Bucksnál. Kiderül, hogy a tavalyi év csak bolondok aranya volt Portlandben, Terry Stottsnak megköszönik. Hornacek alatt remeg a pad, de az utolsó pillanatban beviszi a PO-ba a New Yorkot, így megmenekül. Scott Brooks bejuttatja a rájátszásba a Washingtont. 

20. Kínai repjegyek

Tavaly ez többeknek is tetszett, így idén folytatjuk a hagyományt. Norris Cole kilőtte magát a listáról, ő már Kínában van, hamarosan csatlakozhat hozzá Anthony Bennett is. O.J. Mayo, akit egykor LeBron utódjának tartottak, szintén kezdhet spórolni jegyre. Ismertebb veszélyeztetett fajok: Caron Butler, Lance Stephenson (üdv újra itt!), P.J. Hairston, Nik Stauskas (lásd még: ctrl+f: bogár), Chase Budinger, Ty Lawson. 

(A tippek elkövetői: Hegedűs Róbert 1-7., Adorján István 8-10., Lipóczki Balázs 11-20.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus