2015-16: Top10 irányító

A posztonkénti legjobb NBA-játékosokat vesszük végig - az utolsó részben az irányítókat vizsgáljuk.

A többi poszt: Centerek, Erőcsatárok, Kiscsatárok, Dobóhátvédek

Ahogy a korábbiakban is: A tavalyi válogatási módszert kicsit megváltoztattam. Talán túlságosan is az addigi statisztikákra került a hangsúly és nem egy előretekintés volt. Most az is számításba lett véve, hogy ki milyen környezetbe került, mik a lehetőségei, milyen ívet mutat a karrierje. Lássuk a listát!

Az irányító posztnál külön is meg kell említeni, hogy ez inkább "egyes poszt" listája. Manapság nagyon sokat változott a játék olyan szempontból, hogy "irányítóként" sima scorerek is vannak, de egyrészt őket nem lehet külön tárgyalni a többi PG-től, másrészt nem feltétlenül gyengébb vagy kevésbé hasznos játékosok, mint az echte játékmesterek.

10. Goran Dragic (Miami Heat)

Tavaly még jóval feljebb került a listán, de sokat romlott teljesítménye (20.3 -> 16.3 pont, 5.9 -> 4.5 gólpassz, 40.8% -> 34.7% tripla). Hatékonysága így is nagyon jó volt (57.7% TS), most pedig hasonló javulást várok tőle, mint amennyit visszaesett produktuma az előző szezonban. A Heatnek papíron szinte tökéletes a kezdője és előreláthatólag nála lesz a legtöbbet a labda - Wade és Bosh egy-egyei mellett a Dragic-Bosh kapcsolatra fognak várhatóan a legtöbbet építeni majd Erik Spoealstráék. A szlovén hátvéd kihagyta a mostani Eb-t is, így friss lehet egész idényben, várhatóan kiugróan jó éve lesz. Kapott nyáron ugyan egy maximum szerződést, de ő inkább olyan kosarasnak tűnik így többezer kilóméter távolságból, akit nem a pénz, hanem a környezet motivál, márpedig most egy kiváló csapatnál kezdheti meg az idényt.

9. Damian Lillard (Portland TrailBlazers)

Lillard szerintem túlértékelt, én ennél feljebb nem raknám, mert védekezésben nem tényező, viszont egy nyugati PO-os csapatban így is hozott 21.0 pontot 56%-os TS-sel, 6.2 gólpasszára pedig mindössze 2.7 eladott labda jutott. Most, hogy gyakorlatilag szétesett a Blazers, várhatóan nőni fog pontátlaga, hatékonysága viszont a Gerald Henderson, Al-Farouq Aminu, Mason Plumlee, Ed Davis kezdő mellett szerintem egyértelműen zuhanni fog majd, ezért sem került nálam előrébb. A lista első három helyezettjét nem nagyon kell magyarázni, a többieket pedig vagy jobb scorernek (Irving), vagy jobb játékmesternek (Wall), vagy sokkal jobb védőnek (Conley, Hill, Lowry) tartom - utóbbiak támadásban jobbak, mint ő védekezésben, így került ide.

8. Kyle Lowry (Toronto Raptors)

Hiába lett All-Star, nem volt éppen jó szezonja, mert a boxscore statjait hiába tartotta nagyjából szinten (17.8 pont, 6.8 gólpassz, 4.7 pattanó, 2.5 eladott labda), hatékonysága sokat romlott (56.7% -> 52.7% TS), és abban, hogy a Toronto védekezése az idény második felére teljesen szétesett, ő is ludas volt, nagyon nem erőltette meg magát hátul. Ebben idén változást várok azért, DeMarre Carroll, Cory Joseph és Bismack Biyombo érkezésével kollektívan jobban védekezhet majd az együttes, Lowry pedig ilyen környezetben szerintem jobban fogja csipkedni magát, de a támadójátéka nálam akkor is kérdés. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy vissza tud térni az egy évvel korábbi 56-57%-os TS környékére, akkor pedig nálam Hill jobb.

7. George Hill (Indiana Pacers)

Ha Lillard túlértékelt volt, akkor Hill az egyik, ha nem alulértékeltebb játékos szerintem a ligában, borzasztóan keveset beszélnek róla. Egy keleti PO-ba be nem kerülő Indianában hozta statisztikáit, de 29.5 perc alatt 16.1 pontot átlagolt 57.9%-os TS-sel, 5.1 gólpasszára pedig csak 1.7 eladott labda jutott úgy, hogy volt 4.2 pattanója is és elit védő a posztján. Mivel a Pacers áttér a small-ballra, a gyorsabb játékra, így szerintem hiába érkezett Monta Ellis mellé és hiába épül fel várhatóan Paul George is, mivel ő is többet fog játszani, így ugyanezeket a számokat még akár jobb hatékonysággal is hozhatja - neki sokkal jobban fekszik a 3. opció szerepe, mint az, ha neki kell az egyik vezérnek lenni. Mivel elöl is elképesztően hatékony volt amellett, hogy mindenki a védekezéséért szereti, így nálam még az is felmerült, hogy Conley elé kerüljön, a többieket egyértelműen előzi a listámon, All-Star és All-NBA tagságok ide vagy oda.

6. Mike Conley (Memphis Grizzlies)

Patrick Beverley mellett posztja (talán) legjobb védője, emellett nagyjából hasonlít Hillre abban is, hogy teljesen észrevétlenül borzasztóan hasznos támadásban is, 15.8 pontját 38.6%-os triplamutatóval és 55.8%-os TS-sel hozza, 5.4 gólpasszára pedig 2.2 eladott labda jut. A Memphis Matt Barnes érkezését leszámítva gyakorlatilag ugyanaz, mint eddig, semmilyen változást nem várok tőle, ráadásul szerződésének utolsó évébe lép, úgyhogy ez is motiválhatja - egyébként is jó szellemű kosaras, szerintem az eddigieknél sokkal többet azért nem fog hozni.

5. Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers)

Bár finoman szólva sem a legjobb védő, ebben is előrelépett az előző idény folyamán - sosem lesz elit hátul, de ha hozni tudja azt a szintet, amit az előző szezonban vagy kicsit jobbat, akkor az már a Cavsnek elég is lehet. Nem az irányítójátékáért szeretjük (5.2 gólpassz, 2.5 eladott labda), viszont LeBron mellett megtalálták a helyét - a liga legjobb második számú scorere szerintem. Első opcióként kevés volt, James mellett viszont 21.7 pontját 41.4%-os triplamutatóval hozta, TS-e pedig 5%-ot nőtt 58.3%-ra. Bár sérülten kezdi majd a szezont térde miatt, amennyiben fel tud épülni teljesen - nem olyan sérülése volt, hogy ne lehessen ezt feltételezni -, akkor a kulcs ő lehet a Cavs bajnoki címéhez. Egyik legnagyobb gondja pont az, hogy nem nagyon tud egészséges maradni, ezen áll vagy bukik egyénileg és csapatként is a szezon.

4. John Wall (Washington Wizards)

Irving ellentettje, mert ő meg hiába szerez 17.9 pontot meccsenként és hiába javult középtávoli tempója sokat - 40% körül vagy e szint fölött vállal 3-10 láb, 10-16 láb és 16 láb, valamint a triplavonal között is -, összességében nem hatékony scorer, csak 52.3% TS-sel dolgozik és triplája sincs (30%). Emellett azonban a liga legatletikusabb játékosai közé tartozik és ezt ki is használja. Védekezésben is sokat lépett előre, nemcsak a labdaszerzésekben jeleskedik, de lábon könnyedén marad ott ellenfele előtt, támadásban pedig a betörései után kitűnően osztogat, 3.8 eladott labdája mellett ugyanis kerek 10.0 gólpassz szerepel. Paul Pierce távozásával leginkább neki kellene a vezérszerepet felvállalnia, azzal léphetne még egy szintet, illetve a dobása hiába javult, tovább kellene fejlesztenie - ha nem teszi meg és stagnál is jó nálam a 4. helyre jelenleg.

3. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)

A Dragic előtti szövegrészlet nagyrészt miatta került ide - sokszor volt vitatéma, hogy ő nem is irányító, de a mai NBA-ben egy egyes poszton szereplő játékosnak nem is feltétlenül kell annak lennie, ha a csapat többi része úgy van felépítve. Iszonyatos tripla-dupla gép lett, de egyrészt védekezése elmarad például Chris Paulétól, 2.1 szerzett labda ide vagy oda, másrészt hatékonysága bőven hagy maga után kívánnivalót. Hiába átlagolt például 28.1 pontot és lett ezzel pontkirály, 29.9%-os triplamutatóval és 53.6%-os TS-sel hozta ezt, 8.6 gólpasszára pedig 4.4 eladott labda jutott. A folyamatos tripla-duplák ellenére teljesen túlpörgött az előző szezonban, amit a sok sérült számlájára is lehet írni és szerintem ebben ha nem is nagyon, de kicsit visszább fog venni Kevin Durant visszatérésével, így a védekezésre is több ereje maradhat. Javulást várok tőle (ha nem is a hagyományos statisztikákban, de összességében a hatékonysággal együtt nézve), de nem akkorát még, hogy Paulék elé kerüljön.

2. Chris Paul (Los Angeles Clippers)

Tavaly még első volt és nem sok visszaesés mutatkozott nála. Még mindig jó védő, bár mintha ebben kezdene kicsit megkopni, 10.2 gólpasszal még mindig ő volt a liga legjobbja és az a legfélelmetesebb adat, hogy erre mindössze 2.3 eladott labda jutott - a szó szoros értelmét nézve még mindig ő a legjobb irányító a ligában. 19.1-es pontátlaga maradt, ráadásul 58% helyett 59.6%-os TS-sel hozta mindezt, triplamutatója is 39.8%-ra ugrott. Egyetlen dolog miatt nem lett első: van egy támadásban más stílusú, de legalább ennyit hozó, a kulcspillanatokban pedig egyelőre jobbnak tűnő ember. A védekezés miatt azt is megkockáztatom, hogy vita kérdése lehet az első két hely, akik ráadásul a tradicionális játékmestereket kedvelik, biztosan őt helyezik előnybe, de nálam most csak második.

1. Steph Curry (Golden State Warriors)

Jelenleg (Korver mellett/előtt) a liga legjobb tripladobója (3.6 bedobott hármas 44.3%-kal) és játékát erre építve gyakorlatilag foghatatlan, a leglehetetlenebb helyzetekben is képes kintről betalálni, igazi vezére lett a Warriorsnek - még annak ellenére is, hogy "csak" alapszakasz MVP lett, a döntőben nem őt választották a legértékesebbnek. Védekezésben is rengeteget fejlődött, leginkább a hozzáállása, támadásban viszont kiemelkedő hatékonysággal dolgozik, 23.8 pontját 63.8%-os TS-sel hozza első opcióként. 7.7 gólpasszára 3.1 eladott labda jut, tehát Paulhoz képest jelentősen elmarad irányításban, de így is a legjobbak közé tartozik. Bár bajnok lett, így kicsit megelégedhet, szerintem a címvédés legalább annyira motiválja majd, mint az első gyűrű megszerzése, semmilyen szinten nem várok tőle visszaesést, ráadásul bokájával sincs nagyobb gond most már évek óta.

 

Kimaradók

Jeff Teague: A legnagyobb kimaradó egyértelműen, hiszen a keleti alapszakaszt megnyerő Hawks egyik fontos láncszeme volt, ráadásul jók voltak a mutatói is: 15.9 pontját 56.6%-os TS-sel hozta, 7.0 gólpasszára pedig 2.8 eladott labda jutott. 8-10. helyre akár oda is érhet, mert ő igazából annak a kárvallottja lett, hogy ez egy 10-es lista, nem 11-es. Szerintem egyébként annál nincs több benne, mint amit láttunk tőle, nem várok tőle fejlődést, ezért csúszott le most.

Derrick Rose: Félelmetesen gyenge szezont futott, hiszen 17.9 pontját 49.3%-os TS-sel hozta, 4.9 gólpasszára pedig 3.2 eladott labda jutott, de már az is nagy szó volt, hogy egészségesen kibírta a szezon nagy részét. Amennyiben tovább javult állapota, akkor jóval jobb szezont hozhat, de ehhez az kell, hogy visszanyerje korábbi sebességét (vagy legalább megközelítse azt), mert ez most egyáltalán nem volt meg nála és csak szenvedett. Szinte teljesen esélytelen, hogy a jelenlegi stílusában sokkal jobban fog dobni, mint most (28% hármasból), ezért mindenképpen térde állapota és sebessége lehet a kulcs.

Deron Williams: 13.0 pontot pontot hozott 50.4%-os TS-sel, mégis felkerült nálam a listára, mert titkon kiugró szezont várok tőle. Na annyira azért nem biztos ez, hogy akár csak 5 forintot is tegyek rá, mert hiába tesz majd neki jót a környezetváltozás, az, hogy nem egy New York szintű nagyvárosban kell élnie, de olyan rossz állapotban volt a Netsnél, hogy meglepetés lenne, ha Dallasban nem lennének gondjai és korábbi, Utah-ban mutatott énjét hozná. Ettől függetlenül nyomás most nincs rajta, mert ettől a Mavstől senki nem vár szinte semmit, ez is segítheti újjáéledését.

Eric Bledsoe: Dragic távozásával egyáltalán nem volt rossz szezonja, hiszen 17.0 pontját 55.5%-os TS-sel hozta, 6.1 gólpassza mellett 5.2 pattanója is volt, viszont az asszisztjaira továbbra is sok eladott labda jut (3.4). Hátul odateszi magát, a jobb védők közé tartozik, ráadásul 81 meccset bírt, amivel korábban állandó problémája volt. Azt viszont nem tudom, mit szeretnének most Phoenixben, a Markieff Morris helyzet mellett a nagyon sok (talán túl sok) fiatal is ott van, rengeteg játékosnak kellene játékperc. A Sunsnak szerintem gyenge idénye lesz, és bár Devin Bookerrel nagyon jó párost alkothatnának (papíron legalábbis nagyon illik a játékuk egymás mellé), Brandon Knighttal nem tudom elképzelni, hogy hatékony és működő kettős lehetnek.

Tony Parker: A Spurs francia ikonja egyre többet sérült és ez meg is látszik rajta (14.4 pont, 53.9% TS), nagyon sokszor inkább hátráltatta már a San Antonioót, nem segítette együttesét, nem véletlen, hogy Kawhi Leonard lett a 2014-es bajnok első számú embere, most pedig várhatóan LaMarcus Aldridge lesz az. Túl nagy előrelépés nem várható nála, miután ezt a nyarat is végigdolgozza a francia válogatottal, így frissebb biztosan nem lesz. Ha elkerülik a sérülések - amire nem nagyon fogadnék - és így visszatér korábbi hatékonysága, még helye van a Top10-ben, de jóval reálisabb szerintem az, hogy most is szenvedni fog - ha a PO-ra össze tudnák rakni, a Spursnek az is elég lenne.

Ricky Rubio: Továbbra is idevesszük, bár szerintem sok köze nincs a Top10-hez egyelőre. A liga egyik legjobb kiszolgálója (8.8 gólpassz, 2.9 eladott labda), aki védekezésben is jó, nagyon aktív a labdás emberen és a passzsávoknál is, viszont talán a legrosszabb scorer az egész ligában, SOHA nem volt még 50%-os TS-t elérő szezonja, az előző idényben konkrétan 45.2%-ig jutott 10.3 ponttal - az egy dolog, hogy nincs triplája, de a ziccerekkel is gondjai vannak. Ha ebben nem lép előre, hiába minden erénye és hiába mutat sokkal jobban vele a Wolves támadójátéka, utazni fognak rá - ha a Minnesota valaha komolyan vehető csapat lesz -, és onnantól kezdve még kínosabbak lesznek ezek a dobóstatok.

Ty Lawson: Az előző idénye a számoktól függetlenül teljesen kuka volt, a Nuggets egyik legnagyobb kerékkötője volt, nagyrészt miatta bukott meg Brian Shaw és utána se nagyon aktivizálta magát, inkább bedobott egy whiskey-t vagy.... csak ne lábatlankodjon a csapatnál. El is cserélték a nyáron a Houston Rocketshez, ahol összekaphatja magát. Szerintem még Harden és Howard jelenlétének ellenére is érdemes őt észben tartani (valószínűleg nem lesznek kiugróan jó számai a két sztár mellett, de hasznos lehet), mivel kiválóan szolgálta ki a társakat a Nuggetsnél, mikor a játékra koncentrált, ráadásul hatékony scorer is volt legtöbbször.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus