Egy emberen múlik a Charlotte jövő éve

Kemba Walker megy vagy marad? Nagyjából ezzel a kérdéssel lehet elintézni a Hornets következő szezonját, szezonjait.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: LakersSuns
Central: CavaliersBulls
Southeast: HawksWizards
Northwest: Timberwolves


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Charlotte Hornets elkezdhet imádkozni... vagy újjáépülni.


Kemba Walker vagy lejtő

A gárda messze legjobb játékosa Walker, aki korlátozások nélkül igazolhat akárhova, ahova szeretne. Többször több helyen is elmondta, hogy maradni akar, szereti a csapatot és a várost, de az egyik legkeresettebb FA lesz az egész mezőnyt figyelembe véve, rengetegen próbálják majd meggyőzni, hogy igazoljon hozzájuk, és ezekben a csapatokban több a fantázia, mint a Hornetsben - elég csak a Los Angeles Lakersre gondolni, ahol LeBron James és Anthony Davis mellé érkezhet, de ott lesz a hírek szerint a Dallas Mavericks is, ahol Kristaps Porzingis ugyan kérdőjeles, de Luka Doncic olyan tehetség (és kosaras), ami Charlotte-ban megközelítőleg sincs.

Megmondhatatlan, hogyan fog dönteni, mert Walker őszinte fickónak tűnik, úgy tűnik, hogy a szíve tényleg a Hornetshez húzza, és ez nagyjából el is döntheti a kérdést... de ez egyáltalán nem biztos, jobb csapatokba is mehet majd-  sorban fognak állni érte többen is, nemcsak a két említett együttes, és ezek a csapatok bizony fel fogják neki vázolni, hogy mi a különbség LeBron és Marvin Williams, vagy éppen Doncic és Michael Kidd-Gilchrist között.

Ha Walker marad, akkor nagyjából hasonló lehet a csapat felépítése, mint volt, ha viszont megy, akkor borítékolható a visszaesés, mert nem nagyon van miből pótolni a sztárt. Az 1/12-vel biztosan nem fog menni, de capspace-ből sem: a Nicolas Batum, Bismack Biyombo, Williams, Cody Zeller, Kidd-Gilchrist, Malik Monk, Miles Bridges, Willie Hernangomez, Dwayne Bacon, Devonte' Graham tizes 92.5 millió dollárt rak zsebre, tehát összesen 16.5 milla sapka alatti helye, illetve a kivételei lennének a Charlotte-nak pótolni Walkert, meg esetleg javítani a csapaton - ez egészen biztosan nem fog menni, még ha esetleg ki is vágják Hernangomez és Bacon összesen 3.3 milliós nem garantált szerződéseit.


Van még egy-két eldöntendő kérdés

Walker döntése mellett, és nem is attól függetlenül választ kell adni még 1-2 kérdésre, ilyen például Frank Kaminsky sorsa. Kaminsky a szezon nagy részében kegyvesztett volt, gyengén is játszott, az idény végén azonban voltak kifejezetten jó, kiugróan hasznos mérkőzései - kérdés, hogy a szakmai stáb meglátott-e benne valamit, vagy a Charlotte csak simán elengedte a szezont, és nem akarta, hogy a fontosabb emberek lesérüljenek, ezért kapott több időt Kaminsky, de nem akarnak vele kezdeni semmit. Nagyjából 5 millió dollár a QO-ja, és bármi elképzelhető az esetében: az is, hogy a QO-t sem kapja meg, és az is, hogy megtartja a Hornets, ha nem kap elég nagy offer sheetet mástól.

A másik ilyen illető Jeremy Lamb lesz, aki szabadügynök, bárhova mehet. Az előző idényben a csapat második legeredményesebb pontszerzője volt, pályafutása során először kapta meg huzamosabb ideig a kezdő szerepkört, és három éve hozza az 55%-ot TS-ben - erre kaphat nagyon komoly ajánlatokat is, és ugyanúgy leléphet ellenérték nélkül, ahogy Walker. Az ő szerepkörét azért idővel Monk át tudja venni, ettől még az egyébként sem túl bő rotáció az ő lelépésével is tovább rövidülne.


Minden Walkeren múlik

Teljesen ellentétes irányba indulhat a franchise Walker döntésétől függően.

Ha Kemba marad, akkor nem nagyon lesz lehetőség most megerősíteni a gárdát - a draftpicket el lehetne cserélni, de előbb a draft jön, utána az FA-piac és nem fordítva, más értéke pedig nem nagyon van az együttesnek a szerződéseket is figyelembe véve. 2021-ig kihullik minden hülyeség, és a Walker-Monk-Bridges hármas köré meg lehet próbálni bevásárolni vagy cserélni. Rövidtávon nem nagyon változik a helyzet, de hosszútávon lehet - ez viszont két év, Walkernek ezt tudnia kell, addig maximum a lejárókkal húzhatnak be hosszabb szerződésű, de jobb játékosokat. Ebben az esetben egyébként jó esély van arra, hogy legalább Lambért harcba szállnak, mert neki adhatnak nagyobb szerződést, más csapat FA-jának csak a kivételeket.

Ha Kemba távozik, akkor viszont nem lesz értelme megerősíteni a gárdát, mert nem lesz ki köré felhúzni a játékot, és ebben az esetben jöhet 1-2 évnyi kifejezetten gyenge időszak, potenciálisan 1-2 kifejezetten jó helyre szóló draftpickkel. Ha nincs Kemba, akkor Lambet is el lehet engedni (capspace-e "kívülről" igazolni egyébként sincs a Charlotte-nak, csak akkor, ha lemond Lamb jogairól), és akkor teljesen új alapokra kell helyezni az egész Hornetset, méghozzá a draftról.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus